ce face Biserica?
Am ramas uimita cand am vazut ca bugetul alocat cultelor este aproximativ egal cu cel alocat sanatatii. Ce destinaTII au acesti bani alocati Cultelor? Ce eficienta sociala ? Stie cineva?
Mi s-ar parea normal ca in aceste zile de criza, Biserica sa se implice mai mult in ajutorarea celor care au nevoie- sa duca o masa calda la batranii care locuiesc singuri, fara ajutor, sa sustina financiar un elev de la tara pentru ca acesta sa poata studia mai departe, sa asigure ingrijiri medicale si suport moral in azile etc. Majoritatea preotilor pe care ii cunosc nu au nici un fel de initiative sociale- vin la inmormantari si pomeni si ...cam atat. Nu vad sa faca ceva pt comunitatea din care fac parte. Stiu ca exista si exceptii, initiative locale- sunt comunitati in care preotul s-a implicat si a facut minuni- de ex undeva in Prahova, langa Valenii de munte, insa nu am vazut nici un efort de la nivelul institutiei care primeste acesti bani. Se construiesc biserici, dar oare de asta avem nevoie? Cand esti credincios cu adevarat te poti ruga oriunde...
Raspunsuri
Mediajust spune:
Craciun fericit!
Daca intrebarea ta nu este una retorica, eu iti pot spune punctual ce se intampla in orasul meu (mediu, de provincie).
Eu merg (nu foarte des - dar asta-i alta poveste) la o biserica mai mica, de cartier, de care ma leaga evenimente de familie. Acolo duc haine, pe care cei doi preoti si doamnele de la pangar le distribuie oamenilor mai nevoiasi (i-am vazut imbracati cu ele, si m-am bucurat, pentru ca erau in stare foarte buna si mi-ar fi parut rau sa ajunga la container). La sfarsitul slujbelor de duminica, preotul vorbeste despre cazurile mai speciale din parohie, care au nevoie de ajutor, si care apoi primesc sprijin de la ceilalti enoriasi. Frumos este ca nu le spune numele - ci "exista o doamna in varsta care...", "o familie cu cinci copii ar avea nevoie de..." - deci un tip de discretie (probabil ca adeseori aceia chiar sunt in biserica) - si cei ce vor sa ajute, cer apoi amanunte despre nevoi/adresa etc.
Nu stiu daca ii ajuta si in mod direct - dar in mod cert identifica pe cei in nevoie si faciliteaza contactul cu acestia.
In urma cu aproape doua luni, mi-am pierdut mama. Nefericit prilej - dar asa am aflat ca la cea mai mare biserica din oras, catedrala, este o cantina in care sunt zilnic hraniti 30 de copii din familii sarace. Toti sunt bine crescuti si merg la scoala.
Spatiul arata foarte bine, fete de masa albe, tacamuri frumoase, bucatarie dotata si curata, doua bucatarese, doua feluri de mancare consistente si un dulce/fruct. Banii vin din donatii (exista si o lista afisata in care se multumeste donatorilor) - si poate si din fondurile alocate bisericii. Exista si posibilitatea de a face acolo pomenirile. Eu acolo am pomenit de trei ori deja - si tot acolo voi face toate cele cuvenite. Mama a fost profesoara, a trait toata viata printre copii (ceva mai mari decat acestia - dar tot copii) - si sigur asta ar fi facut. Familia si prietenii, cei care de regula sunt poftiti in astfel de situatii, au ce manca, slava Domnului - asa ca m-am indreptat spre cei care chiar au nevoie de o masa calda.
Multi fac asta (mi-a zis preotul ca cel putin o data pe saptamana vine cineva in acest mod). Am povestit si altora - o prietena de-a mea va duce cate 10 kg de fructe saptamanal, o alta cunostinta care are o moara va oferi faina si produse de patiserie, si mai am o promisiune de apa imbuteliata. Ca noi sunt destui - si uite ca pentru 30 de copii sarmani viata este putin mai usoara.
De asemenea, dupa vacanta vom incerca sa amenajam o mica biblioteca (voi aduce carti de acasa, si voi mai gasi si pe altii dispusi sa faca asta).
Cam asta se intampla acolo, poate nu este mare lucru, poate este prea putin fata de cat s-ar putea face - dar este ceva, in vremuri in care pentru ingrozitor de multe familii doua feluri de mancare este un lux.
lia popescu spune:
este foarte frumos ce spui, este minunat ca preotul se implica si astfel oamenii stiu unde este nevoie de ajutor. Inteleg insa ca aceste ajutoare sunt donatii, insa as vrea sa stiu ce doneaza Biserica, ce face cu banii alocati de guvern.
Mediajust spune:
Lia, nu stiu daca se descurca numai din donatii - presupunerea mea este ca si biserica are contributia ei (in mod cert, bucataresele si utilitatile sunt platite institutional - donatiile sunt mai ales in produse).
ioanadara spune:
Cand vorbesti despre "buget alocat cultelor" in Romania nu te referi doar la Biserica Ortodoxa ci la toate bisericutele si asociatiile ca au mai mult de 300 membrii presupun.Cuvantul"biserica" din titlul tau poate este mai corect sa se transforme in "bisericile si asociatiile " la care merg banii.
Un exemplu aici:
http://www.culte.ro/DocumenteHtml.aspx?ID=1879
Sa-i luam pe rand?Sa vedem ce fac? E prea greu.E mult mai usor sa aruncam cu pietre in Bisericile ortodoxe din satul X sau din satul Y.Astea se vad si asa va merge in mare subiectul asta ca multe altele.
Restul (n asociatii si "biserici nou infiintate" cu cate 301 membrii nu se vad deci sunt in regula atunci cand li se plateste salariul personalului si li se aloca bani)
La multi ani