Ce vei gati pentru masa de Craciun? (Concurs)
Raspunsuri - Pagina 13
lorelay2006 spune:
Anul acesta de Craciun voi manca: Somon salbatic cu spanac
Ingrediente
1 somon(ca.1 kg)
500 g spanac
1 lingurita faina de grīu(merge perfect si integrala)
1 lingurita faina de porumb
1 lingurita de verdeturi uscate/din rīsnita
1/4 lingurita boia
1/4 lingurita usturoi deshidratat macinat
1/2 lamīie
usturoi
sare
piper
1 ramurica rozmarin
ulei de masline
Mod de preparare
Curatam spanacul de o parte din codite, īl spalam īn multe ape si-l lasam la scurs.
Alegem un somon salbatic mai maruntel.
Īl curatam pe toate partile, īl taiam felii de 3 cm grosime.
Amestecam toate condimentele, faina..etc
Prima data pregatim spanacul : intr-o cratita antiaderenta, punem 2-3 linguri de ulei de masline si cīnd este īncins adaugam 2-3 catei de usturoi si o felie de lamīie. Cīnd se simte parfumul lamīii si cel al usturoiului, adaugam spanacul. Condimentam cu ceva sare si piper daca doriti.
Amestecam timp de 4-5 minute. Din toata oala de spanac, mai ramīne o mīna. Īnainte de a da vasul deoparte,stoarceti ceva zeama de lamīie,amestecati.
Īntr-o tigaie antiaderenta, īncingem pe foc jejer 2-3 linguri de ulei de masline, īmpreuna cu o ramurica de rozmarin si 2 catei de usturoi.
Cīt se īncinge uleiul, presaram amestecul de condimente uscate pe feliile de somon/ambele parti.
Īnainte de a pune feliile īn tigaie, īndepartam usturoiul si rozmarinul,
pentru ca se arde si da o nota amaruie.
Prajim cīteva minute pe o parte si cīteva pe cealalta..
Nu īl uscati!Eu nu am lasat mai mult de 3 minute pe o parte si 3 pe cealalta.
berbecutz spune:
Pe langa caltabosi si toba, fac supa de pui de tara, sarmale in foi de varza, friptura de porc, carnati si prajitura Kinder Pingui,Tosca si prajitura "Ingerasi"-preferata fiicei mele.
Ingrediente
24 piscoturi de sampanie, 1 compot caise/piersici, 1 litru frisca lichida,200 gr zahar pudra, 5 iaurturi mici cu fructe,2 plicuri gelatina,2 kiwi, cirese confiate.
Mod de preparare:
Se aseaza pe fundul unei tavi piscoturi usor insiropate. Deasupra se aseaza felii de caise/piersici din compot iar peste aceastea urmatoarea crema:un litru frisca se bate bine cu 200 g zahar pudra, 5 iaurturi cu fructe si putina gelatina dizolvata.Se niveleaza bine si se da la rece. Cand s-a intarit, se traseaza linii(portionare) cu varful cutitului si in fiecare patrat se aseaza felii de kiwi,caise din compot ,cirese confiate care sa intruchipeze ingerasi sau dupa imaginatia fiecaruia. Peste acestea se toarna gelfix sau gelatina preparata cu zeama de compot. Se da la rece si...pofta mare!
SARBATORI FERICITE CU LINISTE-N SUFLET SI IN CASA!
ivantzez spune:
Reteta: Salata cu piept de pui si porumb
Ingrediente: un piept de pui, o conserva porumb (scurs), o cutie de ciuperci, un gogosar murat, 2 linguri maioneza.
Mod de preparare: Pieptul de pui se fierbe in apa cu sare apoi se taie cubulete, ciupercile se taie in feliute subtiri si gogosarul cubulete. Se adauga maioneza. Toate ingredientele se amesteca usor si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper
Mod de servire: Se serveste rece.
Timp de preparare (minute): ~ 30 min.
constandin spune:
Eu am cerut sotiei ca pe langa traditionalele bucate traditionale, la desert sa faca tort cu crema ganache si mai vreau portocale.
simona14 spune:
Pentru AnaMaria-minunea mea de 3 ani voi pregati special placinta cu mere ca sa o feresc de "cremoase".
Placinta cu mere
Se freaca cu mixerul 2 oua intregi cu 1 pahar zahar, apoi se adauga 1 pahar ulei putin cate putin, apoi se adauga 1 pahar sifon(lapte), dupa care se adauga faina cat cuprinde ca sa iasa o coca moale si 1 praf copt, 1-2 plicuri zahar vanilat. Se intind 2 foi. Se pune prima foaie in tava fara a unge tava(are grasime aluatul), se pun deasupra merele rase si calite, amestecate cu zahar si scortisoara si apoi foaia a doua. Foaia a doua se unge cu galbenus de ou si se da la copt. In plus fata de reteta originala eu am taiat foaia de deasupra cu un dispozitiv care face mici crestaturi si dupa ungerea cu galbenus(diluat un pic cu lapte) am presarat zahar tos un pic mai mare nu prea fin ( zaharul ramane asa, nu se topeste).Dupa portionare vom ninge peste cu zahar pudra vanilat.
Senseicarmen spune:
Pe langa traditionalele sarmalute cu afumatura si carnaciori va mai fi pe masa vinete cu maioneza, lapte de pasare, gomboate cu prune si Musaka de Craciun care consta din urmatoarele:
cartofi fierti, taiati felii
sfecla rosie, taiat felii sau razaliti
morcovi, razaliti si caliti cu foarte putin ulei
ceapa taiata rondele si calita putin
telina fiarta si taiat felii
piept de pui fiert si carnita in bucatele
iaurt cu maioneza
sare
piper
Se aseaza in vas Yena strat dupa strat dupa preferinta si se toarna peste iaurt cu maioneza.
Se serveste ca si aperitiv.
Va doresc pofta buna!
ps:
fiind graviduta 5 luni, mi-a revenit pofta de mancare si am de gand sa fac si sa pap!
louisea spune:
Noi de Craciun, mai bine zis seara de Ajun mancam traditional danez - adica rata cu cartofi glasati si varza rosie, iar la desert ris a la mande..
Dar am sa fac pt restul zilelor si o tarta cu mere cu arome perfecta pt Craciun si nu numai
Tarta cu mere de Craciun
Aluat:
300 g faina (eu am pus 100 grame integrala)
200 g unt
100 g zahar
1 ou
1 lingurita rasa scortisoara
1 lingurita rasa ghimber
Umplutura:
5 mere mari.. aprox 800 g
120 g zahar
1 lingura zahar vanilat
2½ linguri faina
1 lingurita scortisoara
1 lingurita ghimbir
suc de la ½ lamaie
1 lingurita zahar
Se amesteca bine ingredintele pt aluat (intai faina cu condimentele, apoi restul). Se imparte de in 2, si se pune in frigider pt o ora invelit.
Intre timp se curata merele de coaja si se taie cubulete de 2-3 mm. Se amesteca cu sucul de lamaie. Celelalte ingredinte (faina, zaharul scortisoara..) se amesteca separat intr-un castron, iar apoi se toarna peste mere si se amesteca bine.
Se ia un vas in care facem tarta (cu diametru de aprox 25-30 cm). Pe fundul vasului se modeleaza una din jumatati de aluat. Se poate modela cu degetele (nu e nevoie sa fie perfect). Se pun mere, iar apoi cealalta jumatate de aluat ca si capac. Se fac si niste gaurele sa poate iesi aerul. Se pulverizeaza putina apa peste (eventual se uda cu mana), si se presara lingura de zahar ramasa.
Se da la cuptor 45 de minute la 200 grade.
Se poate servi ca atare sau cu creme fresh (smantana), crema de vanilie sau inghetata.
-----------------------------------------
Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci
ligia13 spune:
eu pe langa traditionalele sarmale facute de mama si traditionalul cozonac facut de mama mai fac o ciocolata cu fructe confiate (reteta din supereva ) si traditionala de acum ..salata de fructe cu coniac (f buna pentru digestie)
violeta29 spune:
Anul acesta de craciun pe langa preparatele traditionale romanesti o sa fac File de pangasius in sos de portocale(reteta pe care o am chiar de la o mamica de aici de pe DC) si Pui umplut cu ficatei
File de pangasius in sos de portocale
Ingrediente
1 kg file pangasius
2 portocale
1 lamaie
100 gr unt
condimente ptr peste
Mod de preparare
Se curata fileul de peste de grasime si se taie in bucati mai mici
Portocalele si lamaia se curata de coaja cu ajutorul unui cutit,incercand pe cat posibil sa eliminam toata partea alba deoarece este amara.
Se taie apoi felii.
Se aseaza pe o folie de aluminiu o bucata de peste,apoi doua felii de portocala si una de lamaie,se adauga un cubulet de unt,se condimenteaza si se impacheteaza in folie.
Se pun pachetelele cu pestele in tava cu partea cu untul in sus,se adauga 1 cana de apa si se dau la cuptor la foc potrivit aproximativ 40 minute,timp in care se intorc si pe partea cealalta.
Cand sunt gata se scoate pestele din folie si se varsa deasupra sosul care s-a format.
Pui umplut cu ficatei
Ingrediente
1 pui mare
1 kg ficatei
5-6 fire ceapa verde
3 oua
5 linguri sos soia
boia de ardei
oregano,piper
Mod de preparare
Se face o marinata din sosul de soia si condimente.Atentie, nu se pune sare fiindca sosul de soia este deja sarat.Se lasa puiul in marinata pentru 1-2 ore.
Se toaca marunt ceapa si se caleste in putin ulei.
Se baga ficatul la blender pana se face pasta si se adauga in tigaie peste ceapa.
Se amesteca pana se incheaga compozitia si se adauga ouale.
Se asezoneaza cu sare si piper si se umple puiul cu compozitia rezultata.
Sa da la cuptor pentru aproximativ o ora.
Fiindca mi-a ramas ceva compozitie si nu m-am indurat sa o arunc ,am pus-o pe o folie de aluminiu, am rulat-o ca pe rulada si am bagat-o si pe ea la cuptor.Cand s-a racit am taiat-o felii si am servit-o langa pui.
O nastere cu prelungiri
Caietul cu retete
Violeta ,mamica binecuvantata de nazdravana mica -Alexandra Valentina(2.09.2008) si bebeusul 33+
m1ha1 spune:
Noi ne-am gāndit s#259; facem urm#259;toarele:
Medalion de caprioara
Ingrediente: 200 gr muschi de caprioara, 100 ml smintina, 100 gr ciuperci, 1 gr sare, 50 ml sos brun, 10 ml coniac, 2 felii piine toast
Mod de preparare: Se taie carnea in doua transe si se bate un pic dupa care se da prin faina pe ambele parti apoi se trage in 100 ml ulei neincins. Dupa ce a prins o crusta maronie se flambeaza cu coniac dupa care se adauga ciupercile si sarea, sosul brun si smintina se adauga dupa ce in prealabil ciupercile au fost prajite timp de 2 min. Totul se lasa la foc mic 15 min.
Mod de servire: Se serveste cald alaturi de un vin rosu, de preferinta Cabernet sauvgnon sau Murfatlar
Delicatesa din Fructe de mare- a la St. Tropez
500 Gr. coctail fructe de mare(caracatita, baby sepie, calamar, scoici, etc), 100 gr unt 60-80% grasime, 1 lamaie , 3-4 catei de usturoi, condimente, verdeata.
Mod de preparare: Se fierb fructele de mare intr-o oala cu apa, fara sare sau alte condimente, iar apoi se scurg bine, bine.
Intr-un vas, se topeste untul si se adauga fructele de mare. Se lasa la foc mic pentru ca untul sa patrunda bine in preparat, amestecati des si daca scade prea mult lichidul, puteti adauga putina apa. Cand sunt gata, untul trebuie sa fie ca o crema pe fructele de mare. Adaugati usturoiul, zeama de lamaie si condimentele, dupa gust.La sfarsit adaugati verdeata. Poate fi orice planta aromatica, am incercat atat cu busuioc proaspat, dar a fost la fel de bun cu patrunjel proaspat.
Mod de servire: Acest preparat este un aperitiv, se serveste la un pahar de vin. Se savureaza incet pentru a simti buchetul de arome.
Pizza vegetariana
600 gr faina, 300 gr apa calda, 50 gr drojdie, 1 lingurita margarina, 1 ceapa, 1 morcov, 1 telina mica, cimbru, 2 cutii pasta de rosii, 100 gr masline, 1 cutie ciuperci, sare, piper
Mod de preparare: Se amesteca faina cu drojdia, apoi se adauga apa calda, margarina si 1 lingurita de sare. Se face un aluat care se lasa sa creasca in tava unsa si tapetata cu faina. Ceapa, morcovul si telina se curata, se dau pe razatoare si se calesc. Se adauga cimbru, piper si pasta de rosii. Pentru a se inmuia sosul se adauga putina apa. Se lasa sa se raceasca, apoi se intinde peste aluatul crescut. Se orneza cu masline taiate feliute si ciuperci. Se da la cuptor 30-40 minute.
Desert: Banana braziliana
o banana medie, zahar
Mod de preparare: Se taie banana felii si se asaza pe o farfurie. Se presara zahar. Se lasa 3 minute la microunde, la putere maxima.
Mujdei de usturoi
Se curata usturoiul, se piseaza bine cu putina sare, pana cand devine ca o crema. Se pune in sosiera si se amesteca bine cu o cantitate de apa potrivita.
Cand mujdeiul este destinat unui rasol, in loc de apa se pun cateva linguri de supa.
Prajitura cu fructe
5 oua, 5 linguri cu varf de faina, 6 linguri de zahar, o lingura rasa de praf de copt, 2 linguri ulei, 3linguri apa, fructe.
Mod de preparare: Se spala fructele si se pun la scurs.
Se separa ouale si se bat albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, se adauga zaharul si se bat pana devin tari.
Galbenusurile se freaca cu uleiul, apa si praful de copt dizolvat in zeama de lamaie si 3 linguri de faina.
Compozitiile se amesteca si se adauga restul de faina in ploaie.
Compozitia se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se adauga fructele ~ la 1cm distanta unele de altele.
Se coace 45 min la 180. Se taie dupa ce s-a racit.