Adrian Paunescu - controverse

Adrian Paunescu - controverse | Autor: nelia

Link direct la acest mesaj

Observ ca a fost prea tirziu, s-a deschis alt subiect, dar ramin la parerea mea. Nu asa se incheie un capitol din istoria unui popor fragmentat, impartindu-l inca o data in aparatori si acuzatori.

Dar, Marius, cam repede te-ai miscat, Admin-ul ne-a intrebat daca sintem de acord cu propunerea lui, abia apoi un moderator sa faca schimbarea, uite ca io nu eram. Democratie-i asta?

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Eu am reusit sa fac asta, desi Paunescu, era membru marcant al celui mai bolsevic si mizerabil partid al Romaniei de azi, PSD, si era impotriva simpatizantilor mei politici, nu pot sa nu fiu trista la moartea lui. Pentru ca - da, poezia lui m-a miscat la un anume stagiu al vietii si pentru Flacara a fost ceva extraordinar, la vremea sa.

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Ma uimeste cum ai subliniat de 2 sau de 3 ori ca a fost membru al PSD care e partidul cel mai blex (printre altle pt ca e in opozitie cu partidul pe care il simpatizezi) dar nu ai amintit deloc cat de blex e ca a fost membru de frunte al PCR, ca a fost sluga si lingaul lui Ceausescu pe care l-a apreciat si l-a iubit sincer. Paunescu a fost toata viata un comunist convins. De asta a ajuns in FSN, apoi in PSD, prieten cu Iliescu (pe mine m-a mirat mult timp cum de nu s-a dus mana in mana cu Vadin tudor, ca sunt de aceeasi teapa). Paunescu nu a facut compromisuri politice pt a putea crea in vremuri de retriste. El ii declara iubire si admiratie lui Ceausescu pt ca asta simtea. Eu nu pot sa admir si sa respect un asemenea personaj.

Nu discut calitatea poeziilor lui pt ca ceva ce tine si de gusturi. Dar a fost unul din cei impotriva carora s-a lupta si s-a murit la revolutie. Cum puteti sa ridicati in slavi un comunist de cea mai joasa spetza? Zilele astea probabil se intorc in mormant tinerii care au murit la revolutie ... Trist cum de dragul amintirii unor cantece lalaite in adolecenta uitam pt ce deziderate s-a murit acum 20 de ani.

Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Laura, iti respect parerea pentru ca este una pertinenta, dar nu cred ca Flacara au fost doar cintece lalaite, pentru mine a fost mult mai mult. Acum, normal ca depinde de fiecare... dar intr-un oras mic si sarac din toate punctele de vedere cum e Vasluiul si pentru tinerii acelei epoci, cu siguranta ca a fost mai mult decit o simpla lalaiala. Asa si despre Woodstock se spune ca a fost a adunatura de golani si drogati... depinde de unde e privita.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii
Cine si ce fel de dizidenta se putea face in Romania anilor lui Ceausescu se stie ... cam nimeni nu a facut ceva eroic. Toti au stat cu congelatorul plin de carne (citez o invatatoare fosta grevista a foamei) ...da, cam nimeni, nici unul din tatii vostri ... dupa cate stie o cam tara intreaga.

Afirmatia asta, cu a sa generalizare, jigneste. Cumplit jigneste tocmai minoritatea care a facut ceva in timpurile respective, peste care tu, prin afirmatia de mai sus, calci cu bocancii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ari spune:

Nu, n-am ascultat nici eu cantece lalaite la cenaclul Flacara, poate or fi fost si din alea, dar eu nu mi le amintesc. Ce-mi amintesc eu este ca asteptam cu nerabdare serile in care era transmis, ca sa ascult, sa simt si sa ma bucur. Si am ascultat aproape toate melodiile si am citit aproape toate poeziile lui Paunescu. Si nicidecum nu m-a determinat Paunescu sa-l iubesc pe Ceausescu sau sa ma revolte mai putin situatia in care ne zbateam cu totii. Ceea ce a facut Paunescu pentru mine si toti prietenii si colegii mei, este ca ne-a oferit o contrabalanta la tristete, la revolta, la absurd. Nu era nimic la vremea aceea care sa egaleze frumusetea serilor cu Hrusca, Socaciu, Poesis, Alifantis, cu poeme de Stanescu, Blaga, Esenin, Doinas si atatia altii...Noi, in oraselul nostru transilvanean, aveam cenaclul nostru, inspirat, desigur, de Flacara.

Cenaclul Flacara a fost pentru mine o oaza de romanism frumos. Iar poemele lui Adrian Punescu le recitesc si le voi reciti intotdeauna cu delectare.

Ii doresc sa-i fie tarana usoara si sa-si gaseasca locul in cartile de literatura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Laura

Nelia, tocmai asta e infiorator de pervers si daunator in ceea ce il priveste. Ca sub obladuirea si in directul interes al odiosului regim a organizat acele manifestari grandioase zise Cenaclul Flacara, unde in opinia mea a otravit sufletele tinerilor din anii 80, a tinut sub lampasul cenaclului-surogat de cultura milioane de romani schingiuiti si desfigurati pe viata inducandu-le marotele sale nationalist-patriotarde si national-comuniste, totul intr-un mod pervers-subtil, pentru ca dadea senzatia de "libertate" in tot contextul gri al acelei contemporaneitati, impachetand totul in sentimentaloidismul versificatiilor sale grafomaniace si a melodioarelor patetice, numai bune de facut sa vibreze suflete inocente si avide de emotie primara de aici si abuzul de "cuvinte-cheie" gen "patrie", "parinti", "paine", "dreptate" si asa mai departe. Generatia de atunci sufera astazi de lipsa de gandire critica si valori morale temeinice inclusiv din cauza acestui ins care le-a deviat entuziasmul si simtul dreptatii prezent in mod natural la adolescenti si tineri catre manifestarile sale pseudoculturale. Dupa parerea mea reactiile publice din zilele astea reprezinta un adevarat simptom de sindrom stockholm, toata lumea pactizeaza misticoid cu bufonul-satrap.

"Cenaclul a inceput in curand sa semene, prin randuiala si gestica, cu savarsirea unui ritual: modelul religios pare a fi indispensabil propagandei totalitare cand vrea sa aiba succes.Poetul nu uita, insa, niciodata sa aminteasca tuturor celor incantati de ce vad si de ce simt ca datoreaza Conducatorului suprem - care vorbeste prin gura lui - supunere si iubire, caci numai El le poate asigura, in vremurile acelea tulburi si in coltul acesta de lume, linistea si stabilitatea. Nimeni nu a facut un mai mare serviciu propagandei si regimului lui Ceausescu. Acest scriitor, prin actiunile lui, prin personalitatea lui care fascina si descumpanea, a prelungit existenta comunismului nationalist-ceausist, precizandu-i, cristalizandu-i si intrupandu-i doctrina. In schimbul serviciului facut conducatorului, Adrian Paunescu - un nume pe buzele tuturor - a devenit indispensabil si puternic in ierarhia propagandei, slobod sa infaptuiasca, sa indrepte erori, sa faca numeroase fapte bune, sa actioneze peste limitele stiute. A fost citit cu pasiune, versurile lui i-au fost recitate si cantate cu vehementa, cum nu stim sa fi fost vreodata recitati si cantati poetii neamului. Dar nu putem uita ca a atras intr-o cursa propagandistica sufletele candide ale adolescentilor, izbutind sa deverseze energiile lor explozive in numele supravietuirii unui regim odios.
Sursa

Recunosc ca nu mi-am imaginat pana ieri ca acest ins chiar a reusit sa mutileze pe viata o generatie intreaga, pe langa toate celelalte lucruri oribile pe care le-a facut.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:
citat din mesajul lui Natasa
...

multumesc. am lamai. ajuta insa la trierea scrupulosilor fara scrupule.

admin, exista deja topicul cu cenaclul. ba chiar, daca-i prea mult venin, se pot desfasura si la zz. unii insa nu fac decat sa posteze in dublu exemplar, acolo si aici, fiindca li se pare ca-s mai drepti asa.

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

Si te ajuta lamiile sa-ti invingi sila de lingai sau le trecem cu vederea pentru ca vezi Doamne a dat sentimentul patriotico/liric peste noi??

In alta ordine de idei, ca mesaj pentru Mirela, viziteaza te rog cind ajungi in tara Memorialul de la Sighet, ca sa vezi acolo ce faceau unii cind Paunescu ii vorbea unui criminal cu "Maria-ta". Tata sau bunicul nu au fost dizidenti, dar unii chiar au fost si repede uitam de ei si preamarim niste versificatori la kil!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui ari

Nu, n-am ascultat nici eu cantece lalaite la cenaclul Flacara, poate or fi fost si din alea, dar eu nu mi le amintesc. Ce-mi amintesc eu este ca asteptam cu nerabdare serile in care era transmis, ca sa ascult, sa simt si sa ma bucur. Si am ascultat aproape toate melodiile si am citit aproape toate poeziile lui Paunescu. Si nicidecum nu m-a determinat Paunescu sa-l iubesc pe Ceausescu sau sa ma revolte mai putin situatia in care ne zbateam cu totii. Ceea ce a facut Paunescu pentru mine si toti prietenii si colegii mei, este ca ne-a oferit o contrabalanta la tristete, la revolta, la absurd. Nu era nimic la vremea aceea care sa egaleze frumusetea serilor cu Hrusca, Socaciu, Poesis, Alifantis, cu poeme de Stanescu, Blaga, Esenin, Doinas si atatia altii...Noi, in oraselul nostru transilvanean, aveam cenaclul nostru, inspirat, desigur, de Flacara.

Cenaclul Flacara a fost pentru mine o oaza de romanism frumos. Iar poemele lui Adrian Punescu le recitesc si le voi reciti intotdeauna cu delectare.

Ii doresc sa-i fie tarana usoara si sa-si gaseasca locul in cartile de literatura.

Ari, culmea e ca nu Paunescu a facut asta pentru tine. Ceausescu a facut-o. Prin Paunescu! Pentru ca asa trebuia!!
In timpul in care lumea il asculta fascinata pe Hrusca, deja era o mare provocare sa gasesti cascaval.
Intelegi de ce Ceausescu i-a zis lui Paunescu sa umple stadioanele?
Paine era pe sponci. Nici circ sa nu fie? Era prea mare riscul.

Nu cred ca exista un servil al regimului mai potrivit decat Paunescu pentru slujba asta.
Avea carisma, era stapan pe el, avea o viclenie rafinata, ii placea sa domine, era avid de faima, era bun de gura si capabil sa tina oamenii sub control.
Si-a facut treaba perfect :).

Alternativa la absurd (despre care vorbesti) se oferea in subterane, nu pe stadioane unde fiecare miscare era supravegheata si controlata si unde strigai de bunavoie "Traiasca Ceausescu, partidul si poporul", la ordinul lui Paunescu.

Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui ari
ne-a oferit o contrabalanta la tristete, la revolta, la absurd.

Exact. A fost o supapa care a facut ca presiunea fireasca si normala sa fasaie usor in loc sa explodeze, ba mai mult decat atat a inlocuit si in mod subtil aburul care iesea prin ea cu "valorile" sale. Exact aici e problema.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Dar a fost unul din cei impotriva carora s-a lupta si s-a murit la revolutie. Cum puteti sa ridicati in slavi un comunist de cea mai joasa spetza? Zilele astea probabil se intorc in mormant tinerii care au murit la revolutie ... Trist cum de dragul amintirii unor cantece lalaite in adolecenta uitam pt ce deziderate s-a murit acum 20 de ani.

Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Laura, !!!!!!!

Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Scoaterea din context a unor mesaje e fara sens! Le-ati mutat de dincolo, dar daca asta se cheama "Adrian Paunescu-controverse", atunci treceti si odele tot aici!! Adica ce scriem noi e intra la controverse, laudele desantate la adresa unui comunist, nu! CIudata optica!

Mergi la inceput