Eu vreau sa schimb lumea

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Sirimie, dar oamenii cu care am vorbit se manifestau in sensul acesta, al copiilor: vor sa faca lumea mai buna pentru copii lor. Nu am sa ii inteleg. E ca si cum constientizeaza moral acest lucru, dar cred ca asta se face si cu bani, ca atare in loc de coloana vertebrala, fac rost de bani ca e mai usor si li se indoaie coloana in stanga si in dreapta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

OanaP, as zice ca nu prea conteaza ce fac altii. Important e ce facem noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

On topic

www.cosminalexandru.ro/2010/10/manifest-pentru-minoritari/" target="_blank">Manifest pentru minoritari

Nu le e usor. Traiesc într-un mediu ostil acestui fel de a vedea lumea si sunt convins ca îsi pun alegerea la grea încercare în fiecare zi. Probabil ca cei mai vizibili au fost cei de la letsdoitromania.ro, care au ales sa convinga cât mai multi români sa-si curete tara într-o singura zi, pe 25 septembrie. Dar mai sunt cei de la viitorplus.ro – axati de proiecte de dezvoltare durabila; scoaladevalori.ro – cu un program extrem de ambitios de educatie pentru liceeni, prin programe sustinute de studenti straini; ropot.ro – care creeaza o comunitate foarte activa de antreprenori sociali sau gomentorship.ro – care vrea sa readuca la lumina o comoara îngropata – mentoratul ca forma de crestere si multiplicare a profesionalismului autentic. Nu în ultimul rând, TEDx-urile din mai multe orase ale tarii, care celebreaza creativitatea, tenacitatea si puterea de convingere a unor buni vorbitori în public

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Sirimie, dar cum faci sa aduni masa critica? Intr-adevar conteaza sa ramai constant, echilibrat, dar vad mai multe probleme:
- cum faci sa ramai constant asa incat sa nu te darame cei care nu sunt intr-atat de altruisiti pentru ca nu poti rezista la infinit intr-un mediu ostil;
- cum faci sa ii gasesti pe cei ca tine;
- daca actionezi individual si incerci sa dai exemplu unui grup de principii diferite, rezultatul este nul, ca atare ce faci/cum faci?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Eu cred ca exista o multime de lume care gandeste ca mine, dar le e greu sa iasa in fata. De exemplu subiectul asta - are atatea voturi negative.

Masa critica exista, doar trebuie convinsa sa iasa in fata. Si sa inceapa sa convinga si pe altii.

Exemplul personal nu este pentru un grup virtual ci in viata de zi cu zi. Cu cat mai multa lume se poarta bine si duce un mesaj pozitiv cu atat mai repede asta va deveni normalitate - fara sa fie nevoie de explicatii suplimentare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vpralu spune:

SI EU AS SCHIMBA LUMEA DACA AS PUTEA IMI E FRICA DE COPIL IL CRESC CU PREA MULTA BUNATATE SI INTOTDEAUNA II ATRAG ATENTIA SI II SPUN SA FIE BUN SA SE POARTE FRUMOS CU OAMENII DAR STAU SI MA INTREB O FI BINE OARE CIND VEZI ATITA RAUTATE PE UNDE TRECI NU MAI SUNTEM CUM ERAM ODATA ACUM BUNATATEA E COTATA//ESTI BUN ESTI PROST.PACAT CA NU MAI STIM SA FIM BUNI/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Sirimie, am lucrat 2.5 ani de zile intr-o companie unde am gasit in proportie de 80% numai oameni care aveau o pregatire profesionala slaba. Se ridicau peste ceilalti cu intrigi, barfe, zvonuri, mancatorii. Toti fie tineri, fie batrani erau lipsiti de pasiune, veneau la birou sa treaca timpul, calitatea muncii ioc, internet la greu si se pregateau de plecare cu juma de ora inainte de terminarea programului, pauza de masa in unele cazuri 2 ore. Prin natura job-ului, a trebuit sa ma implic in mai toate departamentele, am incercat sa dau un exemplu, sa fiu un exemplu, tot ceea ce am putut obtine a fost o pendulare: erau langa mine ca sa isi faca o imagine, dar cand era de munca, iaca hop venea si am uitat, nu am stiut, nu m-am gandit, n-am inteles, altul e de vina (mai ales!). Am incercat sa identific oamenii cu potential, in special din cei nou veniti, necorupti mental, dar surpriza: dupa 2-3 luni vedeau ca e mai bine pentru ei sa abordeze trendul general. NU AM OBTINUT NIMIC! Indiferent ca am incercat abordari pe ocolite sau directe, motivationale sau din topor, profesional sau personal! In momentul in care ma focusam pe un grup, grupul claca nervos (eram prea demanding!).

Multe declaratii din partea lor, mult timp investit aiurea din partea mea, in fiecare dimineata veneam la birou cu speranta ca am mai facut un pas inainte sau ca uite, am gasit pe cineva sa intoarcem lucrurile, dar in momentul in care ii lasam sa aplice ei insisi ce i-am train-uit reveneau la ale lor cu nonsalanta, iar dupa 1-2 saptamani imi dadeam seama ca sunt pur si simplu la mana lor: daca au chef sa faca bine, daca nu, nu! Am obosit, mi-am dat demisia si sa ii fi vazut dupa aia dand din colt in colt despre cum o sa se descurce. Tipau si urlau la ei si intre ei mai ceva ca pana atunci.

De asta te intreb, cum aduni masa critica (nu cum o formezi, nu cum o creezi). Ea exista cu siguranta, insa daca nu e organizata, coerenta si daca nu ai oamenii din pozitiile cheie alaturi de tine, degeaba!

De identificat avem instrumentele necesare: virtual, NGO si altele, dar unde petreci cel mai mult timp? La birou, acasa si pe drum. Sunt sigura ca acasa toata lumea face ceea ce considera ca e mai bine. Dar sa traiesti cu impresia ca numai acasa trebuie sa faci ceea ce e mai bine, iar la birou lucrurile ar trebui sa functioneze dupa alte principii este cea mai mare pacaleala EVER! Deci, fiecare din voi la birou, cum adunati masa critica? Cum va puneti in miscare? Pentru ca daca nu o faceti, nu vom ajunge nicaieri.

Am scris pe acest site si voi continua sa scriu, chit ca voi da detalii si voi fi recunoscuta de ex-colegi, dar in situatia in care in acea firma exista toate ustensilele necesare pentru o viata mai buna si sa refuzi sa le folosesti in scopul de a face bine pe termen lung mi se pare incredibil. Si asta numai pentru ca nu esti dispus sa faci un efort macar in timpul celor 8 ore de munca, pentru ca practic mintea s-a oprin undeva la 25 de ani cand au terminat facultatea, iar acela a fost momentul in care procesul de invatare s-a oprit, au dobandit toate cunostintele necesare pana in momentul in care vor iesi la pensie, iar banii trebuie sa curga garla fara sa fie nevoie sa faca ceva.

CE FACI IN CAZUL ASTA? Pentru ca daca iau in considerare acest exemplu si il extrapolez la nivel de Romania rezultatul este nul sau poate pe undeva peste 100K ani.

La economie in facultate am invatat ca o firma are 2 roluri: una economica si alta sociala. Constat ca in prezent este aproape numai economica, iar cea sociala este lipsa ori prost interpretata.

Exista social responsibility aplicata de firme in mediul social, dar noi ca angajati, de ce sa nu aplicam propria noastra responsabilitate sociala in cadrul firmei in care lucram?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

ILoey, culmea ca acest subiect afecteaza viata copiilor nostri, dar probabil tie iti place ceea ce vezi, simti, mirosi, traiesti. Cum stai cu viziunea? Cum stai cu perspectiva?

Mie nu imi place sa vad gunoaie peste tot, mine nu imi place sa deschid geamul dimineata si sa aerisesc casa cu niste smog, mie nu imi place sa simt pe piele mea ura, minciuna si lenea si sincer nu vreau sa traiesc asa.

Mie nu imi place sa ma privesca lumea ciudat in parc atunci cand strang gunoaiele, mie nu imi place sa vad soferii cum se inghesuie pe banda de circulatie a transportului in comun, mine nu imi place sa iasa un sofer cu o bata de baseball pentru ca ii spun ca nu am loc pe trotuar cu caruciorul pentru copil din cauza ca el a parcat masina acolo, mine nu imi place sa fiu considerata neprofesionista in momentul in care vreau sa confrunt 2 persoane pentru afirmatiile neprofesioniste pe care le fac.

As putea sa ma opresc, dat fiind ca nu imi plac atat de multe lucruri, dar nu pot.

Tu ce faci?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

OanaP - eu nu le incurc. La servici lucrez, nu am timp de altceva. Cred foarte mult in relatii strict profesionale si asta am cu majoritatea colegilor mei. Ceilalti imi sunt prieteni.

Ce fac eu - fac in timpul liber.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Si eu am fost la fel de norocoasa precum esti tu pana cand am ajuns in acest ultim job. Am avut parte de oameni profesionisti cu care puteai face ceva. In conditiile in care ai un grup de oameni sub medie cu care trebuie sa lucrezi si totusi vrei sa lucrezi profesionist incerci sa le mai deschizi si ochii, sa gasesti un common ground. Altfel nu ai cu cine sa discuti...

Incerc sa va spun ca exista astfel de locuri, nu toata lumea a atat de norocoasa ca si voi, iar dupa aceasta experienta, pot sa spun ca pentru altii este NORMAL sa minta, sa fie ipocriti, sa fie josnici si este anormal sa dai dovada ca esti in stare sa respectide reguli simple de bun simt. Iar a transpune intr-un astfel de mediu o atitudine profesionista si a te limita la ea e ca si cum te-ai duce intr-un 4*4 in sacou si cu pantofi de lac intr-o zona inundata.

Ce faci intr-o comunitate de hoti? Te apuci sa furi, incepi si ii judeci sau incerci sa construiesti ceva pe termen lung? Sa le creezi alternative!

Mergi la inceput