Se va putea naste legal acasa in Romania in 2011?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Sau si mai bine, instalarea cate unei unitati operatorii ambulatorii complet utilate in fata fiecarui bloc in care naste cineva la domiciliu.
Decat o maternitate babana, mai bine sute de micromaternitati imprastiate prin cartiere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Intelege tot omul ca la un meci de fotbal sau la o manifestatie trebuie asigurata o ambulanta, fiind vorba de mii sau chiar zeci si sute de mii de persoane adunate laolalta.

Asigurarea unei ambulante pentru orice eventualitate in cazul unei nasteri asistate la domiciliu trebuie sa fie strict o afacere privata. Daca un spital privat sau un serviciu privat de urgenta asigura asta, este ok. Altfel, nu este si nu va fi treaba statului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

capcaunule, mie imi este foarte clar ca procentul gravidelor romance care ar vrea sa nasca acasa este extrem de mic, nu cred ca cei de la minister si-ar bate prea tare capul cu minoritatea asta, cate ambulante sa fie puse la dispozitia lor, ce personal etc. Ceea ce as dori eu sa se intample este ca optiunea acestei infime parti a viitoarelor mame sa fie legala si respectata, asa cum este ea in alte tari din UE.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floaredemac spune:

Daca nu as fi nascut la spital, daca nu i s-ar fi monitorizat bataile inimii copilasului in timpul contractiei, acum nu as fi fost mama. Fiindca in timpul contractiei, bebelusului meu ii scadeau bataile drastic, aparatul indica doar - -. A fost necesara o cezariana de urgenta si in 5 minute de la constatarea situatiei (de catre 2 medici) eram pusa pe masa de operatie, cu anestezia in coloana. Fara un aparat de NST, eu nu as concepe sa nasc. Nici acasa si nici la spital.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Acum o luna aproximativ am vazut o stire din New York despre faptul ca nu au curatat ninsoarea in anumite cartiere mai marginase si in timpul stirei spuneau ca din aceasta cauza a murit un bebe abia nascut pentru ca salvarea nu a ajuns la timp cand a fost chemata, din cauza zapezii.
Mi s-a parut inspaimantator . Si acea mama si-a asumat riscul intr-un oras in care au antrenament la capitolul nasteri acasa presupun nu asa ca in Bucuresti unde abia incepe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Ralucis are dreptate - ar trebui reglementata legal aceasta optiune.
Problema apare la alocarea resurselor (deci ne indignam de costurile cezarienei la cerere, dar o ambulanta + asistenta blocate o zi ar fi in regula) - insa si asta s-ar putea rezolva, cu coplata diferentei sau cu servicii medicale private.
Altceva vreau sa intreb insa: daca se intampla ceva, cui va apartine responsabilitatea? E malpraxis la moasa care nu s-a descurcat in cada de la domiciliu? Este vina Ambulantei care n-a mers destul de repede? Sau a mamei care si-a asumat acest risc, stiind ca orice sarcina perfect dusa se poate sfarsi cu o nastere cu probleme?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

mediajust, subiectiv voi raspunde, pentru ca am avut doua nasteri fara probleme: eu pot spune ca medicul la mine, in afara de a-mi face epiziotomie si de a-mi rupe apa (lucruri nenecesare, de altfel) nu m-a ajutat cu nimic/n-a avut niciun rol la nasterea copiilor. Mai mult credit le acord moaselor, ele m-au supravegheat si cred ca puteam naste doar cu ele bine mersi. Situatii nasoale se pot intampla si in spital, cine este vinovat daca i se intampla copilului ceva la nasterea in spital? Am citit povestea lui paulush http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=141778&whichpage=1 si cred ca daca era la spital in Romania i s-ar fi facut cu siguranta alte manevre pentru grabirea nasterii sau chiar cezariana la un travaliu asa de lung. Tot asa, am citit povestea lui gabrilici http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=151562&whichpage=2&SearchTerms=dilema,morala si ma intreb daca nu ar fi nascut mult mai bine doar cu moasa, la termen, si nu chinuita in asemenea hal.
Recunosc, insa, ca pana la urma totul poate fi o loterie, exista evident ghinionul ca si in cazul unei sarcini perfecte, atent urmarite si cu toate analizele facute si care indreptatesc mama sa decisa ca vrea sa nasca acasa, sa se intample ceva exact in momentul crucial al nasterii. Poate reuseste cineva sa gaseasca o statistica cu privire la procentul de nasteri acasa care au final prost sau macar o comparatie intre rata de succes/esec dintre nasterile de acest fel si cele din spitale. Am tot cautat pe site-ul OMS si nu am dat inca de nimic, mai caut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

In mod firesc, daca se intampla in spital din vina personalului - acesta trebuie sa raspunda. Discutabil este cum se face cercetarea - de aia probabil sunt atat de putine reclamatii finalizate (si-au mai pierdut cativa functii, le-a fost suspendat dreptul de libera practica, au mai platit ceva daune).
Eu nu ma indoiesc ca exista moase extrem de competente, pe mana carora poti merge linistita. Dar exista variabile - si nu ma gandesc in primul rand la mama (ea este, sa zicem, natural programata - chiar daca, fereasca Dumnezeu!) - dar mai ales la prunc.
Ma intrebam daca acea moasa are si competente/pricepere in neonatologie (stiu ca sunt specialitati diferite), isi da seama repede daca este vreo problema?

Si tot subiectiv - eu am nascut prin cezariana, pentru ca asa am vrut, si - ca si la nasterea acasa - mi-am ales confortul psihic. Sarcina mea a fost in regula, chiar usoara pentru cei aproape 30 de ani si 43 de kg pe care le aveam cand am ramas gravida. La cele doua ecografii pe care le-am facut (pe aparate de acum 15 ani, mult sub performanta celor de acum) s-a vazut un cordon "parca ceva mai scurt".
Ei bine, s-a dovedit nu ca era scurt, ci foarte scurt (33 de cm), cu un nod si cu circulara binisor stransa. Nu stiu, deci, cum ar fi decurs o nastere naturala, nu mai spun acasa!

Odata cu reglementarea, cred ca este nevoie de pus la punct si ceva proceduri - poate s-ar putea aduce aparatura medicala portabila care sa nu lase, totusi, la voia intamplarii o evolutie nefavorabila.
Ma mai gandesc, insa, cate tinere femei au, atunci cand nasc, o casa a lor, suficient de confortabila pentru un asemenea eveniment, in care sa nu bantuie viitorul bunic pe hol?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Karis spune:

In conditiile in care si in spitale, cu medici, asistente si moase alaturi, pot aparea situatii grave, neprevazute, mi se pare o dovada de egoism si inconstienta din partea unei viitoare mame sa nasca acasa. In primul rand risca viata bebelusului si in al doilea rand viata ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

ralucis, eu cred ca e mai greu cu astfel de statistici pt ca eu de exemplu daca nasteam acasa muream, nascand la spital, m-au rezolvat cu manevre obstreticale + vreo 2 pungi de sange si una de transfuzie. Daca nu tinea treaba cu manevrele obstetricale sala de operatie era pregatita sa-mi scoata uterul, ceea ce n-ar fi fost o fericire la 23 de ani dar imi salva viata. (am scris pe pagina precedenta ce mi s-a intamplat)

Asa ca eu n-am mai intrat in nicio statistica. Am intrat la nascute bine merci. Daca nasteam acasa intram intr-o statistica neagra.

Bineinteles exista si cazuri (foarte putine) in care nici in spital n-au ce sa-ti faca si mori oricum (embolie de exemplu), sau cazuri in care oriunde ai naste nu patesti nimic nici tu nici copilul (astea sunt majoritatea), dar pt cazurile astea la limita in care acasa ai muri, mama sau copilul, iar in spital problema se rezolva, eh, eu pt astea trec pt disconfortul spitalului. Mai ales pt ca am trecut o data prin experienta asta imi dau seama ca da, mi se poate intampla chiar mie.

La a doua sarcina mi-au pus oxitocina chiar inainte de expulzie, sa o mai am si dupa, ca sa asigure o mai buna contractare a uterului, cine as fi fost eu sa comentez ca nu vreau oxitocina? Am fost bucuroasa ca am nascut repede si usor si ca n-am mai avut probleme cu relaxarea uterului dupa nastere.

Pana la urma cred ca e bine sa discuti cu medicul dinainte despre toate astea, sau sa-l schimbi daca crezi ca nu va potriviti nicicum in conceptii.

Mergi la inceput