mamici cu copii mai mari- va rog un sfat(3)
Raspunsuri - Pagina 12
buli spune:
a propos de teme - eu din cls. a 5-a pana intr-a 8-a nu mi-am facut tema la mate niciodata.
pentru ca profa m-a auzit o data cum ma plangeam ca sunt prea usoare si pierd vremea. si mi-a permis asta, cu conditia sa stiu mereu sa rezolv orice problema.
si m-a ambitionat, am fost mereu pe faza, fara sa-mi fac tema niciodata.
mama a aflat de treaba asta, abia acu vreo 3 ani, daca ar fi stiut, sigur nu ar fi fost de acord.
deci sunt abordari si abordari, insa as vrea sa subliniez ca pe mine, de ex. faptul ca stiam SIGUR ca mama n-o sa fie de acord sa nu imi scriu la mate, pentru ca n-ar fi avut incredere ca voi sti zi de zi, m-a facut sa ma ascund de ea si sa nu-i spun de intelegerea cu profa.
nu mai vorbesc, ce m-a stimulat si m-a ajutat atitudinea profei, mi-ar fi fost extrem de penibil sa ma prinda vreodata ca nu stiu.
buli spune:
ah, si alt exemplu, despre ce cred parintii (eronat) ca inseamna invatarea.
nu mai stiu cum e acum, pe atunci in cls a 8-a se dadea treapta si se invatau comentarii pe de rost la romana. eu asta n-am facut-o niciodata, imi placea insa enorm sa citesc.
ei bine, ne-a picat ceva din Marin Preda. mama, cand a aflat rezultatul, a venit acasa si a cautat in caietele mele. cand am iesit de la examen era toata panicata pentru ca nu gasise comentariul. si atunci, i-am dus o revista "limba si literatura" in care era comentariul respectiv, pe care am pliat-o astfel incat sa para ca am studiat de acolo.
ei bine, eu nu-l citisem, in schimb citisem deja cam toata opera lui Preda, asa ca am luat de departe nota cea mai mare.
mama a fost convinsa ca am luat asa o nota mare pentru ca am invatat dintr-o revista pretentioasa si a aflat tot acum 2-3 ani adevarul.
asta cum vi se pare?
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli ah, si alt exemplu, despre ce cred parintii (eronat) ca inseamna invatarea. nu mai stiu cum e acum, pe atunci in cls a 8-a se dadea treapta si se invatau comentarii pe de rost la romana. eu asta n-am facut-o niciodata, imi placea insa enorm sa citesc. ei bine, ne-a picat ceva din Marin Preda. mama, cand a aflat rezultatul, a venit acasa si a cautat in caietele mele. cand am iesit de la examen era toata panicata pentru ca nu gasise comentariul. si atunci, i-am dus o revista "limba si literatura" in care era comentariul respectiv, pe care am pliat-o astfel incat sa para ca am studiat de acolo. ei bine, eu nu-l citisem, in schimb citisem deja cam toata opera lui Preda, asa ca am luat de departe nota cea mai mare. mama a fost convinsa ca am luat asa o nota mare pentru ca am invatat dintr-o revista pretentioasa si a aflat tot acum 2-3 ani adevarul. asta cum vi se pare? |
Imi pare bine ca ai povestit faza. Se pot invata multe din ea.
Tu invatai, dar o faceai in stilul tau. Mama ta tinea neaparat sa o faci in stilul ei.
Atata de tare te-a marcat asta incat, in ciuda faptului ca STIAI operele lui Preda(si deci nota ta era buna), ai simtit nevoia sa vii cu o minciunica ca sa-ti linistesti mama : revista.
Atunci ar fi fost momentul oportun sa-i spui mamei tale ca da, n-ai facut comentariul, n-ai citit nu stiu ce revista ci ai citit operele si pur si simplu STII.
E super enervant pentru un copil istet care prinde foarte bine informatia, sa fie batut la cap cu temele si repetarile .Practic, prin a pune presiune in acest fel pe copil nu facem decat sa incurajam papagalicismul ( ).Lasati copilul sa gandeasca,motivati-l sa gandeasca, sa caute legaturi si conexiuni, nu sa invete teoreme si teorii ca mai apoi sa le uite. Informatia trebuie inteleasa pentru a ti-o insusi.
Asta asa, in general, ca-n particular la unele materii copilui trebuie sa munceasca mai mult pentru a reusi.Dar si aici tot de abordare e vorba.
buli spune:
pai, Lady, culmea e ca mama stia ca stiu
dar trebuia sa stiu si ca la scoala. sa ma inscriu in tipar, cum ar veni.
eu am avut noroc de profi exceptionali, care incurajau gandirea libera si creativitatea.
dar daca si parintii, si profesorii sunt foarte conservatori, atunci e de rau.
buli spune:
inca ceva: se vede ca am timp liber, da?
va amintiti "romanul adolescentului miop" de Eliade?
pe mine m-a impresionat tare si, culmea, l-am citit tarziu, dupa 25 de ani.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui buli pai, Lady, culmea e ca mama stia ca stiu dar trebuia sa stiu si ca la scoala. sa ma inscriu in tipar, cum ar veni. eu am avut noroc de profi exceptionali, care incurajau gandirea libera si creativitatea. dar daca si parintii, si profesorii sunt foarte conservatori, atunci e de rau. |
Iar ma bucur ca intri in detalii.
Exemplul tau e atat de clar, sper sincer ca se va invata din el.
Uneori parintii sunt asa absorbiti de tipare, ca nici nu isi pun problema ca copilul este, in fond,unic.
olympia spune:
Bun exemplu, Buli! Daca Eliade ar fi avut o mama cicalitoare, banuitoare si adepta controlului strict al copilului, oare ce se intampla? Nu mai ramanea corigentin liceu , nu mai ajungea mare mai tarziu, sau fugea pur si simplu de-acasa.Si mie mi-a placut cum isi facea el planul de studiu, cu sute de pagini pe noapte, cum punea ceasul sa sune la 3 sau 4 dimineata, ca deh, se simtea vinovat ca nu-i interesat de unele materii nici cat sa evite corigenta.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
sorana spune:
Buli probabil ca sunt prea "disperata" apropos de fi-mea.
Ideea e asa: Ea nu numai ca nu stie materia dar nici nu-i pasa deloc-deloc.
Daca ar sti nu mi-ar pasa nici mie de cum si cand face dar ....
In plus totul i se pare "greu" si se plange ca e greu, ca nu are chef, etc. Si imi propune sa "chiulim azi, doar azi" macar o data pe saptamana.
Am zis deja ca am incercat s-o las in pace (nu doar o zi ci un pic mai mult, cred ca vreo saptamana). Dar a fost o saptamana grea pentru amandoua. Ea fie se ducea cu temele nefacute, fie isi aducea aminte pe la 10 seara, le facea praf fiind obosita si apoi de-abia o sculam dimineata s-o duc la scoala.
Eu tot zic ca e mica si ca o sa creasca si o sa devina responsabila pentru ce face candva ... dar nu stiu cand.
Scoala este singura chestie la care tin si eu (ca si mama ta). Mi s-a zis chiar ca ii permit prea multe, prea face numai ce vrea ea. De ex. daca stabilesc ca mergem pe undeva (de ex. cu rolele cu o alta mamica si fetita) si ea n-are chef, dau telefon si ma scuz si nu mergem.
Dar sa o las sa aiba numai note mici si cunostinte zero nu-mi vine. Pentru ca si daca o sa vrea peste niste ani sa "isi revina" si sa invete nu va mai putea .... neavand cunostintele din clasele mici si avand (deja) medie mica sau facand un liceu foarte slab ....
La cum vad eu alegerea mea ar fi de gen "las-o sa-si rateze viata, e viata ei" sau "tine-o pe linia de plutire si o lasi in pace mai tarziu".
Si buli fata de vremea ta (si a mea de altfel) acum nu se mai da 100% examen la liceu. Conteaza media din generala. Si degeaba se trezeste intr-a VII-a sau a VIII-a ca vrea la nu's ce liceu - conteaza ce medii a avut intra V-a si a VI-a!
Lala_D spune:
citat din mesajul lui sorana Si buli fata de vremea ta (si a mea de altfel) acum nu se mai da 100% examen la liceu. Conteaza media din generala. Si degeaba se trezeste intr-a VII-a sau a VIII-a ca vrea la nu's ce liceu - conteaza ce medii a avut intra V-a si a VI-a! Sorana si Monica (28.09.2002) |
Iar "comentariile" au iesit din uz de vreo 10-15 ani.
Acum atat la examenul din clasa a opta cat si la bac este un text la prima vedere si un subiect cu diverse cerinte ( destul de complexe) dintr-un text cunoscut.Plus subiectele de gramatica.
Nu mai merge sa inveti ca un papagal sau daca se mai practica cumva oricum nota e mica.
Sorana va veni si acea responsabilitate, cu timpul.
Pana atunci o vei ajuta sa invete sa fie responasabila, incetul cu incetul.