Concediu maternal 24 sau 12 luni
Raspunsuri - Pagina 16
toanca spune:
Este un forum public, nu?
Este dreptul fiecaruia sa-si exprime opiniile. Asa cum am precizat eu doar mi-am exprimat consternarea pana unde se poate ajunge.
Am voie sau trebuie sa cer voie sa-mi spun opinia.
Sau tu vrei sa auzi numai ceea ce vrei tu sa auzi.....eventual multa compatimire
Asa ca lasa-ma cu chestiile astea genul:"vai....ce o sa ne facem.....etc"...
Iar Roxanaz are perfecta dreptate: nicio disperare de pe lumea asta nu poate face ca o mama sa isi doreasca o nastere prematura.
super_bebe spune:
Nu are nimeni nevoie sa fie compatimit.
Din mom ce o mamica-si spune oful nu cred ca are nevoie de compatimire ci poate de o sustinere. Nimic mai mult!
ruxandra_sb spune:
Marea dezbatere, ratata din pacate de Guvern si televiziuni, din cauza excesului de populism, nu este neaparat legata de reducerea concediului maternal platit de la doi ani la un an. Marea intrebare evitata cu gratie este: care familii vor face copii in Romania? Cine va alimenta, pe termen lung, societatea romaneasca: saracimea sau "clasa mijlocie"?
Rezultatele catastrofale ale politicii demografice realizate prin instrumentul populist al indemnizatiei minime (destul de mare cat sa fie socotita sursa de venit pe seama copilului) se pot observa cu ochiul liber la periferii. Din pacate, dezastrul se vede si in statisticile care vorbesc despre educatie: Romania a cazut si mai rau spre coada clasamentului, in asa numitul test PISA, care masoara performantele sistemului.
O tara care incurajeaza lenea si saracimea sa se multiplice nu are cum sa-si imbunatateasca nivelul de educatie. Iar un Guvern care se pretinde de dreapta actioneaza cel putin bizar: enerveaza la culme "clasa mijlocie", o descurajeaza sa faca copiii, dar asigura venituri iluzorii nevoiasilor, incurajati sa procreeze si sa consume din contributia celorlalti.
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8107773-indemnizatia-pentru-mame-cifre-interpretari-tentatia-populismului-sau-cine-incurajeaza-guvernul-boc.htm
..adevarata fericire in tine rasare si-n tine infloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. (Alexandru Vlahuta)
SARA_HS spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxandra_sb Marea dezbatere, ratata din pacate de Guvern si televiziuni, din cauza excesului de populism, nu este neaparat legata de reducerea concediului maternal platit de la doi ani la un an. Marea intrebare evitata cu gratie este: care familii vor face copii in Romania? Cine va alimenta, pe termen lung, societatea romaneasca: saracimea sau "clasa mijlocie"? Rezultatele catastrofale ale politicii demografice realizate prin instrumentul populist al indemnizatiei minime (destul de mare cat sa fie socotita sursa de venit pe seama copilului) se pot observa cu ochiul liber la periferii. Din pacate, dezastrul se vede si in statisticile care vorbesc despre educatie: Romania a cazut si mai rau spre coada clasamentului, in asa numitul test PISA, care masoara performantele sistemului. O tara care incurajeaza lenea si saracimea sa se multiplice nu are cum sa-si imbunatateasca nivelul de educatie. Iar un Guvern care se pretinde de dreapta actioneaza cel putin bizar: enerveaza la culme "clasa mijlocie", o descurajeaza sa faca copiii, dar asigura venituri iluzorii nevoiasilor, incurajati sa procreeze si sa consume din contributia celorlalti. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8107773-indemnizatia-pentru-mame-cifre-interpretari-tentatia-populismului-sau-cine-incurajeaza-guvernul-boc.htm ..adevarata fericire in tine rasare si-n tine infloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. (Alexandru Vlahuta) |
Ce bine le mai zici.
Ai sintetizat perfect tot ceea ce ma chinuiam eu sa spun facand referiri mai ... particulare.
SARA_HS spune:
Citat: |
citat din mesajul lui super_bebe Doar disperarea le va face pe viitoarele mamici de ianuarie sa nasca la cerere spre sf lunii decembrie. Disperarea ca nu au cu cine sa-si lase bebelusii si ca nu vor sa-i priveze de dragostea lor. Fiecare mama stie ce este mai important pentru ea: copilul sau cariera. Eu am ales copilul atunci cand am decis sa raman insarcinata si sa lupt pentru o sarcina ce a fost mereu in risc de a o pierde. Lupt pentru fiecare zi in care copilul meu sta la mine-n burta. Si dupa ce am cotizat ani de zile vine Dl. Boc si-mi da o palma..sa-mi aduca aminte ca traiesc in Romania si ca totul se poate schimba de azi pe maine. |
Iti doresc nastere usoara si un bebe sanatos si voinic.
Nu-mi pot imagina cum o femeie cat de cat informata si constienta de riscurile unei nasteri premature, ar putea alege asta. Dar mai mult nu-mi pot imagina cum un medic ar fi de acord sa o opereze. Nu exista un protocol care nu poate fi incalcat, privind nasterea??
ina.click spune:
Daca se intorc la varianta cu 1500 ron pt toata lumea eu nu voi putea ramane in concediu mai mult de cateva luni. Nu-mi voi putea alapta copilul cat planuisem - 1 an - si va trebui sa il trimit la socri, la 500 km departare.
Vad ca toata lumea vorbeste despre mamele "cu bani" de parca respectivele familii nu ar fi investit deja respectivul venit in bunuri si servicii firesc necesare: chirie, rata masina, etc si mai ales, de parca nu ar fi cotizat cu 30% din respectivii bani.
Si de parca nu i-ar fi meritat.
Din banii mei - din care cotizez de 11 ani de zile la stat, nu am lucrat "la negru" niciodata - eu trebuie sa acopar si ratele casei si ale masinii.
Stiu ca sunt mamici care inca locuiesc cu tot cu socrii, cumnatii, fratii, bunicii, parintii de ani de zile. Ar trebui sa consider asta normalitatea si dorinta mea de a accede un trai decent prin munca proprie un moft sau un lux nesabuit?
Nu sunt de acord cu indemnizatia fixa, deoarece nu am avut parte de un impozit fix ci unul procentual. Fac parte din acei 5 milioane care i-au sustinut pe cei 20 milioane. Si vad ca drept recompensa nu pot dupa 10 ani de sustinut sa sper la macar cateva luni - un an e un vis frumos deja - in care sa intru in categoria celor 20.
Planificarea venirii pe lume a copilului meu s-a facut si in functie de situatia financiara pe care o cunosteam la momentul deciziei noastre. Adica 75%x venit = ok, incercam, ne putem descurca.
Daca situatia era cea actuala (posibilitatea de a primi 1500 ) atunci probabil amanam venirea pe lume a copilului doi-trei ani, adica cat sa reusim sa acoperim una dintre rate
Dupa 11 ani de cotizat fara sa obtin vreodata beneficiile listate (asistenta medicala gratuita, serios?) mi se pare jignitor sa fiu catalogata drept una care isi vrea copilul crescut pe banii statului.
Il vreau crescut pe banii MEI, pe care i-am tot dat timp de 11 ani de zile. Din care vad ca probabil se construiesc la anul sali polivalente.
Poate era mai bine daca nu faceam o facultate, nu lucram de la 18 ani 8 ore zilnic, daca tranteam vreo 5 copii si ma maritam cu unul in scaun cu rotile.
26 +
super_bebe spune:
Sara, ieri am mers la spital pentru un test.
Am auzit asistentele si doctorii care vorbeau despre valul de cezariene de la sf. lunii.
Ce pot sa spun..pentru noi mamele vestea cu micsorarea la 1 an este un soc emotional insa pentru altii poate fi un venit in plus.
Karis spune:
Ina, exact asta spuneam si eu ieri. Am cotizat mai bine de 15 ani la stat! Am inceput sa lucrez imediat ce am terminat liceul. Studiile le-am continuat in timp ce munceam. In toata aceasta perioada n-am beneficiat de mare lucru din partea statului. Pardon, in afara de cei doi ani in care am indraznit sa fac un copil. Iar acum, daca ma gandesc sa mai fac un copil, sunt miloaga pentru ca imi cer drepturile. Nici eu nu sunt de acord cu o suma fixa, pentru ca n-am cotizat dupa o suma fixa.
Karis spune:
Parerea mea e ca in tara asta sunt o gramada de lenesi care stau la mila statului. Sunt atatia cu ajutoare sociale si nu fac nimic pentru banii aceia. Adica fac...o droaie de copii pe care ii exploateaza si profita de ei. Si traiesc pe spinarea noastra. De ajutoarele acelea ar trebui sa se atinga. Alea ar trebui sa le taie si sa-i puna la munca pe respectivii stiti voi cine, nu spun pentru ca ma aleg cu avertisment pentru rasism) .
nanica spune:
Multa lume se teme ca vor fi multe nasteri premature la cerere, DAR:
- concediul de matarnitate este un concediul medical platit cu 85% din brut timp de 126 de zile, zile pe care mama si le poate imparti dupa cum doreste, inainte sau dupa nastere, dar neaparat trebuie sa pastreze 42 de zile dupa nastere. Chiar daca nasterea are loc pe 31 decembrie 2010, mama va intra in CIC dupa cel putin aprox 1 luna si jumatate ( adica cele 42 de zile care trebuie sa ti le pastrezi obligatoriu dupa nastere)....dar sunt persoane carora starea de sanatate le-a permis sa mearga la serviciu pana aproape de momentul nasterii si in acest caz se intra in CIC mult mai tarziu ( eu am intrat in CIC la 87 de ziel de la data nasterii copilului meu).
Din declaratia lui Boc eu inteleg ca se refera la cele care nu sunt in plata a CIC-ului, nu la cele care vor naste dupa 1 ian 2011
- dupa terminarea celor 126 de zile se intra in concediul de crestere copil