icterul cauzat de laptele matern

icterul cauzat de laptele matern | Autor: Laly2010

Link direct la acest mesaj

Bebele meu de nici o luna are inca icter. E galbejor la fata, dar si o parte din albul ochiului e mai galbena.Inainte de iesirea din maternitate a avut bilirubina 14, cand normal e 10-12 si a fost pus la lampa de 2 ori a cate 8 ore.Dupa cele doua "sedinte" au spus ca nu mai necesita intepat pt a vedea cat a scazut valoarea bilirubinei.Acasa, la cateva zile de la externare, l-a vazut un pediatru, care ne-a spus ca e din cauza laptelui meu si ca atata vreme cat il voi alapta va avea acest icter.Mi-a recomandat sa nu intrerup alaptatul si nici tratament sa nu-i dam(fenobarbital).
Voi ati trecut prin asa ceva? Vi s-a recomandat un tratament?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

cred ca ar trebui sa ceri si o alta opinie medicala

fenobarbital la un copilas atat de mic si fara alte probleme de sanatate ?!?
din cate stiam, alaptatul la intervale dese ajuta la eliminarea bilirubinei
copilasul tau s-a nascut la termen ? ce grupa de sange si rh aveti, tu si copilasul ?

uite aici mai multe informatii :
http://acest topic este si pe site-ul Desprecopii/Nou-nascutul/icterul-la-nou-nascuti-hiperbilirubinemia_236

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laly2010 spune:

Corina, icterul nu e din cauza incompatibilitatii de rh, toti avem rh pozitiv si grupa 0.Da,e nascut la termen, la 38 de saptamani.
Tocmai, medicul mi-a spus ca nu se impune acest tratament cu fenobarbital, am inteles ca alti medici agreeaza acest tratament.
Il alaptez destul de des, la cererea lui! Nu stiu ce sa zic, sa merg sa-i recolteze sange sa vedem bilirubina cat e?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Laly, intai am fost shocata de ce am citit si eram convinsa ca e o aberatie; dar inainte sa ma pronuntz am dat niste search-uri pe gugu. Am gasit o parere al unei dne doctor care spune ca da, alaptarea la intervale cat mai dese scade bilirubina, cum a zis si Corina, dar ca exista si cazuri in care alaptarea este cea care declanseaza icterul, din cauza ca un anumit hormon trece de la mama la copil.
In acest caz se recomanda FIERBEREA laptelui matern cu care trebuie hranit copilul timp de 24 de ore. Dupa acest interval se poate relua alaptarea fara ca bilirubina sa mai creasca atat de mult. In niciun caz NU se intrerupe alaptarea, cum zice doctorul tau

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Laly, am mai gasit ceva:
"Primul pas corect in aceasta situatie este prezentarea la medicul de familie sau la medicul pediatru, deoarece este necesar sa se faca o minima investigare a copilului. Daca nivelul bilirubinei devine periculos pentru sistemul nervos al copilului (> 20 mg/dl), se va intrerupe pentru o perioada alimentatia la san. Daca este vorba despre icterul laptelui matern, bilirubina va scadea in aceasta perioada, ceea ce serveste ca dovada ca nu este vorba despre un alt tip de icter. Dupa aproximativ 5 zile, se reia alimentatia la san, iar pentru scaderea nivelului bilirubinei se va folosi fenobarbital (5 mg/ kg/ zi, per oral, timp de 5-7 zile) , sau fototerapia (la niveluri ale bilirubinei > 20 mg/dl).



Acestea sunt metode care ajuta la metabolizarea bilirubinei, si deci la diminuarea icterului. Prin folosirea fenobarbitalului se poate ajunge la concentratii de bilirubina aproape normale, chiar in conditiile continuarii alimentatiei la san. Desigur, orice decizie terapeutica, de continuare sau oprire a alimentatiei la san, sau de administrare a fenobarbitalului sau a sedintelor de fototerapie o va lua medicul specialist!"(sursa: http://www.sakura-center.ro/alimentatia-la-san-ce-probleme-pot-aparea)

Deci poate ar fi bine de stabilit nivelul bilirubinei la copil; si de vazut daca intr-adevar e icter cauzat de lapte matern (in cele cateva zile in care-i dai lapte matern fiert sau lapte praf ar trebui sa se vada o diferentza clara, altfel poate fi alt tip de icter)

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.
In niciun caz NU se intrerupe alaptarea, cum zice doctorul tau


Mai citeste odata postarea lui Laly:

Citat:

Mi-a recomandat sa nu intrerup alaptatul si nici tratament sa nu-i dam(fenobarbital).


Si eu stiu ca fenobarbitalul este un medicament pentru tratat icterul. Cred ca cel mic trebuie monitorizat de medic si in functie de evolutie sa luati decizia de a tratat icterul (cu fototerapie sau cu medicatie sau cum o sa se considere necesar)



Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Au, chiar, bine zici, pe mine m-a frapat faza cu "atata vreme cat il voi alapta va avea acest icter" si am dedus ca la o asa concluzie i-a recomandat oprirea alaptarii. Acum imi dau seama ca doctorul a pus problema gen:"cat alaptezi va avea icter, da' nu-i bai, alapteaza-l"...pai lui i se pare o nimica toata un icter prelungit, e ceva atat de banal?...Eu nu stiam nimic despre icter, dar din ce am citit azi e periculos daca bilirubina aia creste prea mult...

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DianaR spune:

Icterul provocat de factori prezenti in laptele matern nu duce la valori asa mari ale bilirubinei incat sa duca la complicatii. Bebe poate si galben (ceea ce nelinisteste mama) si somnoros, eventual trebuie trezit daca el doarme prea mult si sa i se dea sa suga.
Ceea ce spune medicul tau e f corect, nu se intrerupe alaptarea, si nu e nevoie de medicatie, icterul se va estompa treptat nu tine cata vreme dureaza alaptarea ci pana la 6-8 saptamani.

Chestia cu fierberea laptelui o aud prima data si pare sfat babesc. Daca il fierbi e bun de aruncat ca se distruge ce-i mai pretios din laptele de mama si nici nu ajuta la icter.


Maria_rubi, o mamica DC are nevoie de ajutor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaRusu spune:

cea mica a mea a avut icterul prelungit - cel putin 3 sapt. A papat san - ea e grypa A2 si eu 01.
Probabil ar fi bine sa ii faca analiza de sange - ochiometric nu se poate masura.
Pe ea a pus-o la lampa 12 ore - o singura repriza.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laly2010 spune:

Fetelor, va multumesc pentru raspunsuri!
Am sunat pediatrul si mi-a spus ca daca bebele nu prezinta alte simptome, de exemplu somnolenta, nu pune in greutate, atunci sa nu-mi fac griji si sa alaptez in continuare. El e foarte vioi, mult timp sta treaz si chiar pune in greutate (pana acum a pus 800 gr.).Inca nu i-am facut recoltarea de sange pentru a stii valoarea bilirubinei, vad dupa 6-8 saptamani, asa cum a spus si DianaR.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

fata mea a avut 8 sapt icter de alaptare, i-a trecut de la sine.
Din pacate nu va ajuta nici vremea asta urata....ca soarele e unul dintre cele mai bune medicamente.
cata vreme creste atat de bine in greutate, just relax.



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput