Administrator SRL si indemnizatie crestere copil
Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari si as aprecia mult o lamurire.
Sunt insarcinata in 15 saptamani si angajat la o firma de 5 ani de zile.
Totodata, sunt si asociat (nu unic) si administrator (ambii asociati suntem administratori) la un SRL in urma caruia nu am avut niciodata vreun venit, nici dividente. Deci neremunerat.
Imi puteti spune, va rog:
1)Ma afecteaza cumva functia de administrator la obtinerea indemnizatiei de crestere copil desi nu am nici un venit de pe urma acestu statut?Trebuie sa renunt la aceasta funtie?
2)Firma a fost infiinta in 2004. De atunci am divortat, m-am recasatorit, deci am trecut prin doua schimbari de nume, dar nu le-am facut si in actele SRL-ului. Ce implica acest lucru? Amenda? Si oare cat?
Multumesc
15+
my baby
MTHFR C677T heterozigot, 3 sarcini oprite din evolutie la 5s, 6s si 7s
Raspunsuri
marius spune:
1. Nu la ambele intrebari.
2. Nu este nici o amenda insa ar fi bine sa rezolvi aceste modificari la ORC - afli acolo care este procedura, notariat etc etc.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Tu poti face diferenta - voteaza-o pe Ioana - mar-2 - Fii tu un Mos Craciun! Multumesc!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Valentina_D spune:
Multumesc mult pentru raspuns
M-am speriat foarte tare pentru ca citisem undeva ca, a fi administratorul unei firme este o activitate continua, chiar daca nu esti remunerat.
Cum CIC se acorda pentru a sta acasa cu copilul, scria acolo ca aceasta functie vine in contradictie cu indemnizatia, ca nu trebuie sa ai nici o activitate
Inseamna ca am inteles eu gresit, si asta ma linisteste.
Inca o data, multumesc
15+
my baby
marius spune:
E Ok. Nu trebuie sa stai acasa cu copilul ci trebuie sa nu ai venituri din salarii sau PFA. Deci e Ok si daca ai dividende si daca prestezi activitati dar sa nu fie platite.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Tu poti face diferenta - voteaza-o pe Ioana - mar-2 - Fii tu un Mos Craciun! Multumesc!
Valentina_D spune:
Inca o data multumesc
Am primit un raspuns la aceeasi intrebare adresata, care a reusit sa ma zapaceasca si va rog sa ma scoateti din dilema:
"Pe forum ati primit raspunsuri la intrebarile dvs.
In plus va spun ca Agentia de Prestatii Sociale (care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani) cere, conform OUG 148/2005 si a Normelor de aplicare a ei, ca beneficiarul indemnizatiei sa nu fie nici administrator de firma chiar daca nu are venit. Si se bazeaza pe urmatoarea prevedere din Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 7...
(2)Īn situatia persoanelor īndreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole care nu lucreaza īn baza unui contract de munca,concediul reprezinta īntreruperea activitatii pe perioada pāna la īmplinirea de catre copil a vārstei de 2 ani, respectiv 3 ani īn cazul copilului cu handicap."
Cand am precizat ca sunt nelamurita, mi s-a spus:
"Din ce ati scris dvs. pe forum am inteles ca asa vi s-a spus si dvs. de la APS si, deoarece ei aproba si platesc indemnizatia trebuie sa faceti cum spun ei..
Si eu am inclinat sa zic ca daca nu obtin venit nu este o problema dar mi s-a spus ca nu se stie daca in periaoada de CCC nu va avea venit din acea functie si mi-au arata si textul de lege pe care vi l-am redat si eu.
Asadar este mai bine sa renuntati la functie, pentru un timp, pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC"
Mentionez ca nu m-am dus la APS sa ma interesez, daca as fi fost nu as fi scris pe forumuri sau la subiectele de specialitate
Daca m-ati putea lumina, ca sa stiu incotro sa o apuc, as aprecia foarte tare
15+
my baby
marius spune:
Multi diletanti sunt totusi pe lumea asta:
"Īn situatia persoanelor īndreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole "
Venituri profesionale inseamna salarii sau asimilate acestora. Din activitati independente inseamna PFA.
Off off.
Dar daca in calitate de administrator exista un contract de munca deci munca salariata pe functia de administrator ca si un contabil angajat sau orice alta job atunci da discutam de venituri profesionale de salariu adica si in acest caz nu este compatibil cu indemnizatia.
Am precizat sa nu fie activitate platita remunerata.
Valentina_D spune:
Da, este o functie neremunerata si nu exista nici un contract de munca
Eu lucrez de 5 ani cu carte de munca la o multinationala, de la care nu intentionez sa plec prea curand.De acolo am singurul venit, si acela clar impozabil :salariul
Mult timp am si uitat de existenta SRL-ului in cauza, de aceea in curand intentionez sa renunt la partile mele sociale.
Din cate am inteles, faptul ca sunt asociat nu ma afecteaza cu nimic, corect? Problema se pune la administrator
15+
my baby
marius spune:
Nu te afecteaza cu nimic. Nici la adminsitrator nu se pune problema decat doar si numai doar daca administratorul este angajat pe baza de contract si este platit pentru munca de administrare.
Nu are legatura daca ai parti sociale sau nu.