Ghiocei de martie-aprilie 2009 ***274***
Raspunsuri - Pagina 10
Gianina34 spune:
elena.elena - cum ai masurat temperatura? in fundulet?
Gianina - mami de micsunica-balerina Andreea - 13 aprilie 2009
avem 1 anisor si sase luni
Gianina34 spune:
aveam salvata si la serviciu sfaturile ancai cu pasii de urmat in caz de febra asa ca le postez din nou:
Pasi de urmat in caz de febra:
Daca temperatura este > decat 37,5-37,6 gr C, este stare subfebrila, se trateaza prin hidratare corespunzatoare: 10-15 ml de ceai la 15 minute; comprese umede pe frunte si sosete cu otet diluat, adecvarea imbracamintii.
SUGESTIE:
Nu incepeti administrarea simultana a 2 anti-termice. Ci numai daca unul singur nu face fata si temperatura se mentine mult timp crescuta.
Daca temperatura > 38 de grade Celsius, se folosesc antitermice. Regula este sa folosesti alternativ doua antitermice - paracetamol si nurofen - iar, la temperatura > 39 grade Celsius, supozitor sau picaturi de algocalmin pentru copii. Exemple: sirop de paracetamol: Panadol, Calpol, sirop de nurofen: Marcofen, algocalmin supozitoare: Novocalmin, algocalmin picaturi: Novalgin.
Metodele clasice de scadere a temperaturii mari, peste 39-39,5 gr C: comprese cu prosoape ude, impachetari in cearceaf ud la temperatura camerii, bai caldute racite progresiv. Plus necesitatea unei bune hidratari (apa, ceai, orice accepta bb). La nevoie se folosesc si sarurie de rehidratare.
Temperatura se masoara cel putin la fiecare 8 ore; iar cand bb are febra mare la 4-6 ore si ori de cate ori il simtim ca frige, este apatic si moale. Nu se ia temperatura dupe ce bb plange sau a mancat; poate fi fals crescuta.
Febra netratata sau tratata incorect poate duce la copilul mic, pana in 4 ani, la convulsii febrile. De aceea, este bine sa aveti in casa diazepam intrarectal, ce va fi folosit doar in caz de asa ceva.
Convulsiile apar de obicei peste 40, dar nu neaparat(pot fi valori mai mari sau mai mici). Ele apar datorita rapiditatii cu care creste febra si nu a valorii in sine.
Daca se intampla totusi, copilul trebuie asezat pe o parte pt a nu se sufoca daca vomita sau cu saliva...; in rest nu prea a-i ce sa-i faci; nu il zgailtai, nu il strigi, astepti sa-si revina.
Cand si-a revenit trebuie in continuare sa-i scazi temperatura, ideal este un supozitor cu Desitin (diazepam pt copii).
Convulsiile febrile sunt periculoase (si pot produce leziuni pe creier) doar daca dureaza mai mult de 10 min
De obicei fac convulsii copiii intre 1-5 ani; cei care fac si nu se incadreaza in acest interval de varsta au un risc crescut de complicatii. Majoritatea care au facut 1 data (aprox.70%) NU fac si a 2a oara. Totusi, pt cei care au facut 1 data exista riscul de a repeta la temperaturi mai mici decat prima data, caz in care trebuie facut tot posibilul sa nu faca febra mai mult de 38.5.
Fenobarbitalul luat pe gurita are efect dupa 12h, deci nu ajuta foarte mult in cazuri de febra f mare. In schimb diazepamul in fundulet are efect in 10 min si ... "protejeaza" creierul (in lipsa unui termen mai bun). Sunt destul de rare cazurile in care convulsiile febrile afecteaza creierul.
Gianina34 spune:
meniul de astazi:
9-Lapte cu cereale; Tartine cu unt si miere
11-Fructe asortate
12.30-Ciorba de pui; Broccoli cu rosi gratinate si pulpe de pui; Rulada cu branza de vaci si fructe de padure
16-Prajitura frageda de casa cu gem si crema de nuci
andiaroro spune:
M'neatza 
Eu nu-s bautoare de cafea, dar de ceva timp m-am indragostit de cea verde...o fi efectul ideii ca mai e si ceva cruda pe langa aia prajita in compozitie.
Altfel, ceaiuri...cat incape
. Is indragostita de ceainariile alea cu staif, dar sunt al naibi de scumpeee.Poate o sa va povestesc odata ce coada era pentru o prajitura si o cana de ceai , care costau de te rupeau ca aia faceau prajiturile respective numai cateva sapt in jurul Craciunului si vin curiosi din toata lumea.Lume nebuna!
Acu sper sa nu se supere Anca si Geanina, dar mie mi se pare ca lipseste ceva vital din sfaturile astea: despuiatul copilului...Asta tr sa fie primul reflex: febra-body sau febra-pampers, dupa caz.Si cica impachetarile in prosoape umede nu sunt rec ca pot da si ele convulsii ca si baile reci. Preferati compresele, sosetelele cu otet.
Altfel, cu algocalminul nu stiu ce sa zic, o fi eficient, dar aiaci e interzis si mi se pare ca nu numai in Franta...
Mababei-Sanatate si curaj!
Gianina34 spune:
andiaroro -
cum sa ma supar tufata?![]()
ai mare dreptate cu dezbracatul
PS: si eu oftez dupa asa o ceainarie 
Eseea spune:
fetelor, va propun si eu un subiect de discutie daca aveti timp : vorbitul la varsta asta. Va dau copy dintr-un mesaj al meu pus la licurici aseara ca sa nu mai reiau compunerea :
"si eu incep sa-mi fac un pic de griji cu piciul meu, din exact aceleasi motive..al meu zice doar mama si in rest numai pe limba lui, desi altfel nu am niciun semn ingrijorator : ne alergam, se uita la desene si reclame, ne pupam, se joaca, alearga in parc, e vesel...doar ca nu zice si el ceva inteligibil.
....
Miere la tine mai concret ce te ingrijora si la ce varsta? stiu ca ai mai povestit de-a lungul timpului dar mai pe scurt asa care erau ingrijorarile? Al meu face 1 an si 8 luni si vorbeste numai pe limba lui in rest ce am descris mai sus. Daca e publicitate si aude semnalul la tv mama cum fuge din orice camera, vine in sufragerie, se aseaza pe canapea cu mainile sub cap si sa nu cumva sa-l deranjezi!! adica in afara de asta ca nu vorbeste decat pe limba lui, eu alte semne nu am sa ma ingrijoreze.
EDIT : al meu a mers f devreme singur cica, inainte de 11 luni, fetita din ce imi amintesc parca zicea ceva inteligibil la varsta asta dar SINGURA a mers la 1 an 5 luni si 1/2. Am tot citit ca la unii copii se dezvolta mai repede latura asta fizica ( mers etc). la altii vorbitul si cumva raman putin in urma la celelalte activitati. Intelegeti voi ce vreau sa spun cred, nu-mi gasesc acum formularea exacta.
....
nici eu nu ma culc pe o ureche si sa astept sa faca 3 ani sa vorbeasca ca asa a facut Blaga sau mai stiu eu cine, dar, sincer, nici nu as vrea sa intru in panica degeaba si sa-l plimb pe la diversi doctori. Deocamdata mai astept putin. E adevarat ca eu ii si compar cu piticii vostri, al meu este nascut in martie, unii licurici sunt chiar in decembrie...In seara asta am stat si am cautat filmuletele cu fetita mea la varsta lui ( munca titanica la cate avem) si trebuie sa recunosc ca ea era mai evoluata, nu prea vorbea nici ea dar daca ii ziceam "manutele sus" sau "hai sa dansam" o facea, pe cand asta mic nu. Eu sunt convinsa ca aude ( totusi aude din alta camera ca il strig sau publicitatea sau muzica si nu sunt date f tare, in seara asta l-am testat cu diverse chestii sa vad daca aude )dar nu vorbeste decat pe limba lui si e cam aerian ( cum zicea si Naty degeaba il strig daca e concentrat la ceva- mai ales la publicitate ca m-a omorit cu asta, efectiv ma da cu mana din fata lui daca vede asta la tv).
uff Miere, iti inteleg ingrijorarile desi nici noi nu facem ( faceam) mai multe la varsta lui Aidan ( spuneai tu ca a avut o perioada in care a fost tacut-tacut, la noi nu a existat asta, pe limba lui acolo vorbeste) dar cred ca pana la urma ai simtit tu ca ceva e in neregula si in plus ati avut si toate acele infectii la urechi ( imi inchipui ca ati tras tare cu ele). Eu, deocamdata, trebuie sa recunosc ca nu am sentimentul acesta ca ar avea ceva, ci sunt doar putin contrariata, mai ales ca ma asteptam ca bb 2 sa vorbeasca mai repede ca primul, avandul ca model pe acesta. Acum sper sa nu ma insel!! Chiar in seara asta mi-am adus aminte de o faza intamplata pe la 2 ani ai fetitei mele. Ea mai are o verisoara numai cu vreo saptamana mai mica care a vb ff devreme, la 2 ani deja vorbea f bine, in propozitii etc, vorbeai cu ea la telefon. A mea mai mutulica, deja ma simteam si prost fata de cat de evoluata era verisoara. Peste cateva luni ne-am intalnit la o reuniune de familie si verisoara deja spunea cantecele, poezii. A mea abia vorbea, desi nu era iesita din normal, cred mai degraba ca verisoara ei era f evoluata fata de media. Si acum a mea vorbeste f corect, cred ca mai corect si mai divers decat verisoara, care pur si simplu nu a mai evoluat cine stie ce de atunci, a stagnat intr-un fel, probabil ca si asta e o posibilitate de evolutie a lor, in trepte.. Pur si simplu au evoluat diferit. Si mai stiu ca nu e bine sa compari copiii, fiecare e diferit, de aia incerc sa nu-i compar nici pe ai mei intre ei.
Anna-mama, nu am ce nota, adevarul e ca nu vorbeste nimic inteligibil, sa fiu sincera, sper totusi in cateva luni sa inceapa, mai ales ca din martie vreau sa-l dau la gradinita.
Micola, cam asa e si al meu, mai nimic nu zice decat bei-bei si iapi iapi sau asa ceva.....
la noi a fost pediatra chiar acum o saptamana ca sunt raciti si printre altele am vb si despre asta, ei nu i s-a parut nimic ciudat sau suspect, acum ce-i drept nici nu i-a facut vreun control special pt asta. Ma gandesc ca in gura s-a tot uitat de-a lungul timpului deci anatomic nu cred sa fie vreo problema."
ai vostri cam cum vorbesc acum?
Mami de fetita
si de baietel 
participam la "Clipe de vara"
ess-1.jpg si ess-2.jpg
Everything is hard before becoming easy...
Gianina34 spune:
esseea - iata exact subiectul cu care ma pot atarna in corcodus
si-mi mai spune dimineata si femeia care-mi vine la curatenie ca nepotica ei la 1 an si 7 luni spune poezii (nu luceafarul dar o strofa cu catelul, da)
noi spunem mama, tata, apa, baba (candva si cotcodac)
insa intelege tot: daca ii spun sa ridice mainile, sa se roteasca, sa ridice capul, sa danseze, sa aduca ceva... face ce-i spun
Gianina34 spune:
eseea, pentru ca pomeneai de infectiile repetate la urechiuse si temerile si ingrijorarile pe tema asta, pot sa-ti spun ca trecand si noi prin astea, wk trecut am facut timpanograma si audiograma - am fost la medlife si-i super ce aparatura au ca nu streseaza deloc bebelusii
oricum investigatiile astea sunt de facut 1 data pe an de control, ca si verificarea polipilor, a ochilor
Anaan spune:
Buna dimineata!( la pranz
)
Mababei, cum sunteti? Sper ca revenirea acasa a adus cu ea numai lucruri bune.
Elena, la partea cu temperatura nu stiu ce sa zic. Al meu copil se simte in largul lui cand in casa temperatura este cam de 20 de grade, nu mai mult. Si nu il tin infofolit prin casa, deci fara caciula, cu un body si ceva pantaloni nu prea grosi. Noaptea doarme in pijama cu picioruse si cam atat; descoperit. Eu dorm acoperita cu plapuma
.
Eseea, interesanta tema de discutie s interesante opiniile mamicilor!
Eu recunosc ca am fost destul de stresata in legatura cu vorbitul copilului - din cauza unui diagnostic aiurea, nu mai intru in detalii, ca-i prea lunga povestea - dar acum nu mai sunt. Pe de-o parte fiindca am fost la un medic care mi-a spulberat indoielile si, pe de alta parte, pentru ca de-o vreme incoace a inceput sa zica tot mai multe
. Concluziile mele:
- intr-adevar copiii au moduri foarte diferite de a evolua:de exemplu al meu evolueaza in salturi ( acum o luna mormaia vreo doua-trei cuvinte, acum are un vocabular mult mai bogat); altii au o evolutie constanta ( de exemplu, un baietel din vecini, de aceeasi varsta cu Andrei, a inceput sa vorbesca mult mai devreme, saptamana si cuvantul nou, dar acum au cam acelasi vocabular amandoi)
- din experienta mea, cred ca e adevarata chestia cu o anumita prioritate, intr-un anumit moment, care intarzie celelalte achizitii( vezi preocuparea pentru mers care ii acapareaza cu totul si nu mai sunt interesati de altceva)
- totusi, din spusele doctoritei la care am fost, un semnal de alarma la un an si opt luni ar fi nu atat lipsa unui vocabular generos
, cat lipsa capacitatii copilului de a intelege ceea ce i se spune ( normal, nu filozofia lui Kant, lucruri simple!) si de a-si face intelese dorintele si necesitatile