Procrastinarea
Raspunsuri - Pagina 9
daniela_b spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Mihaelka Sotul meu e dintr-astia cu procrastinarea. Io cu balamucu' el cu lalaiala. Sacu si petecu'. Cum il ajut: ii amintesc mereu treburile importante (board-uri, plecari); discutam seara, dupa ce se culca fiu-meu, despre 'ce am invatat azi' si ce n-am reusit sa facem si de ce (sunt nu numai secretara lui personala ci si terapeut:)) si...cam atat. A, ii mai las un buffer de o juma de ora seara ca sa se scarpine in barba. Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz |
Mihaelka, eu tocmai am inteles o chestie, citind asta de mai sus ( cred ca nu e numai luna cadourilor ci si a revelatiilor salvatoare pentru mine
Adica stau pe buffer mode, practic.
O stare comoda, in care imi reamintesc mental tot ce am de facut, uneori imi mai notez si pe agende( tocmai am numarat cite agende am: 14 cu tot cu cele vechi, pastrez o agenda
din 1993! in care am tot mizgalit niste idei, de fiecare data cind fac ordine imi spun ca le pun deoparte ca sa string toate ideile intr-o singura agenda uriasa si apoi sa le arunc), si pe agende si pe blocnotesuri ( am doua pe frigider, pe unul imi notez ce am de facut asa, la modul general si pe cealalta am listele de
cumparaturi, listele nu sint la un loc pentru ca pe cea cu cumparaturi o citeste si sotul meu si ii e greu sa se concentreze sa poata sari peste alte adnotari de genul : de decupat polar textil pentru caciula ), pe astea le citesc cind spal vasele si privesc catre laterala frigiderului.
Asa ca nu tine faza cu listele la mine, dimpotriva. Dar sa nu credeti ca nu stiam asta, stiam dar ma amageam si insistam crezind ca voi reusi pina la urma sa ma ordonez asa.
Ariel, si la postarea ta m-a lovit revelatia: da, am prea multe de facut in zona in care doar eu sint singura care le pot face.
Trebuie deci sa cioplesc din greu la toate acele activitati si hobby-uri care-mi maninca din timp.
Viviana, eu inca procrastinez cu placerea celui care se bucura de un ultim pahar de sampanie in compania
unui iubit care pleaca departe... recunosc, sint vinovata
Dar, iar vin si ma mint frumos: perioada sarbatorilor nu e o perioada buna sa faci schimbari drastice ( de pilda sa tii un regim draconic sau sa incepi sa economisesti bani)
asa ca mi-am mai ingaduit un ragaz pina pe la mijlocul lui ianuarie cind deja incep sa duduie motoarele economiei (unde am mai auzit eu expresia asta, dom'le?) de anul viitor.
Ellej, te invit sa mai faci o investitite si nu numai pe tine pe toata lumea! Hai sa facem exercitiul asta impreuna: sa ne cumparam un portofel ( sau un obiect) nou si sa il facem simbolul
noului succes care va decurge din combaterea procrastinarii.
Fiecare sa-si cumpere ce-si doreste.
Eu o sa-mi iau un portofel rosu si o sa incep toata ordonarea mmintii mele prin a incepe sa-mi ordonez investititile.
Rosu sa fie norocos si n-o sa uit nici de superstitia cu banutul nou ascuns intr-un buzunarel care cica aduce noroc.
Bineinteles, la mine fiind vorba de problema banilor pe care ii risipesc fiindca nu ii respect si nu respect munca facuta din greu fiindca nici eu nu stiu sa o depun asa cum trebuie, se
simtea nevoia unui astfel de simbol.
Dar puteti gasi si alt "talisman", de nu va place ca am adus in discutie "materialismul".
E adevarat ca lucrurile nu tin intotdeauna de bani dar ...uneori te mai motivezi si astfel daca vezi ca altfel nu tine.
Androix si eu am un plan destul de periculos pentru computerul meu, de la anul. O sa zica mersi daca il voi deschide intre 10.00-22.00.
Sau o sa zic eu mersi, depinde.
Anya, stiu cum e...totusi priveste lucrurile din alta perspectiva, la altii e si mai rau... Sotul meu nu stie ce inseamna ca o usa are nevoie de schimbari
si nici prin cap nu i-ar trece ca zidaria e ceva ce poate fi facut de mina omului
Mamagiuliei, asa te vreau! Mi-a placut teribil aia cu "nu lucrez intr-un spital de urgenta" si mi-a reamintit de schema din linkul cu procrastinarea de la blogul lui Laurentiu Curca, nu-l mai pun ca deja a inteles toata lumea ca am facut o pasiune pentru el
"asadar il trecem pe Curca dupa De Niro sau inaintea lui?" stiind ca eu il ador pe De Niro.
In schema, inginerii spuneau: "lucrez la cele importante, nimic nu e urgent" iar pompierii spuneau "toate sint urgente si importante", urmind sa aflam ca pompierii ajung sa se consume foarte rapid in timpul vietii lor.
Si acum sa va zic ce-am mai facut in domeniul luptei mele cu procrastinarea care sper sa nu devina o alta bucla-capcana in drumul meu drept spre victorie
Mi-am urmarit activitatea zilnica si mi-am cronometrat treburile de rutina.
Am descoperit unde sint bresele si sincopele in mecanism si unde gresesc dpdv al timpului alocat.
De exemplu: faptul ca trebuie sa ma gindesc juma de ora ce mincare e bine sa fac azi, ma arunca intr-o bucla ( imi place cuvintul
Si asta cu indulgenta fiindca de cele mai multe ori e nevoie sa se faca 11 ca sa fiu multumita cu meniul zilei respective.
Asta e in cazul meu de mama in CIC, daca as lucra, cred ca as face chestia asta in alt timp al zile deci clar e ceva gresit la mine si nu la orarul meu.
Asa ca m-am hotarit sa ma tin de ceea ce am numit eu deocamdata "Schema".
Schema zice ca in fiecare simbata seara, cit trag cu urechea si putin cu ochiul la teleenciclopedia, ma gindesc la toate mincarurile pe care le-as minca, le corelez cu ingredientele deja cumparate
sau care chiar stau nefolosite de mult ( gen "hrisca ecologica boabe") si apoi, din doi timpi si trei miscari le scriu pe lista din singura mea noua agenda R0SIE ( v-am zis ca rosu e noua mea culoare preferata? inainte imi placea verde).
A patra miscare o sa fie cind o sa trec ingredientele lipsa pe singura mea noua lista de cumparaturi prinsa in lateral pe frigider, cu magneti, (in sfirsit am inteles si eu cum e cu magnetii) .
A 5-a miscare e cea mai importanta: nu mai schimb ce-am hotarit! daca e pizza luni, marti, miercuri si joi hrisca fiarta cu salata iar in weekend peste cu orez ( doar exemple, da?) atunci asa sa ramina!
Gata, voila, am economisit minimum 7 ore pe saptamina. Si o tin tot asa. Promit.
Schema e cheia. ( apropo, cine ma poate ajuta sa gasesc un termen mai atragator? Sincer nu-mi place cum iese de pe limba, accept orice propunere).
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
Androix spune:
Hei, tocmai mi-am amintit, de la flylady.com citire:
Planificarea meniului pe o saptamana te scapa de multe bucle! Ele au o faza cu what's for dinner? intrebare la care trebuie sa viseze raspunsul inainte de nush ce ora din amiaza. Fapt ce pune buclele la pamant.
In schimb mie nu mi-a reusit asta niciodata. Nu stiu cum sa fac.
Cred ca tot o lista/schema/plan lipit pe frigider sau undeva inaintea ochilor e raspunsul potrivit.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii! ![]()
carolinah spune:
Si noi facem duminica dupa-amiaza/seara meniul saptamanal: mic dejun (pt copii), gustare pt scoala (nu fac sandwich-uri), pranz si cina. Meniul trebuie sa fie echilibrat dpdv nutritional.
Dupa ce am meniul, fac lista de cumparaturi pt meniu, cu mentionarea zilei cand trebuie cumparate fiecare (cele proaspete: carne, broccoli etc trebuie cumparata in ziua cand se gateste...).
Meniul este afisat in bucatarie.
Tot acolo este afisat si programul activitatilor extra-scolare ale copiilor, plus orarul copilului scolar.
In bucatarie mai exista post-it-uri si o lista de cumparaturi deschisa. De cate ori cineva constata ca lipseste ceva, scrie pe lista. De cate ori cineva merge la cumparaturi ia lista si or ezolva, apoi se deschide o noua lista.
carolinah spune:
Eu nu am niciodata mai mult de 2 liste de to do: una pt serviciu si una personala si niciun fel de agenda. Folosesc calendarul de pe compu pt intalniri de serviciu si remindere pe mobil pt cele personale.
In momentul in care pe lista (oricare dintre ele) se afla mai multe to do-uri bifate decat nebifate, fac o lista noua, astfel incat sa nu citesc de 1000 de ori cele bifate, ca nu are sens, plus ca lista s-ar lungi la infinit. Lista e scrisa cu mov/albastru/ negru, bifele sunt intotdeauna rosii/roz .
Nu stiu daca va ajuta chestiile astea, eu le folosesc insa si sunt considerata o persoana f organizata si f multitasking (ma rog, daca o avea grad de comparatie
).
Si eu procrastinez insa, sa stiti...si nu s-a prins nimeni inca
. Insa este in limite suportabile si da, are legatura cu perioade de usoara demotivare (ca sa nu-i zic depresie) si cu chestiile care nu-mi plac/ma plictisesc.
ellej spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui daniela_b
Ellej, te invit sa mai faci o investitite si nu numai pe tine pe toata lumea! Hai sa facem exercitiul asta impreuna: sa ne cumparam un portofel ( sau un obiect) nou si sa il facem simbolul noului succes care va decurge din combaterea procrastinarii. Fiecare sa-si cumpere ce-si doreste. Eu o sa-mi iau un portofel rosu si o sa incep toata ordonarea mmintii mele prin a incepe sa-mi ordonez investititile. Rosu sa fie norocos si n-o sa uit nici de superstitia cu banutul nou ascuns intr-un buzunarel care cica aduce noroc. Bineinteles, la mine fiind vorba de problema banilor pe care ii risipesc fiindca nu ii respect si nu respect munca facuta din greu fiindca nici eu nu stiu sa o depun asa cum trebuie, se simtea nevoia unui astfel de simbol. Dar puteti gasi si alt "talisman", de nu va place ca am adus in discutie "materialismul". E adevarat ca lucrurile nu tin intotdeauna de bani dar ...uneori te mai motivezi si astfel daca vezi ca altfel nu tine. [Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii |
Of, greu cu portofelul:) si eu risipesc, dar ca forma de terapie (prin shopping :)). Uneri glumesc ca in loc sa dau banii unui psiholog, imi cumpar boarfe (si am o gramada) ca sa ma relaxez. E probabil modul meu (defectuos) de a-mi gestiona stresul si nemultumirile: ca nu reusesc sa slabesc cat as vrea, ca stau prea mult la serviciu si sunt obosita, ca totul e o goana perpetua (cum zice mamagiuliei, parca viata mea e o vesnica tura de noapte la urgente). Si cu siguranta o mare parte din vina e lipsa mea de organizare. Desi m-am mai corectat, tot am mare nevoie de organizare.
nelia spune:
Si eu il ador pe De Niro...
Eu procrastinez pe unele planuri, casa. Am aminat-o pentru 20... am patru zile sa o pun la punct. Dar altfel, sint in regim de urgenta cu tot, asa ca nu-mi permit... si sint intr-o viteza care nu se poate descrie in cuvinte! Nu va mai spun cum stau cu noptile nedormite si oboseala...
Daniela, eu am rezolvat cu 'bucla timpului' in care ma arunca gindirea pentru ce fac de mincare: face sotul cumparaturile o data pe saptamina si cu o seara inainte de la magazinul apropiat, doar ce trebuie luat proaspat pentru a doua zi (astea le mai iau si eu cu copiii in drum spre casa, la fel si atunci cind avem 'pofte'). Asa ca, atunci cind trebuie sa gatesc, imi arunc ochii in frigider si prin dulapuri si gasesc retete de la ce am.
Dar am atitea alte bucle temporale in care ma arunca 'ginditul' altor lcururi... asa ca eu te inteleg perfect. Daca ma intreaba sotul ce fac si eu spun ca ma gindesc la ceva, le spune copiilor 'hai sa punem un film sau doua', ca mama iar gindeste!![]()
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
viviana spune:
Io, era s-o fac de oaie... cu listele astea tinute-n cap.
Azi aveam dead-line la un proiect.
Proiectul asta l-am terminat de vreo cateva zile insa am tot amanat up-loadul. Nu de alta da' dureaza vreo 3-4 ore up-loadul asta!
Asa ca i-am dat drumul aseara. Timp in care gandesc ca nu trebuie sa umble fi-mea la Pc-ul meu si sa pun un biletel pe tastatura.
A fost doar asa, un gand uitat intr-un cotlon al mintii.
Fi-mea a umblat si pentru ca ii mergea jocul greu a intrerupt uploadul.
Nu-i nimic am facut noapte alba!
Vineri are fi-mea serbare si trebuie sa se imbrace in ceva rosu si ceva alb. Ceva rosu are, ceva alb nu. Azi trebuie sa cumpar alb.
Sambata am turta/taiere de mot. Si cum mamica e foarte tanara ma trezesc oferindu-ma sa fac eu chifetelutele si salata de boeuf.
Sambata am bilete la concertul de Craciun al lui Stefan Banica.
Sambata ma intalnesc cu gagicile sa stabilim meniul de Revelion - care si ce face.
Asa ca aseara am stat pe telefon:
- am devansat motul pentru ora 13, ca sa pot ajunge si la concert. Am aflat ca vor fi 25 persoane si eu de fapt va trebui sa fac vreo 60 de chiftelute si 2 salate boeuf - una pentru postisti una pentru nepostisti.
- am amanat intalnirea cu gacicile pentru duminica.
Azi, voi merge la cumparaturi.
Dar ce voi face maine? Si chifetelute si salata si serbare...
Si manichiura si coafat.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Androix spune:
Daca mai reusesti sa atingi vreo tasta, spre luni asa, sa ne povestesti si noua cum ai iesit basma curata ![]()
Eu m-am trezit de dimineata culmea eficientei: cand am plecat cu kinderii la gradi am si bagat o masina de rufe la spalat pe care am gasit-o numai buna de intins la uscat. Asa ca ma scuzati dar am o masina de intins, o canapea de eliberat, trebuie sa mananc apoi sa gatesc ca de trei zile numai margarina bag si mi-o fi ajuns si mie, aaa apoi sa si muncesc putin si acum se face 3 si trebuie sa ma adun sa alerg cu copila la dansuri porma cu amandoi in obor pentru ultimele cumparaturi in vederea serbarii de maine. V-am zis ca desi nu fac multe lucruri sunt vesnic pe fuga 
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii! ![]()
iselin spune:
Buna dimineata! ( la mine)
Am intrat sa va spun ca va citesc, asta dupa ce Nelia mi-a spus de subiect si mi-a atins interesul.
Nu pot sa ma clasific pe mine in categorie, nici sotul, stiam cuvantul de cativa ani, cand am inceput sa caut solutii de eficientizare pentru casa si familia noastra.
Dat fiind ca avem un orar ff incarcat suntem obligati sa recurgem la tot felul de trucuri pentru ca mecanismul sa functioneze si pentru ca sa ramanem impreuna. Sa stiti, mai in gluma, mai serios, ca dragostea nu e de ajuns...![]()
Deci sunt inca in cautare de trucuri, mici aranjamente, artificii, mi-a trecut prin cap la un moment dat chiar sa iau cursuri de la profesionisti in domeniu (caci exista).
Timpul este si pentru mine o constrangere de respectat adesea.
Ce facem noi?
- orarele sunt on-line pe calendarul yahoo pentru toti trei
- cumparaturi facem max de 2 ori pe saptamana
- gatim in primul rand ceeea ce nu rezista mai mult din ce am cumparat: legumele, carnea nevidata, etc
- stim exact cine, unde si la ce ora trebuie sa duca copilul (activitati, dentist, biblioteca, etc)
- dam cu aspiratorul o data pe saptamana fix, inainte dadeam si-n fiecare zi daca trebuia
- dupa ce se usuca hainele le punem rapid la locul lor, n-am avut niciodata movilite pe canapea
- incerc sa calc totul destu de rapid, daca stiu ca nu pot datorita orarului duc la calcat camasile sotului si ale mele, iar restul el impachetez pentru calcat alaturi de masa de calcat
- mai avem probleme cu garderoba la intrare, iarna fiind destul de incarcata se aduna multe, multe, am pus in cate un saculet pe categorii: fulare, caciuli, manusi
- jucariile le strangem mereu seara
- gunoiul il ducem de cate ori e nevoie, am oroare de mizerie si bacterii
- daca e ceva aruncat aiurea prin casa le pun la pubela, bine ca dragii mei isi dau seama destul de repede, deci ei stiu unde sa le caute...
Unde apare procrastinarea? Pai seara cand ajung tarziu de la job de oboseala nu reusesc sa ma mobilizez sa fac ceva concret. Deci ca si voi iau lista cu to do si mrchez puncte viitoare in fata unui film. Da, aproape dependenta de filme, de o lume ireala cu alte probleme decat ale mele, e asa de facil de trait in fata TVului
Am zis adesea ca daca intra hotii sa-l fure ( pe TV) imi fac un bine...![]()
Si mai apare la job, cu dosarele urate, lungi, daca nu e urgent il fac...luna viitoare...am cel putin cate un dosar dintr-asta in fiecare luna 

Mai apare cand am cate o intalnire neimportanta si am si un film bun, deci o aman, retardez, anulez, doar ca zic drept: vino la noi daca vrei, am un film bun si nu ies.
si citesc cu interes toate sugestiile vostre, poate mai gasesc un artificiu bun si pentru mine.
arinna spune:
Oh, Daniela...do not procrastinate :)
Ce mai faci? :)Am lipsit niste ani doar...
In vecii vecilor n-as fi luat media generala peste 9 ca acum, intr-o limba pe care n-o ss- stapanesc bine niciodata. Dorm 4 ore pe noapte, ma trezesc la 5 cand e nevoie, merge la cursuri si invat pe viata si pe moarte in cele 3-4 ore dintre ele pentru examene, ajung acasa, mananc, faca gimnastica si intru in camera de tortura-invatat si proiecte,pana la 2-3 noaptea...si din nou...poate pentru a fi cea mai buna din clasa de cele mai multe ori, poate pentru ca profesorii imi spun ca a fost cel mai bun proiect sau nota din curs si ca tara asta e mandra sa aiba un cetatean (nou) ca mine...poate ca asta a devenit un mod de exprimare intr-o alta limba si o oportunitate nesperata de a acumula...