Despre cum ni se AutoDiversifica bebeii

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanici spune:

Artu, voisunteti mai inaintati....cred ca e super ok sa mance si branza si iaurt, aveti 9 luni, horia doar 6.
si cand i- oi da si de-astea cum le dau? cu lingurita? ii umplu lingurita si baga el? nici lingurita. nu am cumparat daca ma credeti:))

ne bagam si noi la carte daca ne primiti, numa nu stiu cum facem ca io nu is in buc....

cartoful dulce io am gasit cu miez portocaliu.....are gust fix dd dovleac.... mie nu imi place niciunul nici altul.

azi horia a haplit de dimi mar gutuie si para
la pranz ceva brocoli morcov si preferatul pastarnac

acu alta intrebare.....cam cat reusesc ai vostri sa mance. ca horia "risipeste" la greu. eu nu ,a supar ca e in perioAda de invatare si mi se pare ok. ajunge si in stomac. ca vad rezultatul (satisfacator:))), totusi mi se pare tare putintel.

azi o avut la dispozitie 3 felii de mar si cred ca jumate de felie o ajuns unde trebuia....gutuie 2 feliute si cred ca 2 guri o ajuns in burta si para doar a gustat.

am uitat sa zic ca eu ii tai felii din fructul xu tot cu coaja si le aburesc si i le dau asa cu totul. coaja il ajuta sa prinda mai bine bucatile si sa nu dzintegreze totul imediat. si a invatat sa lase coaja nemancata.

si avocado e bun maaa, mie imi place, nu e gretos deloc il mananc si simplu....cu lingurita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinasmile spune:

Anca si eu ce cartof dulce am luat, era portocaliu tot, de fiecare data.

roxanici, ai pm.

Artu, mai zi te rog frumos detalii despre biscuiti. ce fel de cereale folosesti si care sunt cantitatile/proportiile pt biscuitei?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

Mary multumesc de invitatie Am sa vin.. Nu era probl. ca ai dat quote - aveam semnatura de muuuuult timp si uitasem de ea (am scos-o acum :))

Iubitica mea a inceput sa faca nazuri la mancare de cand a inceput sa-i iasa al 3-lea dintisor si vrea mai mult singurica sa pape :)) Azi pe langa ce i-am dat eu cu lingurita (nu f mult) a papat conopida, brocolii, ardei gras (la care mai mult a supt ), niste turtite de orez (nu stiu exact cum sa le traduc) si paine neagra - care e alimentul preferat. Maine sper sa ajung sa cumpar mar sa-i fac mar copt, si am fiert niste morcovi si ii mai dau avocado si banana..
Sper totusi la day-care sa o lase cat de cat sa pape si ea ca si pana acum. Chiar daca ar fi sa-i duc pachetel de acasa.. Ufff

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madamar spune:

Bun regasit - azi nu am mai terminat ce aveam de zis, asa ca... o iau de la un capat:)

LOUISE - ziceai de cereale home made... cum le prepari, sau mai bine spus in ce stare le aduci, ca sa i le poti da micutei? Ca am si eu in casa, proaspat desfacute pungi de orz, ovaz, secara - am trecut la o dezintoxicare proprie... si cred ca e mai indicat sa ii macin in risnita electrica cite putin. Ce spuneti? Noi nu am mers pe cereale pina acum, in ideea ca sa nu se ingrase, ca pe sin exclusiv o luase "cu avans". Acum insa e ok, in sensul ca nu a mai luat in greutate f mult: dupa 4 luni a inceput sa ia cite 200-300 g/luna.
-piinea neagra fara sare, fara nimic, deasemeni home=made?

PAULA_M - bebitza al tau mi se pare inca mic pentru BLW, insa cu safe feederul mi se pare ok! Buna idee! De ce insa te-ai grabit asa? Eu nu l-am autodiversificat serios... pina aproape de 7 luni chiar. MI se parea ca "baiatul mamii" este inca prea mic:)).
Iar in ceea ce priveste orarul meselor, nu stiu ce sa spun, pentru ca noi inca papam tzitzi, dar daca ar fi sa actionez instinctual, eu cred k l-as lasa in ritmul propriu pe copil, sa ceara si sa manince atunci cind are nevoie, si cit are nevoie. Este doar parerea mea!

EVELINE, succes in continuare cu alaptatul, si apoi cu autodiversificatul! Felicitari!

ARTU - eu tot cu cerealele si forma de servire a lor:) -ce-a alea "ineluse"? eu nu am vz ineluse decit cele ce contin "porcarioare", cred ca produse de Nestle - sunt convinsa ca tu folosesti altceva....

ANCA - cartoful dulce luat de mine avea un miez super portocaliu, si crud, si fiert... deci nu am idee daca si cel alb e tot dulce. Cel luat de mine avea si gust, si textura de dovleac... bleah, noua nu ne place, ca de altfel nici brocoli, cu care mai fac miine o incercare...
Alac? ce-i ala? dar integralele cereale oare au ceva?

ROXANICI, confund eu sau tu esti din iasi? asa retinusem eu, nush cu ce ocazie...

Ca bine zici CORINA, sa auzim reteta again...

LOUISEA:

EU incerc o dieta in care am un program al meselor, fara ciuguleala printre ele, fara dulce, grasimi si... cam atit. Sa-mi fi scazut lapticul din acest motiv? adik am o foame de nedescris - si nu mi-o pot astimpara decit cam la 3 ore, cind vine ora de masa... si ma ingrojeste povestea cu laptele. Daca e asa: renunt....:(( la dieta, evident!

O IDEE VREAU SI EU: spanacul cum sa i-l servesc? Multam!

Mary, lui Tudor Mateo, 19.05.2010, ora 12.10
Doamne Ajuta-ne sa fim sanatosi si sa ne crestem bebelusul in pace!
Fericita, puiul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancutzicab spune:

Neata!
Esec total cu cartoful ala de ieri. Era mai dulce decat un cartof normal, dar nu i-a (mi-a) placut deloc. Si cam lemnos pe deasupra. Nu stiu care era problema lui.

Alacul e o specie de grau cu bobul acoperit, preistorica, redescoperit relativ recent (adica recultivat), si care, pe langa continutul mai redus de gluten - ceea ce il face mult mai usor digerabil, e mult mai bogat in nutrienti si, zice-se, mai gustos (se pare ca are gust de alune/nuci). testez si va zic. Si mai putin poluat, datorita invelisului care permite cultivarea lui fara pesticide/ierbicide.

Cu cerealele integrale am o mica problema din cauza acidului fitic care scoate mineralele din corp. Teoretic, prin inia o pauzare in mediu acid sau fermentare, continutul de acid scade drastic si mineralele devin astfel mai disponibile. O sa incerc sa ii dau totusi, dar trebuie sa testez inmuiatul (pentr ovaz, orez) si painea fermentata (facuta cu maia) pentru grau sau secara.

Pana una alta, ieri i-am fiert niste mei (prima cereala, fara gluten) pe care l-am amestecat in iaurt. Nu s-a innebunit, dar nici nu l-a respins.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula_m spune:

Neata
Madamar, la 4 luni am inceput sa-i dau fructe. Era pe LP si m-am gandit ca pot sa incep...si i-am dat mai mult sa se obisnuiasca cu gusturile noi.. Pediatrii m-au innebunit...am fost la 3 si fiecare mi-au dat alta schema de diversificare. Unul mi-a zis sa incep cu cereale, altul cu fructe si altul cu legume. Si nici unul nu stia de autodiversificare...
Cat despre dieta, eu stiam ca daca bei destul de multe lichide, nu ar tb sa scada lapticul...dar mai bine mai amani un pic dieta, decat sa scada productia
Deci e inca mic pt BLW ?. Nu-i nimic ca mai asteptam un pic. Pana atunci imi iau notite de la voi. Deocamdata ii dau fructe (mar, para, portocala, banana - am incercat si avocado, dar nu era copt si nu i l-am dat), supica (morcovel, patrunjel si telina), dar nu-i prea place, morcovel blenduit, de care nu e prea incantat si uneori cereale...aa, si branzica facuta din LP si calciu lactic, dar isi facea greata cu ea, cred ca era prea uscata. .
De la ce varsta putem incepe BLW? Acum avem 5 luni jumatate...

Paula, mamica Raul Ionut, nascut la 24.07.2010
poze luna 6

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

Mary
Cerealele home-made eu ii le dau sub forma de terci -> cu lingurita :) Am cumparat din magazin faina de orez integrala ecologica, malai, hrisca - astea sunt fara gluten, iar la 6 luni am inceput sa-i dau si ovaz si "supa de bere" asa traduce dictionaru (e paine neagra macinata - un fel de pesmet). Toate pure, fara adaosuri etc. - nu tip Nestle.. Si amestesc cereale cu apa, le fierb si iese ca o pasta. Ovazul il las la inmuiat peste noapte, pt se digera mai usor. Dar cum ziceam le dau cu lingurita (pe care mai nou ea o vrea sa o duca la gurita )

Ce am mai experimentat e polenta.. Facut mamaliga si lasat la frigider intr-un vas sa se intareasca si apoi taiat feli (date evt. un pic la cuptor sa nu fie prea umede). Zilele viitoare am sa incerc sa fac si cu ovaz. Sa vedem ce iese

Painea nu e home-made dar am ales ce am gasit mai "pur" in magazin.. SI fara seminte pt ei nu le pot digera

Noi papam cereale pt ca Melina (iubitica mea ) e top-model la 6 luni jumate are 7,7 kg, si daca ar pune pe ea ar fi ok. Dar ea e si f inalta 74 cm :))

Nu stiu daca sa-ti fi scazut lapticul doar din acest motiv. Daca diferenta de calorii e mare - inainte si la dieta tot ce e posibil, plus ca s-ar elimina toxine cand esti la dieta. Ai putea merge in continuare pe ideea de fara dulciuri, fara grasimi (nu le elimina total pe cele nesaturate din nuci, migdale, avocado), iar intre mese cand ti-e foame papi un fruct, migdale. Daca ai pofta de ceva dulce niste fructe uscate - cateva pt ca concentratia de zaharuri e mare in ele.. Si apa multa

Spanac vrei pt tine sau pt. cel mic? :)) Eu n-am idei pt cei mici ca nu vreau sa-i dau inca. La noi nu se recomanda spanac, sfecla, fenicul (sau cum io zice) si telina prea mult pt inceput. Recomandarile ar fi ca ele sa nu reprezinte mai mult de 1/10 din portia de piure. Contin mult nitrat

Am vazut ca se vorbea de iaurt. Eu nu-i dau nici lapte de vaca, nici iaurt, branze si alte alimente facute cu lapte de vaca. Si nu vreau pana pe la 9-10 luni (cel mai devreme)..

Noi am inceput diversificarea la 5 luni (si pe aici majoritatea incep la 4 luni), dar nu vad graba. Am inceput pe 5 luni din motivele enumerate mai sus, ca altfel asteptam si eu pana la 6 luni.

Mergi la inceput

Ha, ha, Louisea, Melina e topmodel? Eu de Maya ce sa mai zic ca are 7 kg la 7 luni? Da' sa fie ele sanatoase!!!

M-am amuzat, se pare ca nu am voie sa spun I N M U I E R E, ca din postul meu anterior iata ce a iesit "Teoretic, prin inia o pauzare in mediu acid sau fermentare...".

Mary, daca tii mortis, poti sa ii dai spanacul ca iaurtul. Da' de ce vrei? Pentru diversitate?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilinca79 spune:

Buna ziua dragi mamici,

Va citesc si eu de cateva zile pentru ca ma tenteaza si pe mine BLW-ul pentru baietelul meu de 6 luni. Noi am inceput diversificarea clasica de cateva zile, cu piureuri din fructe, dar deocamdata e esec total. Deschide gura la prima lingurita iar apoi refuza. Am incercat mar, banana, para si mandarina. Am uitat sa spun ca papa integral LM.

BLW-ul mi se pare interesant, dar am cateva temeri si anume:
- mi-e foarte frica de inecatul cu alimente, desi am retinut ca daca sunt moi si el detine controlul bucatii de mancare nu se prea intampla...si totusi...
- mi se pare ca dureaza prea mult pana ajunge sa pape alimente solide in cantitati semnificative, in conditiile in care al meu fecior are 7 kg la 6 luni, ca nu e prea mancacios de felul lui. Eu speram sa capete un pic de "avant" odata cu diversificarea.
- mizeria si debandada de la masa , dar hai sa zicem ca peste aste as trece, ca ce nu face o mama pentru puiul ei.

Si mai am si niste intrebari:
- felie de mandarina/portocala pot sa ii dau, nu exista risc de inecare cu sambure? Am luat mandarine fara samburi, dar nu se stie niciodata.
- iaurtul cum il oferiti, se serveste bb cu degetele?

Va multumesc de pe-acum pentru raspunsuri!

P.S. Paula, vad ca ne intalnim si aici

-

Ilinca, mama lui Victor (09.07.2010)

Mergi la inceput

Ilinca, bine ai venit!
In primul rand, poti renunta o vreme la diversificare, fie ea de orice fel, si sa incerci mai tarziu cand poate bebe va fi mai pregatit.

In al doilea rand:
Inecatul - noua nu ni s-a intamplat niciodata, doar gagging - adica icneste ca sa aduca din spatele gurii bucata pe care nu o poate "manevra" (daca vei citi materialele postate la inceptul topicului, poti sa te lamuresti de diferenta).
Daca decizi sa adopti metoda BLW (cu avantaje si dezavantaje), inseamna ca esti de acord cu ideea ca pana la 1 an, alimentul de baza ramane laptele (solidele, cel putin in prima faza sunt mai mult pentru experimentare). Desi, mamicile care au inceput mai demult BLW-ul, pot confirma ca bebeii lor mananca destul de mult, fara sa fi implinit inca 1 an. Din punctul asta de vedere, cred ca diversificarea clasica nu iti ofera nicio garantie ca va manca cantitati mai insemnate (ti-o spun din experienta).

Oricum, ca o cantitate de alimente sa substituie (sau chiar sa depaseasca) din punct de vedere caloric cantitatea de lapte pe care o dizloca din alimentatia copilului, ar trebui sa aiba o densitate energetica destul de mare (kcal/gr). Or, cel putin la inceput, cred ca 100 de gr de supa crema de legume (care contine 30-50% apa) nu depaseste 30-40 kcal (dupa mine, ochiometric). Ar trebui sa contina destul de multe lipide/proteine ca sa echivaleze cu 100 ml lapte. Mai e aspectul vitaminelor, mineralelor, dar am divagat destul si oricum, diversificarea decurge diferit de la copil la copil.

Iaurtul i-l dau cu lingurita, pe care o inmoi eu in borcanas dupa care i-o ofer ei.

Portocala, clementina - daca le tolereaza (fiind destul de acide), cred ca merg. Iar samburii - verifica bine feliile, in lumina ar trebui sa se vada daca sunt.

M-am lungit ca o placinta .

Mergi la inceput