NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui robotzica cucului
Mediajust, nu imi mai amintesc cum se defineste hiatul. Exact drept ceea ce nu e diftongul?

Nu prea.
Hiatul este alaturarea (succesiunea) a doua vocale din silabe diferite ("i-de-e" - "e" si "e", "sca-un" - "a" si "u").
Diftongul este alaturarea a unei vocale si a unei semivocale in aceeasi silaba ("soa-re" - "oa") sau chiar in cuvinte diferite care se pronunta intr-o silaba ("mi-a luat" - "i" si "a").

Cu vocalele/semivocalele - alta teorie, o serie de vocale devin semi- , functie de constructia in care intra (i, e, u, o). De aici nu mai stiu toate regulile (mi-amintesc doar astea uzuale), asteptam un fonolog.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns robotzica cucului spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lo_li_Ta

"Te dusei " ma enerveaza mereu. Pt ca forma corecta de perfect simplu, pers. a II-a singular e cu terminatie "si".
Daca-mi permiti sa-ti raspund eu, hiatul este o succesiune de vocale aflate in silabe diferite. Chiar in cuvantul "hi-at" exista unul. Diftongul e format dintr-o vocala si o semivocala, in aceeasi silaba.(ex. sea-ra)

Ok, am inteles acum. De asta m-a ferit sfantul si n-am auzit-o. Initial ma gandisem la persoana intai, "eu te dusei pe tine" si nu vedeam problema. Dar la mai mult ca perfect, persoana a doua singular, lipsa lui "sh" ma enerveaza rau (tu mancasei, adormisei etc in loc de mancasesi, adormisesi).

Multumesc pentru raspunsul privind hiatul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui liliana83

Citat:
citat din mesajul lui mianna

nu ma pot abtine sa-mi imaginez respectiva persoana calare pe telefonul din redactie

adica nu-ti imaginezi, sau nu ma mai ajuta neuronul turmentat?

adica ma abtin sa-mi imaginez = n-o fac, nu-mi imaginez (pentru ca pot - deci pot sa ma abtin. de la ce? de la a-mi imagina)

cand nu ma pot abtine, s-a dus dracului totul - deci imi imaginez

sper ca am fost coerenta (si corecta).

cred ca e mai des intalnita varianta "nu ma pot abtine sa nu-mi imaginez", dar logica mea spune ca e o dubla negare. nu ma pot abtine, deci o fac. ce? partea care urmeaza. sa nu-mi imaginez. deci rezultatul e ca nu-mi imaginez. ori eu, din pacate (sau din fericire) o fac

gata, nu mai pretind ca am fost coerenta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Da , cred ca nu ma mai ajuta. De fapt cat scriai tu mesajul de mai sus , am pus mana pe foaie si hartie ( turmentat neuronu' , am zis)si-am ajuns la aceiasi concluzie cu tine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Iata un site interesant despre cele mai frecvente greseli facute de vorbitorii de limba romana: http://fdonea.tripod.com/gres.htm

E din 2004, deci schimbarile facute in ultimii ani nu apar ("nicio" si "niciun" apar ca greseli, dar in 2004 ar fi fost considerate greseli...)

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Mianna, Liliana - aici e usor, contragem subordonata "sa-mi imaginez" si capatam propozitia "Nu ma pot abtine de la a-mi imagina" sau fortat - "Nu ma pot abtine de la imaginare" (nu de la "neimaginare" ). Prin urmare, constructia Miannei este corecta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:

Da , cred ca nu ma mai ajuta. De fapt cat scriai tu mesajul de mai sus , am pus mana pe foaie si hartie ( turmentat neuronu' , am zis)si-am ajuns la aceiasi concluzie cu tine

pentru ca suntem pe topicul pe care suntem (vorba lui Mediajust) - cred ca totusi ai ajuns la aceeasi concluzie.

Mergi la inceput

Citat:

Eu zic ca la aceeasi!

Mergi la inceput

(A mai crapat un drac)!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Corect!

Mergi la inceput