Cuvantul acela cu... "f"

Cuvantul acela cu... "f" | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Intr-o zi baiatul si fata (7 1/2 si 9 ani) chicoteau si povesteau ca la scoala nu le permite sa foloseasca cuvantul... acela cu "d" sau cu "f" (parca au amintit ei si altele). Apoi baiatul victorios spune ca el stie ce-nseamna cel cu "f".
Eu: "Da? Ce?"
El: "FOOT! (adica daca iti da unul cu piciorul in gura, nu-i frumos de spus sau facut asa ceva altui copil)".

Acum poate ca o sa ziceti ca-s prostanaci, acasa noi, parintii, nu le folosim, TV nu avem, deci scoala este sursa de "imbogatire" a vocabularului (mi-am amintit ca era unul si cu "S", ei credeau ca vine de la "sky" (explicatia am pierdut-o pe parcurs), doar pe "dammit" il nimerisera (Donia, poate ma lamuresti cu altele cateva pe PM ).

Corina, intreb aici (poate ca nu trebuia la psihologie, dar nu stiu unde) pt. ca nu i-am "corectat", i-am lasat in ceata cu "FOOT" si "SKY" (este drept ca nici nu m-au intrebat direct, doar se laudau cu descoperirile), mi-e cam nu stiu cum la gandul ca vor rade copiii de ei, dar nici nu-mi vine sa le deschid eu orizontul in domeniul injuraturilor. Stiu ca nu au cum sa nu le auda, eventual foloseasca mai tarziu ca sa fie "cool"... bine am facut?

Acum ma gandesc ca poate trebuia sa le fi spus doar ca nu au auzit bine, dar mi-ar fi cerut apoi versiunea corecta, eventual ce inseamna. Asa ca poate ma sfatuiti putin de aici incolo...

La tzara americana (poze)

"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Da, si fata mea (9 ani) mi-a spus ca n-au voie sa foloseasca vreo cateva cuvinte. Cand m-am aratat nedumerita ca-s mai multe decat unul, caci mai mult de "the f word" nu-mi trecea prin cap, mi le-a spus pe toate pe litere
Si ca sa-mi largeasca orizonturile cunoasterii, mi-a mai spus ca aproximativ din clasa a treia limbajul copiilor se coloreaza mult, iar ca sa nu incalce regula, inlocuiesc prima litera cu alta, de exemplu infamul "f word" devine inocentul "d word". As in "What the duck?" .

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Eeeeeeeeeeeeeeeee si ball si sausage si bread...Sa vezi in a 5a; ca de middle school nu vreau sa amintesc.

Dar de ce la consultatii de psihologie?!

Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA

http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Nu ai voie sa spui ball???? si la minge cum zic "the rotund thing"? LOL

Asta e prea de tot, la sausage cum ii zic "the long stick made of pork"? in curand nu mai poti sa spui nimic LOL

Adriana mami de Isabelle Marie - 2 luni si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Macar la voi exista doar riscul sa le auda, dar la noi sunt scrise peste tot: pe garduri, la toalete, scrijelite pe baca...Eu mi-am facut mari probleme cand a inceput baiatul scoala si m-am simtit datoare sa-l avertizez ca unii copii au scris cuvinte urate - iar el sa nu le citeasca cu voce tare ca s-ar putea sa fie prostii si se face de ras.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

ML, daca voi nu le folositi, nu le vor folosi nici ei.Si mie mi-a fost teama cu ani in urma pentru ca de multe ori am auzit injurand in Bucuresti in parcuri copii marisori de 9-10 ani deci copii ce vorbesc constienti fiind de ceea ce spun insa ai mei niciodata nu au vorbit urat si chiar am vazut ca se distanteaza usurel -usurel de copiii ce vorbesc foarte murdar .Isi aleg alti prieteni.
Cred ca, asa ocazional cand ii auzi discutand problema e bine sa nu te bagi intre ei , eu una nu as interveni.
Nici nu le-as explica eu ce inseamna decat daca m-ar intreba expliccit: "mami ce inseamna cuvantul X...?" (sincer insa, prefer sa nu ajung acolo..)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

ML, sper sa nu te deranjeze ca raspund.

Copilul meu a auzit diverse cuvinte la vechea gradi sau in parc(rostite de cei mari). M-a intrebat uneori, i-am explicat ce inseamna, i-am spus de ce nu este bine sa vorbeasca asa(cu explicatiile de rigoare) si ca este alegerea ei daca vrea sa le foloseasca.

In copilarie primeam explicatii sumare pt. ca ai mei parinti erau timizi(alta mentalitate atunci) sau auzeam vesnic expresia "iti explic cand vei fi mare". Am spus ca nu voi repeta cu al meu copil. Vreau sa vina in primul rand la mine sa intrebe orice doreste si sa nu caute raspunsul in alta parte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Fi-miu le stie pe toate. Unele le-a auzit la noi iar pe restul i le-a spus un baietel in clasa a 2a. A venit f. victorios acasa ca X i-a spus toate cuvintele si acum le stie. Zice "what the beep". Oricarui cuvant urat ii zice "beep". Eu recunosc ca mai zic cate una alta in engleza, nu chiar pe toate, ca suna prea urat in romaneste. Dc. zic un cuvant urat, imi cere un dolar Eu nu prea ma agit cu cuvintele astea, WTF?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xiri spune:

ML, cred ca e ok daca nu le-ai spus exact. Or sa le auda oricum la scoala. Dar totusi cum de cred ei ca "foot" e cuvantul asta (sau sky), daca astea sunt cuvinte folosite in mod uzual? E funny ca s-a nimerit sa fie chiar echivalentul injuraturii in romaneste...

Daca va intreaba copilul ce inseamna cuvantul cu "f", ce le raspundeti? Doar ca e un cuvant foarte urat si nu trebuie folosit si atat? Sau daca va intreaba care e cuvantul cu "f", ce le spuneti?

Eu zic sa scrieti aici ce cuvinte/expresii mai stiti, nu pe PM, ca sa fim pregatite in avans pentru ce ne mai spun copiii. Noi n-am crescut aici deci nu stim care sunt toate cuvintele astea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Cred ca la varsta lor nestiinta nu ii protejeaza, din contra.
Eu le-as fi spus ca nu asta inseamna, iar daca ar fi intrebat, le-as fi explicat pe scurt cam ce inseamna defapt - in cuvinte permise, desigur. Si impreuna cu argumentele pentru care nu folosim acele cuvinte.

E drept ca am trecut prin rusinea si frustrarea de a nu avea habar ce insemna o injuratura care mi-a fost adresata... am intrebat naiva "ce insemna p..." si am starnit hohote de ras, plus ca o vreme am ramas de pomina... Aveam cam 8-9 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Intai, va multumesc tuturor ca mi-ati raspuns apoi imi cer scuze ca nu scriu mai mult, deocamdata.

Roxana (vad ca si Darria are aceeasi parere), strict la subiect, cum explic pe intelesul lor cuvantul cu "f" fara sa-i... "smintesc"?

Ca la cel cu "s", ma descurc, la fel cu altele mai "blandute".

Si ai mei parinti evitau sa-mi explice, dar erau la scoala scrise mare si clar peste tot, se gaseau si voluntari entuziasti sa-ti explice. Aici, unii copii mi se par mai cruzi cu inocentii, nu stiu cum i-ar afecta. De mine nu au ras la scoala ca sunt fraiera, dar erau alte timpuri si eu alt copil decat ai mei.

Asa ca imi foloseste orice parere... Pe undeva un psiholog american povestea ca baiatul lui (tot de 7 ani) l-a intrebat ce inseamna "SEX". Si el nu a sarit imediat cu explicatia, l-a intrebat pe copil ce crede. Copilul a spus "aaa..., ne-a zis azi la scoala sa scriem in caiete ce "sex" avem ". Cu alte cuvinte, nu interveni inainte de vreme, decat daca te intreaba direct si atunci fii sincer si explica-le pe inteles, la nivelul lor. Dar poate nu ar trebui sa fac astfel de comparatii...

Mai vreau sa va cer o parere in leg. cu cateii proprii , dar revin pe diseara.

La tzara americana (poze)

"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput