NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Eu nu stau sa ascult prostanaci vorbind.

deci nu deschizi televizoru' deloc (nu incerca sa ma convingi ca asta-i unicul). daca mai circuli si cu masina personala, nu cu tramvaiu', nu te mai mira ca n-ai auzit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

la faza cu nicio / nici o, am inteles ca se scriu dezlegat atunci cand e vorba despre o disjunctie si cred ca am gasit in noul indreptar ortografic, ortoepic etc exemple de tipul 'Nu-i nici un prost, nici un incult'. Toate bune si frumoase daca exemplele de tipul asta ar si exista, adica daca vreun roman (vorbitor nativ si vorbind romana) pe lumea asta ar spune asa ceva in loc de 'Nu-i nici prost, nici incult' sau 'Nu-i nici vreun prost, nici vreun incult' (in conditii 'reale' sau de 'realitate simulata', cand exemplele vin spontan si tu-lingvist le culegi, nu cand le construiesti semi-manipuland datele si toate ajung sa ti se para 'spunabile').
Si exemplul lui ladyJ, cu tractorul si masina, e bun pentru inteles cum e cu disjunctia, dar vorbitorii romani spun 'Nu vreau nici o masina, nici un tractor. Vreau o basculanta' (din pricina negatiei+o anumita clasa de verbe).
Alt exemplu din indreptar e ceva de genul 'Nu are nici un frate, nici mai multi'. Aici nu prea mai am de carcotit, in afara concluziei ca exemplele cu ele dezlegate sunt atat de rare si de marcate stilistic, incat puteti pune linistiti niciun/nicio peste tot, ca la celelalte va prindeti cu siguranta.
Si in exemplul capcaunului, ala cu 'Nu-i nici o vaca, nici un cal', eu as zice linistita 'Nu-i nici vaca, nici cal'.
Cred ca, daca ar fi sa extrag o regula pentru mine, ea ar fi asa: se scriu dezlegat atunci 'un/o' sunt cardinale si se neaga cardinalitatea/numarul, ca in 'n-am nici un frate, nici mai multi'.

robotzica, revendica perfectul simplu ca oltenism linistita. Eu vorbeam despre faptul ca lucrurile sunt mult mai complicate decat 'e un oltenism' = daca-l foloseste un bucurestean e zgarietor pe urechi sau 'se foloseste numai pentru actiuni recente' = e negramatical cu actiuni intamplate cu peste 24 de ore in urma.

mianna, cica da, sunt 6 persoane. Nu poti spune ca diferenta dintre 'el lucreaza' si 'ei lucreaza' sta in numar (ca ar fi persoana a III-a singular vs. plural), ca doar unde pe verb se vede numarul in cazul asta? Cica asa. Dar nu crez sa invete cineva asta in scoala generala.

lolita, pe mine nu ma enerveaza deloc tendinta de a accepta (fostele) greseli. Pentru mine, limba e ceva atat de complex si fascinant incat n-o vad ca pe un sistem de reguli pe care le inveti la scoala si apoi te caznesti toata viata sa le respecti. In plus, imi imaginez ca si pe nenea din 1935 il enerva cand vreun concetatean zicea 'Am vazut-o pe Ioana', cu dublare prin clitic, in loc de norma 'Am vazut pe Ioana' sau 'haine noi' in loc de 'haine noua'.

mediajust, mianna, 'ge' din 'geam' si 'ce' din 'ceai' nu reprezinta doua sunete, ci unul singur. 'Ghe' din 'ghem' sau 'che' din 'chem' reprezinta doua sunete (g si e/i). 'Geam' s-ar transcrie fonetic intr-un fel pe care eu nu-l pot transcrie acusi ca nu pot pune simbolurile. Oricum, ceva de genul 'g'am' / c'ai.

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Cred ca, daca ar fi sa extrag o regula pentru mine, ea ar fi asa: se scriu dezlegat atunci 'un/o' sunt cardinale si se neaga cardinalitatea/numarul, ca in 'n-am nici un frate, nici mai multi'.

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mihaelka, multumesc pentru o explicatie atit de limpede, in sfirsit pot pune logica in scrierea celor doua tipuri ( legat si dezlegat, nu numai "bunul simt".

Si eu gresesc destul de des si se mai intimpla sa fie si din nestiinta nu fiindca as fi uitat. De aceea apreciez cind vine cineva si ma corecteaza.
Consider ca e privilegiu chiar: cineva isi rupe din timpul privat ca sa ma invete pe mine cum e corect si de acolo eu duc treaba mai departe si il invat pe copilul meu( cum spunea si mianna iar asta chiar ca e ceva foarte folositor!).

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Capcaune,
Acel exemplu al meu a fost dat de raposatu' Pruteanu la "doar o vorba sa-ti mai spun"
Si tot el aduce lamurirea: atunci cand e vorba de o negatie repetata (disjunctie negativa) se scrie in 2 cuvinte (nici o, etc)

Vb. cred ca e bine la pl.
Incorect spus: mama si tata este la piata

Mihaelka,
Chestia asta cu numarul de sunete si numarul de litere mi-a dat "batai de cap" pentru ca le-a avut junioara pentru teza si vor face parte si din temele de evaluare pentru clasa a VIII. Dar, de ce ar trebui ea sa stie ca chec are 4 litere si 3 sunete pentru ca h e litera ajutatoare atunci cand grupul e urmat de o consoana ramane un mister...

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Nici eu n-am intalnit folosirea gresita a lui decat.

Ce bine de tine... :)
Asa cum am zis, eu o intalnesc zilnic, dar nu la teveu, nu la radio, nu in net.

Cred ca stiu de ce tu nu auzi decat-isti.
Pai, cand intri intr-o institutie de exemplu, esti concentrat pe analiza sistemelor de iluminat: sunt folosite becuri economice sau de alelalte? :))
Cand mergi la piata si ti se spune " azi avem decat rosii de sera, domnu'", tu nu bagi de seama, deoarece tocmai esti revoltat pt. risipa de ambalaje de plastic :)).
Si, in fine, cand esti in metrou/autobuz, privesti calatorii si iti imaginezi ce misto ar fi sa-i vezi pe toti calare pe biciclete :)).

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Tocmai am vazut un 'decat' aiurea in tramvai si pe DC.

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=5" target="_blank"> Rareshic - lau.jpg

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Tocmai am vazut un 'decat' aiurea in tramvai si pe DC.

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=5" target="_blank"> Rareshic - lau.jpg

Da-i link la topic

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Ilinca, sa stii ca asta a fost primul impuls, dar m-am abtinut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Buna,

Pe mine ma mai supara si urmatorul mod de exprimare:

"cartea lui Ioana" in loc de "cartea Ioanei"
"masina lu' Adriana" in loc de "masina Adrianei", samd.

Tin minte foarte clar de la orele de gramatica din scoala generala: in cazul prenumelor persoanelor de sex feminin, care se termina in vocala, se face acordul, singura exceptie la vremea aceea (acum 25-30 de ani) fiind prenumele "Carmen", acesta se poate folosi in expresii de genul "cartea lui Carmen", deoarece prenumele se termina in consoana, la fel ca prenumele persoanelor de sex masculin.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicic76 spune:

Exemplu: intr-o adunare, oratorul a terminat discursul presarat cu intrebari si argumente referitoare la ceea ce dezbatea el( auditoriul din sala era format din colegi de breasla)iar acum asteapta ceva raspunsuri sau contra-argumente.Este corect ca unicul timid,spectator, la finalul peroratiei (dupa 2 min in care nimeni din sala nu a scos un cuvant, sa inceapa astfel????)

"Decat o intrebare va adresez...."

(referitoare la cele spuse de antevorbitorul lui), se poate considera o continuare a discutiei? Ceva de genul: eu continui/intreb/raspund/contrargumentez ceva si apoi terminam???

Mergi la inceput