Suedia (3)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cva spune:

Multumesc frumos,de promptitudine si raspunsuri,binenteles ca m-am linistit mult dupa ce ai vorbit asa frumos mai ales de partea cu caminul,ca am mari emotii in legatura cu lucrul asta.De venit nu stiu o data sigura o sa fie un 1 aprilie sau mai cred ca mai sigur 1 mai,mai sunt o gramada lucruri de rezolvat inclusiv faptul ca inca n-am gasit casa, e cineva in Goteborg care se ocupa de lucrul asta mai avem putin de asteptat inca nu stim ce ne-asteapta:))Mai am o intrebare legata de copii,iti trebuie o fisa de la dr copilului eventual tradusa?Mi-e groaza sa nu se inbolnaveasca pana rezolvam cu dr de familie,asigurari etc.
Multumesc frumos!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Noi am avut fise de vaccinari ale fetelor, nu traduse, m-au crezut pe cuvant :). Le-am spus eu ce vaccinuri au facut fetele dar le aveam scrise de dr. de familie din Ro pe fise. Noua nu ne-au cerut nimic altceva.

In momentul in care primesti numarul personal(daca ai contract de munca la sosirea aici si iti depui a doua zi actele la Kommun, in cateva zile vine si personnummerul) ai toate drepturile de asigurat. Sa va miscati repede sa depuneti hartiile, noi am ajuns joi noaptea si vineri la 9 ne-a preluat tipa ce se ocupa de noi aici si primul drum a fost la Kommun sa depunem hartiile. Primul a primit sotul, el avea contract, cam dupa o saptamana. Ale noastre au venit cam dupa 10 zile, doua saptamani. Daca se imbolnaveste copilul pana atunci si ai actele depuse, nu cred ca e problema, poti demonstra ca ai contract si esti asigurat, esti in asteptarea hartiilor doar.

Medic de familie primesti automat in momentul in care primesti numerele personale. Komuna te inscrie pe baza zonei in care locuiesti la cea mai apropiata circa. Apoi daca tu doresti poti sa iti alegi alt medic, dar esti inscris automat la cineva(cel putin asa era acum 3 ani jumate, sper ca nu s-a schimbat). Poate spun fetele care sunt de mai putina vreme aici cum a fost in cazul lor.

daca mai ai intrebari, suntem aici. Eu am cateva zile libere acum si pot sa raspund :).


vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Hallå tuturor, long time no see:) Ma bucur ca ati tinut subiectul activ si ca inca se mai povesteste despre Suedia, ba chiar apar si ´suedezi´noi.
Acum, special pentru CVA, daca mi-e permis. Draga Sanda, Sandico:) eu am plecat exact in situatia ta, cu un copil de 2 ani si care nu mai fusese la cresa, pentru ca am stat cu el acasa in Romania in CIC.
Stiu ca restul problemelor cu locuinta si adaptarea se vor rezolva, asa ca iti scriu ca sa te linistesc referitor la ce te doare in clipa asta, adaptarea la gradinita a copilului. Aici nu sunt crese, dupa un an copiii merg la gradinita. Grupele sunt in functie de varsta si foarte mici. Sigur, asta depinde si de oras, si de gradinita. La fiu-meu sunt 5 copii la educatoare. Se pare ca asta e regula cand sunt mici, sa fie putini. Initial vei cere personnumer la Skatteverket, apoi iti vine in plic, acasa. De fapt, va vin numerele tuturor, si tie, si sotului, si copilului. Cu personnr mergi la Kommun, completezi un formular, spui unde locuiesti si ei iti explica ce gradinite sunt in zona. De obicei, sunt 3-4 optiuni. Sa nu te sperii ca vor spune initial ca dureaza 4 luni. E un interval standard si pesimist:) Copilul meu a primit loc la gradinita in 10 zile, in conditiile in care aici e oras destul de mare, cu gradinite relativ aglomerate. Apoi, primesti iarasi o scrisoare, in care ti se spune pe cine sa contactezi, la ce gradinita a primit copilul loc si cand poate incepe. Cu cateva zile inainte de data inscrisa acolo (data de incepere) suni la gradinita, spui ca vii, stabilesti o ora-de obicei in jur de 10 si asta e. Mergi, o cunosti pe educatoare, vizitezi gradinita si ramai cu copilul cateva ore. A doua zi se repeta istoria si tot asa, cel mult 3 saptamani, pana se obisnuieste copilul. Din ce am observat, cei mai multi copii sunt OK dupa maxim o saptamana. Mamele deja ii lasa singuri cateva ore acolo, apoi se intorc sa ii ia. E bine sa intrebi de la inceput ce fel de cerinte speciale sunt. De pilda, in Suedia se prefera la unele gradinite ca cei mici sa doarma afara. In cazul asta, iti trebuie un carucior mai mare, pe care eventual sa il lasi la gradi pentru somnul de pranz. Sigur, poate fi cel pe care il folosesti in mod normal, daca se lasa complet la orizontala. E doar un exemplu, nu spun ca o sa fie cazul. E oricum ceva neobisnuit pentru noi, ca romani, sa culcam copiii iarna la minus 20 de grade afara. Dar sa stii ca e OK, nu patesc nimic:))
In rest, e ireprosabil. Li se gateste mancare proaspata, au salate si gustari, in maxim 2 saptamani vei constata ca mananca singur copilul (prin inimitatie, ca nu ii forteaza sa faca nimic, ba chiar ii hranesc cu o face mama acasa, daca e cazul). Educatoarele ca regula sunt competente si vesele. Practic, aici devii educatoare daca iti place, e strict o profesie vocationala. Nu vei intalni mutre acre si plictisite, nimeni nu ridica tonul. Tot educatoarele schimba si copiii, de cel putin 4 ori pe zi, cu scutecele pe care le duc parintii. Comunicarea e foarte buna, daca observa ceva neobisnuit la copil iti spun imediat si, daca li se pare grav, te suna.
In concluzie, zic sa vii cu inima deschisa si sa te convingi. Copilul tau va adora gradinita, ca orice alt copil de aici:)
Mult succes si, daca ai intrebari, trimite-mi mail sau PM
Edit: vaccinuri nu a cerut nimeni. Inscrierea la gradinita se face simplu, fara analize medicale si alte farafastacuri. La medicul de familie e bine sa duci fisa daca ai, de fapt sa ii poti spune ce vaccinuri a facut copilul si in principal ce antibiotice a luat, daca a luat, ce probleme are, etc. Dar nu iti cere nimeni nimic stampilat (desi am adus si eu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florysya spune:

Buna seara.Miha sa stii ca astazi am incercat reteta de vafflor.Sunt bune.Bine eu le-am umplut cu crema de ciocolata si le-am suprapus ca un tortulet.Mie nu mi-au iesit decat 6 buc dupa reteta care mi-ai dat-o.Dar nu-i bai data care vine dublez cantitatea.Mi-am luat aparat de la Lidl cu doar 99 de coroane si am si retete.Sunt si cu branza si cu cartofi o sa incerc si de acolo.Dar reteta ta este super.Mersi inca o data.
Tanti Zavaidoc si mie mi-au spus de la gradi ca au locuri abia in 4 luni.Si tot ii sun de 2 luni poate s-a mai eliberat nu inca nu sunt locuri.Dupa calculele mele mai avem vreo 2 luni de asteptat.Dar daca copilul are unele probleme de sanatate si nu poate fi culcat afara ce se poate face in cazul asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cva spune:

Ha,ha ce m-ai nimerit exact Sandica ma cheama in buletinSA stii ca m-ai super linistit cu explicatia ta imi fac altfel curaj acum,ce poti sa-mi spui totusi despre bariera limbii ca fimiu a inceput sa vb cum reactioneaza cand vad ca nu inteleg nimic din ce li se spune?Eu sunt un pic nelinistita ca nu stiu cat timp am sa stau cu el nu stiu dak voi avea o saptamana 2 dar sper s-o rezolvam la fata locului!
Aveti idee noi am trimis actele de la cei de la migrationsverket complectate angajatorului urmand ca si el sa complecteze un formular sa ataseze contractele noastre de munca si sa le depuna,care este faza urmatoare?Cam cat timp se asteapta?
Multumesc mult de tot pentru raspunsuri asa de clare,kiar nu-mi pare rau ca am ales acest forum
Keep in touch!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Flori, e bine ca suni la ei, dar cred ca mai multe sanse o sa ai in vara. Stii ca anul scolar incepe in august in Suedia. Repet, e in mare masura o chestiune de noroc. Locuri de fapt nu se elibereaza din senin, le creeaza ei, ca infiinteaza noi gradinite sau pur si simplu pleaca o serie de copii la scoala.
Nu e cazul sa te sperie chestia cu dormitul afara, ca nu e standard. Nici aici, in orasul meu, nu toate gradinitele o practica. Cele mai multe au saltelute si culca copiii in clasa la pranz. Dar, daca o sa fie aceeasi situatie, poti cere expres sa nu il culce afara ci in interior, pe canapea. Sau sa mute carutul pe hol. Nu e musai sa aiba probleme de sanatate, poti cere tu asta ca asa vrei tu. Nu vor incerca sa te convinga ca nu e bine cum vrei tu. Iti respecta decizia si asta e. Oricum, se pare ca si la copiii cu astm le face bine sa doarma afara. Spun asta pentru ca la fiu-meu in gradinita sunt copii cu probleme respiratorii si se simt mai bine de cand dorm afara. Cumva, e logic. In interior, sunt acarieni si microbi adusi de alti copii. Afara, dorm in aer curat si nu isi tusesc unul altuia in nas. Ce sa zic, eu sunt multumita de solutia asta, desi fiu-meu a facut cateva viroze anul asta, dar e normal. E primul an de gradinita si, fiind virus, il putea lua din magazin si de cam oriunde. Dormitul afara nu a agravat nimic, ba dimpotriva.
Ce face bebe mic?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Flory, ma bucur ca au iesit bune våfflor. Poate ai pus prea mult aluat de au iesit doar 6 sau aparatul tau e mai mare...ar cum spui, data viitoare incearca cu reteta dubla.
Daca ai timp scrie si aici retetele ce le-ai primit, eu nu am avut nici o cartulie la aparat...

Tanti ma bucur ca ai revenit. Ai lamurit-o mai bine pe sandica, la noi s-au ocupat cei de aici de tot, chiar si de inscriere la camin/scoala asa ca nu stiam atatea cate ai scris tu. Plus ca a mea era mai mare.
La dagisul unde a mers fata mea nu ii culca afara deloc, numai inauntru. A mea era mare deja, nu mai dormea dar sunt si grupe mixte si fiicamea era intr-una din acestea. Erau copii de la 3 la 6 ani si erau 4 eductoare la 15 copii. Faceau activitati diferite in functie de varsta, majoritatea excursii, joaca afara, plimbari in natura.
Copiii aici invata numai prin joaca.

Sandica, nu-ti fa griji de limba, ca nu va intelege copilul, va fi OK. Ei au capacitatea atat de mare de adaptare si asimilare ca in cateva luni te vei stradui sa mai vorbeasca romana, ai sa vezi.
Pe a mea la inceput au invatat-o cuvinte aratandu-i obiecte si spunandu-le pe nume. A mea era mare, avea 4 ani si i-a fost mai greu...timp de 6 luni nu a vorbit nimic dar apoi si-a dat drumul dintr-o data si nu s-a mai oprit. Dar restul toti vorbeau cu ea si deja intelegea caci ii asculta si se ducea la joaca, numai ca nu voia sa vorbeasca. In romana vorbea deja demult. Dar cum spune si tanti, educatoarele sunt extraordinare, sunt dedicate si fac meseria cu placere, fara deosebire.
Hartiile de la migrationsverket sunt ca sa primesti uppehållsrätt.
Personnumer primesti de la Skateverket. Actele le depui la kommun, dupa ce ajungi aici. Toate raspunsurile vin in plic, acasa. De la migrationsverket noi am primit tot asa, dupa 10 zile, doua saptamani...


vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

G´moron! Sandica, asa cum a spus si Mihaela, nu exista nicio bariera lingvistica. La varsta asta, copiii se cam iau dupa ce fac ceilalti si atunci daca educatoarea zice: hai sa ne spalam pe maini, copiii se duc toti la chiuveta, chiar daca poate unii nu au priceput ce a zis sau nu au auzit. O sa te lamuresti asupra multor aspecte cand o sa stai cu copilul in cele cateva saptamani de adaptare. Concret, o sa mananci ce mananca ei, o sa discuti mult cu educatoarele, o sa vezi ce program au zilnic, eventual cum trebuie imbracat copilul atat in gradinita, cat si in exterior. Mie mi-a fost de folos perioada aceea, printre altele si ca am castigat incredere in educatoare si, cand a venit momentul sa il las 8 ore acolo, am plecat linistita.
Copilul tau va profita cel mai mult de faptul ca ajungeti in Suedia cand are doar 2 ani. Te va surprinde cat de corect pronunta vocalele in suedeza (alea ridica probleme majore cand esti adult). Practic, el va vorbi suedeza ca un nativ, ceea ce nu e putin lucru.
Cat despre hartiile alea completate, daca a spus angajatorul ca se ocupa, inseamna ca va cere el si numerele personale, pentru ca acelea se obtin primele, dupa care se cere dreptul de sedere de la Migrationverket. Inteleg ca veti avea actele gata cand ajungeti.
Poate ar fi totusi bine sa faceti-daca puteti-o excursie de cateva zile la Göteborg inainte sa va mutati, ca sa vedeti orasul, sa va faceti o idee si sa va linistiti. Ajuta mult daca iti poti reprezenta mental locul in care te muti, nu ai senzatia ca esti pierdut in necunoscut si nu stii ce te asteapta.Din pacate, si eu, ca si Mihaela, sunt departe de Göteburg, asa ca nu pot face parte din comitetul de intampinare Dar, cine stie, poate ne mutam noi mai spre sud in cativa ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florysya spune:

Buna dimineata.Multumesc Tanti Zavaidoc despre raspunsurile legate de gradinita.Parca acum abia astept sa-l duc,desi am auzit multe comentarii cum ca educatoarele ar fi rasiste si de asta imi este cel mai frica.Sper sa nu se intample si in cazul nostru.
Miha o sa incerc sa postez retetele care sunt vreo 15.Dar o sa incep pe rand.
Bebe este bine creste pe zi ce trece.Luna care vine trebuie sa-i fac vaccinurile ca cica sunt 2 in ambele picioare si mi-e cam frica ca cica poate sa faca febra sau sa-l doara cateva zile locul respectiv.
Cam atat deocamdata.O zi buna va doresc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Florysa, ar fi chiar ciudat sa fie rasiste. Nu stiu cine a spus asta si ce experiente a avut. Imi pare sincer rau daca a avut de suferit. Da, e posibil ca educatoarele sa aiba preferinte personale sau pareri. Nu au insa voie sa le exprime public sau sa se poarte in defavoarea vreunui copil. Pentru ele ar fi foarte grav daca un parinte ar face reclamatie pe motiv de neglijenta sau rasism. Si vin eu iarasi cu povesti si spun ca la fiu-meu la gradinita sunt toate rasele si natiile. Sunt copii francezi, arabi, sirieni, iranieni, chinezi, africani, australieni, englezi... Unii sunt din familii mixte, altii nu. Nu am observat sa strambe cineva din nas si nici nu am auzit sa se planga vreun parinte, desi am mai vorbit cu mame. Eu zic sa fii linistita

Mergi la inceput