Suedia (3)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns florysya spune:

Buna ziua.Foarte interesant Mihaela ceea ce povestesti tu eu sunt chiar fascinata si ma faci sa privesc Suedia cu mai multa caldura pt ca eu desi sunt de un an aici nu m-am acomodat inca.Poate ca daca invat cate ceva din traditiile lor voi vedea cu alti ochi aceasta tara.
Foxy am primit formularul si iti multumesc foarte mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Flory da, si eu consider ca in primul rand trebuie sa le stii obiceiurile, sarbatorile, istoria si cultura ca sa ii intelegi. Asa europeni cum sunt, sunt diferiti de noi foarte mult. Iar cand ajungi intre ei, sa muncesti de exemplu, afli atat de multe...lor le place sa povesteasca daca ii intrebi. Plus ca mereu povestile se invart in jurul unor teme despre care trebuie sa te informezi si tu caci altfel stai gura casca...nu ca nu am patit-o :). Iar de Sarbatori mereu se povesteste de obiceiuri...eu am invatat-o pe o colega cum facem noi varza murata si facem sarmale. Stiti ca si ei fac sarmale si fac varza murata dar numai taiata. Nu auzisera niciodata de sarmale din varza acra...ma pregatisem eu sa le duc de Craciun dar aici nu se duce mancare la serviciu. :) Am ramas doar cu povestile si le-am dus cozonac :). Unul cu nuca si unul cu scortisoara. Tare le-a placut...
Ei sunt curiosi si le plac lucrurile noi, dar le place sa vada ca si tu esti interesat de obiceiurile lor. Si stiu tare putine de Romania, eu le-am tot povestit...Mi s-a facut dor de colegii de laborator...

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Mi-am mai adus aminte de ceva. Cand eram la SAS am avut de lecturtat carti de copii: Pippilångstrump si Emil i Lönneberga. La care unul dintre colegi a intrebat-o pe profa de ce ne obliga pe noi sa citim carti de copii. Ea a raspuns tare frumos atunci: pentru ca toti adultii suedezi au citit carti pentru copii la vremea copilariei, iar noi avem sa-i spunem acest "handicap" ca nu le-am citit. Iar Pippi si Emil sunt ca niste "biblii" si foarte multe discutii se invart in jurul lor, e copilaria suedeza cum sunt la noi Amintirile lui Creanga.
Si profa a avut dreptate, de multe ori a intervenit in discutie Emil si Pippi, acum ma bucur tare ca am avut o profa inspirata. Am citit de atunci cu drag si alte carti, mai ales ca Silvia e la varsta lor si i le-am citit si ei.

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

Cu placere Flory. sper sa-ti fie de folos.
Miha, ai dreptate. daca vrei sa te integrezi undeva, trebuie sa fii interesat de cultura si istoria locala. Si eu sunt avida de informatii. la scoala ii ascultam pe toti, din diverse tari, cand povesteau despre traditiile lor.
As vrea sa am amici suedezi, dar din pacate nu prea am de unde. poate cand ne-om muta la casa...
Super faine Pipi si Emil. filmul Emil a fost ff amuzant.iar ecranizare pipi am vazut de muuult, acasa. Mi-a placut si aia.
Apropo de ramuri cu pene si oua:de ce se impodobesc?ce semnificatie au? (am intrebat un suedez si n-a stiut sa-mi raspunda)
Le-ai povestit de Martisor?
va pup si primavara frumoasa

Mergi la inceput

Da si mie mi-ar placea sa am amici suedezi...cu vecinii ce ne mai intalnim verile cand se aduna lumea afara la cate un pahar in curtea comuna...dar apoi iernile sunt singuratice. Acum ma simt si mai izolata de cand nu lucrez, la scoala nu prea am contact cu colegii, fiind tare putin pe acolo. Nu pot sa spun ca am prietene...Eu sunt si de felul meu mai retrasa, nu ma bag in vorba daca nu ma baga altii in seama :).

Despre påskris am gasit aici ceva interesant:
http://hogtider.wordpress.com/2007/04/06/ar-paskriset-en-forkristen-tradition/
E foarte interesant, desi ei nu sunt religiosi au multe traditii ramase din vremea cand erau.

Nu, din pacate de martisor nu le-am spus. Anul trecut cred ca nu am lucrat in ziua de 1 martie, iar anul acesta nu mai lucrez, eram in Kalmar. Dar martisoarele au ajuns de la mama exact in 1 martie acasa la noi, nu am avut nici un martisor la mine sa il pun si sa ma mandresc macar la scoala. Poate la anul...

Pupici si numai bine .

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Buna seara.Sa stii Miha ca si eu sunt o fire mai retrasa daca nu ma baga lumea in seama stau in banca mea.Mi-ar placea sa am si eu prieteni suedezi dar deocamdata nu avem cine stie poate la vara cum ziceai tu la un pahar.
Te rog frumos da-mi si mie reteta de vaffe pt ca pe net nu am gasit ceva sa-mi placa.Zic acolo ca trebuie sa iasa crocante dar nu stiu de ce am impresia ca ele trebuie sa fie moi si pufoase.Cel putin asa mi le imaginez eu

Mergi la inceput

Flory nu, nu trebuie sa fie crocante ci moi si pufoase. Uite reteta dupa care fac eu:

Våfflor
Ai nevoie de:
100 g unt(din acela la pachet auriu, scrie smör pe el si e nesarat-osaltat)
4 dl faina(eu am o masuratoare ca o cana, de plastic unde am si grame si dl)
1 lingurita praf de copt
un sfert de lingurita sare
4 dl lapte(rece, din frigider)
2 oua

Cum faci: Topesti untul si il lasi sa se raceasca putin. Amesteci ouale, laptele, faina si praful de copt, sarea pana devine un aluat consistent si fara cocoloase(eu bag totul la robot sau amestec cu mixerul) apoi adaugi untul. Lasi 5 minute sa se odihneasca si le coci.

In aparat eu pun cu polonicul si nivelez bine. Aparatul are beculete, unul rosu si unul verde. Cel rosu se aprinde cand deschizi aparatul si pui aluatul, apoi pana se coace våffla. Cand se aprinde cel verde e gata coapta. Are si trepte de coacere, asta trebuie tu sa incerci care iti place, eu folosesc la aparatul meu undeva pe la mijloc.
Din reteta ies 12 våfflor, din acelea cu 5 inimioare. Ca in poza. E facuta de mine, cu aparatul :).

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Multumesc Mihaela pt reteta.O sa incerc sa fac si eu dar mai intai sa-mi iau aparat.Am vazut ca nu sunt scumpe dar nu am luat pt ca nu stiam cum sa fac vafflor si nici cum se mananca.Apropo am vazut o gramada de bunatati in poze.Ai 2 fete foarte frumoase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

da, m-am lamurit cu semla-nu ma dau in vant. Am crezut ca toata partea de jos va fi umpluta cu migdale. dar nu, e doar coca. pacat! våfflor eu cumpar de la lidl. merg si alea,nu?
Ma enerveaza la maxim vremea asta - e soare, temperatura eok, dar bate un vant frate, de te umfla si te duce!!Unde sa ies cu bebe afara pe vremea asta?
si-mamam draga ce bataie de cap cu formularele lor de la FK!!! Mi-am prins urechile acolo. sper sa gasim pe cineva sa ne lamureasca.
Va pup, cele bune.

Mergi la inceput

Buna seara.
Foxy si pe mine ma dispera vremea asta.Se pare ca mai avem de asteptat pana o sa ne scoatem bebeii la aer curat.Cat despre FK nu-mi spune ca si eu m-am chinuit pana am completat hartiile.Am apelat la cineva care a nascut de 2 ori aici in Suedia si stia ce si cum ca altfel nu stiu ce faceam.La un moment dat m-am dus la FK si le-am spus sa ma ajute sa completez hartiile ca nu inteleg si au fost draguti si m-au ajutat.

Mergi la inceput