Cum se pastreaza filmele foto clasice?

Cum se pastreaza filmele foto clasice? | Autor: sirimie

Link direct la acest mesaj

In unele magazine se pastreaza la rece, trebuie sa le pun in frigider?

Multumesc frumos pentru raspunsuri!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

de curiozitate, unde ai vazut ca sunt pastrate la rece ?

l-am intrebat acum pe un coleg care a lucrat la un studio foto si a zis ca nici pomeneala de asa ceva, se pastreaza la temperatura camerei.

logic gandind : daca le-ai tine la rece, cand le scoti pentru a le utiliza, nu exista riscul formarii condensului(din cauza diferentelor de temperatura), implicit deteriorarea aparatului foto ?

pe cutia filmelor scrie ceva in legatura cu modul de depozitare ?

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Nu le baga la frigider pentru ca asa cum a zis si Corina se va forma condens cand il scoti la temperatura camerei, ceea ce va deteriora emulsia fotosensibila de pe stratul de celuloid.

In mod normal se recomanda sa le pastrezi in cutiuta lor de carton (daca au) si la un un loc intunecos, ferit de variatii de temperatura si umezeala. Din cauza variatiilor de temperatura pelicula se reticuleaza, adica se crapa si imaginea pierde din calitate (asta daca mai iese)

Eu credeam ca intrebi cum se pastreaza filmele deja developate

Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Am inteles.
Sotul meu a venit cu ideea, stiam eu ca nu are nici un sens

Multumesc frumos pentru raspunsuri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

toti prietenii mei fotografi pun filmele nefolosite in frigider, o sa ii intreb de ce.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina
toti prietenii mei fotografi pun filmele nefolosite in frigider, o sa ii intreb de ce.

Principiul fotografiei este accelerarea unei reactii la expunere luminoasa. Reactia chimica insa are loc si in intuneric, cu o viteza de reactie foarte mica pentru ca energia de activare este atinsa foarte rar, cu o probabilitate care ... depinde direct proportional cu temperatura.
In plus, substanta activa este o emulsie. Adica un amestec semisolid. Care in timp, datorita agitatiei termice, lucreaza, granulele dispersandu-se in gelul respectiv. Cu cat temperatura este mai scazuta cu atat procesul este mai lent.

Din ambele considerente, producatorul recomanda pastrarea la temperaturi joase, undeva in jur de 10 grade. Pentru anumite tipuri de substrat (valabil pentri filmele clasice, de exemplu), este recomandata chiar si pastrarea filmului in congelator, la sub 0 grade.

Prelungirea termenului de valabilitate insa nu poate depasi termenul fabricantului, pentru ca acesta ia in calcul si efectul radiatiilor (cosmice sau telurice). [Cine vrea sa scape si de acestea trebuie sa bage filmele intr-un frigider de plumb cu grosime apreciabila]

Condensul nu intra in discutie cate vreme cutia in care a fost livrat filmul nu a fost deschisa, etanseitatea capacelor de cauciuc fiind foarte buna. Dar pentru evitarea condensului in timpul folosirii filmului este obligatoriu ca filmul scos din frigider sau congelator sa fie tinut [fara a fi scos din cutiuta!] o zi-doua la temperatura camerei.

Mergi la inceput

PS. Am facut fotografii analogice timp de peste 20 de ani (amator). Cu laborator complet in camara; ma mandream cu peste 50 de borcane cu diversi reactivi pentru ca puteam prepara orice reteta de revelator, fixator, tenta sepia, etc. Preferatele mele: retetele Ilford

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Adica are sens sa fie tinute in frigider. Acolo sunt 4 grade nu 10 grade.

Pe film scrie ca trebuie sa fie protejat de caldura, umiditate. Inseamna ca iarna pot sa le tin afara din frigider fara probleme.

Retrag ce am spus de sotul meu, are mult sens, stie o gramada de chestii Pe vremuri developa filmele in baie, mai avem sculele si nu prea stiu pe unde sa le pun prin casa

Mergi la inceput

Depinde ce poze faceti.
Daca sunteti simpli fotografi amatori, filmele pot fi tinute in casa la temperaturi de 20 grade fara probleme ani de zile.
Daca sunteti fotografi profesionisti si doriti imagini mari, gen 30x20, incepe sa se simta diferenta dintre un film nou nout si unul care a stat un an pe raft. Diferenta se simte in contrast si saturatie mai ales, dar si in tonalitati. Atunci da, filmul trebuie pastrat in frigider sau chiar in congelator pentru perioade mai lungi de stocare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anymony spune:

Am pastrat timp de 20 de ani filmele clasice in cutia lor de culoare neagra. S-au pastrat foarte bine. Am scanat unul dintre ele si l-em trecut pe CD. EXCELENTA calitate. le-am pastrat la temperatura camerei, dar ferite de lumina.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui anymony

Am pastrat timp de 20 de ani filmele clasice in cutia lor de culoare neagra. S-au pastrat foarte bine. Am scanat unul dintre ele si l-em trecut pe CD. EXCELENTA calitate. le-am pastrat la temperatura camerei, dar ferite de lumina.

Tu ne povestesti despre un film developat. Acela se poate pastra si 100 de ani fara probleme daca a fost procesat si, mai ales, fixat corect.
Simona se referea la cu totul altceva, la filmele neutilizate.

Mergi la inceput