mamici cu copii mai mari- va rog un sfat(3)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

LadyJ ai fost coerenta
Da, am obisnuit-o cu impinsul de la spate. Si acum as renunta si n-as renunta
Fiica-mii ii pasa cumva de note dar traiesc cu sentimentul ca doar din cauza mea (sau pentru mine).
Pana la urma B-ul ala la cunoasterea mediului n-a fost trecut in catalog, era doar un test rapid, de zi cu zi. In catalog are numai fb.

Eu ii zic "Bravo" la fb-uri (adica la peste 90 puncte ca sub nu-mi vine) si ma uit cu ea pe teste "sa vedem ce a gresit" daca are sub 90p. In mos sigur prefera "bravo" si lasat in pace decat sa reluam sa vedem ce si unde a gresit.
De-asta zic ca ii pasa de note doar in raport cu mine, nu pentru ea.

Zicea ruxi chestia cu "da, da, invat" si de fapt facea altceva. Pai de-astea face si fi-mea. Asta emotivul pentru care controlez ce a facut cand ajung acasa. Ca uneori e jumatate de tema, alteori "uita" cu totul una din teme ....

In fine, vreau si eu prea multe de ea. Adica nu cred ca poate constientiza (inca) chestii de gen "invat pentru mine" sau "invat pentru a-mi atinge scopul". Am incercat sa-i explic ca pentru a ajunge medic veterinar (asta vrea ea acum) trebuie sa invete chiar si acum, i-am spus care sunt pasii (sc. gen, liceu, facultate).

Si cumva stiu ca proiectez ce am facut eu asupra ei. Eu am fost un elev foarte bun in generala. Eram ambitioasa de mica, vroiam sa fiu "prima din clasa" si am si fost. Dar fi-mea nu are nici un pic de spirit competitional ca sa zic asa. Si nu ma refer doar la scoala. Ea pur si simplu evita competitiile de orice fel (sport, muzica, scoala). Si nu numai ca nu-si doreste sa castige dar nici nu vrea sa intre in concurs. De ex. ieri se dadea cu sania pe derdelus. Era o alta fetita mai mica care i-a zis "hai sa vedem care ajunge prima". Fi-mea a zis ceva gen "du-te tu prima". Asta face intotdeauna - se da la o parte, are mai degraba ideea "simte-te tu bine" decat ideea "eu sunt prima".
Cred ca vocatia ei e ceva de gen asistenta sociala .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Serialbastre spune:

Giulia, la chestia cu biologia eu il inteleg pe baiat. Sa fim seriosi, ca toti faceam la fel cand eram elevi. Dar cred ca tu ar fi trebuit sa-i sugerezi sa-si arunce un pic ochii pe lectie, sau macar pe titulul lectiei ... doar asa sa stie cu ce se mananca, ca poate raspunde la vreo intrebare si da bine in fata profului.
Din pacate asta nu se poate aplica la mate.

Andreea si Cezara - Ilinca (2.06.2009)

In bucataria mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Nelia, eu n-am zis nimic de cartile din rucsac, n-am inteles apropos la ce era asta. Doar am retinut ca daca Agata nu si-a facut temele ,pentru tine s-a tradus in a nu o trimite la scoala, te-ai simtit atat de derutata, dezamagita ca nu a facut nimic si a visat "roluri" toata ziua incat "n-ai avut chef s-o scoli si s-o pregatesti". Nu stiu cum sunt temele acolo, stiu ca fiu-meu in continuare nu le face pe ale lui, aici. Cea mica(8 ani) le facea doar impinsa de mine sau in compania mea ca "daca Robi nu face, ce ea e mai fraiera"? Si de cateva zile m-am oprit, am lasat-o singura. S-a dus cu ele nefacute, la unele a mai scris in pauze pe fuga, s-a fofilat. Ieri a venit acasa si a zis "imi fac temele rapid ca vreau la sanius". . Le-a facut! In mai putin de doua ore a terminat tot, nu-i venea nici ei sa creada ca la 3 era libera!

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia
l

Lady, ei uite ca eu te contrazic. Eu am fost copil destept, care prindeam lectia din clasa si nu am lucrat. Nu m-a impins nici nimeni, am avut note maxime, de ce sa controlezi un copil ca asta? Ma ocupam de vorbitul, cititul si lectiile surorii mai mare ca mine cu trei ani, dar surdo-muta si de sora mai mica decit mine, care era ca Agata, dar nu prindea chiar asa repede, era un copil care avea nevoie de efort sustinut.

OK, insa nu inteleg in ce problema ma contrazici.

Cat despre cazurile speciale, cum a fost sora ta mai mare, e alta poveste.Este foarte bine sa ajutam elevul cand are nevoie, nu e bine insa sa ne impunem noi ca parinte exclusiv in viata elevului, am mai explicat,nu mai reiau.

Mergi la inceput

Citat:

Lady, dar de ce trebuia sa minti? Eu am spus la toata lumea ca nu invat comentarii, ca eu voi scrie comentariul meu, am citit cartea, voi raspunde asa cum cred eu de cuviinta la cerinte, asa cum fac si acum de altfel... erau multi ingrijorati in jurul meu, mi se cerea sa le invat, dar asta nu m-a facut sa-mi schimb ideile, dar nici sa mint ca sa... ce? Ce de fapt n-am inteles. Agata mu mine, ea spune clar si raspicat ce simte... Ma deranjeaza cind nu-si face o lectie, dar infinit mai putin decit m-ar deranja o minciuna!

Nelia, ma confunzi, asta e povestea lui Buli nu a mea.

Mergi la inceput

Citat:

De obicei sint de acord cu tine in ceea ce scrii, dar de data asta cred ca e bine sa incurajezi sa-si lase copiii pur si simplu in pace cind e vorba de scoala!

Nelia, daca te referi la mine, mai zic o data si gata:
Este o greseala cicalitul si statul pe capul copilului, nervii, reactiile exagerate, controlul, invatatul ca papagalul FARA ca copilul sa isi INSUSEASCA CU ADEVARAT cunostintele alea pe care mama il forteaza sa le ´´stie´´.Un copil trebuie ajutatat NU sa scrie ore in sir lectii ci sa INTELEAGA despre ce e vorba.

problema este ca multe mame uita ca-i vorba despre copilul lor NU DESPRE ELE! Copilul e un alt om, nu ele insele.Copilul ala invata altfel, ar fi fain sa aflam cum, nu sa ii impunem NOI, MAMELE, modelul nostru, sa-l verificam si ras-verificam, sa-l laudam cand ia 10 iar cand ia 9 sa tacemn chitic!MG!
Copilul nu este sacul in care mama isi varsa temerile,frustrarile si sperantele laolalta ,facand un ghiveci care NU IL reprezinta pe acel copil.

Gata, nu ma mai intind. Pana la urma e vorba de ACCEPTARE.De cunoastere a copilului, de rabdare. Mamele, multe din ele, nu isi accepta copiii, se simt ele asa datoare sa traiasca in locul lor.
Tot ce auzi e : ´´eu vreau ca copilul meu sa...´´
´´copilul trebuie sa...´´
´´nu accept ca copilul meu sa...´´
eu , eu si iarasi eu! Dar cu copilul cum ramane???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

LadyJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Lady

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

am sa raspund doar la o chestie.
zici, Nelia, ca un copil foarte bun la mate nu poate ajunge mare matematician daca nu munceste mult.
dar de ce trebuie sa ajunga mare matematician daca e foarte bun la mate? poate altceva o sa-l faca fericit in viata, nu mate.
disciplina asta iti poate crea o deprindere de gandire creativa pe care s-o folosesti in orice alt domeniu, fara sa aprofundezi matematica.

Stii cati am platit pentru ca eram buni la mate? Automat s-a stabilit ca vom face ceva cu mate si gata...
Poti fi bun la multe materii, chiar fara efort, doar fiind curios, atent si gandind, asta nu inseamna ca esti si talentat si interesat de acea materie in mod deosebit. Si e chiar pacat sa ti se traseze directia de urmat, doar pentru ca poti...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Rrox, ai pus degetul pe rana! Asta cu "vezi ca poti, atunci de ce nu vrei?" e o capcana in care multi au cazut. Omul poate multe si iaca are voie sa vrea si mai multe, ba chiar altele decat cele pe care le-a vrut la inceput!

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput