Intrebare despre salariul adecvat bonei
Buna tuturor.
Am angajat, de 6 luni, o doamna care sa stea cu Tudor - un an si 7 luni. Nu-mi place sa-i spun "bona", insa titlul trebuie sa fie succint.
Dumneaei castiga 960 de lei pe luna, 5 zile pe saptamana, 6 ore pe zi. Nu are studii de specialitate (nici superioare, nici medii), a facut un serviciu necoplanar cu ingirjirea copiilor, insa lucreaza in bransa de 15 ani, de cand a devenit somera. Se poarta decent cu copilul, e atenta, dar, avand 60 de ani, e comoda si nu il incurajeaza sa umble, sa alerge etc, prefera sa-si petreaca timpul in parc atent lipiti de bancuta. Ii canta, se mai joaca orin casa cu el, nimic deosebit.
Programul ei incepe la 10, iese cu Tudor afara pana la 13.30, revine in casa, il spala, il hraneste si il culca, apoi spala vasele din care a mancat copilul. O data pe saptamana calca MAXIMUM 5 camasi barbatesti, alta data in aceeasi saptamana, 5 body-uri si 5 pantaloni de la Tudor. Pentru mine nu calca decat foarte rar, ca-s cu volane si incretituri si nu-i place. Nu face nimic altceva decat cele descrise (nu mancare, nu menaj, nu vase). Foarte rar, se intampla sa mai uit eu ceva vase in chiuveta si le spala. Strange si jucariile, odata culcat copilul. La 1.30 Tudor se culca, iar ea se uita la TV (uneori mai si adoarme) pana revin eu. Programul ei se termina, teoretic, la 4, insa in genere pleaca pe la 3.30.
Are concediu platit - pana acum au fost deja 3 saptamani si multe zile cand nu vine (cam 1-2 zile la 2 saptamani), dar isi primeste banii (zile in care noi plecam din Buc, sau mergem la mama etc.) Vin acum Sarbatorile de iarna si va avea iarasi concediu platit vreo 10 zile.
Intrebarea mea (dupa atata polologhie) este: la ce ati citit mai sus, din experienta proprie cu doamnele care stau cu copiii, salariul ei este mare/mic? Va intreb pentru ca ea imi tot spune de alte oferte pe care le primeste, sau de salariul mai mare pe care-l avea la jobul precedent ("Dar stateam si mai mult, e drept") si nu-mi dau seama dca-i adecvat sau nu pietei.
Multumesc mult pentru raspunsuri :-)
Raspunsuri
Natasa spune:
SIncer, ii dai prea mult. Nu are studii, nu vorbeste vreo limba straina cu copilul, nu se joaca... In conditiile in care acum un profesoru cu 10 ani de experienta cistiga 750 lei pe luna, trimite-o pe doamna cu pricina la marile oferte de le primeste. La cita disperare dupa un loc de munca e in jur, ma indoiesc ca e de neinlocuit!
DanaAlex spune:
ii dai tu 960 lei/luna pentru 6 ore/5 zile/saptamana...la banii aceshtia angajeaza pe cineva cu studii- liceul pedagogic, eventual o invatzatoare/educatoare ieshita la pensie...macar sa invetze copilul ceva!
multzi bani pentru o persoana necalificata, eu ash evalua la 600 lei/luna ...parerea mea!
pentru 8 ore/zi- 800 lei/luna
pentru10 ore/zi- 1000 lei/luna
cam asha merg pretzurile din cate shtiu eu...iar cat doarme copilul, bona se ocupa de calcat hainutzele copilului, aranjat jucarii/ordine dupa copil, pregatire masa pentru copil....vezi ca mai sunt subiecte similare pe DC
eu am avut o asha zisa "bona" in 2008, cat erau copiii mei mici shi plateam 5 lei/ora. Domnishoara era profesoara la liceu ( o chemam doar dupa-amiaza, adica dupa programul ei de la liceu, ca asha putea) in medie/zi 3-4 ore shi era ffff multzumita!
shi tot atunci -2008 aveam o doamna ce ma ajuta zilnic 8 ore cu curatzenia/6 zile/saptamana shi ii dadeam 800 lei/luna
la ora actuala, ca tot s-a zis mai sus cat cashtiga un profesor...o educatoare de gradinitza ia in mana intre 500-600 lei/luna
tu decizi!
numai bine...
Dana, mama Tianei (23.08.06) si a lui Tiberiu (07.07.07)
claujro spune:
Pentru 6 ore/zi si pentru ceea ce face este muuult prea mult, parerea mea! Nu se justifica salariul pe care i-l dai in "munca" pe care o face sau mai bine zis n-o face nici cu copilul si nu te ajuta nici pe tine.
Natasa spune:
Am uitat sa-ti spun ca la banii astia gasesti gradinite particulare f bune, unde se ocupa de copii, invata, se joaca, au masa asigurata...
danutz spune:
Este prea mult!
Pentru 6 ore fara menaj(chiar si usor) media pietei acum este de 600-700 ron.
Mai ales ca nu poate oferi si ceva educatie, din cate povestesti tu ea face momentan doar supraveghere. Sunt multe persoane acum care cauta de lucru, unele chiar foarte bine pragatite si cu experienta.
Nu te gandesti la o gradinita? Copilul este indeajuns de mare sa poata fi dus la o gradinita particulara, unde ar fi bine ingrijit si unde ar avea multe activitati.
Succes!
nuschu spune:
Va multumesc mult pentru raspunsuri si sugestii. Se pare ca sentimentul meu e confirmat de voi si trebuie schimbat ceva. Sa o implic in curatenie nu prea se poate, sunt marcata de mama si sunt pretentioasa tare la menaj, iar ea nu e genul meticulos, desi cu copilul e curata si atenta. Cu atat mai mult cu cat mi-a spus ca la menaj nu se prea baga, ca trebuie sa fie tot timpul cu ochii pe copil :-).
Mie mi se pare inca mic pentru gradinita, n-are nici doi ani. Ma gandesc, insa, sa caut pe cineva mai tanar, care fie va fi mai disponibil pentru copil (care e foarte atasat de mine, poate si pentru ca noi amandoi ne jucam mai mult), fie va face mai mult menaj cat imi vad eu de copil si il va supraveghea cand va fi nevoie sa plec.
Cu atat mai mult cu cat, curand, ne mutam la curte si pentru doamna care sta cu el va fi inca mai usor, il va scoate in curte si il va supraveghea acolo.
O sa incep sa ma interesez, ddesi va fi destul de complicat, putini dintre cunoscutii mei au copii.
marutzu spune:
este cam mult zic si eu ... poate o fosta educatoare sau o fosta invatatoare ai avea mai mult de castigat cu copilasul kiar daca nu ti ar mai spala putinele vase si nu ar mai calca cele 5 camasi macar ar incuraja copilul la activitati cantece jocuri, macar poze din carti pt copii...
irinai spune:
Tu parca ai avea clona bonei mele...
Eu pentru acelasi program, cu mult mai multe zile libere insa - am facut socoteala si in acest an a avut mai mult de 3 luni de vacanta platita - ii platesc 850 RON/luna.
Si ma freaca la cap tot timpul ca este prea putin, ca in alta parte ar lua mai mult. I-am zis ca este libera sa plece, insa la varsta ei nu o mai angajeaza nimeni ( a mea are 70 de ani).
Si stiu ca si-a cautat, insa evident ca nu a gasit nimic.
Asa ca sa fim seriosi. Eu cred ca ii dai OK. Nici mult, nici putin. Avand in vedere varsta copilului, este foarte bine pentru ambele parti.
louisea spune:
Off topic dar n-am putut sa nu intru sa te salut nushu
Ce baietel mare ai
-----------------------------------------
Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci ![]()
marutzu spune:
960 ron luna...in cartier colentina se pplateste cu 80 ron 2 copii si 55 sau 60 pt 1 copil. 2 copii = pe 1 il duce la gradi de luat il ia mama sau tata ... eu iau 1300 si fac ture de noapte...nu ma vait ca nu am inca 70 ani asta ca o gluma stiu cat de greu este sa gasesti o bona ...