NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 14
Marina spune:
eu am o dilema legata de o foarfeca /un foarfece. Si pluralul, si ambele forme sunt ok? si de ce tb sa observe copilul meu chestia asta?
rall spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui denizel Uf, de ce oare trebuia sa-mi strici ziua? |
Denizel

Stii care e culmea? Ca eu va "stiu" pe amandoi (mari ghilimele, dar intelegi la ce ma refer) si nu sunteti deloc, deloc diferiti. Normal, stiluri diferite, dar baza e foarte asemanatoare. Daca ai avea rabdarea sa il asculti 2-3 ore ai vedea ceea ce vad si eu. Insa te inteleg. Cand ascultam zumzetul turmei fara sa ma uit la om aveam exact aceeasi impresie despre el ca a ta
No, si gata, ca n-are rost sa o luam de la capat cu Badea, are si el o limita de pupat in
Trei bube am eu cu gramatica ce ma sacaie rau rau, ii-urile plasate deamboulea, decat / doar si din cauza / datorita. Ma repet dar noh, sa nu fiu complet offtopic
PS: "ma repet" e corect? Suna cam din coada
ladyJ spune:
| citat din mesajul lui Mihaelka la faza cu nicio / nici o, am inteles ca se scriu dezlegat atunci cand e vorba despre o disjunctie si cred ca am gasit in noul indreptar ortografic, ortoepic etc exemple de tipul 'Nu-i nici un prost, nici un incult'. Toate bune si frumoase daca exemplele de tipul asta ar si exista, adica daca vreun roman (vorbitor nativ si vorbind romana) pe lumea asta ar spune asa ceva in loc de 'Nu-i nici prost, nici incult' sau 'Nu-i nici vreun prost, nici vreun incult' (in conditii 'reale' sau de 'realitate simulata', cand exemplele vin spontan si tu-lingvist le culegi, nu cand le construiesti semi-manipuland datele si toate ajung sa ti se para 'spunabile'). Si exemplul lui ladyJ, cu tractorul si masina, e bun pentru inteles cum e cu disjunctia, dar vorbitorii romani spun 'Nu vreau nici o masina, nici un tractor. Vreau o basculanta' (din pricina negatiei+o anumita clasa de verbe). |
Multumesc de explicatie, sa stii ca m-am ´´chinuit´´ nitel sa gasesc un exemplu acceptabil pentru ´´nici o\nici un ´´, exact din motivele pe care le-ai explicat mai sus.
Merge mult mai bine,suna mult mai bine: `´ nu vreau nici masina, nu vreau nici tractor, vreau o basculanta´´.
Intelegem asadar ca foarte foarte rar vom mai folosi ´´nici un´´.
corap spune:
nu-i o foarfeca - doua foarfeci ?
(adica pana sa intrebe Marina eram foarte sigura pe chestia asta. acu' ma scarpin in cap ca maimuta)
viviana spune:
corap - asa este: foarfeca, foarfeci, foarfecii
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
rall spune:
Of!, ma tii in offtopicuri, dar scurt: nimic din ceea ce ai scris nu il caracterizeaza pe MB si, din cate spui, nici pe tine
(desi aici recunosc cinstit: nu-ti stiu freza si nici culoarea sutienului
) In plus, ma refeream la chestii mai profunde, asta e asa, la prima mana, fara substanta.
Si serios: nu am spus-o nici intr-un caz pentru a te jigni.
rall spune:
| citat din mesajul lui anya Tocmai am citit intr-un subiect pe aici : "nu mi s-a rentat" |
Ooo, ce m-a zgaraiat! Si a fost si repetat
Tisina spune:
Buna ziua, tuturor!
Iata ca vin si eu cu o tema pentru acasa: despartiti in silabe cuvintele din urmatoarea propozitie: "Intr-o zi de iarna...bla, bla, bla" si specificati la fiecare numarul silabelor.
Cum il despartiti (in scris) pe "Intr-o" (la care se aud doua silabe)?
(din tema baiatului meu pentru maine) ![]()
calipso_zeus spune:
Buna tuturor
Fiindca veni vorba de folosirea nepotrivita a cuvintelor pe mine ma aduce la disperare vorba"dupa strada" sau in loc de "pe strada" stiti si voi la ce ma refer.Folosirea acestei prepozitii aiurea suna asa de rau....