NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 11
viviana spune:
Da, de triftongi ati uitat?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
mianna spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui viviana Da, de triftongi ati uitat? |
ce-ai cu ei? as in "ceai"?
(btw, primul, al' cu cratima, se califica drept triftong? adica... sper ca macar ala intreg se califica
Mediajust spune:
Mianna - nu prea-s!
Aici e o nebunie mai mare - "e" si "i" nu sunt vocale daca se afla dupa consoanele "c" si "g" din grupurile "che", "chi", "ghe", "ghi", "ce", "ci", ci doar sprijina scrierea acestor consoane. Asa ca "mer-geau", de exemplu, nu-i triftong.
Am editat - ca m-am mai gandit - si chiar mi-a intrat mintea in ceata ultimelor doua decenii! Maine consult docomente - nu-mi mai amintesc povestea asta cu consoanele sprijinte, da' clar e ceva pe aici!!
(Bine ar fi sa vina un fono!)
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui viviana nici o fata si nici o masa nu sunt in camera. |
Hmmmm! Ceva nu-mi suna bine. Ar trebui verbul la singular, ar trebui virgula si nu conjunctie. Discutabil. In plus, fraza ar fi mai de inteles cu nicio fata si nicio masa.
Exemple tipice pentru nicix/nici x:
1.
Nicio vaca si niciun cal nu sunt in grajdul asta.
Poate fi o vaca, pot fi si doua vaci, eu doar constat ca nu este nimic.
2.
In grajd nu este nici o vaca, nici un cal.
In grajd incape un singur animal. Care o fi acela? Arunc o privire si constat ca nu-i vaca si nici nu-i cal, ci un magar.
vikinga spune:
Mi-e si frica sa scriu doua fraze la subiectul asta, ca nu cumva sa gresesc.Vroiam doar sa zic ca, totusi, se pot face greseli din cauza nefolosirii limbii romane, timp de mai multi ani si la fel se poate intimpla din cauza vitezei. Eu ma vad acum, dupa aproape 10 ani si mai ales de cind e familia marita, sunt mult mai dezordonata in scris, daca recitesc imi vad greselile, unele le recunosc imediat si ma fac sa ma simt incomod, insa in cazul altora, se mai intimpla sa ma intreb aaah cum era, asa ori asa?Greselile astea nu-mi plac si totusi e posibil sa le mai fac si de acum incolo cu toate ca realizez ca e o lipsa de respect, acum inca functionez pe "prioritati". Eu nu as fi deloc ofensata daca as fi corectata, ba l-as considera ajutor
. Si am mai observat mici greseli si pe la alte fete pe forum, in general din cele plecate de mai tinere, care poate au studiat in tara de adoptie ori care citesc destul, insa tot in tara de adoptie.Cu siguranta ca persoanele care au terminat o facultate de specialitate, nu au cum sa uite si nu au cum sa greseasca, nici macar atunci cind scriu in graba ori de sunt de ani de zile in alte tari. Nu incerc sa scuz greselile unora dintre cei plecati ori a celor care nu au studiat intr-atit de bine limba romana ori a celor ce scriu in graba, nicidecum! Ba din contra, ma gindesc ca ar fi o idee, ca macar greselile stridente, sa fie corectate ori in caz de cineva atrage atentia, sa nu fie considerat atac la persoana, pentru ca de fapt nici nu e. E un ajutor dat de buna voie si nu poti zice decit multumesc pentru asa ceva.Pe de alta parte, sunt citeva fete din Moldova, hosen de ex, stiu ca face deliciul serii, insa saraca, tin minte ca e nascuta parca tot in moldova ori intr-o familie rroma, nu-i asa? Mai sunt si forumiste crescute in limba maghiara de ex.Despre "decit"ul lui denizel, chiar nu stiu, nu mi s-a intimplat sa-l aud pe undeva si daca zice ca pe forum nu e folosit, atunci inteleg de ce e prima oara cind aud de el.Suna rau. Edit: nu ca singura problema a lui hosen ar fi gramatica!Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo
mianna spune:
am mai zis-o, dar o repet: in special pe forumul asta, cand corectez o greseala, ma gandesc ca, in majoritatea cazurilor, respectiva e mamica si ca are sau va avea peste catva timp un boboc care, poate, va apela la ea sa il lamureasca cum se scrie corect, "mi-ar place" sau"mi-ar placea", "insala" sau "inseala", "scrieti" sau "scrie-ti", "copii nostrii" sau "copiii nostri" etc.
si nu pot crede ca exista mama careia sa-i fie indiferent daca raspunde "habar n-am", daca ii spune ca varianta gresita e corecta, sau daca reuseste sa-i explice logic diferenta intre "s-au" si "sau".
nu-mi imaginez ca va invata cineva gramatica pe un forum - in special ca, asa cum zicea cineva mai sus, la subiecte de genul asta ne citim tot noi intre noi. de aceea, cand vad ca cineva-i intr-adevar paralel cu gramatica, de cele mai multe ori nu zic nimic. insa pe cineva care stie jongla cu cratima, care n-are "i"-uri la purtator pe care sa le imprastie cu generozitate, dar care scrie "vre-o" sau "vre-un", il corectez (uneori direct pe forum, alteori prin mesaj privat), pentru ca nu mi se pare un efort prea mare sa retina chestia asta, daca a reusit sa le inteleaga si sa le retina pe celelalte. si din pacate acest "vre-o" il intalnesc la multe persoane care in rest scriu foarte corect.
ca pentru asemenea corecturi am luat pana si zmeura
- asta este, o mananc cu placere. probabil intr-adevar sunt mai desteapta decat cele care considera ca-mi arat desteptaciunea atunci cand corectez vreo greseala de scriere sau vreun furculition. alte persoane mi-au multumit. cand vreau si cu cine merita, am pana si tact ![]()
capcaunul spune:
Nici eu n-am intalnit folosirea gresita a lui decat.
In schimb aud din ce in ce mai des si vad scris din ce in ce mai des ca si, folosit incorect.
Ca si parlamentar, bla bla.
Ca si profesor, bla bla.
Corect este:
Ca parlamentar, bla, bla.
Ca profesor, bla bla.
Sau folosit de unii pentru a evita cacofonia,
Ca si cetatean, bla bla.
Ca si coleg, bla bla.
Cand ar fi mai elegant si corect sa spunem
In calitate de cetatean, bla bla.
Ca un coleg, bla bla.
Carmi spune:
Fain subiect.
Vikinga, eu am terminat acum 20 de ani Filologia, jur ca nu m-a invatat nimeni in facultate sa scriu corect....asta se face pe la scoala primara, daca-mi aduc aminte bine... Sunt o gramada de fete aici care nu au nicio treaba cu facultatea cu pricina si scriu impecabil. Nici traiul pe alte meleaguri nu e o scuza, daca vrem sa ne informam, sursele exista. Iti amintesti cum scria Olguta? (si, daca nu ma-nsel, a plecat de copila din tara).
Nici eu nu inteleg de ce este interzis sa-i atragi atentia cuiva care greseste in mod repetat...mi-ar parea bine sa nu mai vad scris ´i-mi spui si mie´, ´i-i spun fetei´ ´cursul care i-l fac´, etc. Eu nu m-as supara daca as fi atentionata ca am gresit, i se poate intampla oricui (desi se poate intelege daca e greseala de tastare, sau...), bineinteles, daca tonul e cel potrivit.
Denizel, ´vreau decat o bomboana´ o poti auzi la PRO TV international din cand in cand, asa ca ce sa ne mai miram...si tot acolo, ´din cauza´ e cam acelasi lucru cu ´gratie, multumita, datorita´.
Carmi si Fabiano-om-mare, ca papa:D (20.10.05)
mianna spune:
| citat din mesajul lui capcaunul Nici eu n-am intalnit folosirea gresita a lui decat. |
deloooc?
http://roncea.ro/tag/mircea-geoana/
play and enjoy
al doilea "decat" mai-mai ca e corect.
in schimb are si alte perle nesemnalate in introducere: "sa-ti fie frica sa te ridici de pe scaun ca nu-ti ia scaunul de sub tine"
sau "cineva care au plecat"
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui mianna deloooc? http://roncea.ro/tag/mircea-geoana/ |
Eu nu stau sa ascult prostanaci vorbind.
PS. Sa nu-mi sara careva cu eba-n cap, ca nici pe ea n-o inghit!