Cum faci diferenta intre raceli? Virala/Bacteriana

Cum faci diferenta intre raceli? Virala/Bacteriana | Autor: Zina

Link direct la acest mesaj

Daca tot se spune sa nu dam antibiotic, pentru ca sunt raceli virale, atunci de unde sa stiu daca este asa? Trebuie facute analize de sange? Care? Si daca nu, atunci cum procedam?
Si cand raceste copilul, face febra si stare nasoala, il ducem de manuta la laborator, sa-i ia sange? Mi se pare cam mult, pentru starea lui...
Chiar sunt curioasa sa stiu cum facem diferenta intre o raceala virala si una infectioasa.
Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

nu e nevoie de analize de sange la fiecare repriza de mucisori.
80% dintre infectiile tractului respirator sunt de origine virala. exista cazuri in care apare o supra-infectare bacteriana - dar asta se confirma prin exsudat faringian / nazal si antibiograma.
majoritatea studiilor demonstreaza ca nu exista practic produse medicamentoase care sa scurteze durata afectiunilor provocate de virusuri in tractul respirator superior (nas/faringe), ci doar care amelioreaza pe moment simptomele.
alte studii (unul chiar in Franta, in 2005, a dus la retragerea de pe piata a produselor antibiotice de uz local) demonstreaza ca aceste produse ce contin bacitracina, fusafungina, etc (Oropivalone, Bioparox de exemplu) datorita lipsei lor de actiune asupra acestor afectiuni.
se mentioneaza chiar ca majoritatea copiilor au aproximativ 6 episoade de afectiuni virale ale tractului respirator superior pe an.
cand copilul are simptome de acest gen - nas curgator sau infundat, tuse, gatul iritat, etc - se administreaza inp rimul rand simptomatice - paracetamol, un sirop de tuse adecvat, multe lichide si ceva mai mult somn . daca simptomele se agraveaza sau se mentin dupa 3-4 zile atunci se consulta medicul si, eventual, se face prelevare de probe din nas/gat (exsudat nasal/faringian) pentru a individualiza o eventual supra-infectare bacteriana.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zina spune:

Da, dar un exudat faringian sau nazal, dureaza cam 5 zile, si intre timp ce faci? Daca dupa 3-4 zile vezi ca nu-i trece cu nimic, ii faci exudatul si mai atepti inca cateva zile sa vezi daca a iesit ceva la rezultat? Daca intr-adevar se dovedeste ca este o infectie, si ai asteptat atat, situatia nu se poate inrautati intre timp?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

un exsudat faringian dureaza 24 de ore - ca sa se vada daca proba este negativa sau pozitiva. deci in 24 de ore stii daca este infectie bacteriana sau virala - sau daca exista supra-infectare bacteriana. apoi, antibiograma - cultura tulpinii bacteriene pe substrat de antibiotic pentru a vedea daca respectiva tulpina este sensibila sau nu la anumite categorii de antibiotic dureaza aproximativ 72 de ore.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zina spune:

Roxana, rezultatul este gata in una-doua zile, in functie de tipul de microorganism testat. Adica, dureaza cam 2 zile. Si daca doamne fereste iese ceva, mai astepti inca cateva zile, pana se face si antibiograma. Nu sunt adepta antibioticului, dar vezi ca este cu dus-intors toata povestea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui roxanaz

majoritatea studiilor demonstreaza ca nu exista practic produse medicamentoase care sa scurteze durata afectiunilor provocate de virusuri in tractul respirator superior (nas/faringe), ci doar care amelioreaza pe moment simptomele.

Roxana


Deci principiul dupa care ma ghidez eu cand sunt racita :"o viroza tratata trece in 7 zile una netratata trece intr-o saptamana" are de fapt baza stiintifica. Bun de stiut!



www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=2" target="_blank"> Rareshic - lau.jpg

Am marfa la bazar umanitar DC


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

In total fix 4 zile EDIT: ma refer la cele 24 de ore analiza initiala plus cele 72 pentru antibiograma.

Sa inteleg ca mucii virali ar trebui sa treaca cu paracetamol in 3-4 zile?

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Zina, 2 zile dureaza in cazul fungilor cu insamantare pe mediu de cultura Sabouraud. NU se cauta candida in cazul unei infectii respiratorii superioare pentru ca nu are aceste manifestari.
deci este nevoie de trecerea a 24 de ore pentru o cultura, pozitiva sau negativa. crede-ma ca stiu despre ce vorbesc si nu scriu posturi de dragul etalarii vreunei cunostinte.
iar supra-infectarea bacteriana sau infectia bacteriana in cazul acestor afectiuni nu este cu evolutia fulminanta sau cu risc mare pentru a aduce probleme majore in timp atat de scurt. in plus, supravegherea simptomelor se face oricum in acest timp iar orice inrautatire a acestora duce automat la posibilitatea administrarii unui antibiotic la sfatul medicului - care nu este bineinteles o sperietoare, dar administrarea sa fara discernamant si fara o analiza atenta poate aduce mai multe probleme in viitor (fenomene de rezistenta bacteriana si dezechilibru in flora bacteriana rezidenta).

Laura, da, e o vorba din batrani, care e chiar cam adevarata.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Daca e ceva violent, fugi cu el rapid la spital si iti fac si analize de sange la care ai rezultatul in cateva minute. SI acolo vezi imediat daca e o infectie bacteriana urata (numarul de leucocite e mult marit in infectiile bacteriene).
Eu am copiii atat de bolnaviciosi incat mereu imi pun probleme de viral/bacterian, e de mers la doctor, e de asteptat, e de fugit la spital sau nu? Daca as vizita doctorul la tuse/muci/febra/burtica, ar trebui sa ma mut cu copii cu tot acolo.
Tot ce ti-a spus Roxana stiam si eu si mi se pare exrem de corect.
Cum procedez? Ignor semnele de viroza "banala": muci, tuse moderata, febra pana-n 38.5. La 38 cu 5 incepem antitermicele. Aici nu intra situatii cu febra pana-n 38 cu 5, dar cand STIU (fiindca deja ii cunosc)ca in 15 minute va ajunge la 40.
Daca o viroza cu muci si tuse se prelungeste mai mult de doua saptamani sau apare si febra la mai mult de o saptamana de la debut, imi pun problema de suprainfectie bacteriana (sau ma gandesc la o alta tulpina virala care ne-a pocnit).
In general la o infectie virala, febra cedeaza dupa 3-4 zile. Si chiar daca e mare, cedeaza la antitermice. Cu baietelul mijlociu (cel mai problematic dintre ei), o patim cu febra mare si la virale si la bacteriene. Face 40 imediat. Insa cand a facut o infectie respiratorie bacteriana violenta, febra nu-i ceda deloc la antitermice. Atunci am ajuns cu el la spital dupa 12 ore de febra 40 si avea 25 mii leucocitele, antibiotic imediat.
Amigdalitele virale (ca am avut si din alea) au fost cu pete albe pe amigdale, dar febra moderata (pana-n 38,5)+muci si tuse. Amigdalita bacteriana, cea de antibiotic, pete pe amigdale, febra 40, voma si fara muci+tuse.
Bronistele/bronsiolitele au fost in general virale, aproape niciodata suprainfectate (cu o exceptie sau doua), febra pana-n 38 care dura doar 24-48 ore, netratate cu antibiotic, insa trenante (tuse persistenta saptamani intregi).
Cam asa e la noi.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Androix, mucii virali trec cu sau fara paracetamol (adica singuri) in maxim 2 saptamani! Asta stiu de la un doctor bun.
Noroc ca am auzit-o la primul copil, care e cel mai rezistent la boli. Mi s-a parut shocant atunci, dar m-am obisnuit si mi-o repet de cate ori ii vad pe ai mei racitzi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zina spune:

Of Bee, prin ce treceti si voi. Eu una m-am saturat de perioada asta de iarna-primavara cand sunt copiii atat de expusi. Si de-abia a inceput...
Si tu esti mai tare ca mine, eu ma panichez daca face febra, chiar daca este 38 cu ceva. Cand a sarit peste 39 i-am dat antibiotic. Cand a avut un an si nici o luna a facut febra 40, dar el mergea prin casa si zambea...saracutul...mie mi-e teama de febra, nu-l pot lasa zile, numai cu antitermice, cu toate ca sunt certata de medicul meu homeopat, ca "distrug copilul".

Mergi la inceput