Asigurarea locuintei

Asigurarea locuintei | Autor: accept92

Link direct la acest mesaj

http://www.gandul.info/financiar/asigurarea-obligatorie-a-locuintei-in-vigoare-de-azi-cat-costa-si-cine-o-vinde-6558117

Deschid acest subiect fara sa ma fi informat prea bine inainte, dar cum legea e inca in faza de proiect nu stiu daca merita. Totusi, obligativitatea unei astfel de asigurari mi se pare un abuz. La asigurarea masinii pot intelege, intrucat cu masina ii poti face dauna altuia...dar cand e vorba de locuinta?

Nu stiu daca e mult sau putin...dar in principiu nu vreau sa platesc asigurare in caz de inundatie pentru locuinta mea de la etajul 3. Cand o ajunge apa la nivelul asta in Bucuresti nu cred ca imi va mai fi utila asigurarea. In alta ordine de idei...pentru o locuinta in bloc cu bulina se plateste cat una intr-un bloc din anii 90? Asigurarile astea functioneaza si ele dupa niste principii...mai bine ar numi-o 'taxa de protectie impotriva amenzii de la stat' decat asigurare.

Vreau sa aud totusi si parerea celor care cred ca o astfel de masura este buna...cum domnii care legiuesc ne reprezinta ma gandesc ca trebuie sa existe si aceasta categorie de cetateni. M-as simti mai bine sa platesc aceasta taxa daca m-ar convinge cineva ca e in interesul general.

Editez, ca am gresit...din moment ce e obligatorie incepand de azi, legea nu e in faza de proiect.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns fritz spune:

O mica mentiune...articolul e din luna iulie,iar daca am inteles eu bine, asigurarile trebuiesc facute in termen de 6 luni, deci se apropie termenul final...

Cu toate astea, am auzit mult prea putine persoane care si-au facut pana in acest moment asigurarea, desi se pare ca amenda e de 500 de lei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui fritz

O mica mentiune...articolul e din luna iulie,iar daca am inteles eu bine, asigurarile trebuiesc facute in termen de 6 luni, deci se apropie termenul final...

Cu toate astea, am auzit mult prea putine persoane care si-au facut pana in acest moment asigurarea, desi se pare ca amenda e de 500 de lei.

Da, ai dreptate, nici n-am observat. Prea putine se stiu totusi despre aceasta asigurare avand in vedere apropierea termenului final. Eu acum vre-o 2 saptamani am fost sunata sa raspund la cateva intrebari intr-un studiu de piata. Se pare ca firmele de asigurari abia cerceteaza terenul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cred ca se poate discuta de obligativitate doar incepand cu anul care urmeaza.

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca va place votati-o pe Ioana - mar-2

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

- asigurarea este in cuantum fix de 20E pentru orice imobil cu valoare de piata mai mare de 20000E;
- prin urmare nu depinde de structura, anul constructiei, etc;
- acopera doar riscurile catastrofice (gen cutremur, inundatie provenita din rauri, lacuri, alunecari de teren);
- este deductibila din polita normala de asigurare (aceasta din urma va avea franchiza de 20000E);
- suma asigurata este maxim 20000E;

In cazul in care cocioaba valoreaza sub 20000E si Oltul sau Siretul au inghitit-o cu totul statul iti returneaza contravaloarea ei.
In cazul in care vila valoreaza 100000 de euro si la cutremurul prezis de Hancu se darama, statul iti da doar 20000E. Restul de 80000E vin de la firma de asigurari cu care ai incheiat asigurarea obisnuita (pe suma de 100000 - franchiza de 20000). Aceasta asigurare normala tine cont de structura, an, securizare, imbunatatiri, etc, in functie de care polita e mai mica sau mai mare, dar cu certitudine peste 20E.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Nu stiu daca asigurarea de care vorbesti e doar pt inundatii sau nu, insa am intrat sa ma "laud" ca acilea se asigura toate locuitele fie ele pe pamant sau la etajul 9.

Si pt ca astia sunt mai "jmecheri" aici sunt doua asigurari: building (adica cladirea fizica) si contents (adica ce are fiecare in locuinta).

Frumusetea e ca daca mi se fisureaza peretele fac claim pe asigurare si il repara. La fel tot ce tine de cladire in sine, podele, acoperisuri, temelii, inundatii etc.

La cea pe contents faci iarasi claim pe orice vrei, nu vine nimeni sa vada ce ai in casa, tu doar zici cat vrei sa fie asigurarea de mare, si daca ai un premium bunicel poti face claim la orice, la laptop de l-ai scapat in cada, la iphone de-l scapi in wc, si cel mai misto la macarea din frigider daca ti se strica frigiderul. Adica le spui ca aveai mancarica de cateva sutici si iti trimit cecul.

Partea nasoala e ca cu cat faci mai multe claimuri cu atat iti creste premium anul urmator.

Cam asa functioneaza p'acilea.

Eu zic ca e o idee buna asigurarea obligatorie, sa nu uitam de cate ori le ia apa casele celor de pe langa rauri si ei tot acolo isi construiesc cu ajutoare de la guvern. Cu asigurare, ori platesti si ti-o asigura (banuiesc ca e un premium mare rau) ori te muti mai la deal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teo1970 spune:

pe linga ce-a zis deja Capcaunul, eu am inteles ca cei care au deja o polita (facultativa) de asigurare multianuala care acopera cele 3 riscuri (inundatii, cutremur, alunacari de teren) - nu o mai fac pe cea obligatorie

daca cele 3 riscuri nu sunt acoperite (si doar 2 de ex.) - trebuie obligatorie

daca facultativa este facuta doar pe un an - in momentul in care expira se face una noua "fransizata" ca sa zic asa - se splituieste asigurarea in 2 - partea obligatorie si partea facultativa

eu cam asa am priceput, m-am interesat pt ca am credit ipotecar si am vrut sa stiu sigur daca sunt obligata sau nu sa fac asigurarea asta noua
eu am o polita care acopera toate cele 3 riscuri si este incheiata pe toata durata creditului (desigur, pot schimba asiguratorul la aniversarea anuala si atunci mi se face o polita noua cu cele 2 parti distincte: obligatoria si facultativa )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raton spune:

Am intrebat la firma la care am eu asigurarea de casa si mi-au zis asa: toate asigurarile (facultative) care acopereau riscurile pe care le acopera asigurarea obligatorie raman valabile pana la expirarea termenului contractual si nu e nevoie de alta asigurare (adica cea obligatorie). In momentul expirarii, esti obligat sa cumperi asigurarea obligatorie, pe care o poti completa cu asigurare facultativa, cu fransiza sau alte variante.

Ne votati, va rugam? rat1 si rat 2 http://www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=24

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

accept de ce ti se pare un abuz, nu inteleg
daca este o catastrofa naturala sau o explozie, trebuie statu sa sara cu ajutoare, sa ne faca casele?
de ce sa fie obligatia statului acest lucru, nu intelegadica pe impozitele mele sa dea banii pe casele cuiva care nu a avut 10 euro sa isi faca o asigurare, nu e corect
plus ca mai primesc si ajutoare, gen termopane, si altele si le vand, ori au pretentia ca in locul caselor de paman pe care le-au avut sa primesca Palatul Cotroceni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Luna,si la noi se asigura casa ca si structura si bunurile din casa separat!Tata are asigurare la una din case 50000E si 5000 E bunuri!
Eu trebuie sa ajung la o firma de asigurari sa vad daca pot sa fac o asigurare la o casa,fara sa fiu eu proprietar, sau trebuie s-o car pe mamaie dupa mine.

De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui olim

accept de ce ti se pare un abuz, nu inteleg
daca este o catastrofa naturala sau o explozie, trebuie statu sa sara cu ajutoare, sa ne faca casele?
de ce sa fie obligatia statului acest lucru, nu intelegadica pe impozitele mele sa dea banii pe casele cuiva care nu a avut 10 euro sa isi faca o asigurare, nu e corect

Pai nu consider ca este obligatia statului. Daca nu am asigurare si imi ia foc casa ... ghinion. Dar lasa-ma sa imi asum riscul, nu ma obliga sa ma asigur. Ce-ar fi de maine sa ne oblige statul sa luam vitamine. Ar fi bine pentru industria producatoare, nu? In sensul asta consider ca e un abuz.

Mergi la inceput