? despre scoala/invatatoare

? despre scoala/invatatoare | Autor: aliabalia

Link direct la acest mesaj

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns din punct de vedere legal. As dori sa stiu daca este legal ca o invatatoare sa poata cere unui parinte sa isi mute copilul din clasa ei si sa ii dea ultimatum cum ca are la dispozitie o saptamana sa ii gaseasca o alta clasa/scoala la care sa mearga pentru ca ea din momentul acela nu mai vrea sa se ocupe de copilul cu pricina. Incercam sa aflam daca asa ceva este posibil, daca este legal sa ceara asa ceva. Precizez ca elevul este in clasa I si este un copil mai energic. Nu este obraznic sau violent, dar vorbeste foarte mult, neintrebat, si se misca la fel de mult (nu reuseste sa stea in banca o ora intreaga).
Va multumesc anticipat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Da, este legal, conform art. 118 din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

Sectiunea a 6-a
Sanctiunile aplicate elevilor
Art. 118
.....
f) mutarea disciplinara la o clasa paralela, din aceeasi scoala;
g) mutarea disciplinara la o alta unitate de invatamant, cu acceptul conducerii unitatii primitoare;

Art.124. (1) Mutarea disciplinara la o clasa paralela se aplica prin inmanarea, in scris, a sanctiunii, de catre diriginte/invatator si director parintelui/tutorelui legal sau elevului, daca acesta a implinit 18 ani, sub semnatura.
(2) Sanctiunea se consemneaza in registrul de evidenta a elevilor, in catalogul clasei si in registrul matricol.
(3) Sanctiunea se consemneaza in raportul consiliului clasei, la sfarsitul semestrului sau al anului scolar.
(4) Sanctiunea este insotita de scaderea notei la purtare.

Acum, fiind vorba despre un copil atat de mic, trebuie vazut daca este vorba despre indisciplina sau despre altceva (hiperactivitate etc).
Sfatul meu este ca inainte de a se pronunta sanctiunea, parintii sa ceara o evaluare de la psiholog - pentru a vedea exact cauzele acestui tip de comportament.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madyrizi spune:

sanctiunea de mutare disciplinara la o alta scoala/clasa se discuta intai in consiliul profesoral/consiliul de administratie si numai pe baza unor dovezi intemeiate ca elevul nu este corespunzator sau compatibil cu restul grupului. parintele trebuie sa fie invitat la scoala oficial (nu de catre invatator) printr-o invitatie scrisa, sa se solicite ajutorul unui psiholog (numai cu acordul parintilor).
amenintarea "nu ma mai ocup de copilul dvs." este deplasata si neconforma cu statutul de invatator. invatatoarea nu are dreptul sa ameninte pe nimeni. poate cere o inspectie la clasa din partea sefului de catedra/arie curriculara, a directiunii sau a inspectoratului prin care sa dovedeasca faptul ca nu-si poate desfasura orele din cauza elevului X.
nu poti da afara un copil din invatamantul obligatoriu pentru ca nu ai metoda pedagogica de a stapani un copil. elevul nu poate fi exmatriculat/"dat afara" daca face parte din circumscriptia scolara.

singurul lucru pe care il poate face invatatoarea este sa nu se mai ocupe de copilul dvs., sa il ignore... dar atunci puteti interveni dvs. daca aveti dovezi in acest sens.

Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
AlexsiMihai
AlexsiMihai
www.dianalaura.wblog.ro
veniti ALBUMUL MEU
pt. Alexandru Hapaleti si alti copii
am nevoie de voturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aliabalia spune:

Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Vreau sa va mai intreb un singur lucru. Daca se doveste ca cel mic este hiperactiv si nu indisciplinat, invatatoarea mai poate cere mutarea lui in alta clasa/scoala?
O zi buna in continuare.
p.s. referitor la faptul ca baietelul apartine cu domiciliul de scoala la care este inscris (parintii i-au pus in vedere si acest lucru invatatoarei atunci cand aceasta le-a spus sa il mute), invatatoarea a spus ca nu mai exista obligativitatea de a inscrie copilul la scoala de care apartii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu mai exista obligativitatea de a inscrie un copil la o anumita unitate de invatamant de multa vreme.
Chestia cu hiperactivitatea este extrem de sensibila si poate fi usor combatuta oficial ca si fapta indisciplinara. Regulamentul este sec, iar faptele sunt sanctionabile conform regulamentului asa incat pot sa apara decizii perfect valabile si care greu pot fi contestate pe principii relative de hiperactivitate. Trebuie inteles ca faptele de indisciplina sunt sanctionate. Asta este - exista un regulament - acesta trebuie repectat - in caz contrar exista deciziile corespunzatoare.

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca ma votati (mar-2) donez premiul oricare ar fi acelal pentru acest caz

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

"Inscrierea copiilor in clasa I va fi realizata in functie de situatia arondarii strazilor din fiecare circumscriptie scolara, conform art.10 (4) din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. Unitatea de invatamant va informa comunitatea locala si parintii despre situatia exacta a arondarii strazilor, prin afisare la loc vizibil. Pot fi inscrisi, in limita locurilor disponibile, si elevii care au domiciliul in afara circumscriptiei scolare, cu aprobarea Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant", se arata in comunicatul ISMB.

imi pare rau sa va contrazic, dar in bucuresti se respecta oarecum regula.
deci, ca sa dovediti ca este hiperactiv trebuie sa solicitati evaluarea din punct de vedere psihologic a copilului si acte doveditoare de la medic. se fac anumite analize care atesta acest lucru, pe parcursul mai multor luni/ani.

Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
AlexsiMihai
AlexsiMihai
www.dianalaura.wblog.ro
veniti ALBUMUL MEU
am nevoie de voturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aliabalia spune:

Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Numai bine.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui madyrizi
nu poti da afara un copil din invatamantul obligatoriu pentru ca nu ai metoda pedagogica de a stapani un copil. elevul nu poate fi exmatriculat/"dat afara" daca face parte din circumscriptia scolara.

AlexsiMihai
AlexsiMihai
www.dianalaura.wblog.ro
veniti ALBUMUL MEU
am nevoie de voturi

Respectarea teritorializarii se refera la inscriere, nu in mod necesar la frecventarea restrictiva a scolii de care apartine. De altfel, art.10 (4) din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar precizeaza "cu prioritate" pentru copiii din circumscriptie, iar la alin. (3) este reglementata si procedura de inscriere in alta scoala decat cea arondata.
Invatamant obligatoriu inseamna parcurgerea acului nr. X de ani, nu obligatoriu in scoala de peste drum.
Drept dovada, sanctiunea transferului in alta unitate - imposibila in conditiile legarii de o anume scoala.

Pe parinti nu-i obligatoriu sa-i poftesti cu invitatie parfumata, pentru simplul fapt ca, prin acelasi act normativ, au obligatia de a lua cel putin o data pe luna legatura cu dirigintele/invatatorul (art. 45). Daca se intampla ceva care reclama prezenta imediata, se suna, de regula.
Probabil ca unele scoli si-au inserat in regulamentele de ordine interioara secventa asta cu invitatia, sunt libere s-o faca - altfel, nu este obligatie legala.

Mergi la inceput

regulamentul este interpretabil, dar eu va spun dintr-un caz intamplat in scoala unde lucrez. parintele copilului s-a folosit de regulament cu succes pentru a evita sanctiunile aplicate elevului prin simplul fapt ca nu s-au respectat niste pasi. copilul era hiperactiv fara acte, apoi cu acte in regula.

la inceput de an se prelucreaza regulamentul scolar si regulamentul de ordine interioara (care este vazut, din pacate, doar ca o formalitate) la fiecare clasa.

ca ex. se pot lua in discutie:
Art.28. Consiliul profesoral are urmatoarele atributii:
i) decide asupra tipului de sanctiune disciplinara aplicata elevilor care savarsesc abateri;
Art.37.
(2) Seful catedrei / comisiei metodice are obligatia de a participa la toate actiunile initiate de director si de a efectua asistente la orele de curs, īn special la profesorii stagiari, la cei nou veniti, sau la cei īn activitatea carora se constata disfunctionalitati īn procesul de predare-īnvatare sau īn relatia profesor-elev.

Art.39. Consiliul clasei īsi desfasoara activitatea la nivelul fiecarei clase avānd ca principale obiective:
a) armonizarea cerintelor educative ale personalului didactic de predare si instruire practica cu solicitarile elevilor si ale parintilor;
b) evaluarea progresului scolar al elevilor;
c) stabilirea modalitatilor de sprijinire a elevilor cu un ritm lent de īnvatare;
d) organizarea de activitati suplimentare pentru elevii capabili de performante scolare.
Art.40. Consiliul clasei are urmatoarele atributii:
a) analizeazs, semestrial, progresul scolar si comportamentul fiecarui elev;
b) analizeaza volumul temelor pentru acasa si ia masuri de corelare a acestora īntre diferitele discipline;
c) stabileste masuri de asistenta educationala, atāt pentru elevii cu probleme de īnvatare sau de comportament, cāt si pentru elevii cu rezultate deosebite;
…
g) propune dirigintelui, directorului sau consiliului profesoral, dupa caz, sanctiunile disciplinare prevazute pentru elevi de prezentul regulament si de regulamentul intern;
h) elaboreaza, semestrial, aprecieri sintetice despre progresul scolar si comportamentul fiecarui elev si informeaza, īn scris, parintele.

Art.118. (1) Elevii care savārsesc fapte prin care se īncalca dispozitiile legale īn vigoare, inclusiv regulamentele scolare, vor fi sanctionati īn functie de gravitatea acestora.
(2) Sanctiunile care se pot aplica elevilor sunt urmatoarele:
a) observatia individuala;
b) mustrare īn fata clasei si/ sau īn fata consiliului clasei/ consiliului profesoral;
c) mustrare scrisa;
d) retragerea temporara sau definitiva a bursei;
e) eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile;
f) mutarea disciplinara la o clasa paralela, din aceeasi scoala;
g) mutarea disciplinara la o alta unitate de īnvatamant, cu acceptul conducerii unitatii primitoare;
h) preavizul de exmatriculare;
i) exmatricularea.
(3) Toate sanctiunile aplicate elevilor sunt comunicate, īn scris, parintilor/reprezentantului legal.

toate aceste articole presupun intocmirea de documente scrise (notificari, procese-verbale). daca una dintre aceste conditii nu a fost respectata, parintele poate contesta orice decizie a invatatoarei/ directorului/ inspectoratului.

AlexsiMihai
AlexsiMihai
www.dianalaura.wblog.ro
veniti ALBUMUL MEU
am nevoie de voturi

Mergi la inceput

Madyrizi, evident ca orice decizie trebuie sa aiba in spate niste documente (respectiv consemnari, evaluari, procese-verbale de la sedintele consiliului clasei si cel profesoral etc), asemenea hotarari nu se iau la cafea in cancelarie.
Eu am spus doar ca nicaieri in regulamentul cadru nu se pomeneste de notificari, nici de invitatii roz scrise pentru parinti. (Si crede-ma, sunt "doctor" in legislatie scolara).
Pana la urma, scopul unei pedepse (chiar si a celei privative de libertate pentru adulti) este corectarea unui comportament. Nu cred ca este important sa obtii anularea unei decizii pentru nerespectarea aspectelor procedurale, nu este o mare victorie, ci esential este sa vezi CE are acea sanctiune in spate: indisciplina sau probleme de sanatate.

Problema copiilor hiperactivi este una complicata, mai ales ca (spun psihologii) limita dintre un elev mic obraznic si unul cu ADHD este una sensibila.
In mod normal si legal, nu poti refuza in clasa/scoala un copil cu astfel de probleme, iar solutia este incadrarea lui obligatorie in grupa celor cu CES, prin urmare programe si metode de lucru adaptate, plan de invatare individualizat. Din pacate, aici exista doua probleme: lipsa de pregatire a cadrelor didactice in lucrul cu acesti copii (modulele alea psihopedagogice nu-s suficiente intotdeauna), lipsa unor psihologi cu buna pregatire angajati in scoala (or mai fi rataciti, dar de regula cei buni fac consiliere in cabinetele lor, nu stau pe cateva sute de lei in scoli) si - cel mai grav - refuzul parintilor de a admite incadrarea copilului in randul celor cu Cerinte educative speciale (care, este adevarat, pe termen lung poate avea consecinte in evolutia scolara). Si atunci prefera sa fie declarat indisciplinat, cu toate consecintele, si sa-l plimbe dintr-o scoala in alta, in detrimentul tuturor.
Eu am fost participant profesional direct la situatii urate - parinti care au refuzat sa-si trimita copiii la scoala pentru ca acolo era un coleg care vorbea tot timpul si nu se puteau face ore, sau copii cu evidente probleme de comportament ai caror parinti refuzau sa admita ca au o problema.
Exista solutii pentru scoala in aceste situatii - dar sunt urate, trec prin reclamatii la Protectia Copilului, foarte greu poti impune unui parinte ceva (exceptand situatiile extreme), sfant este ca toate partile implicate - elev - parinte - scoala sa faca tot ce-i mai bine pentru copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenz spune:

Buna ziua. Am citit discutiile de mai sus si am si eu o problema oarecum asemanatoare. In clasa fetitei mele (clasa a Ia) sunt 2 baieti extrem de violenti. Nu am timp in acest moment sa intru in prea multe detalii dar va expun pe scurt povestea.
Doamna invatatoare care este foarte apreciata, un cadru didactic de o moralitate si de o modestie cum rar intalnim a spus la ambele sedinte sa vorbim cu copiii, sa nu mai fie agresivi, ca dansa in loc sa isi faca programul obisnuit trebuie sa faca pe politaiul, evident dupa ce a stat mai intai de vorba cu toti copiii si, in particular, cu parintii acestor 2 copii. Acesti baieti sar la bataie din orice chiar si in timpul orelor de religie si engleza care sunt tinute de alti profesori. Mai nou si-au dat seama ca pe holuri sunt camere de supraveghere asa ca in recreatie stau la toaleta si isi asteapta "prada". "Eu am fost participant profesional direct la situatii urate - parinti care au refuzat sa-si trimita copiii la scoala pentru ca acolo era un coleg care vorbea tot timpul si nu se puteau face ore, sau copii cu evidente probleme de comportament ai caror parinti refuzau sa admita ca au o problema"[/i] Exact asa cum scrie mai sus Mediajust, celorlalti baieti le e frica sa mai mearga la toaleta iar mamica unuia din baieti refuza sa admita ca baiatul ei are o problema. Toti parintii sunt panicati, este un real motiv de ingrijorare pentru ca si copiii linistiti o pot incasa intrucat acestia 2 incep bataia doar daca un alt copil trece pe langa ei si ii atinge din greseala sau li se pare lor ca X s-a uitat urat la ei. Iar doamna invatatoare, astazi, era pur si simplu devastata, neagra de suparare si le vorbea parintilor cu lacrimi in ochi spunandu-le ca in atatea promotii de copii care i-au trecut prin mana nu i-a fost dat sa intalneasca atata violenta la niste copii de 7 ani. Cativa parinti au propus sa facem o petitie pe care sa o semneze parintii care doresc mutarea la alta scoala a acestor 2 copii, si vor fi multi, pe care sa o inregistram la secretariatul scolii. Ar putea avea vreun efect aceasta petitie? Stiu ca trebuie urmati niste pasi in asemenea situatii dar nu am gasit nimic referitor la inaintarea unei petitii in acest sens. Va multumesc anticipat.

Mergi la inceput