FIV Europa(40)
Raspunsuri - Pagina 14
balanta_tm spune:
melisa, sarcina usoara in continuare.
FIVul il fac tot la Wunschbaby si tot cu Proful. Sper sa aibe mana buna si de data asta si sa reusesc din nou. Si mai sper sa fie bine pana la capat, normal .
orchid, sarcina fara emotii iti doresc si bebe sanatos.
Restul graviduteleor au cam parasit topicul asta, asa ca trebuie sa venim noi din urma cu reusite.
mikaia, daca faci FIV curand in afara si descoperi un mod de a lua CM pt asta, te rog, anunta-ne si pe noi.
Sigur, normal ar fi sa se poata lua, si sa se si plateasca cu 100%.
ella, unde ai facut FIV(urile) si cu cine?
Gabi_B spune:
orchid, daca ai facut amnio nu ai de ce sa mai faci triplu test. Amnio permite examinarea directa si rezultat concludent pt sarcina ta, pe cand TT e doar un test statistic, care arata un posibil risc, si e mai slab, se pare, decat dublul test.
Sarcina usoara in continuare!
Gabi+32
placenta previa centrala
orchid spune:
Mult succes cu urmatorul fiv Balanta
Gabi numai bine si tie cu sarcina ai grija de tine
Am inteles acum ce este acel triplu test - nu am auzit aici de el pana acum. Eu am facut dublu test in saptamana a 10-a si ecografia in a 12-a si asa mi-au calculat riscul. Rezultatul final la amnio il voi avea in 2 saptamani - dar mi s-a spus ca FISH este 99,99% corect.
bombi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui balanta_tm Pt cele care sunteti interesate (miki, etc), am primit rezultatul de la analizele DNA-CGH array (analize la nivel de gene, nu de cromozomi; cromozomii fusesera analizati inainte si ii aveam ok si eu, si sotul, si Albert): - DNA CGHul meu si al sotului este ok – prin asta am scapat de emotiile cumplite cum ca bebe ar fi putut fi bolnav din cauza ca tati are OATS cauzat de probleme la vreo gena - la Albert, analiza DNA-CGH nu a putut fi lucrata, desi s-a incercat cu 3 kit-uri – probabil ca bucata de testut pe care s-a lucrat a fost conservata prea mult timp, adica analiza s-a facut prea tarziu – deh, numai de DNA-CGH array nu ne-a ars noua cand l-am pierdut pe bebe – am crezut ca un cariotip ar fi suficient... Avand in vedere cele spuse mai sus, raman doua potentiale probleme: 1. de novo autosomal deletion (inca n-am apucat sa citesc sa vad ce inseamna asta), care s-ar fi putut detecta cu DNA de la fat folosind CGH array (deci analiza ce n-au reusit ei s-o faca, ar fi eliminat pe de novo autosomal deletion asta ); oricum, sanse de recurenta sunt infime chiar si daca s-ar fi detectat, ceea ce e incurajator pt noi 2. micro deletion or duplication a vreunei gene, dar care nu se poate descoperi decat la o analiza completa de genom, ceea ce, cu tesutul lui Albert, ar fost practic imposibil tehnic (si care la astia costa enorm pentru o gena – ceva cu 5 cifre , deci oricum nu am fi facut-o) Concluzia este ca noi (eu si sotul) nu avem probleme la nivel de gene si ca putem incerca din nou sa facem bebe. Totusi, geneticianul nu poate exclude ca bebe ar fi putut avut o problema genetica, din moment ce nu i-a putut analiza genele (a avea cromozomii ok nu inseamna ca nu ai probleme genetice). |
Ma bucur ca analizele au iesit bune si va dau sperante de viitor.
Incerc sa-ti explic ce am inteles eu din analize:
1. o aberatie cromozomiala "de novo" inseamna ca desi parintii sint ok dpdv genetic, embrionul nu este (pot apare erori in procesul de meioza / mitoza de formare a celulelor sexuale / embrionului)
De ce zice ca e deletion si nu aberatie generic, nu am inteles
Din pacate, nu stiu daca chiar ar fi detectabila situatia asta la timp. Unu la mina, in Austria nu se face PGD, doi la mina (din cite am inteles eu) pt array CGH sint necesare mai multe celule si trei la mina depinde cit dureaza analiza.
(edit: cica miinile 2 si 3 se pot rezolva. In September 2009, it was reported that the first baby born after screening with this procedure (array CGH) using polar body biopsy analysis, was Oliver, who was born in the UK to a 41-year-old woman.)
2. se refera la voi sau la Albert? (analiza extinsa, nu aCGH)
Ca daca e la voi, atunci cum voi existati si sinteti sanatosi, la fel de sanatosi ar fi si bebii.
Daca se refera la Albert, atunci e de novo si se reduce la cazul precedent.
Totusi, ce vor sa demonstreze doctorii?
Se stie daca boala lui Albert este genetica sau nu? Sau incearca sa gaseasca o explicatie si genetica ar fi una din ele?
Si o ultima intrebare. Cit au costat cariotipul si aCGH in Austria? (stiu ca parca ai zis odata ca ti-a venit o factura mare acasa)
balanta_tm spune:
Cristina, multumesc de raspuns.
CGH array la Albert s-ar fi putut face garantat daca geneticianul ar fi avut sange de la bebe. Noi am nascut in 10 August, iar consultul genetic in urma caruia am decis ca vrem CGH array , l-am facut in 15 Noiembrie si tot ce am mai avut atunci, a fost o bucatica de testut muscular de la Albert, care oricum fusese depozitata la AKH, ca acolo i se facuse cariotipul. Pt CGH array am mers la o Institutul de Genetica din Viena la un anume genetician, la recomandarea geneticianului care ne-a facut polar body la FIV. Acolo ni s-a luat sange (mie si sotului) pt CGH array si am cerut noi in scris mutarea testutului lui bebe de la AKH, la Institutul de Genetica. Din pacate insa, cu toata stradania geneticianului, CGH array la Albert a fost imposibil de facut.
Analiza completa de genom se refera la toti trei. In afara de tehnica ce este aproape imposibil de aplicat in momentul asta, costa enorm (10000 euro/o gena…; pt o gena…atat…). Am inteles ca in curand va aparea o noua tehnica de analiza a genomului, cu rezultate mai de incredere si la un pret mai ok.
Doctorii nu vor sa demonstreze nimic, noi am vrut sa aflam cat mai multe despre cauzele bolii lui Albert. De asemenea, am vrut sa stim ca ICSI nu a fost “vinovat” de asta – nu ICSI in sine, ci motivele care au dus la ICSI, implicit spermatozoizii cu probleme ai sotului.
Noi suntem multumiti ca la nivel de CGH array, nici unul din noi doi nu are probleme.
Cariotipul fetal a costat 720 euro. CGH array a costat in total 1500, dar ne-a facut reducere. Daca ar fi fost pe sangele fetusului, ar fi costat doar pt bb 1500.
Da, mi-a picat greu cand am primit factura pt cariotip, fiindca ni se spusese de catre dr cu care am nascut ca, cariotipul va costa 4-500 euro, dar apoi mi-am dat seama ca el nu avea cum sa stie pretul exact si a facut doar o presupunere. Plus ca intre timp m-am obisnuit cu preturile serviciilor medicale de la Viena: in Noiembrie am facut cateva analize imunologice care au costat 650 euro, apoi am facut la hematolog anticoagulantul lupic prin dRVVT si SCT care a costat vreo 300 euro.
Banii conteaza insa mai putin. Vrem doar ca peste ani, sa fim impacati ca am facut tot ce a depins de noi sa avem un copil sanatos.
mada81lina spune:
Balanta, te admir enorm pt lupta ta in a-ti indeplini visul. Vad ca nu te lasi, ca faci analizele, deloc ieftine, faci orice pt a avea un bebe sanatos, si sigur vei reusi.
Vreau sa gasesc si eu in mine o asa forta, caci anul acesta voi experimenta pt prima data emotiile unui FIV
Te imbratisez cu drag
Gena PAI 1 homozigot 4G/4G + MTHFR C677T heterozigot + MTHFR A1298C heterozigot
balanta_tm spune:
mada, sper sa ai noroc sa reusesti din prima incercare si astfel sa iti indeplinesti rapid visul.
ellablue5 spune:
Buna. Azi mi-am luat rezultatul analizei. Mi-a iesit 1,40. Cert negativ.
M-a sunat medicul si mi-a zis ca nu are nicio explicatie. Toate 3 Fiv-urile le-am facut in Barcelona ( la Eugin). Totul a decurs perfect, dar cica nu pot fi responsabili de ce se intampla in corpul meu. Si nici nu e nimic de facut ( vreo investigatie , ceva).....Mi-a dat de inteles c-ar fi mai bine sa ma opresc ( desi mai am 2 embrioni congelati) si sa ma gandesc la adoptie.....Deocamdata ni s-au terminat si resursele economice. Nu ne gandim la nimic.Suntem socati si vrem sa ne revenim. Mai incolo vom lua o decizie....
Va pup si multa bafta
Miha3 spune:
ellablue5 - analize pentru trombofilie ai facut? Probabil ca ai niste mutatii si ar trebui sa faci un tratament care sa te ajute sa ramai insarcinata si sa duci sarcina la termen.
ellablue5 spune:
Miha n-am facut analiza. O sa cer vineri medicului de familie o trimitere s-o fac sa stau linistita....desi medicul ginecolog a zis ca nu e cazul sa facem vreo evaluare sau alte analize, pt ca e totul corect.......