NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 13
corap spune:
Decat ca poate treceti si voi pe la Clubucartilor, ca poateo fii interesant si peacolo. ![]()
beshter spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui felicic76 Exemplu: intr-o adunare, oratorul a terminat discursul presarat cu intrebari si argumente referitoare la ceea ce dezbatea el( auditoriul din sala era format din colegi de breasla)iar acum asteapta ceva raspunsuri sau contra-argumente.Este corect ca unicul timid,spectator, la finalul peroratiei (dupa 2 min in care nimeni din sala nu a scos un cuvant, sa inceapa astfel????) "Decat o intrebare va adresez...." (referitoare la cele spuse de antevorbitorul lui), se poate considera o continuare a discutiei? Ceva de genul: eu continui/intreb ceva si apoi terminam??? |
Nu, nu e corect.
'decat' vs. 'doar' e o treaba de sintaxa - nu de semantica-pragmatica - unde nu exista reguli 'optionale' si nici context de luat in seama. Nu conteaza ca-i continuare sau nu, ca vorbitorul e timid sau nu.
Mai simplu. Nu ai negatie sintactica (adica nu e negat verbul si, prin el, intreaga propozitie) nu ai 'decat'.
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
felicic76 spune:
offff,.... normal ca mult mai bine se aude: Doar o intrebare va pun...etc... Ideea era in ce context optim gramatical folosim pe " decat" la inceputul frazei/propozitiei? Se poate si asa? ca timp de reactie?...
Eu l-am auzit si nu m-a zgariat asa la urecghe, mi-o placut si gramatica in studii, poate m-am deformat...
capcaune: este grav in ex. de mai sus "decat" cu "doar"????
mihaelka: merci!!! ok!!!
Lorikay spune:
Pe mine ma enerveaza foarte tare exprimarea: "Ce-s cu cartile astea pe masa?" Eu am invatat la scoala ca se spune corect: "Ce e cu cartile astea pe masa?". Culmea e ca de fiecare data sunt contrazisa, ca sunt mai multe carti si atunci cum sa spun ca "e"?
Referitor la "decat" nu am remarcat pana acum folosirea lui incorecta dar, dupa subiectul asta sigur va deveni obsesie
.
Si eu urasc sa aud: "dupe sifonier", plastelina", "ghiuveta" si lista poate continua.
viviana spune:
Eu credca exista un singur context:
Decat sa fac asta mai bine...
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Laura25 spune:
Eu urasc "doctora" si "jicnit".
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=5" target="_blank"> Rareshic - lau.jpg
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
beshter spune:
viviana, ala-i alt 'decat'. E decat-ul din comparative (E mai prost decat mi-am imaginat), nu decat-ul element de polaritate negativa.
Nu beau decat vin verde. decat1
Decat sa fac asta mai bine, mai bine o fac prost.decat2
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui Mihaelka mediajust, mianna, 'ge' din 'geam' si 'ce' din 'ceai' nu reprezinta doua sunete, ci unul singur. 'Ghe' din 'ghem' sau 'che' din 'chem' reprezinta doua sunete (g si e/i). 'Geam' s-ar transcrie fonetic intr-un fel pe care eu nu-l pot transcrie acusi ca nu pot pune simbolurile. Oricum, ceva de genul 'g'am' / c'ai. Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz |
Tocmai, cu acea consecinta de care spuneam - "e" nu este semivocala obligatorie in constructia triftongului.
(Sper sa ajung azi in boxa unde am depozitat hartoagele si alte lucruri destepte si inutile).
denizel spune:
| citat din mesajul lui Laura25 Eu urasc "doctora" si "jicnit". www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=5" target="_blank"> Rareshic - lau.jpg Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
UItasem de doctora!!! Si "doctora" auzi spus de unde te astepti mai putin...
Schimb imediat titlul, "doctora" si "am decat un mar" sunt din aceeasi categorie nesuferita si exasperanta :D.
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~