21 de ani de la Revolutie. Pentru ce??
Raspunsuri - Pagina 5
sdcristian spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Da. Daca privim in ansamblu. |
ce ansamblu?
mama de Carol (29.12.2008) si
9+
iulianm spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Edip din salariu de profesor debutant in USA in unele orase abia iti platesti chiria si ai ce manca.. de unde atatea vise de hawaii... |
Edip, exagerezi. Nu ai ce minca? Iar apartamentul inchiriat se cauta dupa finante, intii.
In primul rind ca majoritatea salariilor se publica (si statisticile se fac) pentru 9 luni. Adica minus vara. Ca asa se semneaza contractele de angajare, cele pe 12 luni sunt mai rare. In al doilea rind, marea majoritate se angajeaza pe vara, predat, contracte de cercetare, etc. Datele publicate nu includ, in general, finantarea de pe timpul verii.
Comparativ, in invatamintul universitar, la nivelul anului trecut, salariul mediu pt cadre didactice cu norma intreaga a fost $79,439. Pe categorii, salarii medii: profesor plin $108,749 (maximele situindu-se intre 178,800 si 192,600), associate prof $76,147, assistant prof (incepator) $63,827 (astea sunt gradele aici, toate trei presupun un PhD in prealabil).
Pt assistant professor, minima raportata a fost de 47.277, iar maxima 98.192. Median 72.734. Pe 9 luni.
La salariu se pot adauga venituri rezultate din cercetare, consultanta, predare de cursuri aditionale, articole pt anumite publicatii. Plus beneficiile: scutirea de plata taxelor scolare pt dependent, accesul la facilitatile din campus (sala de sport, casa universitarilor, etc.), plata deplasarilor (conferinte, experimente, tot ce tine de cercetare si dezvoltare profesionala, etc), uneori housing si plata pt anul sabbatical.
De asemenea, exista diferente salariale in fct de specialitate, adica dreptul, ingineria, business, medicina sunt mai bine platite fata de umanisti, de exemplu. Alaturi de diferentele in fct de zona si tipul institutiei.
Uite o statistica recenta pt cei mai saracuti (psihologie), statistica defalcata pe zone:
http://www.apa.org/workforce/publications/10-fac-sal/table-12.pdf
Nu se moare de foame si se poate merge si in Hawaii, ca nu toata lumea sta la Halekulani, loc si posibilitati ofera insulele pentru toti
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui sdcristian ce ansamblu? |
Nivelul de pregatire si nivelul dotarii, si in facultati si in cabinete, este net superior in tarile dezvoltate comparativ cu tarile mai putin dezvoltate, cum este Romania. Toate concura la calitatea actului medical.
Nimeni nu contesta ca sunt medici foarte buni si aici si dincolo.
Sau ca sunt catastrofe si aici si dincolo.
Dar statistica, bat-o vina, pune clopotul lui Gauss mai la stanga sau mai la dreapta axei care reprezinta calitatea actului medical. Mai pe intelesul tuturor, in general calitatea actului medical este mai buna intr-o tara dezvoltata decat in Romania.
Experientele personale sunt simple puncte pe clopotele astea ale lui Gauss. In functie de norocul fiecaruia, ele pot nimeri oriunde pe axa calitatii. Dar probabilitatea de a fi tu cel tratat bine in Romania este mica, pe cand intr-o tara dezvoltata este mica probabilitatea de a fi tu cel care ai ghinionul sa fii tratat prost.
sdcristian spune:
inseamna ca am noroc cu carul, ca eu in romania am fost tratata exceptional, si din punct de vedere medical si ca mod in care doctorul se poarta cu pacientul. comparand cu experientele din copilarie cand era un chin sa merg la dentist, acum chiar imi place. mai ales de cand pot sa aleg la ce film sa ma uit in timpul tratamentului
iar materialele folosite - sunt in functie de buget. mi s-au dat de fiecare data cam 4 optiuni, cu pret diferit si evident si durata de viata diferita. ce am ales in ultimii 5 ani arata inca impecabil si fara semne de uzura.
9+
Letitia1 spune:
Nivelul de pregatire si nivelul dotarii, si in facultati si in cabinete, este net superior in tarile dezvoltate comparativ cu tarile mai putin dezvoltate, cum este Romania. Toate concura la calitatea actului medical.
Despre asta e vorba, ca or fi medici prosti si exceptii si ici si colo. Dar e vorba mult de partea materiala.
Edip spune:
nu contesta nimeni ca nu sunt dr buni in ro.
te-ai gandit vreodata si la o alta ipoteza cu matusa... hai sa iti dau eu un scenariu:
matusa s-a dus la dr in ultimul stadiu de paradontoza si normal cand ti se misca toti dintii in gura nu prea mai e alta solutie decat extractia. nici un dr stoma in NA nu iti face o proteza definitiva in 3-6 luni de la extractie tocmai pentru motivul ca asteapta sa se vindece osul maxilarului. pentru ca matusa nu avea asigurare, si-a facut extractiile. dr i-a pus o proteza temporara care se ajusteaza la un anumit interval dar matusa nu s-a mai dus ca o costa... stia si pretul protezei definitive si din calculele ei ar fi iesit mai ieftin sa ia un bilet de avion si sa isi faca proteza in ro. pentru faptul ca in ro s-a dus mult mai tarziu decat ar fi trebuit si in toata aceasta perioada nu s-a mai dus la dr in canada sa ii ajusteze proteza temporara, normal ca i-a afectat gingiile.. proteza neajustata mai rau i-a facut... apoi a venit in ro si a blama dr canadian ca ce prost e ca doar nu "se facea de ras" la rude ca nu isi permite o asigurare medicala... nu stiu de ce mi-a venit in cap ipoteza asta dar e tipic comportament de roman. nuzic ca e asa, dar e si alt punct de vedere.
Edip spune:
iulianm, nu vorbeam de profi universitari si vorbeam de anumite orase unde e f. scump sa traiesti.
Rufus spune:
| citat din mesajul lui Edip ... 2 proteze pe an? enorm... f. multi bani aruncati. |
Edip, simpatic mai esti...
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009
iulianm spune:
| citat din mesajul lui Edip iulianm, nu vorbeam de profi universitari si vorbeam de anumite orase unde e f. scump sa traiesti. |
Da....? My bad. M-ai dus in eroare cu "profesor debutant". Pune si tu in paranteza "teachers", ori "preuniversitar" sa inteleaga toata lumea
Am pus eu la alt subiect statistici salariale si pt cei din preuniversitar (discutie despre vinzatori, politisti si profesori).
sdcristian spune:
| citat din mesajul lui Edip nu contesta nimeni ca nu sunt dr buni in ro. te-ai gandit vreodata si la o alta ipoteza cu matusa... hai sa iti dau eu un scenariu: matusa s-a dus la dr in ultimul stadiu de paradontoza si normal cand ti se misca toti dintii in gura nu prea mai e alta solutie decat extractia. nici un dr stoma in NA nu iti face o proteza definitiva in 3-6 luni de la extractie tocmai pentru motivul ca asteapta sa se vindece osul maxilarului. pentru ca matusa nu avea asigurare, si-a facut extractiile. dr i-a pus o proteza temporara care se ajusteaza la un anumit interval dar matusa nu s-a mai dus ca o costa... stia si pretul protezei definitive si din calculele ei ar fi iesit mai ieftin sa ia un bilet de avion si sa isi faca proteza in ro. pentru faptul ca in ro s-a dus mult mai tarziu decat ar fi trebuit si in toata aceasta perioada nu s-a mai dus la dr in canada sa ii ajusteze proteza temporara, normal ca i-a afectat gingiile.. proteza neajustata mai rau i-a facut... apoi a venit in ro si a blama dr canadian ca ce prost e ca doar nu "se facea de ras" la rude ca nu isi permite o asigurare medicala... nu stiu de ce mi-a venit in cap ipoteza asta dar e tipic comportament de roman. nuzic ca e asa, dar e si alt punct de vedere. |
avea asigurare, am zis ca nu partea financiara era problema. are toate tipurile de asigurari - ca fiica ei lucreaza tocmai asta.
nu avea paradontoza, avea cateva plombe, coroane, si nevoie de vreo 3 implanturi sau 2 punti
in loc sa lucreze cum trebuie, respectivul a convins-o sa faca operatiunea asta
cand s-a dus sa ii spuna doctorului ca proteza nu e buna, ala i-a zis ca e perfecta.
9+