Revista Mami impotriva alaptatului in public (2)
Raspunsuri - Pagina 17
ramiris spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sunshine Nu cred ca ceva din tot scandalul asta se va simti cat de putin in vanzarile revistei. Oricum foarte multe mame dau lapte praf sau de vaca copiilor de varsta copilului in discutie (copilul Anei), asa ca probabil sunt oricum pe aceeasi unda de discutii cu revista. Ala e publicul caruia se adreseaza revista si nu cred ca acel public va sanctiona revista prin necumparare. |
Ca sa ne lamurim de la inceput, am copil mare, a trecut de mult timp vremea alaptatului si subiectul nu ma impacteaza direct.
Insa afirmatia de mai sus mi se pare extrem de agresiva si nepotrivita. Nu vad de ce mamele care isi hranesc copiulul (din ratiuni sau constrangeri numai de ele stiute) cu lapte praf sau lapte de vaca sunt categorisite ca facand automat parte din publicul tinta al revistei mami, public despre care trebuie sa subintelegem ca este de calitate proasta si ca nu are rost sa avem pretentii prea mari de la el.
Sunshine, nu crezi ca e deplasata afirmatia ta si ca jigneste prin generalizare foarte multe persoane despre care iti imaginezi ca stii ce cumpara si cum gandesc numai pentru ca nu-si (mai) alapteaza copii?
Mie chestia asta mi-a sunat a "Cine alapteaza e destept si demn de luat in seama, restul lumii...e exact opusul."
Ca opinie personala, revista Mami si-a facut un deserviciu de imagine enorm iar dna AM a speculat o oportunitate de a-si crea capital de imagine. Nimeni nu e Alba ca Zapada in povestea asta. Din punctul meu de vedere revista a actionat absolut neprofesionsit mai ales tinand cont de profilul ei si tipul evenimentului la care participa insa mi se pare ca "victima" a pus intentionat paie pe foc. Ca a facut-o numai pentru o cauza nobila, aceea de a apara un drept al copilului, sau ca a profitat de oportunitate pentru a flutura stindardul cauzei nobile ca sa se poata face ceva mai cunoscuta decat era ramane de vazut.
pisi-pis spune:
ramiris, cred ca sunshine s-a referit la mamele care considera ca la 11 luni copilul e oricum mult prea mare ca sa mai suga - ce-i mai trebuie? - si la diversificare e trecut automat pe lapte praf sau si mai rau de vaca. Nu cred ca s-a referit la mamele care au avut ghinionul sa aiba probleme cu suptul la san sau cu laptele, si care au trebuit sa-i dea copilului completare. Chiar am exemplul unei colege, care a insistat cu pediatrul (acesta nu era de accord) sa-i dea baietelului de 11 luni, nascut prematur, iaurt. Da, vorbim de Danonino ala plin de tot soiul de minuni si muult zahar.
Mami de
Laura (14.06.2010) si
Mitza Fetitza
cristoiu spune:
pisi pis, stai putin, sa nu cadem in extreme totusi. Este aiurea sa fii extremist si sa arati cu degetul mamele care alapteaza pina la pubertate (fiecare cu alegerea personala), dar la fel e sa o faci cu cele care nu alapteaza pina la cel putin virsta X.
Eu am alaptat pina pe la 6 luni si ceva. Sa trec la colt?
pisi-pis spune:
Cristoiu, vazut asa cum ai prezentat tu situatia, ai dreptate, si imi cer scuze. Pana la urma da, fiecare mama are dreptul sa aleaga ce face cu corpul ei, si fiecare stie care-i sunt motivele pentru care intrerupe alaptatul. Si nimeni nu are dreptul sa o judece.
Avem in general tendinta sa vedem problemele unilateral, eu ma gandeam de fapt la comentariile/insistentele unor femei, cum ca neaparat sa intrerup alaptarea dupa 3-4 luni, daca nu vreau sa ajung cu sanii prinsi in elasticul de la chilot. Pentru ca oricum bebe a luat suficienti anticorpi, si mai mult chiar nu e necesar (eventual laptele se si strica).
Mami de
Laura (14.06.2010) si
Mitza Fetitza
Bebe Beca spune:
Pisi pis, nu as vrea sa starnesc o noua discutie, insa te contrazic putin la afirmatia fiecare mama are dreptul sa faca ce doretse cu corpul ei, facand referire strict la femeile care refuza sa alapteze din considerente estetice. Mie alaptarea mi se pare un drept al copilului, si mama ar trebui sa renunte la drepturile ei pentru copilul caruia a ales sa ii dea viata. Insa, precizez inca o data, vorbesc strict despre mamele care nu vor sa alapteze pt ca li se lasa sanii, de exemplu. Sau pt ca li se pare prea greu, sau pentru ca nu slabesc, sau pt ca nu pot merge la chefuri, sau etc.
Ioana,
Rebeca (16.05.2004),
Sara (17.04.2009) si
26+ 
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca
sunshine spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui ramiris
Ca sa ne lamurim de la inceput, am copil mare, a trecut de mult timp vremea alaptatului si subiectul nu ma impacteaza direct. Insa afirmatia de mai sus mi se pare extrem de agresiva si nepotrivita. Nu vad de ce mamele care isi hranesc copiulul (din ratiuni sau constrangeri numai de ele stiute) cu lapte praf sau lapte de vaca sunt categorisite ca facand automat parte din publicul tinta al revistei mami, public despre care trebuie sa subintelegem ca este de calitate proasta si ca nu are rost sa avem pretentii prea mari de la el. Sunshine, nu crezi ca e deplasata afirmatia ta si ca jigneste prin generalizare foarte multe persoane despre care iti imaginezi ca stii ce cumpara si cum gandesc numai pentru ca nu-si (mai) alapteaza copii? Mie chestia asta mi-a sunat a "Cine alapteaza e destept si demn de luat in seama, restul lumii...e exact opusul." Ca opinie personala, revista Mami si-a facut un deserviciu de imagine enorm iar dna AM a speculat o oportunitate de a-si crea capital de imagine. Nimeni nu e Alba ca Zapada in povestea asta. Din punctul meu de vedere revista a actionat absolut neprofesionsit mai ales tinand cont de profilul ei si tipul evenimentului la care participa insa mi se pare ca "victima" a pus intentionat paie pe foc. Ca a facut-o numai pentru o cauza nobila, aceea de a apara un drept al copilului, sau ca a profitat de oportunitate pentru a flutura stindardul cauzei nobile ca sa se poata face ceva mai cunoscuta decat era ramane de vazut. |
Ramiris, ca sa ne lamurim de la inceput
| citat din mesajul lui ramiris public despre care trebuie sa subintelegem ca este de calitate proasta si ca nu are rost sa avem pretentii prea mari de la el. |
?
Ha??? Am facut cumva afirmatii despre calitate?
E exact cum ti-a explicat pis-pis, vorbeam ca femeile carora se adreseaza revista, sunt mamele care la 11 luni au copiii deja intarcati si trecuti pe lapte praf sau de vaca. Nu discut motivele, fiecare e cu treaba lui si numai el isi stie probleme. Discut un fapt.
Si daca n-ar fi asa, cum de sunt asa multe teme in revista si pe site-ul lor care vorbesc despre intarcare, despre camera bebelusului, despre gradinita... a , si despre intarcare? Am spus despre subiectele despre intarcare?
N-am gasit prea multe subiecte care sa le invete pe gravide cum sa-si pregateasca/ingrijeasca sanii pentru un alaptat reusit. Si alaptarea la cerere nu e explicata prea des. Poate doar sar eu subiectele, dar zau ca sunt rare.... spre deosebire de cele despre intarcare.
Deci ala e publicul caruia se adreseaza revista. Si in cazul asta, nu ai cum sa te astepti de la niste femei care sunt pe aceeasi lungime de unda cu revista sa o sanctioneze prin necumparare. De ce ar face-o?
Daca femeile ar fi mai obisnuite cu ideea de alaptare la cerere (ceea ce ar cam fi in sarcina unei reviste care se vrea pro-alaptare - altfel cum poti sa te declari pro-alaptare?), atunci cu siguranta ar fi fost si mai multe femei care ar fi ripostat atunci cand o mama nu a fost lasata sa alapteze.
Dar femeile cele mai multe nu sunt invatate cu ideea de alaptare la cerere si atunci li se pare normal ca locul lor e intr-un loc ascuns atunci cand alapteaza.
S-a inteles acum? Ne-am lamurit suficient?
pisi-pis spune:
| citat din mesajul lui Bebe Beca Pisi pis, nu as vrea sa starnesc o noua discutie, insa te contrazic putin la afirmatia fiecare mama are dreptul sa faca ce doretse cu corpul ei, facand referire strict la femeile care refuza sa alapteze din considerente estetice. Mie alaptarea mi se pare un drept al copilului, si mama ar trebui sa renunte la drepturile ei pentru copilul caruia a ales sa ii dea viata. Insa, precizez inca o data, vorbesc strict despre mamele care nu vor sa alapteze pt ca li se lasa sanii, de exemplu. Sau pt ca li se pare prea greu, sau pentru ca nu slabesc, sau pt ca nu pot merge la chefuri, sau etc. |
Pai noi de fapt suntem de acord. Si eu ma enervez cumplit cand mi se spune sa renunt la alaptat ca mi se strica sanii, sau mai nou, ca trebuie sa tin regim fara lactate, pentru ca e bebe suspect de intoleranta. Multa lume ma ia drept nebuna ca la 5 luni si la aproape 9 kg cat are bebe inca ma mai "ambitionez" sa alaptez fara sa pot manca de toate.
Dar, indiferent cat consider ca elasticitatea sanilor junelor si betia de sambata seara nu sunt motive seriaose sa te lasi de alaptat, nu am eu dreptul sa judec, pentru ca prin lege, fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu corpul lui. Mama si copilul sunt persoane separate, si, chiar in cazurile extreme cand copilul e maltratat, mama este decazuta din drepturi, dar nu o poate obliga nimeni sa faca cu corpul ei ceea ce nu vrea.
Mami de
Laura (14.06.2010) si
Mitza Fetitza
300 spune:
Maru nu-mi rastalmaci vorbele, am spus doar ca intre cele doua parti nu exista un contract deci cei de la Mami n-ar fi fost indreptatiti sa o izgoneasca pentru ca alapta "in execitiul functiunii", asa cum sustinea colega dumitale pe care ai citat-o cu cateva pagini mai devreme. E clar ca deontologic vorbind se verifica ideea aia cu cate bordeie, atatea obiceie, dar intelege si tu ca eu una am fost in mijlocul acelor oameni si am incercat si eu sa relatez o fata a evenimentelor pe care am simtit-o pe pielea mea. (desi repet, in fond care este problema, eu am fost cu fata la mine la job si am alaptat-o cand avea 4 luni; nu in fata tuturor din birou ca in vechea locatie exista un separeu, dar le-am explicat ca am nevoie sa fac asta si nu s-a suparat nimeni, pp ca tot in public este pana la urma)
Banuiesc ca deja ce s-a intamplat de fapt acolo nu mai intereseaza pe nimeni, pentru ca nu se pupa cu creditele fiecarei "moderate" care a comentat la acest subiect... Adica ok, hai sa ne luam de tot felul de nuante, hai sa aratam cu degetul, hai sa ne ascundem dupa perdea ca sa se simta bine toata lumea.
E clar ca alaptarea ramane un subiect hot si in viziunea mea inutil dezbatut pro sau contra, ca pana la urma e la fel de normal ca o gura de apa intr-o zi torida, ce-o fi atat de mirare la un copil care suge? Noi am facut ceva, am atras atentia asupra acestui act, aratand lumii ca inca exista, adica 15 copii romani din 100 au avut bafta sa puna macar o data gura in viata lor pe un san, asa cum le dicteaza instinctul. Adica nu 85% ci 15%, ok? Restul discutiei si intorsul asta pe toate fetele posibile si imposibile nu ar trebui sa umple atatea pagini. Intentia este ca oamenii sa gaseasca alaptarea normala in orice conditii. Din cauza ca un procent atat de mare nu a beneficiat de sanul mamei mai mult de 3 luni a facut ca un copil mai mare alaptat sa para un cal breaz, ceea ce normal ca a dat nastere la o gramada de legende urbane, la prejudecati de tot felul.
Multi oameni nici macar nu mai stiu cum se comporta un copil la san! Iata un exemplu personal, soacra mea, care a alaptat putin (este mama unui prematur care nu i-a fost dat la san din motivele clasice, a unei fetite decedate la nastere si a unui copil care a luat calea biberonului dupa ce ea s-a intors la munca, la 3 luni de la nastere (ea crede ca e din cauza ca lucra in mediu toxic, poate foarte bine sa fi fost asa)... ei bine dumneaei nu stia ca un copil depune uun efort mare cand suge, incat se inroseste sau transpira. SI culmea e ca nu a observat asta direct la copila mea, ci i-a spus o prietena despre asta, tot bunica, apoi a vazut-o pe Anda recent intr-o seara imbujorata dupa o partida crancena de supt si -a minunat. Astea par detalii, dar generalizati va ro pentru toata lumea care chiar nu a avut ocazia sa vada asemenea comportamente, este vorba de aceeasi majoritate care cu greu pricepe ca un copil atat de mic nu dreste ceai cu biberonul in locul sanului la cerere, si care crede inocent ca iti poti "regla" un program in asa fel incat sa nu fii nevoita sa alaptezi afara.
Si mai ganditi-va ca o mama care alapteaza efectiv la cerere fie nu mai iese nicaieri, fie iese peste tot, inclusiv sa militeze pentru o cauza, cu a facut doamna Maita. Un copil alaptat e mult mai stresat daca este lasat cu o terta persoana decat daca este purtat de mama sa intr-o multime "neigienica", unde cere sa suga uneori pentru confortul personal.
Imi cer scuze pentru cearsaf, chiar nu mai voiam sa intervin pe subiect dar n-am mai rezistat citindu-va :)
eliza_rusu spune:
Treaba cu "dreptul" de a alapta face parte din conceptul mai larg de drepturi si libertati umane. Fiecare poate spune eu sunt liber sa fac ce vreau, cand vreau si unde vreau, pentru ca sunt liber!!! si am drepturi!!!
Eu libertatea o inteleg ca dreptul meu de a face ce vreau in masura in care nu-l deranjez pe altul. Daca m-i se spune ca deranjez pot sa-mi iau drepturile si libertatile si sa le mut 2 metri mai incolo, unde nu se supara nimeni. Si asta cred ca este bun-simt elementar.
Da, copiii nu se incadreaza in acest eufemism si stiu asta pentru ca inca i-mi alptez fetitza de 11 luni. Si tocmai pentru ca sunt in acesta situatie stiu ca un copil de 11 luni nu este dependent de laptele matern, ci de afectiune. Cand cere tzitzi nu o face neaparat de foame ci mai mult de "alintaroma". Asa ca tot acest tambalau pe marginea subiectului este o exagerare cu un scop pe care nu l-am inteles.
Daca s-ar milita pentru obligativitatea infiintarii camerelor speciale pentru schimbatul si alaptatul copiilor in institutiile publice, ceva in genul rampelor pentru handicapati, as fi total de acord. Alfel e doar o exhibitionista care nu are altceva de facut decat galagie.
manumanu spune:
Perfect de acord... aproape ca nu mai e nimic de adaugat... oricum, situatia e revoltatoare... Suntem o tara trista si din ce in ce mai de neinteles...
| Citat: | ||
citat din mesajul lui daniela_b
In sfirsit, bine ca am redus cit de cit situatia la rational. Pe scurt: chichita numarul 1 e ca avem un event (sa-l numim astfel ) organizat pentru si despre copii ( Chichita numarul 2 e pe invers fata de chichita numarul 1, intrucitva ( mianna sper ca ma urmaresti si esti gata sa corectezi oricare exprimare sau scriere eronata, intrucitva se scria legat ultima oara cind am invatat eu si nu renunt la i din i nici s ma tai, limba noastra e o comoara si e vie oameni buni). Adica: e rational sa inviti o purtatoare de cuvinte si idei la tema pentru si despre copii si sa-i interzici prin contract sa isi alapteze copilul in timpul programului sau prestabilit de comun acord, odata ce te numesti "mami"( revista) si lucrezi pentru si despre copii? Chichita numarul 3 si singura care conteaza (cred eu) e ca oamenii mai degraba ar suferi o amputare ( metaforic vorbind? http://en.wikipedia.org/wiki/Escalation_of_commitment In fine, despre chichita #4 :lapte praf si sponsorizari nu are rost sa vorbim, intelegem cu totii ca nu intereseaza pe nimeni sa discutam asta fiindca ne va lua prea mult timp din timpul lor si timpul e pe bani, foarte multi bani, foarte multi, am zis multi? Dar "foarte"? Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii |
mamica de Anastasia si Radu, 23 noiembrie 2008