Despre cum ni se AutoDiversifica bebeii
Raspunsuri - Pagina 6
roxanici spune:
seara bunaa
az horic o mancat:
- mar, gutuie,avocado -cantitate satisfacator
- patrungel, morcov, para- cantitate satisfacator
m-am decis sa ii dau iaurt mai tarziu sa treaca de 7 luni sigur..... astia recomanda spre 8 luni .... astia fiind wholesomebaby.....
nush daca am zis, probabil ca nu dar frate-su lu horia a avut ceva manifestari atopice, lu ta-su i s-au declansat ceva alergii acum la varsta adulta si atunci pt horic ma feresc sa ii dau chestii prea curand.... mai bine mai astept ca nu am de pierdut asa mult.
mai caut ce legume as putea sa ii mai dau....zuchini desi stiu ca ala se face fleasca imediat cand e fiert.....
dovleac squash parca nu as incerca pt ca au acelas gust cu cartoful dulce si mu i-a placut gustul momentan
Ancutzica da ce documentata esti dom'le, jos palaria! ma pui pe ganduri cu cerealele astea.... ce nu vroiam sa ii dau io de-astea gen nestle da acu nici de astea integrale nu mai sunt convinsa....ca prea ii zici cu foc
Varsta pt inceput blw nu e, tre sa stea copilul in fund singur sau cu putin suport, duce toate alea la gura cu destul de multa acuratete si face ceva miscari de mestecat chiar si cu jucariile. la carte scrie ca e pregatit pt solid food cand duce la gura mancarea.....asta daca i se si da ocazia sa o faca bineinteles.
portocala eu ii dau feliute dar le cercetez ff bine de samburi, in niciun caz nu ii dau felia necontrolata.
ancutzicab spune:
Roxanici, ma straduiesc. Eu nu as vrea sa ii scot cerealele, dar caut sa gasesc formule care sa reduca la minimum efectele nedorite. Acum incerc sa fac maia .
Gulie ai incercat sa ii dai? Am incercat fasole verde pastai (din alea congelate, intregi) - au interesat-o ca erau colorate dar nu prea le-a putut manevra, sunt cam subtiri.
Si astept sparanghelul, cred ca va coincide cu varsta la care le putem da.
corinasmile spune:
Am comandat ieri cartea (si restul)
Zice ca ar trebui sa ajunga in 8-10 zile. Sa vedem.
Anca, tu unde te-ai documentat despre cereale? Ca si eu sunt indecisa (mai mult inclinand spre "nu"), dar vreau sa mai citesc despre subiect
ilinca79 spune:
Buna dimineata,
ancutzicab, multumesc mult pentru raspunsuri. Eu am zis de mandarina/clementina pentru ca i-am dat sa suga asa in joaca si a plans cand i-am luat felia. Ieri dup-amiaza a supt feliile de la o mandarina intreaga, dar tinute de mine si nu foarte mult, ca i le luam cand strapungea pielea, ca nu cumva sa rupa o bucatica.
Noua ne-a zis pediatrul ca la citrice nu neaparat aciditatea e problema, ci faptul ca prin curatare se contamineaza cu pesticidele de pe coaja. Asa ca ne-a recomandat sa le spalam bine cu det. de vase inainte de a le curata, apoi sa ne spalam pe maini si abia dupa operatiunile astea sa indepartam coaja.
Sa aveti o zi minunata!
Ilinca, mama lui Victor (09.07.2010)
ancutzicab spune:
Iapii, multam fain, Corina!
Ti-am facut un mail cu diversele linkuri pe care am intrat sa citesc.
corinasmile spune:
Ilinca, bine ai venit printre noi.
As putea sa dau copy-paste la raspunsurile pe care ti le-a dat Anca, asa de acord sunt cu ea
Nici Mariuta nu s-a inecat niciodata. Asta nu inseamna ca m-am relexat si o las nesupravegeata. Suntem intotdeauna cu ochii pe ea cand mananca, eu sau sotul. Si evitam cu strictete alimentele care prezinta "chocking hazard", adica cele mici de tot sau din care se pot desprinde bucati mici si dure.
Dar fii atenta ca inecatul propriu-zis (pe care iti doresc sa nu-l cunosti niciodata) e ala cand se blocheaza de tot caile respiratorii, aerul nu mai circula deloc, ochi mari si inlacrimati si nici un sunet.
Atunci trebuie sa aplici manevra Heimlich.
Cand doar tuseste de 2-3 ori, sau face chhh (gag-ing), nu exista nici un pericol pentru viata copilului si e cel mai bine sa il lasi sa scoata singur bucatica ce il deranjeaza, ca il poti incurca mai tare decat ajuta. Si trebuie sa ramai calma
Referitor la cantitatile inghitite, iarasi sunt de aceeasi parere cu Anca. Consider ca laptele ramane baza alimentatiei pana la 1 an, iar fructele si legumele aburite/fierte nu au cum sa fie mai nutritive decat aceeasi cantitate de laptic. De asta mi se pare gresit sa inlocuiesc eu masa de lapte a copilului cu una de legume, de ex.
Si mai am incredere in capacitatea copilului de a decide cand s-a saturat sau nu mai vrea sa manance. Mi se pare important sa invete obiceiurile astea inca de la inceput, pentru a avea o alimentatie corecta mai tarziu in viata.
Despre mizerie, am mai zis, Maria nu face asa multa. Ea mananca in bumbo, care e pus direct pe masa din bucatarie. Folosim bavete tip tricou, cu maneci si poale lungi. Pe haine nu ajunge mancare aproape niciodata. La sfarsitul mesei o sterg pe fata si maini cu o laveta umeda, spal tavita de la bumbo si sterg masa din bucatarie. Pe jos mancarea n-a mai ajuns demult.
Daca folositi scaun de masa inalt, poti asterne sub el pe podea ziare pe care dupa aia sa le arunci, o fata de masa din panza, pe care sa o bagi la spalat (e mai comod sa ai 2-3, pe care sa le rotesti) sau o fata de masa tip musama, din plastic, care se curata usor cu o laveta umeda.
Felia de mandarina/portocala si eu i-o dau numai dupa ce am verificat-o bine de samburi. De obicei ii scot si pielita de pe o laterala.
Iaurtul in lingurite incarcate de mine si duse la gura de catre mica domnisoara. Uneori ajung in nas sau spranceana, dar cum altfel sa obtinem pozele alea super amuzante?
louisea spune:
Ilinca dar de ce nu vroiai sa pape din clementina? Acum de dimineaza i-am dat si eu mandarina in mana si m-am uitat sa nu aibe samburi; avea si i-am scos DAR mai erau se pare si i-am gasit (2) pe bavetica ei
Te cred ca ti-e frica.. Si mie imi era, dar nu s-a intamplat pana acum sa se innece, ci cum zicea ancutza gagging cel putin nu intr-un grad sa fie nevoie sa intervin eu si sa renunt. Dimpotriva. Pana si sotul ma indemna sa nu-i mai dau paine (am scris mai sus cum io dau) - pe care o baga in gurita si o inmoaie cu saliva , si sa incerc sa-i dau castravete . Acum s-a convins si el ca e o idee buna sa-i dam si asa
Eu azi pe langa cereale (facute terci si date cu lingurita) i-am dat in mana clementine si felii de para (am lasat-o sa se coaca bine pe masa din bucatarie, si e moale). Din para a disparut chiar considerabil
Cat despre murdarie.. A mea mananca in scaun inalt cu noi la masa (pt noi e important sa mancam impreuna noi trei). Si se face un pic murdarie pe masa si eventual daca le da pe jos (langa scaun), DAR nu se face murdarie mare. SI e usor sa sterg. Si asta iti zic avand in vedere ca eu am cam avut mania curateniei (sigur mostenitita deacasa ). Mie mi se pare mai important sa invete sa pape singurica etc. decat curatenie. Atata timp cat sunt in CIC ce am de facut? :)) (dar si dupa..) Fiecare isi stie prioritatile :))
louisea spune:
Roxana de ce nu mergi la magazin si vezi ce legume au proaspete de sezon? :))
Ancuta si voi? Ce inaltime are Maya? DA!! si eu zic la fel. Sa fie ele sanatoase. Cand citesc cati bebei sunt bolnaviori ufff
Ilinca iar iti scriu.. Nu zic sa faci asa dar ai putea incerca sa-i dai papa de la borcanel si vezi daca pe aia o accepta - asta in caz in care vrei sa ramai si la metoda clasica. Deocamdata e important sa inceapa si sa invete sa inghita, si usor usor il treci la papa facuta de tine. Nu stiu cum sunt in Ro dar aici gasesti o diversitate si ecologice. Noi nu am apelat la borcanase decat de vre-o cateva ori din nevoie, dar mi se par ok. Dezavantajul e ca sunt cam scumpe..
Aaa si mai poti fierbe legumele care ii le dat un pic mai mult la inceput (nu sa se faca fleasca), dar cat sa sti ca le poate face el ff usor piure in gurita, si reduci apoi timpul de fierbere (ca vitaminele sa se pastreze) cand s-a obisnuit
Gata.. ma car
ancutzicab spune:
Louisea, la 6 luni avea 67,5 - deci 68,5 - 69 acum, probabil. Incepand cu luna a treia a luat numai cate 400 de grame pe luna. Nici mai mult, nici mai putin . Eu sper ca la 1 an sa faca macar 8 kile. Nici vorba cred, sa isi tripleze greutatea de la nastere (3,500).
Dar, repet, cel mai important e sa fie sanatosi bebeii nostri. Doamne ajuta!
Madamar spune:
Paula - cum au mai spus si fetele, si cum spun si mamicile care au scris mult pe tema asta, si ale caror scrieri le gasesti la inceputul topicului, virsta optima este atunci cind bebe sta bine in fundulet (asta e esential). Asta se intimpla in jur de 6 luni, insa e posibil sa se intimple si mai tirziu, ceea ce nu reprezinta o tragedie, esential este sa ai rabdare.
LOUISEA: si-i plac fetei? Stii de ce intreb? Pentru ca inclusiv mie, adult, mi-e greu uneori... sa ingerez aceste terciuri, insa stiind despre proprietatile lor, fac eforturi:).
Dieta mea este una care introduce fata de aportul initial grasimi bune (cum spuneai si tu, din migdale, caju, seminte, in, avocado), sucuri de legume, patrunjel (nu am inteles exact care e rolul patrunjelului), portii bine definite, adik nu extra portii, nu dulce si gras, aport de cereale integrale, orezul si pastele tot integrale, smothie de banane si seminte... cam asta mincam. Daca ai sugestii si retete - sunt a ta:D! - SCUZE LA FETE, CA AM DIVAGAT, insa cred ca e un subiect care intereseaza mamicile.
Nutritionista mea este vegana, insa in dieta mea a mers pe a INTRODUCE cele indicate de ea, cu scopul limitarii/eliminarii in timp a alimentelor daunatoare.
Spanac ma gindeam pentru cel mic, dar m-am potolit, tot din vina nitritilor, cind am vz ce ramine pe castron, la spalat. PArticule fine, fine de ingrasamint, de pe frunzlee de salata si spanac.
Ilinca, bun venit! Vad ca ti-au raspuns fetele;). Interesanta faza cu pesticidele... off, oftez amar, in ce lume traim!!!
Mary, lui Tudor Mateo, 19.05.2010, ora 12.10
Doamne Ajuta-ne sa fim sanatosi si sa ne crestem bebelusul in pace!
Fericita, puiul