indemnizatie 2011

indemnizatie 2011 | Autor: dana820

Link direct la acest mesaj

Buna ziua. Vad ca se tot discuta la tv despre salariile din 2011. Oare ne vor da si noua cei 15 % taiati din indemnizatie?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Aplicabilitatea Legii 118 inceteaza, cu adevarat, la 31 decembrie.

Insa, cf. art. 16 (2), "Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale si de personal care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a acestora adoptate in cursul anului 2010....".

Prin urmare, eu cred ca indemnizatia va ramane la nivelul de azi - dar naiba stie ce trece guvernului prin cap, in totala lui lipsa de coerenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

parca am auzit ieri la stiri la protv ceva de genul ca indemnizatia va fi adusa la nivelul mediei europene, dar nu am prins toata stirea si nici nu am vazut nimic in ziare. oricum sper ca masura nu se aplica si celor care deja sunt in cic. s-au asa ar fi normal...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Daca se aplica - se va aplica unitar. Nu se poate aplica dicretionar.

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca ma votati (mar-2) donez premiul oricare ar fi acelal pentru acest caz

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

marius inteleg sa se aplice unitar in sensul ca toate mamele care vor intra in cic de la data aparitiei legii sa beneficieze de noua indemnizatie, dar nu mi se pare normal sa se aplice si celor care deja sunt in cic...oricum aveti idee cam care ar fi media europeana? sau a aparut pe undeva noul proiect ca sa vedem la ce ne asteptam?

Mergi la inceput

Irina, dar cand s-a schimbat modul de calcul, de la 6 milioane la 85% din venitul fiecareia, inclusiv pentru cele cu acest drept deschis deja, cum ti s-a parut? Profesional te intreb!

Din toate discutiile de aici, cu mame din toata lumea, se pare ca nu exista o practica unitara in protectia sociala de acest tip.

Uite ce am gasit eu - sursa este realitatea.net, poate fi dicutabila.
In Europa, cuantumul indemnizatiei variaza in functie de varsta copilului, de rangul nascutului, de veniturile realizate de parinti si chiar de tipul de contract de munca avut de parinte.

In unele state, precum Belgia si Franta se tine cont si de intreruperea totala sau partiala a activitatii profesionale sau de nivelul deficitelor bugetare. Belgia este de altfel si tara cu cea mai scurta perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Mamele stau acasa intre 3 si 6 luni. In aceasta tara, indemnizatia pentru mame se acorda in functie de perioada de activitate profesionala. Cuantumul poate fi cuprins intre 342 si 685 de euro.

In Franta, cuantumul total al indemnizatiei este de aproximativ 530 de euro. Cuantumul partial este de 403 euro in cazul unei actitivati cu jumatate de norma.
In Austria, orice mama, indiferent ca a muncit sau nu, primeste aproximativ 15 euro pe zi, pana cand copilul implineste doi ani si jumatate. In cazul gemenilor, se acorda inca 50%.
In Bulgaria, indemnizatia se acorda pe o perioada de doi ani. Pentru primii trei copii, ajutorul este de 123 de euro pe luna.
In Cehia, alocatia parentala se suporta din taxe. Daca mama decide sa stea acasa cu copilul, statul ii da, timp de doi ani, 425 de euro pe luna. Daca insa tatal este cel care ingrijeste copilul, ajutorul se acorda timp de trei ani si este de 283 de euro pe luna.

In Ungaria, prestatia se acorda pana cand copilul implineste doi ani si reprezinta 70% din media veniturilor brute zilnice din anul anterior.
Danezii, in schimb, acorda indemnizatie pana cand copilul implineste noua ani. Suma este fixa, 1006 euro pe an, sau altfel spus 83 de euro pe luna. Statul plateste insa indemnizatia de cresterea copilului pana cand acesta implineste noua ani.
Sursa: Realitatea.net

Mergi la inceput

mediajust profesional vorbind singura problema ar fi ca se diminueaza un drept deja castigat, pe cand data trecuta cand s-a schimbat modul de calcul toata mamicile au luat mai multi bani. e adevarat ca sunt multe controverse pe tema asta si ca astept cu mare interes motivarea instantelor pe tema diminuarii pensiilor unde ar fi cam aceeasi problema. da, tind sa cred ca ar fi legala diminuarea dar recunosc pe de alta parte ca din alt punct de vedere decat cel profesional nu mi se pare corect... e drept ca sunt si subiectiva pt ca acum sunt in cic ...

Mergi la inceput

Irina, eu zic asa (si daca ai contraargumente - te rog!)
Nu trebuie confundat DREPTUL (cu continut clar definit, ca posibilitate juridica de a cere cuiva sa aiba o anumita conduita) cu exercitiul acestuia.
Dreptul este la munca platita (salariu), nu la salariu de 1000 de lei. Dreptul este la indemnizatie, nu la indemnizatie de 5 sau 500 de lei.
Prin urmare, modificarea cuantumului nu incalca dreptul in sine, ci doar modifica exercitiul lui. Restrangerea exercitiului unui drept este, dupa cum stii, legala, posibila, constitutionala.

Daca ai timp si chef, citeste Decizia 57/2006 a Curtii Constitutionale: “conditiile de exercitare a dreptului la pensie si la alte forme de asistenta sociala se stabilesc prin lege si, prin urmare, este dreptul exclusiv al legiuitorului de a modifica sau completa legislatia in materie si de a stabili data de la care opereaza recalcularea, insa orice prevedere noua poate fi aplicata numai de la data intrarii sale in vigoare, pentru a respecta principiul neretroactivitatii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Constitutie”.

Deci nu dai banii inapoi, conform principiului neretroactivitatii, dar pentru viitor se poate recalcula materializarea dreptului.

Subiectul este extrem de controversat, si vom avea ani de zile ce toca pe jurisprudenta care va umple volume intregi.

Mergi la inceput

mediajust ti-am spus profesional stiu ca este posibil legal, dar deasemenea sunt curioasa cum au fost motivate deciziile privind diminuarea pensiilor. stiu ca aici nu este vorba de retroactivitatea legii, din pacate... acum ce sa zic avand in vedere ca sunt implicata si personal iti dai seama ca incerc sa gasesc si eu cat mai multe argumente legale prin care sa demonstrez ca nu se poata diminua indemnizatia si celor aflati deja in plata, asta nu inseamna ca voi si gasi...deaia astept sa vad motivarea curtii...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui irinabobe

mediajust ti-am spus profesional stiu ca este posibil legal, dar deasemenea sunt curioasa cum au fost motivate deciziile privind diminuarea pensiilor. stiu ca aici nu este vorba de retroactivitatea legii, din pacate... acum ce sa zic avand in vedere ca sunt implicata si personal iti dai seama ca incerc sa gasesc si eu cat mai multe argumente legale prin care sa demonstrez ca nu se poata diminua indemnizatia si celor aflati deja in plata, asta nu inseamna ca voi si gasi...deaia astept sa vad motivarea curtii...

mamica de Rares 21.02.2010

Sigur ca este firesc sa cauti solutii - eu pana acum n-am auzit niciuna care sa se sustina solid, dar stii cum este, odata sclipeste mintea si gasesti un drum simplu, si te miri ca nu ti-a dat prin cap pana atunci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana820 spune:

Acum au spus la stiri pe pro tv........ Indemnizatia pentru mame vor sa o faca 85 % din salariu pe o perioada de 1 an sau suma fixa - 600 lei pe o perioada de doi ani.

Mergi la inceput