Nasterea acasa (in cada)
Raspunsuri - Pagina 19
vikinga spune:
La subiectul de fata majoritatea mamelor care au raspuns au sustinut nasterea asistata. Insa foarte adevarat ca e timpul pentru o schimbare. Si asta incepe de la trecerea in legalitate a moaselor care ajuta nasterile la domiciliu si mai ales, specializarea si instruirea moaselor din spital.Ar fi si mai ieftin pentru un spital la urma urmei si uite asa poate cheltuielile ar fi redistribuite mai cu spor. Un doctor costa mult mai mult daca asista citeva ore integral o nastere. Nu mai vorbesc de operatii, taieri, coaseri si asa mai departe.Care e rata cezarienelor in Ro? In multe tari la nastere moasa e sefa, doctorul intervine doar cind e cazul, daca-s complicatii.Pentru binele si atmosfera relaxata a femeii in travaliu, o moasa poate fi de ajutor altfel, ca doar nu ar fi stat dr meu sa-mi puna muzica si sa ma maseze si sa aprinda si luminarele ca la cine romantice:) El e medic si face ceea ce trebuie sa faca. Moasa mea de ex tinea cursurile pentru gravide, ore de innot si pt gravide si pe urma pt mamele cu bebelusi, inainte de nastere acupunctura pentru un travaliu mai scurt, masaj, cursuri de gimnastica pentru revenirea zonei problema dupa o nastere naturala (excelente! le recomand!). Vin acasa, urmaresc bebelusul, evolutia eventualelor rani ori disconforturi ale proaspetei mamici.Moasele de generatie noua, merg la cursuri, afla noutatile in domeniu. Eu gasesc a fi ideala combinatia asta intre experienta din batrini si informatiile noi medicale care se imbina cu succes intr-o moasa buna. Am zimbit in sinea mea cind o moasa imi explica importanta psihologica a fesului pentru un nou nascut, ca fiind o delimitare intre el si exterior, la fel ca in burtica, el nefiind inca pregatit pt a da cap cu lumea mare:)(noi astea tinere care pe oriunde ne mistocarim mamele si bunicile pt fesuri si sosetele
) si cum bebelusii adora sa aiba picioarele caldute, in soseste si sosonei caldurosi, de citeva ori pe zi chiar recomanda sa-i imbaiez talpile in apa calduta, ca ii relaxeaza si ii e bine si cum mititeii de ei inca nu au o circulatie periferica inca buna. Asteptam cuminte sa-mi zica si de ilicul in spate
, si-mi ziceam in sinea mea ca o sa-i cer scuze mamei:).Pe urma citind nota de plata cu toate interventiile si costurile lor am observat ca medicul cu toate ca a stat in preajma putin timp, doar cind a fost nevoie, la inceput si sfirsit cam asa, era platit pe masura studiilor, adica f bine!Moasa desi a stat mai mult si m-a bibilit pe toate partile, platita si ea bine, insa respectind niste proportii.Si uite asa devine desigur mai rentabil pentru toata lumea o moasa ca prezenta principala intr-o nastere.Dar asta desigur intr-un sistem medical bine pus la punct.Ca pentru mame tot un drac e, ca probabil spaga va merge la moasa si nu la dr si daca tot e sa trebuiasca sa cotizeze isi zic pe bune dreptate ca mai bine la dr si gata. Medici care incurajeaza cezarienele ca-s mai rapide si banoase si uite asa ne invirtim in cerc si la urma dam din umeri.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo
sdcristian spune:
vikinga, in romania daca pui majoritatea femeilor sa nasca doar cu moasa iti fac un scandal monstru. aici inca e greu sa accepte sa nasca cu medicul de garda, sa nu il cheme special pe al ei in miezul noptii.
la voi e alta mentalitatea mamelor
aici sistemul e adaptat cererilor. daca 90% vor cu doctorul lor, asa se face. ce sa faci daca romanul e mai snob???!!!!
plus ca daca mergi la cabinet la un doctor cica i-ai cotizat toata sarcina asa ca sa faca bine sa se prezinte. (vorbesc de tariful de la cabinet privat, evident)
la noi cred ca problema majora sunt pacientele, nu doctorii.
uita-te si tu cate vin pe forum si intreaba ce doctor le accepta cezariana ca asa vor ele, sau ce motive sa inventeze sa spuna la doctor pentru cezariana. si daca le spui ca poate nu e asa bine cu ceza - ai lasa-ma, mama eroina ce esti, eu nu vreau sa sufar!!!!! 

mama de Carol (29.12.2008) si
6+
alex_andra spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui nelia
Nu spune nimeni ca travaliul nu difera de la femeie la femeie sau ca nu poate fi dureros, la urma urmelor pina cind nu nasti nu ai de unde sa stii. Ceea ce se spune aici este dreptul la o nastere asa cum si-o doreste fiecare, nu asa cum ti-o hotaraste fiecare. Intr-o tara civilizata trebuie sa existe si conditii sa nasti la spital daca vrei, dar si alte variante. Exemplele date cu bunicile, asa cum spunea Mindy, nu sint relevante pentru mine, pentru ca nici in dispensar sau in spital nu se nastea asa cum se naste acum din simplul motiv ca nici medicina nu era atit de dezvoltata cum este acum. Dar pe mine, femeie care am nascut complet natural ca asa am vrut, dar si pentru ca asa s-a intimplat, fara sa iau nici macar un paracetamol (pe care l-as fi luat cu siguranta daca ar fi fost nevoie), nu ma poate convinge nici AM ca e bine ce a facut ea, desi ii inteleg protestul, si sint de acord aici un pic cu LadyJ, dar nici toata aceasta campanie de medicalizare totala si inutila a nasterilor care se intimpla in lume. Sint tari care s-au trezit, care si-au dat seama ca impotriva naturii nu e bine sa mergi chiar asa, fara sa fie nevoie, indiferent de cite progrese face omenirea. Ce e bun si natural, lasa-l sa fie asa, ce rost are sa-l stricam. Si aici intra si nasterea, si alaptatul si multe alte lucruri nu numai legate de femei si de copii. Uitati-va un pic in jur si veti intelege ce vreau sa spun! Iar sa o facem mincinoasa, sa spunem ca vrea publicitate etc. despre o femeie care incearca un pic si altceva, mi se pare un pic cam prea mult. Daca asa a fost, de ce nu s-au luat masuri? A pus viata copiilor in pericol, atunci unde e protectia copilului, unde sint autoritatile care ar fi trebuit sa ia masuri? Ca doar o fi Romania ce o fi, dar nici ca in codru nu cred totusi ca se traieste. Si apoi, am citit istoria feminismului in lume (mentionez ca nu sint feminista radicala, in sensul ca eu vreau locul meu de femeie, nu-l vreau pe al barbatului, nu vreau sa fiu sudor sau sa muncesc in mina sau pe excavator - dar imi place sa fie acolo si acest drept, pentru cele care vor, ci vreau o meserie care imi place si ma atrage... in plus, daca vreau sa stau la cratita si linga fundicurile copiilor mei, sa am dreptul sa stau pentru ca asa vreau, nu pentru ca ma obliga cineva, ceea ce am si facut de altfel)... si mai toate 'deschizatoarele de drumuri' au fost caracterizate cum faceti acum cu AM. Va aduc marturii scrise daca nu ma credeti! E mult prea mult pentru multi dintre noi sa suportam ideile noi atunci cind majoritatea le respinge... Si asta o spun in primul rind eu, despre mine, e de lucrat la minte atunci cind vrei cu adevarat sa accepti diversitatea, diferenta si adevarul pina la coada... CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon) |
Nelia, ne cam invartim in jurul cuvintelor...
Eu n-am talentul tau oratoric, sa vorbesc mult si frumos (pentru care stii bine ca te admir), eu sunt mai la obiect.
Da, eu zic ca si-a pus copii in pericol. ma poti contrazice?
Daca era intr-adevar singura, asa cum sustine (daca nu era singura, inseamna ca a mintit, cine minte= mincinos), in momentul expulziei cine supraveghra copilul cel mare?
daca intr-adevar era singura in momentul expulziei si copilul avea probleme, cum se mobiliza sa fuga cu el la spital?
In 5 minute pana ajungea la spital era copilu dus de mult.
Imi pare rau , dar nu pot sa fiu de alta parere.
Ce s-a intamplat in partea cealalta, eu consider ca a provocat, continuand sa alapteze, dar asta e alta poveste.
Si nu, nu sunt de acord nici nu ce a facut acel barbat.
Iar daca nu era singura, deci minte, induce in eroare multe viitoare mamici.
De ce zic ca a manevrat? Pai simplu: s-i apara organizatia mai "in fata" , sa aiba castig de cauza pentru ce sau impotriva a ce militeaza ea.
Eu nu o vad o super eroina, cum o vad altii, ba dimpotriva.
Asta e.
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
ina.click spune:
Mai eu din articolul ala - scanat - vad ca sotul a fost prezent mereu.
Adica la ambele seturi de fotografii e sotul acolo, ba cu prosopul ba cu mopul.
24 + 
inaioana spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui alex_andra Daca era intr-adevar singura, asa cum sustine (daca nu era singura, inseamna ca a mintit, cine minte= mincinos), in momentul expulziei cine supraveghra copilul cel mare? |
Da. Si conform acestei fuzzy logic cei care au adapostit evrei in timpul prigoanei naziste sunt niste mincinosi si si-au pus proprii copii in pericol, ca daca erau descoperiti jar mancau. Si aia care au sustinut pe cei ce faceau rezistenta in timpul comunismului, la fel. Indiferent ce legi da statul, fie ele cat de stupide si inumane, daca cineva face nesupunere civica se numeste mincinos si infractor si trebuie repudiat. Si desigur, furia populara trebuie sa ii caute la origini si la ce au mancat in ultimii cinci ani ca sa ii poata defaima fara drept de tagada.
Stiu ca o sa spuneti ca aia e altceva si nu se compara, dar moralmente vorbind e fix acelasi lucru. O lege idioata si inumana si o persoana care nu se supune ei si vrea sa o schimbe.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
sdcristian spune:
moralmente e cu totul si cu totul diferit
unii vroiau sa salveze viata cuiva
ea si-a riscat viata ei si a copilului pentru... ce? sa fie la moda? sa devina celebra? sa fie cool?
mama de Carol (29.12.2008) si
6+
ladyJ spune:
Ioana, cred ca apelam la comparatii care nu au sens .
Din cate stiu eu, corecteaza-ma te rog daca gresesc, in Romania NU iti impune nici o lege sa nasti drogata,sub efectul medicamentelor, sa stai FIX in pozitia cutare, sa te taie FIX x centimetri.
Citind ce scrii , anume ´´lege idioata si INUMANA, ´´ m-as gandi, daca n-as fi romanca si n-as fi fost ever in Romania, ca in aceasta tara exista realmente o prigoana a gravidelor, o casapire a lor, o teroare, un adevarat genocid!Ca medicii sunt niste bau bau, macelari convinsi, nu te asculta si te folosesc pentru ´´fabrica de copiii´´ in care singurul tai drept e sa taci.
Cred ca exageram la greu.Fiecare pe parte ei.
--------------------------------------------
´´Cel care nu stie si stie ca nu stie, stie mai mult decat cel care nu stie dar nu stie ca nu stie´´
alex_andra spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui inaioana
Da. Si conform acestei fuzzy logic cei care au adapostit evrei in timpul prigoanei naziste sunt niste mincinosi si si-au pus proprii copii in pericol, ca daca erau descoperiti jar mancau. Si aia care au sustinut pe cei ce faceau rezistenta in timpul comunismului, la fel. Indiferent ce legi da statul, fie ele cat de stupide si inumane, daca cineva face nesupunere civica se numeste mincinos si infractor si trebuie repudiat. Si desigur, furia populara trebuie sa ii caute la origini si la ce au mancat in ultimii cinci ani ca sa ii poata defaima fara drept de tagada. Stiu ca o sa spuneti ca aia e altceva si nu se compara, dar moralmente vorbind e fix acelasi lucru. O lege idioata si inumana si o persoana care nu se supune ei si vrea sa o schimbe. Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011). |
of, of, ce ne mai place sa vorbim vorbe dar sa nu raspundem la intrebari simple....
AM sustine ca a nascut singura cu copilul de 18 luni, ne supravegheT.
eu trebuie sa presupun ca de fapt ea nu a nascut singura, ca de fapt copilul era supravegheat de vreo bunicuta, iar ea era asistata de nu stiu de moasa minunata....
eu trebuie sa presupun asta , pentru ca trebuie sa ma gandesc ca AM, stiind ca este ilegal sa nasca asistata de o moasa specializata, a mintit la TV , cand s-a laudat in gura mare, ca uite ce face ea, naste singura acasa, faceti ca mine, fetelor, bla,bla....deci, a mintit ca sa apere persoanele care erau in cas cu ea.
Of,of...ce ne mai place scenarita...
Ma amuz ingrozesc cand vad cata lume a pacalit "victima "de AM.
NU e o victima , e o inconstienta, nu realizeaza cate vor vrea sa o copieze, cu detaliile eronate pe care le-a dat publicitatii, iar oameni ca tine o sustin.
Nu vreau sa ma gandesc la ce va urma, groaznic...
Va lamentati atat de conditiile din spital, va ganditi la confortul mamei, dar la siguranta noului nascut cine se gandeste?
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
ladyJ spune:
Si inca ceva. Evreii aia ascunsi, daca erau dati in vileag erau GAZATI.
Sau cu nitel ´´noroc´´ ajungeau pe mana lui Menghele.
Copiii d-nei AM NU erau panditi de vreo gazare,nici de vreun experiment, si nici presupusa moasa nu era eliminata.
Comparatia este nepotrivita, Ioana, zau asa!
--------------------------------------------
´´Cel care nu stie si stie ca nu stie, stie mai mult decat cel care nu stie dar nu stie ca nu stie´´
Mediajust spune:
Ina, daca tie ti se pare ca obligatia legala/morala/naturala/afectiva de a-ti proteja copilul de 2 ani de orice tip de agresiune este stupida si inumana - inseamna ca chiar pierdem vremea pe aici militand pentru siguranta copiilor nostri, incercand sa gasim solutii pentru a-i feri de traume emotionale cu efecte pe termen lung.
Ne oripilam cand vedem filme urate (violenta, nuditate etc) la tv, difuzate la ore cand intamplator ar putea da peste ele si un copil - dar nu este nicio problema ca un copil sa-si vada mama dezbracata in cada, plina de sange, taind cu foarfeca ceva ce seamana a copil. Ba, ne si emotioneaza participarea acelui copil la actul nasterii fratelui - "cata armonie si normalitate, i-a dat sticla lui de apa si prosopelul a stearga sangele/secretiile".
Iti admir energia, claritatea si calitatea punctelor de vedere, dar aici chiar nu pot fi de acord cu tine.
Altfel - mie mi-este egal unde alege o femeie sa nasca - acasa in cada, in parc sau la o expozitie cu maxima vizibilitate - dar nu pot sa nu intreb: daca acel copilas care vine pe lume pateste ceva din cauza lipsei asistentei sau a imposibilitatii de a actiona in timp util (reanimare, incubator, oxigen, cordon infasurat) - cine este raspunzator?
Si nu, nu vorbesc de pruncucidere (asta ca nu-mi dezvolti teoria pe 117 C. Pen.).