Suntem in clasa a-II-a:2010-2011 (5)
Raspunsuri - Pagina 18
loryi1974 spune:
Snzi ,nu te impacienta,David poate lucreaza ok intre 8 si 2 jumate.Daca stai sa reflectezi,universitatile de top sunt majoritar localizate in SUA.Sunt scoli in Ro in renovare care au ora de la 8 la 11,adca inv tb sa lucreze cu 25-30 de copii in acest interval.Asa ca iti dai seama ce inseamna asta:zdrang 5 probleme de pe cul bleu,5 pagini de pe aia galbena si inca 3 de pe cea violet.Ca tema.Verificarea o face tataie la asa volum de teme.Musai ca unul dintre parinti sa-si bage nasul din cand in cand rin caiete .Si am auzit ca invatatoarea noastra este rezonabila ca teme,ce Dzeu o fi pe capul altor pitici nu vreau sa ma gandesc.
Nu stiu linkuri de culegeri,o mare parte le-am primit prin scoala:Mate 2000 plus unele pe cale le stiu dupa culoare ![]()
Ce face David la matematica?Adica ce tip de operatii facesi cu ce intervale de numere ?
Sabina spune:
sanzi, google si tu comcursul euclid, concursul smart, concursul cangurasul, concursul evaluari in educatie si scoate fise de acolo.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
sinzi_ana spune:
Mie nu imi place deloc scoala aici...are si ceva parti bune
...dar parca mai multe rele...
Acum nu mai stiu cum e in Ro, la momentul de fata...dar aici...
Sunt bune univeristatile, dar ff putine (comparand la nr populatiei) si cei care ajung acolo in general sunt din famili bogate cu traditie sau de imigranti de calitate :D pe care ii intereseaza soarta copilului si pompeaza munca suplimentara in ei :)....Daca te lasi pe mana scolii, nu ajungi nicaieri.
Am avut si eu ocazia sa merg la scoala sa "ajut" (voluntariez)...si am plecat cu un gust tare amar...
In primul rand, mi se par foarte dezordonati...David are 16 copii in clasa. Stau cate 5 la o masa rotunda (deci fata in fata). Dimineata dupa ce ajung in clase, au niste foi dupa care lucreaza individual, pe cont propriu....fara indrumarea sau atentia invatatoarei (care sta la comp la biroul ei)...Daca nu stiu ceva (vre-un cuvant) au computere, unde pot "googali"
. Au 45 de min sa termine, dar nu li se spune cat timp mai au, sau sa se miste mai repede sau sa se opreasca din vorbit (aici am avut noi pb, pentru ca David intr-un timp nu isi termina niciodata fisele pentru ca vorbea....
)...Apoi au "centers"....sunt 6 spatii in clasa organizate pentru 6 activitati...si fiecare copil, (iar pe cont propriu) se duce la spatiul unde are de lucru (in general le da luni cele 6 activitati pentru toata sapt, si ei sunt responsabili sa o termine si sa hotarasca ordinea in care lucreaza). La fel....fiecare face ce vrea, si isi gestioneaza timpul singur. Apoi...le preda un pic...de cele mai multe ori fiind intrerupta de ora la care trebuie sa mearga la "specials" (care sunt muzica, desen, sport...etc) si pentru care trebuie sa se plimbe prin scoala.
Apoi au o pauza de 30 de min, in care fie ii scoate afara, fie ii tine in clasa si fac ce vor. Apoi masa de pranz....si la sfarist mai fac putina matematica...cat mai apuca.
Mie mi se pare ca sunt inca mici sa nu fie indrumati, sa nu li se arate cum trebuie lucrat, sa nu li se atraga atentia si sa li se corecteze greselile pe loc (David scrie f urat, caietul de la scoala - pe care nu il aduc acasa - este rupt, mazgalit, scrie pe o pagina, apoi 2 libere...si tot asa ) sa nu aiba un program in care se se poata incadra cu toti, ii plimba prin scoala , si ii muta de la o masa la alta mai toata ziua (si se mai mira de ce au copiii ADD
)
Manualele stau la scoala, si acasa vin cu foi trase la xerox, in caz ca au ceva teme din manual...deci eu habar nu am ce invata acolo....
Si David e in clasa de gifted....
...
In fine....eu incerc acasa, sa il indrept un pic spre matematica romaneasca, care mi se pare mai logica, mai intuitiva care deschide mai mult mintea.
In clasa, el lucreaza separat la mate (face advanced math) si au si probleme dar foarte putine, spre deloc(am pus acum 2 posturi ce tip de probleme au), face adunari si scaderi cu sute si mii, inmultiri usoare (dar nu i-a cerut sa invete tabla inmultirii...se bazeaza pe adunare), rotunjiri de numere, au inceput si cu cantitati si lungimi....
El a mers si la un program de mate (Imacs) unde faceau niste exercitii foarte interesante bazate mult pe logica si memorie....in sensul ca in loc de numere, era un patrat mare impartit in 4 patratele mici, iar fiecare casuta reprezenta nr 4 (cea de sus stanga era 4000, cea de sus dreapta 400, cea de jos stanga 40 si cea de jos dreapta 4) si in fiecare casuta erau mai multe sau mai putine puncte....si casutele se adunau intre ele...sau se scadeau...(Asta e un exemplu de exercitiu)...
Editez...ca nu stiu daca se intelege ce am incercat sa explic...
Adica era un patrat si in stanga sus erau 2 bilute (ei fac in minte 4000+4000) in cel din dreapta sus 0 (deci 0) jos stanga 1 bila (40) si jos dreapta 2 (4+4), deci numarul trebuie sa fie 8048 si apoi adunaat cu un alt patrat cu alte numere de bile :)
loryi1974 spune:
Sanzi,uite-te pe site-urile editurilor :Penes,Paralela 45 etc,didactic.ro-gasesti niste fise interesante dar tb.sa le alegi.Cred ca iti tb in primul rand manualele.
In privinta inv rom,nu-s ce sa zic,in afara de acele catastrofale teste Pisa ,a mai aparut un studiu al Comisiei Europene care spune ca 40 % din elevii romani de 15 ani sunt semianalfabeti.La aceeasi varsta se fac si testele Pisa,deci asa este.Paradoxal,in primele clase 90 % dintre elevi au fb.
Legat de culegeri,sunt unele care prezinta si metode de rezolvare ,gen metoda figurativa,metoda comparatiei ,metoda mersului inapoi.Eu le-am incercat pe cea figurativa si a mersului inapoi si pe cea cu multimi, toate acestea oficial se fac incapand din clasa a treia(cred),dar depinde foarte mult de copil.
O intrebare :ptr a invata sa scrie corect in engleza ii dau o lista saptamanala de cuvinte.Treaba merge,asa am inteles ca se procedeaza si in tari de limba engleza.David are asa o lista?Sau cum invata sa le scrie?
sorana spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sinzi_ana Ce mult lucreaza copiii vostrii!!! Au si teme zilnice??? Ma roade vinovatia.... Noi suntem foarte limitati si de timp...David incepe scoala la ora 8.00 am si termina la 2.30 pm....pana ajungem acasa e deja 3.00 .... Sinzi , Radu si David psihologul www.youtube.com/watch?v=NDLoByR4EnI" target="_blank">David www.flickr.com/photos/11552209@N04/" target="_blank"> [red]D-ale lui David |
Al tau lucreaza 8 - 14.30 adica 6,5 ore.
A mea sta la scoala 8-12(8-11 vinerea) adica 4 ore (3 vinerea) si mai face acasa 1,5 ore - total 5,5 ore pe zi (4,5 vineri).
In concluzie a mea lucreaza cu cel putin o ora pe zi mai putin decat al tau.
Da, are teme zilnice. Am impresia ca scoala din .ro se bazeaza mult pe ce face acasa, nu pe ce face la scoala.
sinzi_ana spune:
Sorana, si scoala de aici la fel!!! E foarte gresita impresia ca ei lucreaza toate orele astea:))
In primul rand o ora din astea il petrec in sala de mese...
Orele, aici deocamdata tin 35 de min, timp in care nu pot termina nimic...si de multe ori cand am fost la scoala sa "ajut" am observat ca invatatoarea se opresete in mijlocul predatului, sau copiii se opresc in mijlocul unei lucrari...o lasa balta, ca sa inceapa altceva...si continua a doua zi....
E o zapaceala....
In plus de asta, o mare parte din zi o folosesc la "arts and crafts"....care este o mare prostie...Al meu nu e bun la tinut foarfeca in mana, nu ii place sa coloreze, nici sa deseneze...si in clasa a 2-a nu cred ca trebuie sa pui asa mult accent pe asta...
Adica...prefer sa faca educatie fizica de 2-3 ori pe saptamana (daca nu in fiecare zi) decat sa decupeze o ora pe zi, in fiecare zi
....Si imi umple casa de pinguini umpluti cu orez, umerase cu stele...si tot felul....chestii pe care i le lipeste educatoarea sau mamicile care ajuta la proiecte de genul asta...pentru ca el e "neindemanatic"....
Eu as prefera sa stea pana la 11 la scoala, si apoi sa se odihneasca, sa il pot duce la sport, sa lucrez eu cu el acasa....
Decat sa vina la 3 acasa, sa aiba teme pentru a doua zi si de invatat, sa trebuiasca sa il duc si la sporturi, sa il mai scot si la joaca un pic.....nu avem timp de nimic efectiv...totul e pe fuga!!!!
Lori, da...au 20 de cuvinte pe saptamana si 6 de vocabular...pe care trebuie sa le invete pe de rost (nu au reguli de scriere)....si dau dictare in fiecare vineri....
Ei nu prea fac compuneri, nici macar propozitii (poate le da o data la 2 sapt cu cuvintele de la vocabular)...nu pun (inca sper) baza pe scris prea mult!!!!!!
Sabina spune:
pai e gandit orrul mai mult pt parinti...sa ii tina cat mai mult la scoala pe copii, probabil.
Oare ce fac parintii care lucreaza full?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
sinzi_ana spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Sabina pai e gandit orrul mai mult pt parinti...sa ii tina cat mai mult la scoala pe copii, probabil. Oare ce fac parintii care lucreaza full? Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
Nici macar, ca e greu sa gasesti un part time de la 9-1.30
Exista varianta aftercare, care e o buna optiune pt ca se joaca, dar nu daca vrei sa faca un sport sau sa fie bun la carte
So...daca muncesti pana la 5pm...ajungi sa il iei pe la 6.pm...si deja dupa cina, e timpul de culcare
Aici, unde locuiesc eu, bonele sunt f scumpe, si daca mai vrei sa faca si teme cu copilul trebuie sa castigi fooooarte bine
Exista varianta bunicilor...dar cat pot sa si ei in casa cu tine???
sorana spune:
Si totusi ... asa, macar la prima vedere, rezultatul final e mai bun in SUA decat in Romania.
Parerea mea este ca in .ro este materia foarte-foarte incarcata si nu au timp sa asimileze si sa repete. Iar la final (adica la final de liceu) ceea ce stiu, ceea ce a ramas e destul de putin. Pur si simplu pentru ca uita multe chestii.
Plus ca se face totul teoretic si nimic practic (experimental) si atunci se retine mai putin.
Imi aduc aminte ca am facut practica pedagogica la un foarte bun liceu bucurestean, la cls XII-a. Spre surprinderea mea o buna parte dintre copii nu stiau sa aplice ... regula de 3 simpla. Si totusi erau "topul" elevilor bucuresteni. Nu as fi avut pretentia sa stie ce le predasem eu cu 2 zile inainte, dar regula de 3 simpla mi se pare absurd sa n-o stie.
La un moment dat, pe cand lucram la o firma, am inceput sa dam un test celor veniti la interviu. Testul consta in a face o medie aritmentica in excel. Am constatat ca 70% dintre canditati (absolventi cu totii de studii superioare) nu numai ca nu stiau dar nici macar nu se mirau de rezultatul gresit (de ex. media aritmetica intre 100 si 10 le dadea 105 si li se parea ok).
anya spune:
A inceput iar scoala si vacanta e asa departe...
.
Voi va laudati cu ore suplimentare lucrate acasa...eu nu reusesc sa-l pun mai mult de 1 ora /sapt. Nici nu ar avea cand pt ca are alte activitati in program si prefer sa faca sport, engleza.
In vacanta nu a facut decat sa alerge, sa se dea cu sania, sa inoate, sa se bata cu zapada si evident sa o manance. Am fost toata saptamana la munte. Ieri l-am pus sa citeasca 10 pagini (ca altfel nu-i dau voie la psp) ca sa nu se fac ade ras astazi daca il intreaba cineva ce a citit in vacanta. I-am zis ca poate sa raspunda ca a citit subtitrarea de la desenele animate si meniul de la restaurant.
Sinziana, baiatul meu are karate de la 19.30 la 21.00 de 3 ori/sapt - ca ziceai tu de ora la care ajungeti acasa. Are colegi care au si engleza la ore tarzii (la 19.00 cand il iau eu pe cel mic de la cursul de engleza exista si alta serie care incepe).

psihologul