Ce fel de mame ...

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Oooo Laura , zau ca nu-ti sta bine atitudinea asta cu ce sa fac eu taman pt ca tu personal esti o tipa foarte implicata.
mesajul meu nu s-a referit la un individ anume ci la mentalitatea noastra ca si natie. Sunt multe pe care le putem face de la a fi implicati in viata sociala a urbei in care stam, voluntariatul e o institutie uitata in Romania(nu vorbesc de tine), intretinem cu totii sistemul de spaga din invatamant si sanatate, de functionari nu mai vorbesc este incredibil cata risipa si nesimtire e in acel sistem si cat de multe s-ar realiza cu o baza de date si o retea bine pusa la punct dar majoritatea simte nevoia sa strecoare o ciocolata doameni de la ghiseu ca sa-si rezolve problema fara istericale.

Ascult carcotasii dimineata cand vin la servici si azi citau dintr-un ghid pt strainii care vin in Romania....printe punctele adresate CORUPTIA, era descris sistemul de spagi etc + comentariul " pe care populatia o accepta si o intretine".
Asta e trista realitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui Edip
... ne place or nu, nu putem tinde in Ro la acelasi standard de viata pe care il au tari cu zeci de ani de capitalism fara multa munca. Ro are de recuperat zeci de ani de comunism, 20 de pomeni electorale si coruptie si multe altele...

Sunt de acord, romanii nu pot avea pretentii sa aibe un standard de viata similar cu tarile dezvoltate. In Romania aproape fiecare persoana face evaziune fiscala, coruptia este prezenta in toate detaliile vietii, conducatorii sunt impotenti si corupti (si alesi de popor), se munceste haotic, se produce putin si de proasta calitate, etc.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

nu pot avea pretentii, dar trebuie sa spere ca muncind or sa ajunga la un moment dat la acelasi nivel... cu cerutul nu prea sunt sperante... fiecare categorie sociala de la pensionar, bugetar la mame gravide cere si fiecare crede ca are dreptate in felul lui... nu se gandesc ca acesti bani acum vin de pe la FMI si copii lor or sa ii plateasca cu varf si indesat...

Neata!

Ce aberatie! Fiecare roman are standardul de viata pe care si-l permite. De la cei care traiesc in cocioabe de pamant pana la cei care traiesc in lux. Nu stiu de cand n-ati mai fost pe aici dar nu suntem toti o apa si-un pamant. La care nivel sa ajungem Edip? La nivelul tau de bogatus productivus sau la nivelul celor din ghetouri?

Ceea ce este fain aici (trag concluzia din ceea ce spuneti voi) este tocmai mentalitatea omului care face un credit pentru a merge la un concert. Adica faptul ca oamenii nu sunt prizonierii numararii 'ultimului banut' si ca luxul isi face aparitia uneori si in curtea celor din cocioabe. Probabil romanul este mai hedonist asa, insa 'sa mor' daca nu-mi place. Vrei sa mergi musai la cutare concert...esti tanar, sanatos, frumos...pai daca poti lua bani de la banca pentru asta...ia taica si du-te daca asta te face fericit. Nu astepta sa faci 50 de ani sa iti permiti...nu de alta...da poate nu-i mai apuci. Eu de exemplu...clasa mijlocie...carucior Stokke de 1000E. Nu am facut credit la banca sa-l iau, nici din salariu nu mi l-as fi permis...m-am descurcat eu...daca mi s-a pus pata. Exemplele astea moralizatoare cu numaratul ultimului banut mi se par pur si simplu triste. Oricine merita sa depaseasca bariera 'ultimului banut' atunci cand asta il face fericit. Zicea lisssa_ana ca eu vad numai ca 'ei' isi permit. Pai eu cel putin imi permit mult mai mult, imi permit in primul rand sa nu stiu pe ce se duc banii si cand se duc. N-as putea sa fac o lista cu cheltuielile lunare si nu sunt multi bani. Atatia cat sunt, nu-i numaram, nu facem bugete, cand s-au terminat ne uitam in calendar cate zile mai sunt pana intra altii. O viata de numarat banul si bagat unghia in gat ca 'dne fere'...nu cumva stau altii pe banii mei?!-cine nu munceste nu mananca...nu e pentru mine...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaby76 spune:

Cei plecati sa-si mai vada putin lungul nasului ca tot in Romania sunt nascuti si crescuti!! Ca vad ca tot aruncati cu rosii (asta ca sa nu ma exprim mai dur). Cand o sa platim si noi sub un dolar litrul de benzina probabil, o sa discutam altfel! Dar, pana atunci, noi, romanii, nu ne-am dus pe capul nimanui pentru petrol, daca intelegeti voi ce vreau sa zic. Si nu avem vieti nevinovate pe constiinta ca cei de peste ocean care sunt mari si tari tot pe barba altora!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25
Puneam acele intrebari ca sa ma lamuresc daca ce se vehiculeaza in popor (ca in occident daca ai o slujba buna, medie iti permiti din veniturile salariale chirie la casa, nu cutie de chibrituri ca in tzara, 1-2 masini, tot felul de activitati cu copiii, eventual cu ceva economii poate trai o familie cu 1-2 copii doar dintr-un venit de acest fel) are baza reala sau nu.

Depinde, slujba buna sau medie? Aici o slujba buna se considera ceva peste medie. Salariul mediu in Australia este de 50.000 dolari/an brut, ceea ce inseamna undeva la 3400 dolari/luna in mana. O chirie la 3 dormitoare depinde foarte mult de zona dar poti gasi la 1600/luna intr-o suburbie rezonabila. Mai platesti pensia privata vreo 300/luna, telefoane 100-150, curent 100-150/luna, mancare 150/saptamana, benzina depinde cat calatoresti, undeva la 70-90 dolari un plin, asigurarea la masina vreo 60 dolari/luna/masina. Mai cumperi scutece pentru copil vreo 80 dolari/luna, lapte praf, hainute, etc. Noroc ca aici nu este iarna asa ca nu ne trebuie garderoba de iarna iar lumea nu e pretentioasa ca capitolul imbracaminte. Deci, daca nu ai credite la masini, credit carduri, etc, cu mare grija poti supravietui dintr-un salar mediu dar nu este usor deloc.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui gaby76
Si nu avem vieti nevinovate pe constiinta ca cei de peste ocean care sunt mari si tari tot pe barba altora!!

Constiinta? In tara lu 'cine nu munceste nu mananca'? Ce e asta? Cat costa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Citat:
citat din mesajul lui accept92
[br
Nu este vorba numai despre protectie sociala. Sanatatea si educatia sunt investitii. Nu este in interesul statului sa aiba 'supusi' analfabeti si bolnavi. Nici copii de 1 an in crese, bolnavi si privati de un minim de afectiune si atentie. Cat despre ce se colecteaza si ce se da inapoi...nici nu vrei sa stii cat se pierde pe drum!

Problema este ca in ceea ce priveste prioritatile, nu reusim sa avem o viziune unitara, noi ca societate. Caci sunt sigura ca daca de maine invatamantul nu ar mai fi gratuit ai sari ca arsa. Desi exemple de pe ocean care sa sustina ca e logic sa nu fie gratiut tot s-ar gasi.

Este interesul statului sa se nasca copii, care sa fie sanatosi si educati, dar nu obliga pe nimeni sa-i faca. Deci noi suntem singurii raspunzatori pentru ei.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui gabitza2005
Deci eu care muncesc de dimineata pana seara nu ar trebui sa am pretentia sa am un standard de viata ridicat ca deh sunt roman si ar trebui sa astept ca romania sa recupereze ce a pierdut in timp si poate vreodata va ajunge aproape de nivelul altor tari si abia atunci sa am pretentii.

Nu ai cum sa ai acelasi standard de viata indiferent cat de mult muncesti tu personal. Pentru ca in Romania nu ai drumuri, nu ai unde sa-ti parchezi masina, nu ai serviciu medical, nu ai un sistem juridic pe care sa te bazezi, nu ai politie care isi face treaba, nu ai invatamant de calitate, populatia este saraca si disperata, deci criminalitatea crescuta, ceea ce inseamna nesiguranta pe strazi, cersetorie, etc. Nu exista un sistem de protectie sociala, nu exista interes pentru protectia mediului, etc. Nu vorbim neaparat de cati dolari castigi tu in Romania sau ce masina iti permiti. Standardul de viata este mult mai mult decat ce suma iti intra tie in casa. Si eu asta ziceam, nu poti astepta in Romania sa ai standardul de viata din tarile civilizate pentru ca Romania nu produce decat putin si prost si banii aia sunt prost distribuiti. Nu exista fonduri pentru a ridica standardul de viata.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui accept92
Ceea ce este fain aici (trag concluzia din ceea ce spuneti voi) este tocmai mentalitatea omului care face un credit pentru a merge la un concert. Adica faptul ca oamenii nu sunt prizonierii numararii 'ultimului banut' si ca luxul isi face aparitia uneori si in curtea celor din cocioabe. Probabil romanul este mai hedonist asa, insa 'sa mor' daca nu-mi place. Vrei sa mergi musai la cutare concert...esti tanar, sanatos, frumos...pai daca poti lua bani de la banca pentru asta...ia taica si du-te daca asta te face fericit. Nu astepta sa faci 50 de ani sa iti permiti...nu de alta...da poate nu-i mai apuci.

Nici eu nu sunt adepta numaratului fiecarui banut...decat daca nu ai incotro . Am avut perioade in care a trebuit sa numar fiecare banut si nu mi-a placut dar nu am avut de ales. Am preferat sa am grija ce cheltui decat sa ma inglodez in datorii sa platesc la ele pana la pensie. Am vazut la altii cum au patit, au fost tineri si au vrut sa 'traiasca' au facut credite pentru te miri ce si alea sunt ca un bulgare de zapada, incet incet ajunge o avalansa. Au facut credite sa acopere alte credite si tot asa, abia isi permit sa platesca rata minima, ceea ce inseamna ca platesc doar dobanda si foarte putin din credit. Acum nu mai sunt asa tineri, nu pot sa-si cumpere o casa, nu isi permit un copil, au joburi bunicele dar nu le ramane mare lucru dupa ce platesc ratele la banca si credit cardurile. Eu am preferat sa ma strang o vreme si sa traiesc acum fara griji.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Citat:

Cei plecati sa-si mai vada putin lungul nasului ca tot in Romania sunt nascuti si crescuti!! Ca vad ca tot aruncati cu rosii (asta ca sa nu ma exprim mai dur). Cand o sa platim si noi sub un dolar litrul de benzina probabil, o sa discutam altfel!

Permite-mi sa te corectez: la noi in mahala, 1 L benzina se vindea ieri seara cu 1.20S.
Cum noi avem o masina mare (7 locuri), plinul la benzina inseamna vreo 70-80$.
"Plin" care ne tine abia o saptamana. Deh, mergem cu masina la gradinita sa lasam copila, apoi sotul ma lasa la serviciu, si merge mai departe la serviciul lui. Iar seara facem calea-ntoarsa.
Tot la noi in mahala sunt in dimineata aceasta vreo -14C, deci este indicat sa circulam in masina proprie, mai ales cu un copil mic la bord.

Citat:
Dar, pana atunci, noi, romanii, nu ne-am dus pe capul nimanui pentru petrol, daca intelegeti voi ce vreau sa zic. Si nu avem vieti nevinovate pe constiinta ca cei de peste ocean care sunt mari si tari tot pe barba altora!!

Esti draguta sa detaliezi afirmatiile de mai sus?
Ma tem ca nu am inteles exact ce insinuezi.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui anca74

Ma tem ca nu am inteles exact ce insinuezi.

Dar eu am inteles ca toti canadienii se cred americani.

Mergi la inceput