suferinta cumplita
Este foarte greu sa vezi suferinta umana bruta, in forma ei cea mai grava. Vecinul meu, un batran de 70 de ani (poate mai putin), este bolnav in stadiu terminal, locuieste singur, nu mai are electricitate, nu are caldura, nu are pe nimeni care sa-i deschida usa. Se deplaseaza foarte greu, este incapabil sa-si rupa o bucatica de paine, nici p-aia nu stiu daca are cine sa i-o cumpere, la el in casa este umezeala si foarte frig, 10-11C, sta cu o suba si bagat sub plapuma, la lumina lumanarii.
Il aud noaptea tipand, cade prin casa, de altfel este julit pe fata si pe maini, are tot felul de rani mai noi sau mai vechi, si riscam oricand sa ne dea foc, jumatate dintr-o masa a ars deja.
Are rude, o fiica si un frate, dar nu vor sa stie de el, omul a fost foarte violent, nu prea si-a lasat loc de buna ziua, inainte sa se imbolnaveasca era in conflict deschis cu toti vecinii.
Nu stiu de ce nu-l ajuta cei de la social, sigur ii cunosc situatia, acum cativa ani veneau mai multe angajate, ii faceau mancare, curat, dar se comporta foarte urat cu ele si le tot gonea. Au venit doua doamne de la social acum vreo luna si i-au zis ca daca are nevoie, ele pot trimite pe cineva dar va trebui sa plateasca. Probabil n-a fost de acord
Ma intreb cine ar putea sa-l ajute, scriind aici ma gandesc daca biserica s-ar putea implica? Vreo fundatie umanitara? vreo fundatie care gazduieste bolnavii in stadiu terminal? Orice idee aveti mi-ar fi de ajutor, este foarte greu sa stii ca cineva trage sa moara la un perete distanta, sa-l auzi vaitandu-se cu orele.
blog
am hainute la bazar
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=0" target="_blank"> Eva cu obrajori ca marul - concurs CHIC
Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce
Raspunsuri
alexalorena spune:
Trebuie sa mergi sa verifici situatia exact la Directia de Asistenta Sociala.Sa vezi daca exista ancheta sociala facuta, cu ce rezultat. Pensie are? Cine o ridica? Eventual cei de la Asistenta sociala ar trebui sa-l interneze intr-un azil, asta daca sunt locuri disponibile. Este in stadiu terminal din punct de vedere al degradarii fizice sau sufera de o boala, ceva? Daca este o boala cronica poate se incadreaza intr-unul din gradele de handicap si primeste o pensie, poate chiar si drept de insotitor.
La Directia de Asistenta Sociala poti face o sesizare scrisa, explici situatia si astepti raspuns din partea lor.Eventual semnati mai multi vecini, precizezi ca e urgent cand o depui la registratura.
alexalorena spune:
Bineinteles, in primul rand conteaza daca vrea sa fie ajutat. In cazul in care refuza ajutorul si indeparteaza pe toata lumea.....nu ai ce sa-i faci.
adra_bell spune:
Multumesc pentru raspuns!
Are pensie, i-o aduce postasul. La Asistenta Sociala se stie de acest caz, batranul a stat in spital si cum nu venea nimeni sa-l ia la externare, spitalul a anuntat As Sociala.
Are cancer pulmonar printre altele (unul sau doua AVC-uri mai vechi)
Nu stiu daca doreste sa fie ajutat, nu se intelege ce vorbeste, si este oricum o persoana foarte dificila.
blog
am hainute la bazar
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=0" target="_blank"> Eva cu obrajori ca marul - concurs CHIC
crialex06 spune:
Din pacate,in astfel de cazuri,nu prea e nimic de facut.
Si eu am avut un vecin in aceeasi situatie...batran,singur si afurisit pe deasupra.Intai a murit sotia dansului,apoi la cateva luni,a inceput si el sa se stinga,incetul cu incetul.
Il auzeam cazand in casa,si strigand,urland efectiv ore in sir.Chemam vecinii,dar nimeni nu vroia sa se bage,nimeni nu vorbea cu el,chemam politia si salvarea,veneau,spargeau usa,il ridicau de jos,il consultau,dar mai mult nu aveau ce sa-i faca,pt ca refuza internarea.
Nici nu mai stiu de cate ori s-a repetat faza asta,ajunsesem sa cunosc toate echipajele de la politie si salvare...nici macar o singura data nu a acceptat sa mearga la spital.
Pana la urma a murit singur,cazut pe jos in casa.
Macrina spune:
Of, ce trist
.. MAcar mancare sa-i duca cineva..
Stiu cum e cu batranii incapatanati, trebuie multa rabdare cu ei...
ioanadara spune:
Andra, incearca la cea mai apropiata biserica.Nu sunt sigura ca au vreun sistem de ajutor si nici ca batranul ar accepta, insa exista o mica sansa oriunde. Chiar daca nu are un sistem de ajutor , preotul poate spune cazul in biserica si cineva credincios s-ar putea implica benevol.
Eu cunosteam acum cativa ani o fata foarte inimoasa ce lucra intr-un sistem din asta de dus mancare calda la batranii inregistrati pe lista parohiei respective (in Resita in Bucuresti era) si stiu ce patimea cu ursuzii insa pana la urma , nu refuzau mancarea .
alexalorena spune:
Pai ce face cu banii din pensie? Cine foloseste banii? Mai poate sa iasa la cumparaturi? Ca inteleg ca utilitatile nu le plateste.
In cazul unui cancer pulmonar, poate fi incadrat intr-un grad de handicap, daca este in forma grava probabil va fi incadrat in gradul I, cu drept de insotitor. Cei de la Asistenta sociala stiu asta cu siguranta. De ce sa-i ceara lui bani ca sa trimita pe cineva sa-l ajute?!!!! In mod normal pe baza anchetei, a biletului de iesire din spital (ca tot i-au facut externarea) puteau sa-i acorde pensie de handicap si drept de insotitor. Cel trimis sa-l ajute era platit din acesti bani.
Este complicata situatia, neclara, probabil este si dezinteres din partea autoritatilor. Ar trebui sa se ocupe cineva de toate astea. Statul nu-ti da un drept daca nu te lupti pentru el, iar in cazul acesta nu prea are cine sa revendice drepturile.
h_3llena spune:
Tatal meu lucreaza la un spital-centru de ingrijire varstnici. Cei mai multi sunt f bolnavi si f saraci, ramasi fara casa si parasiti de familie, au pensii de cateva sute de lei. Stiu ca platesc o parte din pensie, dar putin oricum, si li se asigura cazare, hrana si medicatie. Am fost si eu o data pe acolo, e destul de ok, dar e trist per ansamblu, oameni care asteapta sa moara...
Oricum asta e in Domnesti, langa Bucuresti. Nu stiu exact cum se fac internarile dar o sa-l intreb pe tata si o sa iti raspund maine.
Poate te ajuta cu ceva.
sirimie spune:
Daca nu poate plati el asistenta saciala nu puteti strange bani sa platiti voi, tu si vecinii, daca nu e prea mult? Sau un azil?
adra_bell spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui h_3llena Tatal meu lucreaza la un spital-centru de ingrijire varstnici. Cei mai multi sunt f bolnavi si f saraci, ramasi fara casa si parasiti de familie, au pensii de cateva sute de lei. Stiu ca platesc o parte din pensie, dar putin oricum, si li se asigura cazare, hrana si medicatie. Am fost si eu o data pe acolo, e destul de ok, dar e trist per ansamblu, oameni care asteapta sa moara... Oricum asta e in Domnesti, langa Bucuresti. Nu stiu exact cum se fac internarile dar o sa-l intreb pe tata si o sa iti raspund maine. Poate te ajuta cu ceva. ![]() poze Edy |
Multumesc, ar fi solutia ideala. Nu mai spun cu ce frica intampin fiecare noapte, stiind ca foloseste lumanari, are lucruri arse prin casa si un incendiu n-ar fi o noutate, acum vreo 4 ani a mai provocat unul in debaraua comuna de pe palier, dar macar s-a intamplat seara, am vazut fumul si am chemat pompierii
blog
am hainute la bazar