Suedia (3)
Raspunsuri - Pagina 13
mihaela_s spune:
Sandica, noi ne-am uitat mult pe hemnet.se dar daca dai un google cu "hyra bostad göteborg" sau "hyra lägenhet göteborg" vei da peste o multime de site-uri.
E cam greu de inchiriat de departe, in general ai nevoie de numar personal ca sa inchei un contract de inchiriere, proprietarii vor sa se intalneasca personal cu chiriasii, sa semneze contracte ferme, etc.
Nu va pot ajuta cei de la firma la care urmeaza sa veniti, sa garanteze ei pentru voi? Dati detalii in mesajele catre proprietari despre firma si o persoana de contact la care sa sune, dar cereti in prealabil voie celor de la firma. Sau vorbiti cu ei sa se ocupe ei de asta. In mod normal ar trebui sa aiba grija cei de le personal de inchiriat pentru voi, se stie ca e greu daca nu esti in Suedia si nu ai numar personal..Altfel eu zic ca e greu...
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
cva spune:
Buna dimineata,Mihaela draguta multumesc pentru sfaturi pana la urma am decis sa plece sotul inainte cu vreo 2 saptamani,pt ca persoana care ne cauta a gasit cate ceva dar trebuie sa vedem si noi despre ce este vorba asa pleaca el,sa gaseasca ceva care ii convine si pe urma il urmam si noi incet incet.Mai trebuie sa depasesc barierea psihologica ca deja imi vine sa plang numai la ziua plecarii,gandindu-ma la cei pe care ii las in urma darr sper sa pot trece peste asta intr-un final
Un week-end frumos va doresc!
cva spune:
Buna dimineata,doamnelor sa aveti o zi minunata,nu am mai scris de mult si v-am promis ca va tin la curent,am cumparat biletele de avion pe 20 aprilie aterizam in minunata Suedie,am gasit si casa finally,acum mai ramane bagajul care deja imi da bataie de cap.Spuneti-mi si mie cum a fost interactiunea cu colegii sau cu vecinii,mie frica sa nu ne priveasca ca pe niste ciudati mai ales ca noi la inceput nu vom vorbii decat engleza,mai incurajati-ma si pe mine ca am intrat intr-o pasa de pesimism,mai spuneti-mi si partile bune ale mutarii noastre acolo.
Va las cred ca deja v-am inebunit dar poate se regaseste cineva in mine inaine sa plece.
Pupici!
mihaela_s spune:
Sandica, drum bun! Va fi bine totul, ai sa vezi. Nu te stresa tu de ce cred altii, fiecare are parerea lui, iar suedezii nu si-o manifesta pe fata(parerea negativa ma refer). Toti sunt draguti si zambitori. Iar cei care nu vor sa fie draguti, nu sunt si gata. Dar fara manifestari altfel decat ca va salutati si atat. Eu am 14 vecini, cu majoritatea abia ne vedem, toti muncim si avem familie, probleme...Vara ne intalnim serile de we afara in curtea comuna, altfel suntem vecini si atat. :) Bafta multa si sa ne povestesti!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Foxy-le spune:
Buna veste cva! drum bun si sa sositi cu bine
Nu-ti fa griji ca nu se uita nimeni urat la voi la munca pt ca vorbiti engleza. O sa invatati si suedeza si gata!
Eu nu prea am interactiuni cu vecini suedezi - pt ca n-am vecini suedezi. is niste albanezi(majoritatea) care nu saluta nici dupa 3 ani de cand stam aici, asa ca... Oricum nu ma incalzeste cu nimic salutul lor. Iar cu unicul suedez (un mos surd ) e ok - ne salutam. Oricum, puteti fi destul de rezervati la inceput, apoi, dupa ce le castgati increderea devin mai comnuicativi.
Bafta
en_kvinna spune:
De ce sa va considere ciudati? Suedezii acum sunt obisnuiti sa aiba printre ei foarte multi imigranti , de pe toate continentele si din toate rasele. Crede-ma, nu pe romani sau est europeni ii considera ei ''ciudati'' Cred ca ai auzit in Romania vechea lozinca '' te duci la aia , ca nemtii ,reci, nici nu se uita la tine , da'pai sa te mai salute vecinii''. Supriza. Te saluta. Chiar daca atunci te vezi cu ei pt intaia oara. Persoane care cica stau in acelasi bloc cu mine sau vin prin vizita la cineva , dar ne intersectam in spatiul comun interior blocului, ne salutam . Spui Hej. In timp inveti intonatia si totul e ok. Nu o sa se uite urat daca nu ai intonatia perfecta. Plus ca multi cand te saluta mai schiteaza si un zambet. Cu cate persoane te saluti in bloc in Romania? Chiar daca sunt doar in vizita?
Daca le ceri ajutorul suedezilor, ti-l ofera. Totul e sa fii calma si politicoasa. Si spui ca vorbesti numai engleza, e ok. Eu nu vorbesc suedeza, chiar daca pot formula propozii simple, prefer sa nu folosesc suedeza, Deci totul e in engleza. Cer indrumari pt strazi, pt locuri. De multe ori suedezii imi spun cate ceva. Odata fotografiam in preajma Craciunului niste copaci impodobiti si o doamna trece si imi spune ce va. Zambesc si ii spun in engleza ca nu vb. suedeza, Imi zambeste si imi traduce ce a zis '' Intradevar e frumos pomul''. Si tot asa cu multe alte chestii.Im magazine incerc sa combin ceva covinte suedeze si daca nu iasa o luam pe engleza sau limbajul semnelor. Merge. Si imi zambesc. Acum daca in sine lor m-or injura sau pune gand rau , nu stiu . Dar nu cred. Sunt oameni de treaba ,atata timp cat joci dupa regulile lor. Adica sa incerci sa te integrezi mentalitatii si societatii lor. Sa fii un pic ca ei. Acum nu stiu cum e daca mergi si bati la usa vecinului pt cine stie ce. N-am experimentat. Dar, prietenul meu (suedez) la un momentdat mi-a spus intr-o noapte sa vorbesc mai incet ca in camera vecinului e un bebe mic. Cica si-a vazut vecinii cu un bebe mic (chair asa zis) si a auzit copilul in camera care e perete in perete cu a noastra. Deci , vecinii nu i-au zis nimic, nu i-au atras atentia cu nimic, dar el isi asuma o responsabilitate de vecin bun . Si cred ca si alti suedezi gandesc asa.N-ai de ce sa te sperii.
Foxy-le spune:
Neata.
A! si sa nu faci baie dupa 22.30 daca stai la etaj. Acum nu stiu daca-i regula scrisa sau de mica intelegere.(eu locuiesc la parter)
Flory - nu mai esti prin zona? Ai trimis la Migration?
Duminica placuta va doresc!
LiliGrigore spune:
Buna ziua tuturor! Si buna ziua, Tanti Zavaidoc, mi-era dor de "glasul" tau. Chiar daca sunt noua si nu intru prea des urmaresc cu mare drag ce se discuta. Si imi place atmosfera si sfaturile care se dau si promptitudinea celor care se implica fie cu un sfat fie cu o parere. e mare lucru. Va felicit!
Sper ca o data cu bebele care vine next week imi va fi mai usor sa intru mai des, desi e un pic utopic imi vor spune sigur noile devenite mamici. Carora le urez multa putere si multa sanatate pt cei mici.
Florysya, de ce tb sa te duci la ambasada? nu se poate sa iei doar un titlu de calatorie si sa faci certificatul in tara?
Tanti Zavaidoc spune:
Buna sa va fie inima, doamnelor! LiliGrigore, wow, nu ma asteptam la o asa surpriza Multumesc pentru intampinare! Si felicitari pentru bebe, sa speram ca vine la timp si fara probleme. Nu, nu o sa intri mai mult pe forum, cel putin in primele doua luni Dupa aceea, cred ca o sa fie un pic mai bine, dupa ce te imprietenesti cu Bebelusia Sa.
Adela99, multumesc pentru oferta, m-am lamurit intre timp care e povestea cu interviurile. De fapt, singura mea nelamurire era scopul pentru care se pun intrebari legate de viata de familie, dar acum e clar.
Mihaela, tu cred ca ai facut SAS, nu? Imi poti spune ce se studiaza la nivelul G si cu ce difera de nivelul A?
Nu stiu cum sunteti voi, dar eu m-am plictisit de vant si frig. Gata, am decis ca e cazul sa vina primavara. Sa vedem daca ma si aude cineva.
mihaela_s spune:
Tanti, SAS G sa fie SAS grund?
Diferenta intre SAS grund si SAS A este ca SAS grund e la un nivel mai jos, cerintele sunt mai mici. SAS grund e trecerea de la SFI la SAS. La SAS grund incepi pregatirea pentru SAS A, adica citesti o carte sau doua, destul de simple, nu lättsvenska dar alese in asa fel incat sa fie mai usoare(barn sau ungdomsböcker) si ii faci recenzia in scris sau in oral, incepi sa scrii tot felul de uppsats-uri dar mai simple. Nici cerintele de corectare nu sunt atat de mari ca la SAS A. Se mai preda si gramatica inca, se repeta ce s-a facut la SFI, faci exercitii gramaticale acasa. Se lucreaza cu betoning la cuvinte si in fraza, e o etapa importanta dupa mine. E de fapt pregatirea pentru liceu, e suedeza de clasele 7-9, högstadiet cum ar veni. La SAS A nu mai faci gramatica, nu mai faci nimic in afara de de citit carti, deja la nivel mai ridicat, de facut recenzii scrise sau orale, de scris uppsats-uri pe diverse teme, mult mai lungi decat la SAS grund, majoritatea cu tema ce o primesti pe loc, la soala. Asa a fost la mine, acum nu stiu daca e cadrul clasic sau sunt si particularitati de la scoala la scoala.
SAS B e si mai si .
Pai primavara e aici, cand e peste 0 grade si nu depaseste 10 grade, e primavara! Peste 10 grade deja e vara. Nu glumesc, asa e. Iar mai devreme de mai nu prea e verde si inflorit...marea mea dezamagire e ca de ziua mea mereu primeam liliac inflorit, e floarea mea preferata. Aici infloreste o luna mai tarziu :(. Am si eu unul in curte, abia astept sa il vad verde si mov...dar mai am de asteptat.
Liliana, nastere usoara si un bb sanatos. Sa ne scrii cand ai timp.
O saptamana buna la toti!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie