Se va putea naste legal acasa in Romania in 2011?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

nu vad cum s-ar putea face altfel decat prin servicii private.

in spitale oricum nu sunt moase suficiente, nu poti lua una din ele sa o trimiti sa aiba grija de o singura pacienta. sa nu uitam ca romania nu inseamna doar bucuresti, ci multe multe alte orase mici. de fapt majoritatea romanilor nu locuiesc in bucuresti. si o mama obisnuita nu isi va permite sa plateasca o moasa privata, mai ales cand la spital nasterea e gratuita. deci ar fi pt cele bogate

ambulanta - probabil tot privata. ca nici ambulante nu sunt suficiente si fara nasteri acasa. in orasele mici (inclusiv majoritatea resedintelor de judet) nu exista asa ceva. plus daca o platesti si la pret de taxi marfa, pt 3-4 ore tot ajungi la un cost imens. deci tot pt bogate

apoi trebuie sa vina un doctor acasa dupa, cel tarziu a doua zi, pt copil. sa faca controlul general, vaccinul, etc. probabil tot din sistem privat- iarasi bani

ginecolog acasa pt controlul lauzei, mai ales daca a fost nevoie de epiziotomie sau a fost vreo ruptura cat de mica, asistente sa te invete cu toaleta zonei... bani.

si uite asa faci vreo 2000 - 3000 de lei cu care daca tot esti bogat mergi si nasti la privat, unde nu ai discomfortul din spitalele de stat, esti tinuta pe puf, poate sta tatal cu tine toata perioada... si nici nu risti nimic.

normal ca se face in tari unde exista multe orase cu 500.000 - 1.000.000 de locuitori, casa renteze sa ai toate acesteservicii la privat. la noi, unde am vazut in matrnitate inclusiv femei care nu aveau cu ce sa cumpere pampersii pt copil si mergeau acasa la tara cu bebe mic pe autobus, ca nu-si permiteau sa cheme pe cineva cu masina - si daca ar fi legal ar fi foarte putin praticabil.

ar fi bine in primul rand macar sa aiba maternitatile minimul de personal si conditii, ca daca in loc de 1 moasa pe tura intr-un spital mare ar fi 2-3 nu ar mai alerga la 10 paciente odata si ar fi si mamele mai multumite

mama de Carol (29.12.2008) si 12+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Este putin practicabil astazi, asa este , in Romania .Daca insa intra sistemul de asigurari normal si in Romania,excluzandu-se sistemul actual de asigurare la stat pentru oricine nu alege altceva indiferent in ce domeniu lucreaza, adica fiecarei mame sa i se plateasca serviciile medicale de catre casa de asigurari unde este inscrisa,atunci prima castigata prin alegerea mamei de a naste acasa va fi casa ei de asigurari.Pentru ca altfel, aceasta va trebui sa deconteze spitalului (indiferent daca e de stat sau privat) costurile nasterii, costuri automat mai mari decat daca ar plati tot ceea ce este necesar pentru nasterea acasa. (tot statului sau privatului ales de mama respectiva)

Deci, nu stiu daca mama sau copilul, tatal sau fratii ies in castig prin aceasta alegere (emotional sau "economic" vorbind) insa stiu sigur ca viitoarele case de asigurari vor iesi sigur in castig.Si moasele plus personalul angajat in bransa.

Adica, toate aceste costuri pe care le-a spus SDCristian mai sus ce acum bineinteles ca sunt mai mari pentru mama decat nasterea la spital (chiar privat) vor fi de multe ori mai mici atunci cand sistemul va fi pus la punct si mama ramane doar sa aleaga .Si sistemul va fi pus la punct daca se lasa acum (sau mai tarziu) legala optiunea pentru ca va renta de zeci de ori pentru casele de asigurari.

Ramane doar sa se obisnuiasca opinia publica incet -incet cu gandul ca a naste acasa nu mai este o intamplare periculoasa ci este chiar o optiune sic.... De femeie curajoasa chiar si "deschisa la minte"..Riscurile, mai pe urma.
Legea sa iasa si atunci cand vor aparea asigurarile diferentiate (inevitabil in scurt timp daca se va dori cu adevarat descentralizarea) va fi deja totul gata din "neant".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

pe moment costurile pot fi reduse in cazul spitalizarii daca trimiti lauzele mai repede acasa. adica unde nu sunt probleme le tii prima noapte si a doua zi externarea

dar la nasterea acasa cresc costurile cu personalul. ca in spital o moasa poate avea 10 paciente intr-o tura, la nasterea acasa tii o moasa blocata la o singura pacienta.

ma gandesc si la situatia in care te poti trezi cate-ai programat sa nasti aasa si in ziua x moasa nu poate veni ca trebuie neaparat sa stea in spital. si nu cred ca in sistemul de stat unde oricum se fa greu angajari vor fi angajate moase de rezerva. asa ca doar pe sistem privat s-ar putea face. sa nu vorbim de discomfortul pt mama - ca in momentul in care nasti esti oricum suficient de nervoasa/emotionata ca daca ti se strica planurile total sa ai un soc si sa ti se strice astfel toata experienta

sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt impotriva initiativei, doar ca si daca se aproba pe moment e posibil sa nu se poata aplica. si nu e suficient sa fie legal, trebuie sa fie si sigur din punct de vedere medical.

pe moment mi se pare ca ar fi mai util sa se militeze pentru nasterea in spital in conditii decente, mai ales ca tratament nu neaparat ca si conditii materiale (adica eu am nascut intr-o maternitate cu cearceafuri rupte, dar cu toata aparatura necesara si u un personal de milioane, si nu as fi schimbat felul in care am fost tratata pe conditii mai luxoase), pe introducerea planului de nastere, si pe externarea rapida acolo unde nu sunt motive medicale sa tii mama si copilul sanatosi in spital. sa se inceapa de la imbunatatirea serviciului de baza, care se poate face cu costuri mici, si apoi se poate trece la detalii.

mama de Carol (29.12.2008) si 12+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_ce spune:

Eu ma gandesc strict din punct de vedere practic ca nu ar fi prea bine sa nasti acasa.
Sa presupunem ca totul este ok si cu mama si cu copilul,dar voi ati vazut ce mizerie se face la o nastere,are oare mama putere sa se apuce sa spele sa igienizeze totul? Apoi unde se arunca rezidurile,cum sterilizezi cearceafurile(ma tog aici sa zicem ca s-a inventat masina de spalat si e mai simplu).
Daca ai pe cineva care sa te ajute...sa zicem ca ar fi cat de cat ok,dar altfel...nici vorba.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Poate am inteles eu gresit, dar cred ca moasa cu care se naste acasa este o persoana care are alta pregatire decat moasa de la spital (de fapt, cred ca cele de la spital nici nu se mai numesc "moase", sunt "asistente la sala de nasteri"). Eu am inteles ca ar fi vorba de o facultate de 3 ani in cadrul facultatii de medicina, dar ceva separat (cum e sau era kinetoterapia).

Oricum, daca apare legea, mai este drum de parcurs...Nu stiu cate moase au pregatirea despre care vorbeam, eu am inteles ca doamna Vania Limban a facut cursuri in USA.

Chiar intreba cineva: bineinteles ca persoana care asista trebuie sa cunoasca pe langa obstetrica si neonatologie.

Nici nu se pune problema ca din ziua votarii legii jumatate din femeile din Romania sa nasca acasa. Legea e doar un pas, apoi urmeaza: "acum avem voie, cum facem?"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jenn spune:

Aici se naste in mod curent acasa.Dar nu sta moasa non stop cu tine.Vine,te consulta si asta e.Pleaca si revine dupa cateva ore.Nu va faceti iluzii,nu exista personal suficient sa stea cu tine non stop.Noaptea e o singura persoana pe tura pe un cartier-deci nu- ti poti alege moasa din alta zona pt ca nu pot ajunge la tine in timp util,un amanunt deloc de neglijat,nu credeti?Toate serviciile ulterioare-control,cantarit etc le face personal special pregatit la domiciliul lauzei.Referitor la kitul de nastere-aici toate exista de cumparat-lucruri de unica folosinta =husa de protejat salteaua,pija,lenjerie,etc.De fapt daca primesti ok la nasterea acasa-daca nu s probleme deosebite in timpul sarcinii, ti se da din timp lista cu tot ce trebuie sa ai in casa-galeata,alcool,etc.Inclusiv se poate monta ceva sub picioarele patului sa fie mai accesibil/inalt pt moasa.Din start sunt refuzate pers care locuiesc in cladiri inalte fara lift ,daca e ceva nu poti sa le transporti pe scari in travaliu,exista in schimb alternativa casei de nasteri (intre spital si acasa).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Claudi@ spune:

Aici moasa e doar pentru tine. Nu mai pleaca la alte paciente, vine si ramane pana ai nascut. Aici moasele au firme private dar sunt platite de casele de asigurari, iar pt asigurare e mai ieftin o moasa decat o internare in spital.

Jenn, cum sa plece si vine peste 2-3 ore. pai se pot intampla atatea lucruri, eu am nascut in 2 ore . Daca nu era moasa acolo ce faceam, nasteam singura, sa zicem?
Aici moasele unele au cabinete private si unele lucreaza in spitale, presupun ca cele ce lucreaza in spitale nu pot asista o nastere acasa, caci au si ele ture. Nu stiu daca au scoli diferite, dar am observat ca stiu foarte multe despre copii, sunt destul de pregatite. Eu m-as lasa fara probleme pe mana unei moase de aici, mie imi e ca o strang de gat cand am dureri si nu-mi poate da o injectie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Citat:
citat din mesajul lui Claudi@
Aici moasele au firme private dar sunt platite de casele de asigurari, iar pt asigurare e mai ieftin o moasa decat o internare in spital.





Exact asta este ceea ce se urmareste de fapt.Pregatirea juridica necesara prin care moasele isi pot asigura cadrul de organizare si prin care casele de asigurari (viitoare, private) sa aiba costuri mult mai mici.

Trebuie asigurat cadrul legal, trebuie pregatita populatia psihologic si in momentul in care se va efectua descentralizarea si casele private de asigurari vor trebui sa deconteze nasterile ele isi vor micsora considerabil platile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Iata un link (in limba engleza) la un articol care explica foarte frumos si detaliat cum decurge nasterea acasa in Marea Britanie:

http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/labourandbirth/planningyourbabysbirth/homebirth/

In UK moasele sunt absolvente de facultate, la fel ca si asistentele medicale, multe au studii post-universitare. Majoritatea nasterilor sunt asistate de ele, medicul intervine doar la nasterile mai complicate si la sarcinile cu probleme.



Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

ma scuzati daca mie mi se pare acest subiect de vis.
eu as vrea sa vad cand se va naste legal in romania . si cand spun legal, ma refer la toate consecintele acestui cuvant.


Mergi la inceput