Suedia (3)
Raspunsuri - Pagina 11
cva spune:
Buna dimineata,in sfarsit o noapte mai linistita si asta datorita raspunsurilor voastre ,n-am mai intors problema pe toate partile parca parca sunt un pic mai increzatoare:))ca lucrurile se vor rezolva de la sine.Nu de alta dar pe noi ar fii trebuit sa ne insoteasca una din bunici o perioada cat sa ne acomodam dar din pacate s-a razgandit asa ca trebuie sa ne descurcam singurei.Cat despre oras sotul meu a lucrat pt o perioada la Goteborg si s-a indragostit de oras de locuri de oameni asa ne-am hotarat sa cere transferul acolo de la firma la care lucram,in primul rand pt cel mic sperand intr-un viitor mai bun
Am inteles de la angajator ca pt numere tb sa ne ducem personal deci hartiile astea pt cei de la emigrari sunt primul pas si care nu necesita prezenta noastra.Am inteles ca ar trbuii sa primim ceva dupa ce hartiile astea or sa fie inregistrate la migrationsverket sau trimit direct angajatorului?
O zi buna va doresc, plina de caldura(la noi e foarte frig)dar trebuie sa ne obisnuim nu-i asa?Pupici!
mihaela_s spune:
Flory, generalizarea cum ca educatoarele ar fi rasiste e aiurea rau. A subliniat Tanti foarte bine ce si cum. In plus exista o lege aparuta de vreo 2-3 ani(stiu ca eram la Komvux cand a aparut si am avut o zi in care ne-a fost prezentata si prelucrata) care se numeste www.planen.se/system/visa.asp?HID=1283&FID=650&HSID=23940" target="_blank">Likabehandlingsplan si e legea impotriva disciminarii in scoli si la locul de munca. Nu e vorba numai de discriminarea rasiala dar si de varsta, sex, religie, handicap, etc.
Nu neg ca au existat cazuri sau chiar mai exista, ca nu degeaba a aparut legea, dar nimeni nu are dreptul sa te discrimineze pentru nici un motiv, asa ca poti lupta pentru drepturile tale.
Eu sper din suflet sa nu ai probleme, iar educatoarele sa fie toate OK. Nici noi nu am intalnit pe nimeni aici care sa isi manifeste in vreun fel antipatia pentru faptul ca nu suntem suedezi, dar e foarte posibil sa o fi gandit. Am intalnit oameni retinuti fata de mine dar fara sa spuna sau sa faca ceva pe fata. Nu m-am simtit discriminata, poate doar nebagata in seama, nu am stiut motivul(poate fi si varsta, caci mai mult la facultate se intampla asta) dar imi dau seama ca nu as fi altfel nici eu daca as avea din nou 20 de ani si as fi cu gasca mea si as avea colegi de 40 de ani. In plus eu nu ma bag in discutii, mai ales ca sunt discutii din astea de tineret, parca aud gaska fiica-mi povestind despre farduri, facebook, baieti si moda . Mi se pare ca as fi ridicola si ei m-ar considera asa sa ma bag si eu in vorba.
Mai am colege de varsta mea, cu care e foarte OK sa povestim, nici ele nu sunt cu gaska tanara. Si mai sunt cateva tinere care nici ele nu sunt in gaska, depinde si de temperament.
Ok, asta a fost asa o paranteza ca sa subliniez ca e normal ca fiecare sa aiba afinitati, dar de aici pana la discriminare e cale lunga.... Sper din suflet sa fie numai de la bine in sus pentru baietii tai.
Sigur, nu e nici o graba cu retetele, inteleg ca esti prinsa cu bb si cu celalalt copil, cand ai tu timp si chef, pe rand bineinteles.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Sandica da, asa stiu si eu ca pentru numerele personale trebuie sa mergi personal sa depui actele. Din pacate pentru migrationsverket nu mai stiu, eu am impresia ca le-am facut pe toate deodata.
In tot cazul, la kommun am fost cum spuneam, a doua zi dupa ce am ajuns aici, cu angajatorul(adica persoana de la spital care se ocupa de asta, stia perfect ce si unde trebuie sa mearga cu noi, nu eram primii straini ce veneau la ei sa lucreze). Stiu ca in aceeasi zi am fost si la banca sa deschidem contul, tot cu angajatorul care a garantat pentru noi si dupa ce au venit numerele personale le-am trimis la banca. Pana atunci le-am avut asa provizorii, fara ultimele 4 cifre care sunt personale(primele 6 sunt anul, luna si data nasterii).
Dar fiecare avem experiente diferite, la noi a fost foarte usor ca s-a ocupat angajatorul de absolut tot, noi am venit la toate gata si mi-e mai greu sa indrum pe altii.
La camin a fost si la noi problema, ca nu erau locuri. Noi am ajuns aici la doua saptamani dupa inceperea anului scolar. Diana era clasa a 5-a si a inceput imediat dar nu in clasa normala ci la un grup de limba. Abia dupa 3 luni jumate a venit in clasa normala.
Silvia a stat o luna jumate acasa cu mine, eu nu prinsesem loc la Komvux ca era inceput semestrul deja si nu mai voiau sa ma bage asa...e drept ca si eu m-am dus prin octombrie la ei. Apoi ca prin minune o fetita s-a mutat de la camin si a avut si Silvia loc. Altfel nu stiu cand s-ar fi intamplat...Asa ca depinde foarte mult de conjunctura...
Eu am stat putin cu ea la camin, dar am mancat si eu o data acolo si tin minte cat mi-a placut cum copiii erau implicati in tot. Cum puneau ei masa, cum mergeau cu educatoarea sa aduca mancarea(era o educatoare si un copil de serviciu in fiecare zi la adus mancare), cum am mancat prima data mancare suedeza . Eu vorbeam numai engleza atunci si copiii ma priveau cu niste ochi mari...eu nu intelegeam ce ma intrebau(ei sunt tare curiosi si intreaba orice, nu sunt timizi) si nici ce vorbeau intre ei...
Ah da, uite ca am uitat. La Silvia salvarea a fost profesoara de romana care a aparut prin noiembrie, poate dupa o luna dupa ce a inceput Silvia. Ea a fost un pilon acolo, de care Silvia se agata, desi era numai o ora pe saptamana. Putea comunica cu ea, ea o ajuta in comunicarea cu alti copii. La intalnirile de dimineata(unde copiii povesteau si cantau) profa o tinea in brate pe Silvia si ii soptea la ureche in romana ce spun copiii. Cu ea a trecut mult mai usor peste bariera limbii, sunt sigura. Relatia intre ea si fete e una speciala si acum. In plus noi doua am devenit prietene bune si eu ador cum le trateaza pe fete si ce imi spune despre ele(e mereu obiectiva in ciuda relatiei lor si asta imi place tare mult). Mereu vede lucruri cu ochi cu care o mama nu vede...La noi asta a fost.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Foxy-le spune:
Bun venit cva. Mie imi place ff mult Göteborg-ul. Am avut ocazia sa ajung pe acolo de cateva ori si mi-a placut. are un parc de distractii imens, pod care se ridica, Trollhättan-ul cu cascasa si natura lui...etc. Nu, fara gluma, chiar e un oras frumos intr-o zona frumoasa. si sunt destui romani pe acolo. este un forum pe www.suedia.se unde pori citi cate ceva.Sunt si persoane mai putin serioase dar si oameni de treaba si te pot ei lamuri cu unele chestii locale.
Nu stiu cum se face in situatii cu angajator ,,din oficiu''. Noi am venit, am avut adresa pe care am obtinut nr personale(de la skatt) apoi ne-am inregistrat la Migration.(asta e experienta mea personala)
succese si curaj
Foxy-le spune:
Flory, scuze pt ca n-am raspuns mai repede, dar bebe a fost cam agitat. cred (sper)ca-i ultimul ,,strigat'' din partea colicilor(sau ce dureri de burta or fi astea). Poate in weekendul din 2-3 aprilie sa ne vedem pt ca al meu lucreaza weekendul asta.
salutari calduroase tuturor
florysya spune:
Buna ziua.Miha o sa ma tin de cuvant si o sa postez cate o reteta.
Sandica si noi am obtinut nr relativ repede intr-o saptamana si noi nu am venit cu transfer sau ceva de genul asta.Am venit ca sotul lucra aici si vroiam sa avem familia unita.
Tanti Zavaidoc in privinta rasismului chiar s-au luat masuri impotriva acelei educatoare si a fost data afara.
Foxy noi venim cand zici tu nu este nici o problema.Stabilim una din zilele de 2 sau 3 si o ora si ne intalnim.
Am si eu o intrebare.Voi aveti facute asigurari pt copii?Ca mie imi tot vin acasa oferte si nu stiu ce sa fac.Ma refer la asigurari in caz de boala si accident.
cva spune:
Multumesc frumos pt raspunsuri,oricum trebuie sa asteptam ca altceva nu avem ce face si-om vedea ce ne rezerva viitorul,sunt linistita acum ca am auzit de bine despre camin si sper ca fimiu sa nu faca mofturi:))sa ne integram relativ repede in comunitatea caminului ca daca lui ii este bine si noua ca parinti o sa ne fie bine si-o sa ne putem concentra si noi pe munca noastra fara sa stau ingrijorata cu gandul la el!
Mi-as dorii insa sa stiu mai multe lucruri despre cheltuiele lunare gen alimente,haine,dar asta nu e asa urgent cine vrea sa scrie ca oricum o sa ma conving la fata locului!
Pupici!
cva spune:
Neatza ,o zi frumoasa va doresc tuturor,Miha am citit ceva scris de o profesoara de romana,au asa ceva la toate gradinitele(ma rog la cele cu copii romani)stii ceva,eu citisem pe undeva ca daca ceri expres au obligatia sa-ti aduca si pe cineva care stie limba,ma rog intreb ca sa stiu nu ca mi-as pune mari sperante in lucrul asta dar exact cum ai spus si tu un poate fii un pilon important!
Pupici!
mihaela_s spune:
flory eu nu stiu sa avem asigirari asa individuale, nici pentru copii. Dar sotul se ocupa cu asta, am sa il intreb. Stiu ca avem asigurari pentru casa si acum am inclus si asigurare de calatorii(caci noi stiam ca avem si in Thailanda cu accidentul sotului am platit noi tot, atunci ne-au spus ca nu avem decat asigurare de locuinta...noroc ca thailanda e tara ieftina, de se intampla in SUA, ca pentru Europa avem cardul european, plateam ca popa 10 ani...). Nu stiu insa daca avem asigurari de viata, la noi vin numai reclame pentru pensii , nu am primit reclame pentru asigurari pentru copii sau noi.
Sandica, despre cheltuielile cu alimentele...am scris pe undeva mai multe fete in capitolele anterioare, daca ai timp sa citesti. depinde mult de ceea ce esti obisnuit sa mananci. Carnea si painea sunt scumpe, poate si unele fructe sau legume. Dar carne gasesti si la oferte...Noi cand am ajuns aici am incercat sa nu depasim bugetul pe care il foloseam in Ro...a mers primele luni cand traiam pe un salar si era mai mic. Apoi nu am mai socotit, cumparam ce era necesar, incercam sa iau produse mai ieftine dar a fost si cand am cumparat produse organice sau ecologice...Acum nu le iau pe cele mai ieftine dar nici pe cele mai scumpe...noi cumparam de la ICA MAXI, la noi nu este Lidl sau Netto. Am fost in iarna la un Lidl si sincer nu am gasit produse atat de variate ca la ICA...dar depinde foarte mult cu ce esti obisnuit. Mai e si Willy's care e mai ieftin. Noi am ramas la ICA pentru ca avem card si primim produse la reducere pentru ca suntem clienti, plus se acumuleaza puncte si primim cate un cupon de 50-100 de coroane ca sa il folosim, in functie de cat am cheltuit in luna dinainte. Mai cumparam si la COOP, avem si acolo card dar la ei ai reducere 5% pe produse, fiind membru. Cam atat stiu eu, mai vin fetele cu completari .
Despre profesoara de romana, da, in mod normal trebuie sa fie. Nu cred ca in Göteborg sa nu fie, daca si la noi pe insula este la 4 copii...erau doi inainte sa ajungem noi si era profesoara pentru ca ceilalti doi copii aveau probleme de adaptare. In mod normal trebuie sa fie minim 5 copii pentru ca sa plateasca o profesoara. Si da, trebuie voi sa cereti ca doriti sa vina la copilul vostru profesoara. E obligatia kommunei sa puna la dispozitie profesoara de limba materna, la cererea parintilor, dar cum spuneam, conditia e sa fie minim 5 copii...Sper sa aveti una la fel de dedicata ca a noastra, caci am citit si plangeri despre altele...
O zi frumoasa la toata lumea!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Vad ca ai intrebat si de haine...nu sunt ieftine dar tot asa sunt reduceri mari pe sezoane. Nici exagerat de scumpe nu sunt insa. Cu doua salarii va veti descurca fara probleme. Noi suntem 4 si am trait o vreme dintr-un salar, nu mic dar nici foarte mare si a fost decent.
Cheltuielile cu intretinerea depinde mult cum veti avea apartamentul, ce va fi inclus in chirie...si asta s-a mai discutat in capitole anterioare. Noi de exemplu am avut inclus tot in chirie in afara de internet si telefon. Alte fete platesc curent separat, etc.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie