Visul Romanesc !
Raspunsuri - Pagina 3
monabella spune:
Oh, am crezut ca se refera la ceva anume, asa cum 'visul american" se refera la dorinta americanilor de a avea o casa... cred ca nu exista un anume "vis romanesc". Sintagma nu inseamna nimic, mai precis
craciunitza spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui monabella Oh, am crezut ca se refera la ceva anume, asa cum 'visul american" se refera la dorinta americanilor de a avea o casa... cred ca nu exista un anume "vis romanesc". Sintagma nu inseamna nimic, mai precis |
Visul american este o casa? Mi se pare ca au cel mai stufos sistem ipotecar, adica acel sistem din cauza caruia nu poti avea casa ta.
In Romania, da, e un cult al proprietatilor.
craciunitza spune:
"Închisi si fara comunicatii cum suntem , o sa ramanem un fel de China. Asadar, cu orice pret trebuie sa avem drum de fier, caci altfel suntem pierduti. Chiar de se vor indoi cheltuielile Statului, eu unul dau cu toata bucuria. Sunt pentru drumul de fier, caci el aduce nu numai imbunatatirea materiala, dar si cea morala; are sa aduca nu numai capitaluri , dar si idei" – 1870, Ion Ghica si Mihail Kogalniceanu
monabella spune:
Sintagma "visului american" e cumva sinonima cu a avea o casa. Mai multe detalii aici http://en.wikipedia.org/wiki/American_Dream
In multe articole din presa US sau talk show etc se face referirea ca acum dupa criza caselor e mult mai greu pt tineri sau cei cu venit mic sa-si realizeze "american dream" aka sa cumpere o casa.
simali spune:
| citat din mesajul lui Adrianaa Haideti sa traim frumos, sa nu ne lasam sub vremuri, sa traim in echilibru moral. Haideti sa ne oprim din fuga asta colectiva, sa privim lucrurile din alt unghi, sa privim departe, in viitor; haideti sa reparam ce am stricat. Sa iesim din pestera umbrelor, la lumina. Pentru noi si copiii nostri sa supunem constiintei fiecare actiune a noastra. Este alegerea noastra, fara sa ne mai lasam influentati de x sau y surse de informare ca suntem intr-un fel anume. Eu cred ca exista si romani minunati. |

Din pacate iersirea din pestera, chiar si in povestea lui Platon, e un proces tare lung si dureros. Dar nu imposibil.
viviana spune:
In majoritatea zilelor sunt foarte optimista.
Apoi traiesc diverse intamplari care ma schimba cu 180 grade. Minore.
Dar, care ma fac sa gandesc ca e totul pierdut.
De sfantul Andrei am calatorit spre niste prieteni cu 331. Doar 4 statii. Care au fost un calvar.
Ne-am urcat prin spate si am dat nas in nas cu 4 lipitori de afise care stateau craciti pe scaune. Spatiul de pe culoar era ocupat de galeti cu aracet, pensule si saci mari cu afise. Totul, inclusiv lipitorii, avea un miros ingrozitor.
Cei 4 lipitori vobeau la telefon. Toti odata si foarte tare. Am aflat ce-a facut Costel si Gigica. Am aflat unde si cum si-au bagat romanestile chestii.
Mi-a venit sa vomit din cauza mirosului. Chiar m-am rugat sa se intample pentru ca ochisem deja afisele.
Am vorbit frumos despre dreptul nostru de a avea o calatorie civilizata fara sa imi bubuie in urechi conversatii pe mobil si despre dreptul copiilor din autobuz de a nu auzi mascari.
Nu conteaza injuriile care mi-au fost aduse. Conteaza lipsa de reactie a celorlalti pasageri. Toti erau deranjati dar nimeni nu spunea nimic.
Atunci m-am gandit, ca uite cum lasam noi sa ne-mpresoare grobianismul si lipsa de bun simt fara sa avem nicio reactie.
Ne chircim in noi si tacem.
M-am gandit la ce a spus Simali: "Eu visez la ziua in care romanii isi vor asuma situatia in care au ajuns ca fiind a lor, personala"
Are dreptate, dar unii oamenii trebuie invatati sa o faca. Partea proasta este ca nimeni nu o face.
Azi, visul meu este: Atitudine! Incepeti de jos si schimbati ceva in voi insiva si in ceilalti. Nu va lasati calcati in picioare si agresati de cei care incalca maruntele regului ale bunului-simt. Uitati-va mai putin la conducatori si mai mult spre cei de care va loviti in viata de zi cu zi.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Adrianaa spune:
| citat din mesajul lui viviana Azi, visul meu este: Atitudine! Incepeti de jos si schimbati ceva in voi insiva si in ceilalti. Nu va lasati calcati in picioare si agresati de cei care incalca maruntele regului ale bunului-simt. Uitati-va mai putin la conducatori si mai mult spre cei de care va loviti in viata de zi cu zi. |
Da, Viviana, asa trebuie. Atitudine de respingere si dezaprobare fata de comportamente necivilizate. Dar aceasta este tot o lectie a democratiei pe care trebuie sa o invatam.
Noi, romanii, am crezut ca o data cu castigarea libertatii avem numai drepturi. Invatati timp de zeci de ani sa ni se spuna ce sa facem, nu ne-a spus nimeni ca Libertatea presupune obligatii si disciplina. Inseamna ca poti face ce doresti, dar sa stii ce doresti si cum sa lupti pentru acele drepturi. Inseamna sa-i respecti pe cei din jurul tau, inseamna cooperare intre indivizi si o ordine morala. La noi, cooperarea este distrusa de ”sindromul trisorului/inselatorului”. Libertatea ne da dreptul la initiativa, adica sa gandim si sa actionam singuri. Pentru acest lucru trebuie sa dialogam, sa ne organizam si sa decidem. Noi stim sa dialogam?
Am facut greseli mai mici sau mai mari in ultimii 20 de ani. Totusi, ne-am ajuta mai mult daca nu am vedea lucrurile numai in alb-negru, asa cum am fost invatati dupa aproape cincizeci de ani de "film alb-negru". Poate trebuie sa intelegem ca inca suntem in procesul de regasire a unei identitati proprii pe care o formasem pana la venirea comunismului - care a spalat creiere si a creat identitati false. Probabil ca va mai dura mult timp faza experimentarii democratiei si mai putin faza consolidarii ei.
Si mai trebuie sa intelegem rolul important al educatiei. Numai cultura, studiul, lectura sunt mijloacele de a dobandi libertatea adevarata. Fara ele vom avea necunoastere, neintelegere, temeri, nesiguranta si suspiciune.
chatonel spune:
frumos subiect.... si trist.
Si da, sint de acord cu simali, trebuie ca fiecare sa inceapa cu sine, sa se simta responsabil de ceea ce se intimpla in jurul lui. Pt ca, daca nu ia opinie, inseamna ca este de acord.