concediul postnatal de 42 de zile
Buna seara,
As dori sa stiu cum se numara cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu. Se numara incepand cu ziua nasterii copilului sau numaratoarea incepe din ziua a doua dupa nastere ? Multumesc mult pentru raspuns.
july
july, mami de Alex (12.11.2004) si 31 sapt. + Tudor Constantin
Raspunsuri
SuperMami_1 spune:
daca iti raman mai putin de 42 de zile de postnatal ce se intampla?
Albumele noastre
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui SuperMami_1 daca iti raman mai putin de 42 de zile de postnatal ce se intampla? Albumele noastre |
Se intampla ca nu mai ai de unde/pe ce lua bani. In CIC nu poti intra mai devreme de ziua 43 a copilului, iar concediul de maternitate este limitat legal.
Singura solutie pe care o vad eu este concediu medical obisnuit pana implineste copilul 42 de zile.
SuperMami_1 spune:
mediajust, tu zici ca nu iei nici un ban in zilele alea care efectiv raman descoperite pana face copilul 42 zile si poti depune dosarul de indemnizatie, nu-i asa?
Albumele noastre
marius spune:
Nu numai ca nu iei nici un ban dar trebuie sa reglementezi situatia legala a acelor zile. Ori serviciu, ori fara plata ori medical, ceva trebuie. Nu pot ramane in aer.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui SuperMami_1 mediajust, tu zici ca nu iei nici un ban in zilele alea care efectiv raman descoperite pana face copilul 42 zile si poti depune dosarul de indemnizatie, nu-i asa? Albumele noastre |
Da, sunt descoperite din punctul de vedere al indemnizatiei de maternitate. Altfel, poti sta acasa fara bani. Solutia de fuga este concediu medical obisnuit sau concediu de risc maternal (asta este birocratic mai dificil de luat).
Pentru copiii nascuti in acest an, deci pentru mamele carora dreptul la concediu/indemnizatie de crestere a copilului li se deschide in baza prevederilor OUG 111/2010, dosarul pentru CIC poate fi depus cu 30 de zile inainte de terminarea concediului de maternitate (deci la limita, cel mai devreme in ziua 12 a copilului). Aceasta noua prevedere scurteaza timpul de asteptare intre indemnizatii (ultima de maternitate, prima de CIC, care uneori era si de 2 luni).
Marius, nu merge serviciu sau fara plata, pentru ca in ambele situatii inseamna reluarea contractului de munca suspendat, lucru interzis de OU 96 privind protectia maternitatii la locul de munca.
marius spune:
Pe scurt ce posibilitati legale are o persoana care in virtutea situatiei NU mai are 42 de zile postnatal. Pt exemplificare mai are 32 de zile din cele 126 si raman 10 zile neacoperite pana la CIC.
Deci pt cele 10 zile solutia legala este:
1. Concediu medical. - nu este garantat dar la o adica este un raspuns legal valabil.
....
....
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Pe scurt ce posibilitati legale are o persoana care in virtutea situatiei NU mai are 42 de zile postnatal. Pt exemplificare mai are 32 de zile din cele 126 si raman 10 zile neacoperite pana la CIC. Deci pt cele 10 zile solutia legala este: 1. Concediu medical. - nu este garantat dar la o adica este un raspuns legal valabil. .... .... Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Obligatia salariatei de a efectua concediul postnatal de 42 de zile este expres prevazuta in OU 96. Dat fiind ca intrarea in acest concediu de maternitate se face la cerere, este tot obligatia acesteia sa-si gestioneze corect legal aceste zile.
Lauza fiind, angajatorul n-o poate primi. Asa ca ramane varianta concediului medical (care este usor si justificat de luat) sau concediu de risc maternal (asta, legal, se ia ori inainte de intrarea in concediul de maternitate, ori dupa efectuarea "concediului postnatal obligatoriu" - si aici s-ar putea invoca motive medicale - sarcina depasita, chiar daca decat sa-l iei pe ala, mai bine te lipsesti).
Editez pentru o completare: eu daca as fi pusa in situatia de a apara interesele unei mame care a ajuns in aceasta situatie, l-as da in judecata pe medicul care a eliberat concediul prenatal atat de devreme, si mi-as recupera banii de la el.
OUG 158/2005 zice asa:
Art. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a
concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Prin urmare, medicul este la fel de responsabil de acordarea acestui concediu, chiar daca el este acordat la cererea (optiunea) pacientei.