Adrian Paunescu - controverse

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Natasa

Scoaterea din context a unor mesaje e fara sens! Le-ati mutat de dincolo, dar daca asta se cheama "Adrian Paunescu-controverse", atunci treceti si odele tot aici!! Adica ce scriem noi e intra la controverse, laudele desantate la adresa unui comunist, nu! CIudata optica!



Eu zic sa se mute postarile "Dumnezeu sa-l ierte" la SC, iar aici sa ramana un singur subiect. Despre Adrian Paunescu.
Pentru ca topicul "A murit AP" incepe cum nu se poate mai generator de controverse: "un ultim omagiu"...

Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

da' pe-al meu ce l-o sarit? las' ca-l pun iar...

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Citat:
citat din mesajul lui ari
ne-a oferit o contrabalanta la tristete, la revolta, la absurd.


Exact. A fost o supapa care a facut ca presiunea fireasca si normala sa fasaie usor in loc sa explodeze, ba mai mult decat atat a inlocuit si in mod subtil aburul care iesea prin ea cu "valorile" sale. Exact aici e problema.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).




Sau altfel vazut, a dat o preocupare multora, le-a luat gindul de la mizeria zilnica, de la senzatia de sufocare in fata sistemului, de la revolta impotriva masurilor absurde. A recanalizat tristetea, revolta si neputinta amintite mai sus. Si, pentru cele citeva ore petrecute la Cenaclu, ori in fata radioului, ascultind Cenaclul, a dat (unora) iluzia ca sunt rebeli, ca se revolta impotriva sistemului. O iluzie, atita tot.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Si daca tot s-a format topicul cu controverse, am si eu doua nedumeriri:
- de ce se confunda (amesteca?) talentul organizatoric si cel de orator cu talentele (muzicale) ale lui Hrusca, Socaciu, Alifantis si restul ce au facut parte din Cenaclu?
- de ce considera unii ca moartea poate anula defecte si fapte rele? E ca si cum unii s-ar considera fericiti la venirea iernii, totul devine brusc curat si pur, gunoiul si noroiul fiind acoperite de zapada. Noroc de primavara, ca ne trezeste la realitate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Am fost de doua ori la Cenaclul Flacara. Prima oara eram mica, am mers cu tata, eram la mare, am stat putin si am plecat, cred ca el a ales sa mergem din curiozitate si a ales sa plecam dupa ce s-a lamurit ca ce-i acolo nu-i nici de el si nici de mine. Era pe vremea cu Phoenix, Pittis, dar... asta am aflat mai tarziu, atunci pe moment n-am receptionat si nu-mi amintesc decat decibelii care ne-au urmarit pe drumul de intoarcere pana la hotel.
A doua oara aveam 16 ani si am mers cu clasa, la Casa de Cultura ca erau multe fete ce fredonau deja "pustoaico, tu ai sange de vipera" si "iubita mea sa ne-aruncam in valuri", chestii care pentru imaginatia noastra la vremea aia picau la fel de bine ca scenele din "Pe aripile vantului"... La fazele cu "Poporul , Ceausescu, Romania" ne simteam cam ca la orele de Socialism stiintific si Constitutia RSR, mimam dupa puteri ca eram vaccinati cu asta, era ca o gargara care ti se servea la pachet dupa modelul vanzarii in librarii a cartilor mai rasarite cu una de umplutura, politica.
Bardul in sine nu mi-a placut deloc atunci, vocea aia tunatoare venind din strafundurile uneui personaj extrem de voluminos ma enerva ca bruia piesele, da' fara el spectacolul respectiv nu exista. Revista Flacara stiu ca era printre putinele care se puteau citi cat de cat si mai stiu ca la un moment dat Paunescu a slabit spectaculos cu o dieta naturista a unui vindecator, si toata povestea a fost amplu dezbatuta in revista, in mai multe numere. Asta cred ca mergea la fix cu ratiile care incepusera sa-si faca aparitia.
La scurt timp l-am descoperit pe Pittis la Gradina Icoanei cu spectacolul lui despre Beatles si am uitat complet de Cenaclu', cred ca intre timp il si oprisera.
Au mai fost incercari asemanatoare Cenaclului dar de dimensiuni mai reduse, parca Serbarile tineretului se numeau, facute de Lucian Avramescu,ca era tema de la partid, nu incape indoiala.
Cam astea-s amintirile mele legate de subiect, printre cunostintele mele apropiate n-a cazut nimeni in admiratia bardului, nu i-am citit poeziile, nu i-am cumparat niciodata cartile.
Dupa revolutie, el si Vadim mi s-au parut ca joaca roluri aproape identice desi nu contest ca Paunescu a fost peste tribunu' cu ochelari de soare.
Am auzit recent un comentariu interesant referitor la continuitatea personajului ce a rezistat public cu un mesaj aproape neschimbat, desi fractura istorica ar fi cerut altceva... pai "fractura" de fapt a fost asa doar o "entorsa" , publicul nu si-a modificat esential cerintele si cum omul era plin de energie si productiv, brandul sau a supravietuit.



Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ari spune:

Ei, nu, nu-i chiar asa. Doar nu eram noi toti, cei care ne bucuram de cenaclu, o turma pe care o mana cineva in directia in care dorea. Asta-i chiar prea de tot!
Bineinteles ca vedeam toti ceea ce era de vazut, ne revolta ceea ce era revoltator! Dar am putut, pret de cateva momente, sa vedem mai departe decat absenta cascavalului. Am putut sa vedem ca in ciuda ororii (si am o lista luuuunga, traite chiar de subsemnata!!!), avem dreptul sa vedem si altceva decat intunericul. Deci, si altceva acesta inseamna ca nu ne-am mintit nici o clipa asupra realitatii. Ne-am permis doar, ca sa putem continua, sa si visam.
In acelasi timp ascultam pe ascuns si Europa libera.
Eu nu pot sa-l apropii pe Paunescu de Ceausescu. Nu pot si gata. Pentru ca daca ultimul imi trezea sentimente de profunda revolta si dezgust (in ciuda propagandei agresive comuniste care se facea, si nu de Paunescu, in primul rand), primul ma ajuta sa vad si un pic de frumos.
Adevaratii criminali erau cei de care eram obligati sa ne izbim in viata de zi cu zi, care aveau putere asupra destinelor noastre, cum ar fi delatorii de langa noi, profesori, membri de partid si aparatori ai *valorilor revolutionare*, militieni, secretari de partid, etc., etc., etc...
Din Cenaclu, din Paunescu, puteam alege. Fiecare dupa intelegere si simtire. Ceilalti, ne dadeau ordine si ne pedepseau daca nu le executam intocmai.


Edit ca sunt nedumerita : eram convinsa ca am scris la celalalt subiect, nu la controverse. ???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25
Citat:
citat din mesajul lui desprecopiiEu am reusit sa fac asta, desi Paunescu, era membru marcant al celui mai bolsevic si mizerabil partid al Romaniei de azi, PSD, si era impotriva simpatizantilor mei politici, nu pot sa nu fiu trista la moartea lui. Pentru ca - da, poezia lui m-a miscat la un anume stagiu al vietii si pentru Flacara a fost ceva extraordinar, la vremea sa.**************Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
Ma uimeste cum ai subliniat de 2 sau de 3 ori ca a fost membru al PSD care e partidul cel mai blex (printre altle pt ca e in opozitie cu partidul pe care il simpatizezi) dar nu ai amintit deloc cat de blex e ca a fost membru de frunte al PCR, ca a fost sluga si lingaul lui Ceausescu pe care l-a apreciat si l-a iubit sincer. Paunescu a fost toata viata un comunist convins. De asta a ajuns in FSN, apoi in PSD, prieten cu Iliescu (pe mine m-a mirat mult timp cum de nu s-a dus mana in mana cu Vadin tudor, ca sunt de aceeasi teapa). Paunescu nu a facut compromisuri politice pt a putea crea in vremuri de retriste. El ii declara iubire si admiratie lui Ceausescu pt ca asta simtea. Eu nu pot sa admir si sa respect un asemenea personaj. Nu discut calitatea poeziilor lui pt ca ceva ce tine si de gusturi. Dar a fost unul din cei impotriva carora s-a lupta si s-a murit la revolutie. Cum puteti sa ridicati in slavi un comunist de cea mai joasa spetza? Zilele astea probabil se intorc in mormant tinerii care au murit la revolutie ... Trist cum de dragul amintirii unor cantece lalaite in adolecenta uitam pt ce deziderate s-a murit acum 20 de ani.
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me
Laura.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Ceausescu a fost ce a fost cu sustinerea celor din jur, inclusiv a lui Paunescu! Raul facut in regimul lui Hitler nu era doar al ui Hitler, criminalii au fost pe cit posibili pedepsiti, numai la noi a fost impuscat Ceausescu si toti criminalii/securistii au inflorit ca si cum tot raul l-a facut un singur om!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

N-am avut timp sa deschid digi-ul zilele astea, eram curioasa sa aud cam care e atmosfera la teveu. bocete si jelituri pe toate posturile tv odata? pe ritmuri de cenaclu?sa nu-mi ziceti ca da.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:



Bine zis Iulianm, sustin. E pacat de cei care au murit.


-- C.

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii
Cine si ce fel de dizidenta se putea face in Romania anilor lui Ceausescu se stie ... cam nimeni nu a facut ceva eroic. Toti au stat cu congelatorul plin de carne (citez o invatatoare fosta grevista a foamei) ...da, cam nimeni, nici unul din tatii vostri ... dupa cate stie o cam tara intreaga.


Afirmatia asta, cu a sa generalizare, jigneste. Cumplit jigneste tocmai minoritatea care a facut ceva in timpurile respective, peste care tu, prin afirmatia de mai sus, calci cu bocancii.


"Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ari spune:

Iulia, am sa incerc eu un raspuns la intrebarile tale : eu nu cred ca se pune semnul egalitatii intre talentul organizatoric, oratoric, etc. al lui Paunescu si talentul celor care au compus pe versurile lui. Dar acel cenaclu a fost un mijloc prin care cantareti si actori (unii, pana atunci, necunoscuti)au avut posibilitatea sa-si arate talentul.

Cat despre a doua intrebare a ta, eu nu ma astept ca faptele rele ale lui Paunescu sa fie sterse de moartea sa. Nici vorba! Atata doar ca, atunci cand ajungem sa nu mai vedem nimic bun, ba chiar sa punem la indoiala inteligenta,realismul si gustul tuturor celor care-si amintesc cu nostalgie de vremea cenaclului si care au ceva pozitiv de spus despre ceea ce a facut Paunescu-poetul...mi se pare ca mergem un pic prea departe.

Mergi la inceput