NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 19
anca_a spune:
Apropo de limba romana, nu de mult am povestit pe messenger cu un cunoscut, om de 30 de ani cu facultate, slujba, nevasta si copil
si care scria asa:
- tzy'ay AMINtit bine
- imi AMINteszk cate odata
- jtyu`
- szt00pid prof (asta ca replica la o constatare a mea, anume ca profesorul lui de romana si-ar da foc la diploma daca l-ar vedea cum scrie)
- byne
- datah viitoareh
- szya`
Cum se poate sa pocesti in halul asta limba romana?
Poate ma lamuriti si pe mine de ce ar alege cineva sa se complice scriind "AMINteszk" in loc de "amintesc" sau "datah" in loc de "data"?
Eu l-am intrebat pe flacau, sa stiti, dar n-a vrut sa-mi raspunda.
Nici macar de ce AMIN se scrie cu litere mari :))))
inaioana spune:
Sunt de acord cu Ilinca, nu are legatura cu generatia, altfel cum ar fi posibil ca persoane din generatia noastra sau mai in varsta (vezi atatia politicieni si insi "de pe sticla") sa popularizeze atatea greseli dintre cele mai frecvente precum acest "decat", "care" in loc de "pe care", confuzia intre "datorita" si "din cauza", "a se merita", "functie de" in loc de "in functie de" etc.
Eu cred ca aceste greseli sunt doar din ce in ce mai vizibile pentru ca din ce in ce mai multi oameni se exprima in spatiul public odata cu internetul si cu aparitia atator posturi TV care trebuie sa umple spatiul de emisie cu ceva...Astfel, din ce in ce mai multi oameni ajung sa vorbeasca sau sa se exprime in scris in mod public si asa ajungem sa aflam si noi ca, de fapt, enorm de multi oameni nu reusesc sa o faca in mod corect.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
denizel spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui anca_a Apropo de limba romana, nu de mult am povestit pe messenger cu un cunoscut, om de 30 de ani cu facultate, slujba, nevasta si copil - tzy'ay AMINtit bine - imi AMINteszk cate odata - jtyu` - szt00pid prof (asta ca replica la o constatare a mea, anume ca profesorul lui de romana si-ar da foc la diploma daca l-ar vedea cum scrie) - byne - datah viitoareh - szya` Cum se poate sa pocesti in halul asta limba romana? Poate ma lamuriti si pe mine de ce ar alege cineva sa se complice scriind "AMINteszk" in loc de "amintesc" sau "datah" in loc de "data"? ![]() Eu l-am intrebat pe flacau, sa stiti, dar n-a vrut sa-mi raspunda. ![]() www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see |
Vaaai!!!!! Nu pot crede ca exista asa ceva :O :OSi colegii lui fiu-mio scriu cu y si k si fara cratime
, dar ceva ca mai sus e inspaimantator de-a dreptu'
.~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
corap spune:
Eu in Dobrogea am copilarit - habar-n-am de sudul dunarean. Intr-adevar, "pa" cu caciula era printre putinele greseli frecvente.
(eu m-am gandit ca pireu se spune la varianta low cost a piureului - adica socra-mea face pireu: 1 cartof fiert si toata apa in care a fiert, amestecate impreuna)
a... eu trebuie sa recunosc ca pana la vreo 20 de ani am fost absolut convinsa ca se spune "topogan".
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui anca_a Apropo de limba romana, nu de mult am povestit pe messenger cu un cunoscut, om de 30 de ani cu facultate, slujba, nevasta si copil - tzy'ay AMINtit bine - imi AMINteszk cate odata - jtyu` - szt00pid prof (asta ca replica la o constatare a mea, anume ca profesorul lui de romana si-ar da foc la diploma daca l-ar vedea cum scrie) - byne - datah viitoareh - szya` Cum se poate sa pocesti in halul asta limba romana? Poate ma lamuriti si pe mine de ce ar alege cineva sa se complice scriind "AMINteszk" in loc de "amintesc" sau "datah" in loc de "data"? ![]() Eu l-am intrebat pe flacau, sa stiti, dar n-a vrut sa-mi raspunda. ![]() www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see |
Eu cred ca ai vorbit "nu demult" sau "nu de mult timp"
Sabina spune:
noi zicem pireu doar la misto, ma zgarie f tare formularea asta.
de cand eram mica n-am suferit formele: use, papuse, tigare.
eu una ma fac des vinovata de anagramarea cuvintelor in scrisul la tastatura.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
iulianm spune:
| citat din mesajul lui jenn Intalnesc relativ des in mesajele unor persoane care locuiesc in tari in care se vorbeste engleza expresia a face sens/nu face sens.Eu stiam ca e corect a avea sens,poate cineva sa ma lamureasca ?Multumesc! |
In engleza e "it makes sense", to make = a face. Persoanele respective traduc expresia din engleza in romana. Se mai intimpla
Si pe mine ma zgiriie "pireu", si "doctora", si "dupe", si "pareu", si gramada de verbe reflexive aparute in ultimii douazeci de ani. Si "super", "gradi"/"gra", "cioco", "faculta", etc.
"Pa" nu-i mai mult un regionalism, adica "pa" vs "pe" ca "ma" vs "mai"?
beshter spune:
Pai nu, normal ca nu se spune topogan; vezi, mai corap, daca nu-l intrebi pe baiatul meu? El ti-ar spune imediat ca se spune 'pocodan'.
Dobrogea e preferata mea dintre provinciile istorice:)) Stii sa faci suberek? Vezi ca ma pregatesc sa-ti cer prietenia:))
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
anca_a spune:
Vaiii, nu demult. ![]()
Am comis-o. Am avut emotii cu numaratul de virgule:)))) si uite dom'le ca tot n-am scapat.![]()
inaioana spune:
| citat din mesajul lui adablackcat Hai mai Corap ca asta cu "pireul" e exagerata, parerea mea. Si eu si aproape toti cunoscutii mei tot pireu ii spunem, nu piure. |
Nu te supara, te rog, dar mie nu mi se pare deloc o exagerare. Este o exprimare gresita, care suna foarte urat si singurul motiv pentru care nu am enumerat-o printre greselile frecvente este ca... din fericire nu e asa frecventa. Eu nu cunosc pe absolut nimeni care sa spuna "pireu" in loc de "piure" si desi ma zgarie pe la urechi, din fericire aud extrem de rar cuvantul asta.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).