Vacanta de Craciun? Nu, multumesc.
In Italia anul acesta majoritatea scolilor au desfiintat vacanta de Craciun.
Pe de o parte, institutiile publice vor incerca sa se adapteze societatii, a familiilor in care lucreaza ambii parintii si care au copii care nu mai pot fi lasati in grija bunicilor sau matusilor, ci a unei baby sitter.
Pe cealalta parte, decizia asta lasa un gust amar. Unde sunt vacantele de alta data? A disparut dorinta de a se reuni familia de sarbatori, de a prepara impreuna bucate speciale. Au disparut colindele in jurul bradului, mersul cu colinda pe la vecini. Acum a avea timp liber a devenit ca o povara si nu stim cum sa facem sa-l umplem mai repede.
Credeti ca si Romania se va alia la asemenea initiativa? Vor ramane si scolile noastre deschise de Craciun? Nostalgia vremurilor de demult va trebui sa lase loc timpurilor de azi, a vietii frenetice in care nu mai avem timp de nimic, nici chiar de noi insine si de familiile noastre?
Raspunsuri
marius spune:
Imi pare rau sa citesc ceea ce scrii. Pe de alta parte nu cred in Romania sa se schimbe ceva in acest sens. Nu stiu ce sa spun, dar prin traditie cel putin in Romania, e clar ca sarbatorile de iarna si in special Craciunul sau Pastele ocupa un loc important si sper sa ramana pentru totdeauna importante pentru oameni.
Oricum, desi poate conteaza mai putin, eu macar atat pot sa fac, sa-ti doresc, Craciun Fericit, tie si celor din preajma ta!
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Tu poti face diferenta - voteaza-o pe Ioana - mar-2 - Fii tu un Mos Craciun! Multumesc!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
anya spune:
Nici in Romania nu suntem departe. Anul acesta vacanta de iarna incepe in 22 dec si se termina in 4 ianuarie.
Din pacate, pentru copiii mei vacanta de Craciun nu inseamna ce povestesti tu ci stat acasa cu bunicii. Eu lucrez pana seara tarziu si nu pot sa-mi iau concediu in perioada sarbatorilor. Mosul aduce bradul si-l lasa pe balcon - ca sa-l impodobeasca copiii pt ca mami si tati nu au cand (poate noaptea?). Cozonac face masina de paine iar sarmalele - noroc cu bunica. Bucate speciale nu am cand sa fac daca ajung seara pe la 9...Colinde in jurul bradului noi n-am cantat - copii crescuti la oras. Stiu mai multe colinde copiii mei - pt ca le invata la gradinita sau la scoala. Prietenii nostri lucreaza la fel de mult, asa ca si ei abia asteapta Craciunul sa doarma in casele lor. In perioada respectiva bucuria vine de la serbarile facute la gradinita/scoala si cadourile de la Mos. Cu bunicii ne intalnim zilnic pt ca au grija de copii pana ne adunam noi, parintii, pe acasa, asa ca nici intalnirea cu ei nu e ceva special. Plus ca si bunicii daca stau cu ei zilnic nu au timp de curatenie/mancaruri speciale si abia asteapta cateva zile de liniste in casele lor.
Asa ca, pt noi ziua Craciunului e zi de liniste, dormit si jucat cu jucariile noi. Perioada de dinainte e alergatura (servici/serbari) si stat in ambuteiaje cu orele. Daca drumul servici casa il fac duminica in 15 min si in zi obisnuita in 30-40 min, de sarbatori fac cel putin doua ore. Incep sa urasc sarbatorile.
mcoca spune:
PAi atunci nu au decat sa desfiintzeze toate vacantzele, nu? Ca de ex eu am 7 saptamani de vacantza, iar copiii vre-o 20 cred.
Si cum adica numai unele scoli au desfiintat vacanta si nu toate? E autonomie la nivelul fiecarei scoli? Sau scolile propun un fel after school pe perioada vacantzei? Mi se pare tare dubios.
Vicky si Printzesone
anya spune:
Am citit acum ceva vreme un studiu referitor la zilele de vacanta si Romania e in top cu prea multe zile de vacanta. In Europa, parca Marea Britanie are cele mai putine, cam jumatate din cate avem noi. Conform studiilor, se pare ca in perioada vacantelor copiii uita materia si ca vacantele lungi nu sunt productive. Se pare ca pregatesc o micsorare a numarului de zile de vacanta. Oricum in acest an scolar si vacanta de vara e putin scurtata. Incepe in 18 iunie si se termina in 11 sept.
Copilarie? Nu ne mai trebuie! Sa fim productivi de mici!
CristinaT spune:
Normal ar fi ca vacanta de iarna sa se lungeasca, iar cea de vara sa se scurteze! Asta ca sa se faca economia pe care incearca sa o obtina acum prin micsorarea orelor, ma refer la noi in tara.
Cat despre vacantele de Craciun din Italia- nu vad nimic rau in asta daca nu este obligatorie prezenta si nu fac lectii. Cei care trebuie sa munceasca ce pot face cu copii decat sa-i lase singuri acasa?
alinutza00 spune:
Din cate stiu e vb de o minoritate, nu majoritatea scolilor! In Milano sunt 6.
S a oferit o alternativa famiilor ce au intr adevar nevoie, nu exista obligativitate. Nu se fac lectii ci diverse activitati
http://milano.corriere.it/milano/notizie/cronaca/10_novembre_22/scuole-aperte-natale-1804219240771.shtml
Deci un fel de campus, merge cine vrea, nici vb de "au desfiintat vacanta de Craciun. "
desprecopii spune:
Si eu sustin infocata vacantele. Copiii au deja o programa mult prea incarcata si nu ajuta la nimic aceasta suprasaturatie. Pe de alta parte, in Olanda, desi vacanta de vara este de numai 6 saptamani, vor sa o faca mai mica pe motiv ca astfel vor adauga ceva la salariu profesorilor si copiii nu mai stau pe strada, la joaca, inutil.
Aici, in Cipru, vacanta de vara e de 2,5 luni - iuhu!!!
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
mcoca spune:
alinutza, deci e asa cum ma gandeam. Asta mi se pare o initziativa buna. Am impresia ca autoarea topicului e in cautare de voturi
.
Vicky si Printzesone
lorelaim spune:
adevarul-adevarat ca viata copiilor ar fii de o mie de ori mai faina fara scoala... DELOC! adica - ma rog - cu home-schooling... da' sa nu trebuiasca sa se scoale dim devreme si cu ochii carpiti de somn sa se taraie pe ploaie, pe vant, pe zapada, pe getus prin transportu'n comun pana la sc...
ce pacat ca nu toate tarile accepta home-schooling... 
Ramonika spune:
e o tampenie sa desfiintezi vacantele, ami ales cea de Craciun.
la noi vad ca dau zile libere din ce in ce mai multe, au dat pe cea de Rusalii si Sf. Maria, acum vor sa dea de 24 ianuarie.
pe de alta parte apar zvonuri ca se va munci 12 ore zilnic
nu stii ce sa mai crezi...
Ramonika
Ruxandra (30.11.2009)
tati
si Vladutz