PEPENASII de 2008 se pregatesc de Sarbatori! (202)
Raspunsuri - Pagina 12
dana81 spune:
Atunci as aplica un nou tarif la asigurarile sociale pentru fumatori.Vrei sa fii tratat dupa ce cu buna stiinta stiai ca-ti faci rau, plateste din timp.ca la asigurarile de viata, cei care lucreaza intr-un mediu riscant platesc mai mult.Mai sa se inteleaga nu sunt moralistul Gica eu una am fost fumatoare "amatoare" si stiu la ce sunt expusa dar am mai stiut ca ma pot lasa.
MAMI de
CLARA (2008) si
RIANA (2010)
bobitamica spune:
MISSJJ....parerea mea este ca atat cazul fumatorilor,respectiv a obezilor este comparativ cu cel al concumatorilor de droguri. Acum eu nu stiu cum e in alte taridar iti spun de aici. Ca sa intri in programul de dezintoxicare si sa beneficiezi gratuit,trebuie sa depui si tu un minim de efort. Adica le face test de urina zilnic si daca au consumat sunt exclusi.Parerea mea este ca asa e normal. Nu popti sa oferi suport la nesfarsit...daca omul nu vrea asta e...tu incerci,dar si el trebuie sa raspunda cumva..sa "plateasca intr-un anumite fel"...adica ok,inteleg ca nu are bani,dar sa ma ajute si pe mine...
Poate te ajuta ca idee....
Iti doresc multa bafta!!!
Bobitamica-mami de IRINA
16 iulie2008
MissJJ spune:
Mai cu obezi nu e chiar asa, adik aici primesti ajutor daca vrei sa slabesti si daca nu se poate si nu merge se opereaza gastric band si gata. Li se dau si vouchere sa mearga la cluburi deslabit programe de cate 12 sapt se ch bani cu gramada pe campanii de mancat sanatos si etc. Aia care is obezi de la mama natura is mai putini decat aia care au ales ca lifestyle sa bage in ei semi preparate si in copii lor. Dar pb e ca se opereaza si etc dar asta nu e gata pb e rezolvata, ca mancatul de semi preparate si mcdonalds si etc cu buna stiinta de ajung obezi poarta si alte pb maj sunt bolnavi de diabet care necesita o multimea de chestii care toate costa si NHS-ul nu mai poate sa le duca pe toate in spate. Fumatorii baga scuza ca tigarile oricum au taxe puse pe ele, dar din taxele alea numai o farama se duce la NHS plus ca toate contributiile nu faccat costa un tratament pt bolnavii de cancer, de plaman in cazul fumatorilor.
De unde diabetul 2 de obicei aparea la varste mai inaintate, acuma e plin de copii cu diabet 2 care is self inflicted.
Ca acuma stiu cai simplu sa alegi junk food si se gasesc tot felul de scuze pt asta, da e tot vina noastra ca cedam la marketing. Ca supermarketurile si etc normal ca o sa faca marketing cai in interesul lor, da e vina noastra ca cedam si ii credem si alegem cu buna stiinta. Si la alcolisti si la drogati li se refuza unele tratamente si nu se mai sare in sus cas discriminati.
Deci na undeva trebe trasa limita ca daca se continua asa nhs-ul dispare si platim toti si gata si asta nu-i corect fatza de aia care nu intra in nici una din categoriile de mai sus. Ca alcolismul, fumatul, obezitatea, dependenta de droguri is majoritatea cazurilor self inflicted.
Didi81 spune:
Ia uitati www.bookdepository.com/book/9781602374126/Bohemian-Cats-Calendar" target="_blank">aici ce am comandat si pt noi, si sa facem cadou. E scris ca o poveste despre pisicile din tinutul imaginar Boemia. De-abia astept sa vina pachetul 
Didi
de Aida Maria
(03.07.2008)
bobitamica spune:
Am si eu o problema...
Nu mai exista MICA PUBLICITATE pe DC???
Vreau sa vand scaunul de masina al Irinei si vroiam sa dau anunt aici. Asa am vandut si scaunul de masa...as fi vrut sa dau scaunul vechi si sa cumpar unul nou,pentru ca a ramas mic ...acum imbracata cu haine de iarna abia mai incape in el![]()
Bobitamica-mami de IRINA
16 iulie2008
boticelina spune:
Hai ca m-a scos Mada din barlog cu eseul ei. Mada eu sunt una bucata fost obez operat gratis (oarecum, adica am platit niste capse care nu pot fi trecute prin sist medical). Eu m-am dus la taiere pt ca deja aveam co-morbiditati manisfeste (dureri mari de oase, edeme ale picioarelor, hipercolesterolemie). La mine obezitatea a fost generata din doua directii - ereditara (am multe persoane obeze/supraponderale in familie inca de cu 4 generatii in urma cand mancarea era aur, lumea era slaba batz) si alta componenta psihologica, adica un pic de compulsive eating manifestat inca din copilarie datorita handicapului (pt cine nu stie, eu sunt persoana cu handicap, imi lipseste palma stanga)
Si de curand (5 luni) m-am lasat de fumat
(fara niciun ajutor medicamentos/psihologic sau substitute)
Parerea mea ca om trecut prin ambele situatii (si obez operat si fumator renuntat
) e ca miroase usor a discriminare, in definitiv si eu sunt platitor de impozite. Fumatorii oricum dau 75% din banii de tigari direct statlui (accizele) deci they pay their dues, iar in cazul obezilor trebuie luata in calcul componenta ereditara care-i fara leac...
Va p;upez, ma duc sa iau pretioasa de la gradi 
Monica si
Nancy, 04.07.2008"If you are unware of your choices, then you have none"
ankalaura spune:
TURTU - infrastructura e mult mai greu sa o schimbi. Ca nu e bani si punct. Si n-o sa fie niciodata, cum nu sunt nici pentru copii, nici pentru pensii... Sunt doar pentru autostrazi care nu se mai fac niciodata, si alte cele.
Ei n-au bani (ma rog...) nici pentru infrastructura existenta. Parintii sunt cei care platesc totul, de la mancarea si hartia igienica in gradinite, pana la mobilier (in gradinite si scoli), perdele (ca pe vremuri), si solutie de spalat pe jos
. Mi se pare normal sa existe o taxa zilnica, lunara, whatever, peste tot se plateste, dar mi se pare aberant sa te duci cu hartia igienica de acasa, la gradinita.
Si noi platim o suma, dar nu e treaba mea ce detergent foloseste gradinita, si nici nu m-a chemat nimeni cu creioanele de colorat si plastelina de acasa
Si nici nu-mi pune nimeni copilul in brate la ora 4 sau 5. E drept, mi l-ar pune in brate la ora 6, dar la ora 6 nu mai lucreaza decat cei care lucreaza in ture (in 99% din cazuri).
In Ro, la ora 6, singurii care nu mai lucreaza, sunt aia de la stat (cu mici exceptii, poate printre unii care incep lucrul la 7...).
Deci mamicile n-are avea absolut nici o sansa, aia chiar ca ar fi o "militare" in gol.
Iar daca cu insfrastructura s-ar rezolva ceva, sa admitem, intr-o mie de ani, ar veni apoi educatoarele si invatatoarele, sa spuna ca ele nu sunt platite, deci fac munca in consecinta (cum fac si acum, multes...)
Pai ce investitie ar trebui la nivel national, sa se puna la punct un sistem real de afterschool? ametesc numai gandindu-ma. Nu o sa se faca niciodata.
Acuma, eu nu tin partea Romaniei, si nici nu mai consider ca oamenii nu se agita suficient. Unii se agita si se agita degeaba. Si atunci, se descurca fiecare cum poate, unii emigreaza, unii emigreaza chiar din cauza asta (ca subsemnata).
In rest, totul e varza, si, din pacate, pe termen scurt, ce s-ar putea face, ar fi sa se mentina totusi concediul de maternitate, ba chiar sa se mareasca pana la 3 ani, ca in Germania, chiar daca fara bani, as spune eu. (sigur, si banii sunt o mare problema, dar cred ca lumea ar fi multumita sa stie ca are unde sa se intoarca dupa cei 2 sau 3 ani). La 3 ani iti mai primeste copilul pe ici pe colo, gradinite mai sunt de bine de rau, pe cand crese... vai si amar.
Drept sa spun, asa vad lucrurile.
MARINA - bafta cu cetateneala
Cum a fost? Ai luat-o?
DIDI - ce misto site-ul ala, uitasem de el.
Bai, da' pe mine de ce ma bagati iar in scandal?
Ca, macar de data asta, incerc sa-mi vad de treaba 
Biribu spune:
Mada pe scurt iti zic si eu doua vorbe, ca persoana care ma confrunt cu astea. nu vreau sa polemizez Doamne fereste.
Ideea e destul de complexa si eu cred ca sunt mai multe aspecte. daca privim obezitatea si fumatul drept "boli" e normal ca pt orice alta boala sa aibe omul drept la tratament gratuit. cum unul vine cu otita si-i dai tratament asa si cel care te roaqa sa-l ajuti sa se lase de fumat e normal sa-i poti da, gratuit. si cum e poate cineva care face 10 otite pe an si nu-i poti zice, uite e prea des, e vina ta, te expui prea mult la virusi, nu te mai tratez, ei bine la fel nu poti sa-i spui celui obez ca nu-i mai oferi ajutor ca el continua sa manince o dieta hipercalorica sau ca nu face sport. sau cu fumatorul care nu reuseste sa se lase.
argumentul principal al celor contra e ca cei ce fumeaza si cei obezi au evident posibilitatea de a alege si pot influenta "boala" pe cind cel cu o infectie de pilda nu. insa e cumva situatia cu oul si gaina, e imposibil de impartit in obezi care incearca sa slabeasca, cei care nu, cei ce-au fost grasi de mici, cei ce au alte probleme de sanatate sau psihice de pilda, o depresie etc, cei care vor sa se lase de fumat si nu pot, cei ce nu au de gind sa se lase.
si vine omul de rind si zice da eu de ce sa platesc taxe sa ii sustin pe ei care fumeaza si fac cancer si au apoi tratamente atit de costisitoare?
iar fumatorul la rindul lui poate sa zica acelasi lucru, si eu platesc taxe si poate si din banii mei il sustin pe x care are TBC si tot costisitor e.
ideea insa este alta: ce tratamente ar trebui sa fie gratuite si care ar trebui sa fie suportate de persoana in cauza care are totusi o alegere, de a opri un obicei/ stil de viata care are rezultatele respective. aici eu sunt de acord ca trebuie sa existe o limita clara.
in america unde e o epidemie de obezitate, se stie, se ajunge ca o proportie extrem de importanta din banii publici sa fie cheltuiti pe problemele pe care le au oamenii obezi, dar si cei fumatori sau cei ce se drogheaza.
statul alege sa plateasca de pilda operatiile de gastric by-pass in ideea ca e mai ieftin sa tratezi obezitatea decit multitudinea de complicatii care apar datorita ei. insa uite de pilda ca o proportie importanta au nevoie de o a doua si chiar a treia operatie, pt ca revin la aceleasi obiceiuri si ajung de unde au plecat. tot din banii publici si alea - aici deja personal consider ca nu e just. sau de pilda cer un scooter pt ca mersul e dificil, sa fie asigurat de stat, sau operatii estetice de indepartare a pielii in exces etc etc.
mai sunt cazuri de genul pacientilor cu ciroza alcoolica care primesc transplant de ficat. booon. apoi dupa toata imensa cheltuiala suportata iarasi de noi toti, ei se apuca frumusel sa bea din nou si apar ca au nevoie de inca un transplant...
deci in concluzie, trebuie categoric sa existe totusi o limita rezonabila.
PS
apropo de discutia cu mamele carevor sa stea acasa doi ani pt ca au platit in fond taxe statuli. pai si cei obez au platit. si tot cu mina lor si-au facut-o si unii si altii 
Mami de doi
mici
"If you believe everything that you read, better not read"
Tecky spune:
bobitamica exista bazar acum.
mada chiar nu stiu ce sa-ti zic despre subiectul acesta....
Chuny spune:
cum nu mai dezbate nimeni, cum devine iar pustiu pe aici...
Mada, ai terminat eseul? ai gasit subiectul ala?