Asigurarea de sanatate
Buna seara!
Vreau sa ma lamuriti si ma ajutati cu ce ar trebuie sa se face in urmatoarea situatie.
Tata nu lucreaza, nu e somer, nici pensionar..deci nu realizeaza nici un fel de venit. Are teren agricola , privatizari nu.
In decursul a vreo 5 ani a fost internat de cateva ori in spital (3-4 ori) , moment in care noi ne duceam si ii plateam la Casa de asigurari de sanatate o anumita suma pentru a nu plati spitalizarea. La ultima internare (2008)am platit si din urma toata suma pt a beneficia de asigurare. Dar de atunci nu s-a mai cotizat nimic. Vinerea trecuta i-a venit prin posta instiintare sa plateasca suma de 250 ron asigurarea si penalizari 500 si ceva de roni.
Eu nu inteleg acuma..de ce e obligatoriu sa plateasca? de ce fratelui meu care e in italia nu ii vine aceasta asgurare? de ce mie care nu am lucrat 1 an de zile nu mi-a venit obligatia de a plati asigurarea? si imi inchipui ca nea Vasile de la tara care traieste de pe azi pe maine , nici el nu o plateste...ii vine si aluia executare silita pt neplata? Daca nu ai venituri cu ce/de ce sa o platesti??
Si ce pateste tata daca nu plateste sumele respective?
Elena & Denisa
Raspunsuri
Mediajust spune:
Ce inseamna "privatizari nu"? Ce se intampla pe terenul acela, este dat in arenda? Este actionar/asociat in vreo societate agricola cu acest teren? Vinde produsele, este producator individual?
Trebuie intrebat la Casa - daca chiar nu are niciun venit este greu de spus de ce este somat. Ori este o greseala, ori ati semnat un contract de asigurare voluntara pe care nu l-ati mai platit, ori serviciile medicale au depasit valoarea contractului si era nevoie de coplata - doar acolo te lamuresti.
Daca nu plateste, iar datoria este totusi reala, se poate ajunge la executare silita.
Ele spune:
Privatizari nu -adica nu are nici un fel de societate unde sa fie actionar sau cu o alta functie din care sa obtina vreun fel de venit.
Pamantul este dat la o asociatie, de unde i se da o cota la sfarsit de an. Nu o cantitate f mare pe care sa o valorifice in vreun fel. E sa zic , faina de grau pt o iarna.
Eu am sunat azi la Casa si mi s-a zis ca aceasta asigurare nu este optionala ci Obligatorie si tb sa o plateasca fiecare persoana in parte.Daca nu are venit si beneficiaza de ajutor social de la primarie sa duca dovada . Primaria nu i-a dat ajutor social, pt ca bugetele alocate sunt prea mici ca sa poate intra chiar toti care nu au venit.
Contract nu s-a semnat cu Casa, dat fiind ca noi am platit asigurarea, fara sa fie tata de fata.
Elena & Denisa
marius spune:
Plata asigurarii este obligatorie. Neachitarea duce la penalitati care pot deveni usturatoare.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca va place votati-o pe Ioana - mar-2
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Ele spune:
Marius si daca nu ai de unde?
Si eu un an nu am lucrat, o sa primesc din urma sa platesc? plus cei plecati in strainatate?
Am uitat sa completez : cum e posibil sa nu iti vina doi ani nici o instiintare ca dupa care sa ai penalitati sume aberente? mi se pare firesc sa te instiinteze in max 3 luni de zile de neplata.
Elena & Denisa
Tonia Antonia spune:
Eu cred ca din momentul in care ati cotizat la CAS s-a realizat un fel de contract. Nu e normal sa platesti asigurare numai atunci cand ai nevoie de spitalizare, ca nu se mai incadreaza in principiile de baza ale asigurarii.
Ori esti ori nu esti asigurat! Cand are nevoie de spitalizare e asigurat, cand nu, nu mai e asigurat...
Apoi mi se pare aberant ca o persoana fara venit sa fie obligata se incheie o asigurare daca nu are cu ce sa o plateasca. Inteleg sa isi asume riscuri in caz de boala dar nu vad cum ar putea sa se asigure daca nu poate cotiza.
Nu prea inteleg eu cum e cu asigurarea obligatorie...De ex eu eram somera in Romania, am plecat din tara si nici prin cap nu m-a trecut sa anunt CAS de exemplu. De 3 ani platesc asigurari in alta tara, beneficiez de ele si ce ar fi daca CAS din Romania ma someaza acum sa platesc din urma pentru 3 ani?! In conditiile in care nu exista un contract de munca in Romania si nici un contract intre mine si CAS. Doar pentru ca sunt cetatean roman asigurarea la CAS e obligatorie?
Abia astept sa vad ce se mai raspunde pentru ca mi se pare foarte ciudata situatia...
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Plata asigurarii este obligatorie. Neachitarea duce la penalitati care pot deveni usturatoare. www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca va place votati-o pe Ioana - mar-2 Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Plata asigurarii este oblligatorie la obtinerea unui venit.
Altfel nu (fa-mi o trimite unde scrie ca esti obligat sa ai asigurare in lipsa unui venit - poate imi scapa mie).
Ele spune:
Multumesc de raspunsuri!
Dar totusi spuneti-mi ce trebuie sa fac in situatia in care tata a primit plicurile cu sumele respective.
De la Casa normal ca mi s-a zis sa se plateasca.
Demersurile legale sau urmatorii pasi care ar fi pt a stige aceste datorii.
Elena & Denisa
marius spune:
Trebuie mers acolo si achitat la caserie. De asemenea vi se comunica nivelul (valoarea)asigurarii si modalitatea de plata a acesteia.
Daca nu mergeti penalitatile vor curge ca sunt pe calculator nu le sterge nimeni de acolo si el tot aduna si aduna si la un moment dat sigur va exista clipa in care vor trece in executie.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca va place votati-o pe Ioana - mar-2
Ele spune:
Marius adica platesc ce are de platit dar fara penalitati si cum adica? e obligat sa dea lunar chiar daca nu are venit?
Si de ce sa dau penalitati daca ei timp de doi ani nu au trimis nici macar o instiintare ?
Elena & Denisa
marius spune:
Obligatiile de plata decurg din contractul de asigurare nu din veniturile realizate sau nerealizate. Exista un contract de asigurare in baza acelui contract se precizeaza obligatiile de plata si desigur modalitatea lor de plata. Atata vreme cat acel contract este in vigoare implicit isi produce efectele.