NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 10
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui robotzica cucului Mediajust, nu imi mai amintesc cum se defineste hiatul. Exact drept ceea ce nu e diftongul? |
Nu prea.
Hiatul este alaturarea (succesiunea) a doua vocale din silabe diferite ("i-de-e" - "e" si "e", "sca-un" - "a" si "u").
Diftongul este alaturarea a unei vocale si a unei semivocale in aceeasi silaba ("soa-re" - "oa") sau chiar in cuvinte diferite care se pronunta intr-o silaba ("mi-a luat" - "i" si "a").
Cu vocalele/semivocalele - alta teorie, o serie de vocale devin semi- , functie de constructia in care intra (i, e, u, o). De aici nu mai stiu toate regulile (mi-amintesc doar astea uzuale), asteptam un fonolog.
robotzica cucului spune:
| citat din mesajul lui Lo_li_Ta "Te dusei " ma enerveaza mereu. Pt ca forma corecta de perfect simplu, pers. a II-a singular e cu terminatie "si". Daca-mi permiti sa-ti raspund eu, hiatul este o succesiune de vocale aflate in silabe diferite. Chiar in cuvantul "hi-at" exista unul. Diftongul e format dintr-o vocala si o semivocala, in aceeasi silaba.(ex. sea-ra) |
Ok, am inteles acum. De asta m-a ferit sfantul si n-am auzit-o. Initial ma gandisem la persoana intai, "eu te dusei pe tine" si nu vedeam problema. Dar la mai mult ca perfect, persoana a doua singular, lipsa lui "sh" ma enerveaza rau (tu mancasei, adormisei etc in loc de mancasesi, adormisesi).
Multumesc pentru raspunsul privind hiatul!
mianna spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui liliana83
adica nu-ti imaginezi, sau nu ma mai ajuta neuronul turmentat |
adica ma abtin sa-mi imaginez = n-o fac, nu-mi imaginez (pentru ca pot
cand nu ma pot abtine, s-a dus dracului totul - deci imi imaginez
sper ca am fost coerenta (si corecta).
cred ca e mai des intalnita varianta "nu ma pot abtine sa nu-mi imaginez", dar logica mea spune ca e o dubla negare. nu ma pot abtine, deci o fac. ce? partea care urmeaza. sa nu-mi imaginez. deci rezultatul e ca nu-mi imaginez. ori eu, din pacate (sau din fericire) o fac
gata, nu mai pretind ca am fost coerenta

liliana83 spune:
Da , cred ca nu ma mai ajuta![]()
. De fapt cat scriai tu mesajul de mai sus , am pus mana pe foaie si hartie ( turmentat neuronu' , am zis
)si-am ajuns la aceiasi concluzie cu tine![]()
DarkBendis spune:
Iata un site interesant despre cele mai frecvente greseli facute de vorbitorii de limba romana: http://fdonea.tripod.com/gres.htm
E din 2004, deci schimbarile facute in ultimii ani nu apar ("nicio" si "niciun" apar ca greseli, dar in 2004 ar fi fost considerate greseli...)

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008) 
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
Mediajust spune:
Mianna, Liliana - aici e usor, contragem subordonata "sa-mi imaginez" si capatam propozitia "Nu ma pot abtine de la a-mi imagina" sau fortat - "Nu ma pot abtine de la imaginare" (nu de la "neimaginare"
). Prin urmare, constructia Miannei este corecta.
mianna spune:
| citat din mesajul lui liliana83 Da , cred ca nu ma mai ajuta . De fapt cat scriai tu mesajul de mai sus , am pus mana pe foaie si hartie ( turmentat neuronu' , am zis |
pentru ca suntem pe topicul pe care suntem (vorba lui Mediajust) - cred ca totusi ai ajuns la aceeasi concluzie.
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui liliana83 Da , cred ca nu ma mai ajuta . De fapt cat scriai tu mesajul de mai sus , am pus mana pe foaie si hartie ( turmentat neuronu' , am zis |
Eu zic ca la aceeasi!