Ce fel de mame (2) & altele
Raspunsuri - Pagina 43
doruletz spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui lucialu Pai dc eu imi petrec mai mult timp la vanatoare de bani, sotul idem, copilul creste pe unde-apuca(total contra recomandarilor psihologilor), petrecem timp "in familie" pe la hipermarketuri si acasa e doar ca sa dormim, care-i avantajul ca suntem in 2011? devenim robotei... |
adica in trecut familia petrecea mai mult timp impreuna? se jucau parintii cu copiii lor, aveau activitati comune, faceau vacante impreuna, calatoreau, vizitau locuri noi, petreceau weekenduri si sarbatori impreuna? cand asta? in care epoca? aia din secolele trecute in care copiii erau trimisi la munca sau la internate de la 7 ani? aia puteau fi numiti robotei...
Plimbatul pe la hipermarket tine de gestiunea timpului fiecaruia si nu de feminism si nici de progresul tehnologic.
Aici copiii sunt la scoala 4 zile pe sapt, restul de 3 zile stau cu parintii (majoritatea mamicilor nu lucreaza miercurea ca sa-si duca odraslele de colo colo pe la diverse activitati). In cele 4 zile copiii petrec la scoala timpul pe care parintii lor il petrec la "vanatoare de bani", seara sunt impreuna. Datorita 'tehnologizarii', treburile casnice sunt azi extrem de simple si incomparabil mai putine decat in secolele trecute (nu vorbesc de prehistorie cand locuiam pe o creanga, atunci or fi fost si mai simple, nu stiu si nici nu vreau sa aflu
Insa toate astea sunt drepturi pentru care au luptat 'feministele' si altii ca ele, n-au picat din cer.
| citat din mesajul lui XIO Inainte de feministe eu nu puteam sa aleg dupa pofta mea, adica o cariera, trebuia sa aleg pofta altora. Acum tu poti sa stai acasa si sa te dedici toata viata familiei, dar daca doresti poti sa ajungi CEO la pepsi. |
hai mai xio, tu nu ai inteles ca nu vrem sa avem de "ales" ca alegerile noastre si mai ales ale altora ne "streseaza" si "pun presiune sociala" pe capul nostru gingas si inferior? Ia sa-ti bagi mintile in cap si sa stai si tu frumusel acasa ca oricum esti nefericita la munca ta chiar daca nu-ti dai seama si oricum n-ai sa faci tu cariera, hehe. Si oricat te vei stradui tot vei fi inferioara "muscular si intelectual" barbatilor (desi p'aia cu "muscularul" n-am inteles-o, s-a zis aci ca barbatii batuti de femei sunt in proportie egala deci pana la urma sunt ele egale si "muscular" sau nu?
ioanadara spune:
Nu-i adevarat Xio, nu datorita feministelor poti invata ci datorita faptului ca lumea a inaintat, datorita dezvoltarii societatii pe toate planurile, opririi razboaielor "pe fata" intre natiuni, avansarii cercetarii in multe domenii si a multor altor chestii ce nu au legatura cu feminismul.Printre care si a faptului ca femeile si-au dorit asta din diferite motive si de la sine, ele reprezentand 50% din populatia unei comunitati, s-au deschis joburile si pentru ele.
Insa, daca tu te uiti cati neurochirurgi buni sunt barbati si cate femei, eu sunt sigura ca procentul va inclina la barbati.La fel la piloti, militari in randul intai sau tractoristi.Eu spun : se intampla asta pentru ca de la natura femeia are o alta constitutie decat barbatul si gata.Tu insa, nu vei fi de acord.Si bineinteles curentul feminist la fel.Va spune: nici gand.Femeile pot face aceste lucruri la fel de bine ca si barbatii, nu asta este motivul.Deci, atunci cand eu voi esua in meseria de tractorist imi vaparea rau de castigul pe care as fi putut sa-l am dar voi spune: OK, nu e vina mea.Asta e firea.Incerc altceva.
Pe cand cand vei esua tu (sau oricare alta feminista) vei spune: din vina mea s-a intamplat.Tractoristul (barbat) de langa mine nu a avut probleme 12 ore pe zi in soare 3 luni pe cand eu da.Nu am nici o scuza .Undeva am gresit....
Sau nu o sa o spui clar dar in capul tau (sau al unei fete crescute asa) va exista ideea asta.O idee de genul asta azi, alta maine la alta nereusita, alta poimaine si tot asa.Se aduna. Nu era mai bine sa nu fii indusa in eroare si sa stii clar in ce parte ai cu adevarat sanse? Bineinteles ca sunt si femei tractorist ce rezista dar sunt putine.Majoritatea, nu.Si atunci, de ce sa se faca atata tam-tam si sa nu spunem clar: exista posibilitatea de a avea aceasta meserie bineinteles pentru ambele sexe dar recunoastem faptul ca este nevoie de mult mai mult sacrificiu din partea unei femei pentru a ajunge in acelasi loc in care barbatul ajunge datorita firii lui.
Intelegi ce face teoria feminista? Nu castiga drepturi, pentru ca drepturile nu le castiga nimeni in ziua de azi cu un ONG ci le castiga doar cine are putere in stat , adica votantii prin reprezentantii lor. Femei+ barbati = votanti. Feministele instaleaza prototipuri.
Prototipuri si "cai de urmat" .
Si sa nu vii sa-mi spui ca o femeie poate lupta luni intregi in Vietnam pentru ca nu te cred.Nici un barbat nu poate naste(sic!) si nici nu poate face "n" lucruri pe care noi le putem face dar asta este realitatea.Acceptand-o, inaintezi pe o directie sigura.Neacceptand-o, lupti intr-una pentru a atinge un scop pus de altii.
Ce s-a spus aici despre programarea nasterilor in Spania pe mine ma sperie.Asta este alt drept castigat de femei" spre binele lor"? Sa scoata copilul fara nici un motiv medical mai devreme si medicii trebuie sa accepte asta pentru ca este dreptul lor? S-a castigat poate si asta ca si dreptul la avort pentru ca altfel nu-mi explic cum poate medical vorbind un ginecolog sa motiveze asta .
Discutia cu Vechiul/Noul testament nu o mai reiau pentru ca deja jucam in piesa: "punct si de la capat" insa, sa stii ca ortodoxia este una din putinele culturi in care femeia este foarte cinstita chiar daca are clar delimitate rolul femeii/rolul barbatului in biserica. Nu in societate, nu pe piata muncii , ci in biserica si in familia crestina.
iulianm spune:
| citat din mesajul lui lucialu Iulia, m-ai convins cu ultima ta postare. Mi-ai placut mult la un alt subiect, pe care doar l-am citit nu insa in totalitate. In afara de faptul ca stii sa sapunesti, chiar nu e nevoie, danke, nu ma intelegi sau faptul ca tu ai reusit si alte cateva doamne despre care s-au scris lucruri(deci dc era ceva obisnuit, nu era cazul sa se anunte prin ziare) nu e regula generala. Poate citesti linkurile cu abuzurile si violentele in familie si vezi ce faci cu drepturile alea pe care le avem noi femeile dar suntem suficient de tute sa ni le refuzam. Sau cu faptul ca in ro trebuie pe cv sa iti declari starea civila, eventual si dc ai copii, varsta si mai stiu eu ce aiureli aaa aspect fizic(de preferat placut). Si nu te angajeaza ca le e frica sa nu faci copii sau vor scoli mult peste nivelul jobului oferit si desigur experienta vasta la un nr de ani ca varsta cat maimici. |
Scuze ca te-am deranjat din comoda si calduta stare de stagnare. E mai comod sa stai si sa astepti ca schimbarile de la altii, intr-adevar. Statul, politicienii, unii barbati, unele femei. Altii, nu tu, asta e important.
Iar sapunirea se refera, banui, la faptul ca te-am zdruncinat din semicunoasterea timpurilor trecute, ti-am fisurat imaginea de "femei multumite, fericite, respectate, cinstite si recunoscute de la inceputuri si pina azi". Ooops, sorry.
Sa faci ceva, Lucialu, oricit de mica schimbare ca viata sa devina mai buna si mai usoara, tie, in primul rind, si daca se poate, si altora. Sa nu astepti ca ceva ce nu -ti convine ori ce nu ti se pare drept "sa se schimbe", ci sa incerci tu sa schimbi.
Cite femei considera cursuri de autoaparare in ideea de a preintimpina violenta? Cite femei din cele deja supuse violentei cauta sa faca asta? Cite femei, neexpuse violentei, aloca din timpul lor pt a organiza un adapost pt victime? Ori fac voluntariat la un adapost deja existent? Ori organizeaza suport pt o linie de telefon care functioneze zi si noapte, la care sa se ofere sfaturi si sprijin celor abuzate? Ori macar doneaza lucruri, de care victimele si copiii lor ar avea nevoie? Ori doneaza timp, mai simplu, pt a gati la un asemeanea adapost, ori pt a sta de vorba cu cele din adapost?
Legat de CV, cite fac ceva pt a schimba asta? Cite incearca sa faca demersuri pt a schimba o regula care nu le convine? Ori tu ai impresia ca in societatile unde lucrurile merg, asa a fost intotdeauna? Schimbarea vine de la fiinta umana, nu din neant. Si nici dintr-o comfortabila stare de motaiala, oricit de "generala" ar fi, ori cit de caracteristica majoritatii, ori cit des gasesti ca scuza faptul ca "cele ce reusesc nu reprezinta regula generala".
Somn usor in continuare, scuze pt deranj.
Edit, ca trebuie dupa ce am citit mesajul postat dupa: nu "semicunoastere", ci "lipsa de cunoastere". Adica necunoastre.

ruxij spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui XIO
Tocmai, pana la feministe iti era tie impus sa nu inveti, sa nu muncesti dect in domeniile x, Y si Z, sa stai acasa cu copilul. Feministele nu le impun femeilor sa munceasca ci le OFERA celor care asta doresc, oportunitatea sa practice ceea ce viseaza. Inainte de feministe eu nu puteam sa aleg dupa pofta mea, adica o cariera, trebuia sa aleg pofta altora. Acum tu poti sa stai acasa si sa te dedici toata viata familiei, dar daca doresti poti sa ajungi CEO la pepsi. ***Fur is for petting** www.adoptiicaini.ro si www.adoptiipisici.ro www.accesoriisihaine.blogspot.com si http://re-shop.blogspot.com/ |
Pai da, dar dc. nu iti place invatatura si nu vrei sa faci nimic din ce spui tu acolo? Dc. nimeni nu o face, nu e presiune sa faci si tu. Daca multe femei o fac, tu te simti inferioara si nu iti convine. Dc. ai prea multe alegeri, e prea complicat si te doare capul. Asta e problema.
Si eu zic ca e vorba de progresul tehnologic si nu doar de "feministe" (care au avut un rol important in protejarea intereselor femeilor). Cred ca pana la urma, pe langa feministe, barbatilor le-a convenit sa le bage si pe femei in fabrici si uzine, mai mult progres tehnologic, mai putini muschi necesari, la munca si cu femeile, ce credeati voi ca huzuriti toata viata? lol Dc. nu voiau ei, nu se facea nika. Dar au avut interese sa fie asa cum e acum. Totul e un mers natural.
Este o lume mai complicata si pt. femei si pt. barbati. Poti sa iti alegi o viata mai simpla si sa nu iti pese asa tare de pozitia sociala pe care alegerile tale ti le confera. Da' e vorba de ego si de fapt toti suntem condusi de ego in tot ceea ce facem, asa ca cam greu cu ignoratul. Vrem sa aparem ca buni, frumosi, destepti si plin de succes si acum "feministele" astea ale naibii ridica stacheta
By the way, e ciudat sa preamariti trecutul (care raman la parerea ca era cam naspa) si apoi sa bagi "contrar sfaturilor psihologilor". Ce psihologi nene, la coada vacii acu 400 de ani stiai tu de psihologi. Contrar sfaturilor psihologilor le trageai cateva betze pe spinare copiilor daca nu faceau munca la camp
XIO spune:
Ioanadara, zi-mi si mie de ce un barbat chirurg este mai bun decat o femeie chirurg.
***Fur is for petting**
www.adoptiicaini.ro si www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com si http://re-shop.blogspot.com/
lucialu spune:
Voi vreti sa negam ceea ce suntem, sa renuntam la calitatile noastre [t ca sa fim ca barbatii? Pai sunt ei, de ce mai e nevoie safim si noi ca ei? Am scris mai demult tot aici: dreptul de a alege sa faci ce vrei cu viata ta, da!Dreptul de a fi tratata identic ca orice alta fiinta umana, de catre celalalte fiinte umane, da. Nu stiu dc stii reclama cu "zboara puiule, zboara!" as adauga eu cine te tine? Dar numi veni mie cu flase pretentii ca esti 24 din 24 prezenta perfect si acasa si la cariera, si in pat epilata si in cluburi sau mai stiu eu pe unde socializezi, mama minunata, etc ca nu cred, si asta e un curent care se tooot vantura pe la nasul alora care isi recunosc limitele. Pot sa dezv, n-am timp.
Si dc au fost vremurile scuza expresia, kkcioase , amu ni tre sa fie la fel, ca or trait oameni si or crescut copii si asa?
Pt mine dnele amintite nu au luptat. Nu-mi veniti cu tot felul de cellibatare mai convinse sau mai de nevoie ajunse sa lupte pt a fi vazute cumva si ele. Acre, acre,acre. Da, da au fost si profesionise, arse pe dinlauntru de patima studiului sau mai stiu eu ce pasiune dorita sa si-o indeplineasca, no si? Cate au vrut sa fie cu adevarat deschizatoare de drumuri si nu le-au pasat de fpat de dorintele lor, punct? Sau pus capat nedreptatilor in lume asupra femeilor acum? NU. Doar e mai sus stacheta, pretentiile sunt mai mari. Iar maternitatea vaz eu bine ca difera din pacate de la femeie la femeie.
ioanadara spune:
| citat din mesajul lui XIO Ioanadara, zi-mi si mie de ce un barbat chirurg este mai bun decat o femeie chirurg. |
Pai n-am spus asta iubita. Am spus doar ca daca citesti statisticile intre chirurgii de varf sunt mai multi barbati decat femei.Asta este realitatea.
iulianm spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui ioanadara
Iulia, ceea ce am ingrosat aici reprezinta inceputul problemelor.Adica, ele "deschid" o cale.Nimeni nu imi garanteaza insa ca aceasta cale este cea ce imi va duce mie fetele la impacarea cu ele insele.Ceea ce vad acum ca urmare a cailor deschise de feministe mie nu imi place. Din ce in ce mai multe femei inainteaza vertiginos pe caile astea exterioare deschise de altele si pica la fel de vertiginos pe cele interioare . Nu conteaza din punctul meu de vedere cat de repede alergi ci conteaza in primul rand ca directia sa fie buna. Pe mine de exemplu nu ma intereseaza daca vorbesc de copiii mei "sa-si urmeze pasiunile si visele" si nici sa "tinda spre mai bine " o viata intreaga ci ma intereseaza sa fie multumite de ele insele in fiecare moment al vietii lor. Daca aceste "deschizatoare de drumuri" sapa bine acum (dupa ce au sapat la fel de bine la multe alte drepturi ce s-au transformat in obligatii nescrise ) si la drumul asta , ei bine fetelor mele le va fi mai greu bineintles sa aleaga un altul.Eu le educ in felul asta insa presiunea deschizatoarelor de drumuri e mare. |
Ioanadara, "deschid o cale" in sensul de mai adauga o optiune la lista destinata femeilor. Nimeni nu e obligata sa urmeze calea respectiva, insa de cineva va vrea, o va poate face. Mai usor decit alte femei, inainte de vremea ei. In sensul asta scriam. De mai multe sanse.
Eu nu stiu cum am explicat partea cu pasiunile si visele, dar din pct meu de vedere a-ti urma pasiunea/visul implica trairea lor, cu multumirea aferenta ce rezulta din asta. E ceva ce vine la pachet. Macar sa poti incerca, chiar daca nu reusesti, nu traiesti cu regretul lui "eh, ce ar fi fost daca...".
Si eu nu ma consider feminista. Sunt parti (in miscarea/curentul feminist) cu care nu sunt de acord si nu le sustin. Nu ca ar conta, dar asta e parerea mea.
ruxij spune:
Doruletz, zici f. bine, imi place de tine, total de acord:)
O femeie chirurg sau orice altceva poate fi la fel de buna sau mai buna decat un barbat. Acum, sigur ca e important dc. femeia are copii sau nu. Pentru ca dc. nu ai copii poti petrece 24/7 la servici, dc. ai copii nu o poti face. Altii nu vor sa o faca, mai au si alta viata. Tine de alegeri. Deseori femeile vor sa balanseze familia cu cariera, asta nu inseamna in nici un caz ca intrinsec sunt mai putin competente. Cheia este implicarea mai mare a partenerilor. Cum spuneam, o femeie cu o cariera solicitanta poate reusi bine merci DACA are ajutorul sotului. Ca copiii nu se fac singura. Bad news pt. gandirea traditionala: lumea se indreapta inspre modelul in care tatal are o implicare din ce in ce mai mare in viata copiilor si imparte egal cu mama responsabilitatile.
O anecdota de la mine de la servici. Vorbeam cu seful meu de departament si ii ziceam ca mi-a zis decanita ca la noi in departament, istoric, a durat mai mult decat normal promovarea profesorilor de la pozitia de associate professor la full professor (normal e 5 ani, ai nostri reusesc in aprox 10). Eu fiind acum la momentul in care sunt promovata la associate professor, am intrebat cum de la noi in departament dureaza asa mult, ca eu nu as vrea sa fie asta si cazul meu. El ce crezi ca imi explica( apropos, sefu e gay). Cica "aaa, pai sa vezi, s-a intamplat asa pentru ca unii colegi (toti sunt barbati) dupa ce sunt promovati la associate fac o pauza in munca. Dar asta nu ti se poate intampla tie, ca tu esti femeie, Si femeile sunt mai destepte, au o viziune pe termen lung. In schimb barbatii, acum sunt presati de societate sa ajute mai mult in casa si in cresterea copiilor. In trecut, ei nu trebuia sa faca nimic, acum trebuie si de aia nu mai pot sa avanseze in cariera asa repede"
Moama ce argument, m-a spart. Adica eu o sa reusesc, ca eram presata dinainte, bietii barbati (cu sotii casnice, by the way) nu pot ca ii pune nevasta la treaba hahahaha Si adauga el: "nu pot fi angajati doar barbati gay ca mine, fara familie". Sa mor de ras! Mai ales ca statisticile arata ca in domeniul academic de fapt a avea o familie nu ii dezavantajeaza pe barbati, in schimb pe femei da.:)
XIO spune:
Ioanadara, ti-am spus intr-un mesaj anterior din ce cauza este diferenta asta. Pt. ca ani si ani la rand li s-a tot spus femeilor ca nu pot aege orice pt ca nu pot face orice, invocandu-se, ilar, diferenta de forta musculara. Din moment ce si acum, in anul 2010 se practica asta, la ce te astepti?
Lucialu, eu nu stiu de unde ideea asta ca femeia de cariera este acra si frustrata si neimplinita sau masculina. Nu confunda perceptia ta cu realitatea.
Vrei exeple de femeie de cariera care dupa ce a facut ce a dorit ea s-a intors spre maternitate? Uita-te la vedetele de la Hollywood si nu numai: femei care au pus pe primul loc cariera si au continuat asa, sau au cotninuat cu cariera si maternitate, sau doar cu maternitate.
Eu una as fi acra si frustrata si neglijenta daca ar trebui sa renunt la munca si sa am grija de familie.
Despre asta este vorba, ca in lumea asta sunt femei care vor altceva, si acele femei acum au oportunitatea sa faca ce doresc ele, gratie altora care de-a lungul timpului au luptat pt. egalitate.
Nu iti impune nimeni sa muncesti sau sa te stresezi muncind, e alegerea ta.
Si, din nou, cred ca v-ati uitat prea mult la The devil wears Prada, altfel nu-mi eplic stereotipul asta cu femeia de cariera.
Femeile de cariera care ar face genralizari ca voi ar spune probabil de sotia casnica, cu parul pus pe sarmalute, mirosind a ceapa calita si asteptandu-si sotul acasa cu masa pusa si un capot vechi pe ea, neepilata si neinjrijita. Am mai citit de-astea la "in unul sau in 2", dar discutia era despre amante si totii. Sotiile erau alea care miroseau a ceapa si amantele erau alea pe tocuri.
Bag de seama ca in imaginatia mutor femei exista doar 2 tipuri care se repeta la nesfarsit in fctie de meserii, timp liber, stare maritala sau profesionala samd.![]()
***Fur is for petting**
www.adoptiicaini.ro si www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com si http://re-shop.blogspot.com/

in
de