Suedia (3)
Raspunsuri - Pagina 5
mihaela_s spune:
Buna fetelor!
ma bucur ca sunteti bine cu toate, unele dintre voi mamici de bebei si altele in asteptarea lor...din pacate nu stiu nimic despre probleme voastre, decat sa va spun ca ccc copiii care vin in Suedia devin cetateni suedezi dupa cinci ani, la fel ca si parintii(noi adica).
http://www.migrationsverket.se/info/508.html
Pentru bebeii vostri, ei vor deveni cetateni suedezi in momentul in care veti deveni voi, parintii, cetateni suedezi. Nu sunt trei ani foxy, sunt cinci ani...
Foxy, mersi de intrebare, da, sunt la scoala si navetez saptamanal acasa, e foarte greu dar incet incet ne intram cu totii in ritmul acesta, nu avem de ales. Noroc ca am un sot a-ntaia si copiii la fel...desi ne ducem dorul unii altora, savuram mai cu placere cand suntem impreuna si ei ma inteleg ca nu am incotro. Cea mica sufera cel mai tare, dar intelege saracutza...iar sotul meu s-a incarcat cu multe alte probleme pe care le faceam eu...asta e. Sanatosi sa fim si peste doi ani si cateva luni se va termina totul...Altfel e bine, imi place ce invat, e foarte interesant totul incepand de la structura facultatii, metode de invatare, de predare, de lucru, la materiile studiate si faptul ca oamenii sunt foarte intelegatori. Poate voi avea odata si odata timp sa detailez daca va intereseaza, inca nici pe blog nu am apucat sa scriu de asta, dar am in plan...
Va imbratisez, bebei sanatosi va doresc si numai bine! Spor la scoli pentru cele care mergeti!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Foxy-le spune:
multumesc de urari Miha.Si de corectura - eu stiam de 3 ani. oricum, mi-e egal cand se va intampla asta.(cetatenia)
Ma bucur ca te descurci cu scoala. Cred ca ti-e ffgreu sa stai cu saptamanile departe de familie.dar timpul trece, mai o vacanta si uite asa termini studiile. f curajoasa esti!
de abia astept sa pot incepe si eu scoala.deocamdata am lasat-o in pom pt ca nu pot cu bebe asa mic.O sa mai incerc.Cu toate ca dupa deja o luna la sas...nu stiu daca pot recupera.O sa vad.
Da mai mamicilor, ne ucid astia cu hartoagele lor - ce multime de hartii pt un certificat de nastere amarat!!! Iti vine sa-ti iei campii!!
sanatate multa tuturor.
mami fericita de KRISTIAN
florysya spune:
Buna ziua.Ce mai faceti?Miha multumim pt urari.
Foxy ai primit vreun raspuns de la migration?Mie abia astazi mi-a venit hartia de la skat ca i-au inregistrat numele.Acum trebuie sa merg sa scot personbevis pt migration si pt certificat.Apropo ai mai facut ceva cu certificatul?Sotul tau nu poate sa scoata certificat aici la ambasada?Sau mergeti in tara sa scoateti certificat pt bb.Mie imi este frica ca daca merg in tara trebuie sa stau pe acolo intre 6 si 9 luni pana imi dau certificatul.Eu ca o uituca ce sunt cred ca am uitat certificatul meu de nastere in tara si am vazut ca trebuie si ala.Nu stiu ce o sa fac.
Foxy-le spune:
salut. da, m-au inregistrat si pe mine, mi-au venit hartiile pt declaratia de venit.
sotul va merge in tara sa-si faca pasaportul si-i fac certificatul aici. n-am chef de mers acasa.dar ce stii despre pasaportul copilului? ca sa pot iesi cu el din suedia imi trebuie,nu?
nici eu nu stiu daca am certificatele noastre de nastere. o sa ma uit.
prietena mea a stat doar 5 sau 6 saptamani acasa pana i-au eliberat certificatul copilului. dar e mai usor de facut aici pt ca din tara cer hartii de aici, asa ca...dureaza.
Flory-tu faci botezul aici?
ce fac bebeii, gravidutele si restul lumii? munca,munca
mami fericita de KRISTIAN
florysya spune:
Buna seara.Unde te-au inregistrat Foxy?Si de unde ti-a venit declaratia de venit?
Da foxy eu botezul il fac aici,ca daca merg in tara ma ajunge foarte mult din punct de vedere financiar si nu-mi permit mai ales ca ne-am luat casa acum si trebuie sa platim rate la banca.?Tu il faci in tara?
florysya spune:
Cat despre pasaportul copilului ce stiu eu este ca de aici iti da foaie de drum ca sa-i poti face pasaport in tara.Nu stiu daca le fac pasaport aici.
mihaela_s spune:
Aici gasiti informatii despre conditiile de eliberare a pasapoartelor.
Sper ca sunteti bine cu toate si bb-ii la fel!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Foxy-le spune:
seara buna. m-au inregistrat in FK si mi-au trimis o hartie pe care sa o completeze angajatorul cu venitul. ca sa-ti poata calcula indemnizatia.
nu fac nici eu botez in tara.Si pt noi e mult mai comod si mai ieftin aici. la malmö.
voi ati iesit cu bebeii in centre comerciale?
multam miha, am vazut. sper ca si tu si fam sunteti bine, sanatosi.
trebuie sa fug, vrea sa pape puiul.
mihaela_s spune:
Da, multumim, suntem bine sanatosi! Eu sunt happy ca mai merg saptamana asta la Kalmar, va fi grea de tot(tenta si rapoarte de scris/predat si sunt la o materie destul de teoretica, etica si comunicare in sistemul sanitar, ma cam impleticesc la cuvinte noi si grele in suedeza, de care inca nu m-am lovit) dar apoi am trei saptamani in care toata munca va fi pe computer(un proiect mai mare) dar voi putea sa lucrez de acasa, asa ca voi avea o minivacanta. Mai urmeaza apoi 10 saptamani si e gata anul scolar :). Altfel imi place ce invat, e interesant, e ceea ce am visat de multa vreme. Am invatat printre altele sa iau sange(pe maini de papusi deocamdata) si ne-am luat reciproc sange din deget si l-am analizat apoi am invatat sa facem EKG si alte lucruri interesante.
Sper ca toate sunteti bine, sanatoase. O duminica frumoasa si o saptamana asemenea.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
LiliGrigore spune:
OOOOOOfff, ma ia cu dureri de cap cand aud ce de hartii trebuie sa le trimiti pentru inregistrarea lui bebe.
Iar cand vine vorba de Försäkringskassan...nu mai am cuvinte. Abia dupa8 luni de cand ne-am depus cererile ne-au inregistrat intr-un final si asta dupa insistente telefoane. Le tot dadea cu virgula cum bine a zis cineva aici. Dar de banuti nici o vorba nu au suflat.Suntem aici de un an si nu am luat barnbidrag inca. Mi-e teama ca si cu foräldrapenning le va lua o eternitate.
In ce priveste cezariana, Ralu, o fac din cauza ca am la activ doua operatii pe uter, in tara, iar doctora respectiva a spus ca nici nu se discuta sa nu nasc prin cezariana un nou copil. Asa ca le-am spus ce mi-a zis ea si au fost nevoiti sa accepte. Altfel m-as fi gandit la o nastere normala, chiar daca mi-ar fi fost un pic teama. Dar am auzit atatea lucruri bune, ca te ajuta foarte mult, ca daca vad ca te temi iti ofera tot felul de solutii pt durere nu numai una (clasica epidurala in tara) incat as fi incercat. Dar m-am gandit mult si bine la asta si prefer sa fiu sigura ca bebelusa a iesit bine si repede la suprafata.