Ce vreau sa devin cand voi fi mare?
Zilele acestea ma gandeam intens la urmatoarele:
„Cand voi fi mare vreau sa devin...." este o afirmatie facuta des de copii. Insa ma intreb: stiu ei ce presupun meseriile pe care le mentioneaza? Am observat ca, de cele mai multe ori, ei fac aceste alegeri in functie de modelele pe care le au (influenta mass-media) sau in conformitate cu ceea ce vad in familie. Dar oare aceste alegeri sunt si cele care ii ajuta sa obtina performanta in viitor? Cum putem sti in ce directii este mai bine sa ii orientam in asa fel incat abilitatile lor sa fie puse in valoare?
Voi ce parere aveti? Considerati oportun sa descoperiti ce laturi sunt dominante la cei mici iar acestia sa invete ce trebuie sa faca pentru a ajunge acolo unde isi doresc?
Raspunsuri
ina.click spune:
Nu.![]()
Idealurile si sistemul de valori al unui copil se vor schimba de cel putin 3-4 ori pana la varsta angajarii si a inceperii unei cariere.
Chiar si telurile catre care tindea din tot sufletul se vor modifica radical.
Nu consider ca e bine sa-i incorsetam in propriile vise apuse. D ex: copil care spunea ca vrea sa devina medic veterinar la 10 ani, constatam ca e bata la chimie si ca nu are tragere de inima nici catre biologie sau ideea de medicina in sine. Mai are rost sa-l impingem catre cariera de medic veterinar doar pentru ca asta a dorit pe la 10 anisori?
Cred ca de abia prin adolescenta incepe sa se structureze un model d cariera adoptat de mintea noastra in mod rational.
Totusi, pana atunci, am putea sa educam copiii prezentandu-le pe intelesul lor profesiile, intr-un mod clar si obiectiv: Medicul veternar salveaza animale dar asta inseamna si ca de multe ori e pus in situatii "yucky" iar uneori trebuie sa ia decizii triste. Vanzatoarea vorbeste cu clientii si-i sfatuieste; dar e responsabla de cate produse vinde zilnic si de multe ori ia bani proportional cu cat a reusit sa vanda.
23 + 
eusunteuasa spune:
Prescolari
Copiii isi schimba parerile despre ce doresc ei sa devina cand vor fi mari de la zi la zi sau de la ora la ora, in cazul prescolarilor, de exemplu.Nu poti decat sa fii de acord cu ei si sa le spui punctele bune ale oricarei meserii dorite in acel moment de el.
Scolarii mici
Acestia se pot fixa pe o idee, dar sunt prea mici pentru a-i ajuta altfel decat prin carti, compendii, video-uri despre meseria respectiva si ce implica ea - daca se preteaza.
Paranteza: Cand eram mica, pana pe la vreo 10 ani ma fixasem pe ideea ca vreau sa devin doctorita. In gimnaziu, nu s-a lipit de mine fizica, chimia, eu mergand frecvent si obtinand rezultate la olimpiadele de lb romana.
Scolarii mari
Abia aici (10-14 ani) poti vedea daca scolarul are intr-adevar aplecare catre un domeniu si isi doreste sa-si urmeze un vis in acel domeniu, il poti inscrie la un curs care sa-i arate si alte fatete ale domeniului respectiv.
Liceu
Deja alege singur sau a ales.
In orice situatie, eu nu cred ca e normal ca un parinte sa orienteze el copilul. Sa-i lasam sa vada, sa aleaga singuri, altfel ar putea deveni adulti frustrati ca au o meserie impusa de mama de mici. Influentele din umbra, ''nevinonate'' il fac pe copil sa nu poata decide ca adult.
http://educampion.blogspot.com/