Licurici de ianuarie - februarie 2009 (124)
Raspunsuri - Pagina 13
miereamara spune:
Eseea (am vazut ca ai pus subiectul si dincolo), mi-am mai amintit ceva ce mi-a dat mie de banuit la A.. el stia formele, numerele, animalele (le-a invatat destul de devreme), daca il intrebam unde e unu, doi, patratul, etc mi le arata pe carte, dar nu rostea cuvintele. Si mie mi s-a parut discrepanta prea mare intre ce stia si faptul ca nu spunea decat cu chiu cu vai mama si tata.
Si imediat dupa operatie, cand a inceput sa auda, a fost de ajuns sa ii numaram de cateva ori pana la 10 si a invatat (acum numara in ambele limbi pana la 10). si chiar numara, nu repta ca papagalul, l-am surprins cum isi numara covrigeii intr-o zi si avea doar 4 sau cinci, mi-a cerut mai multi :))Cu formele,culorile, animalele, etc s-a intamplat la fel...el avea toate notiunile astea in cap doar ca ceva il impiedica sa rosteasca cuvintele.
Si da, i-am repetat oarecum ca la papagali
, am citit ca nu esti de acord cu metoda asta, dar practic asta e metoda practicata de logopezi, copiii trebuie sa faca asociatiile intre cuvant si obiect/actiune, cum altfel ar putea decat prin repetare si extinderea notiunilor?
Si la gradinita se procedeaza la fel, vine copilul cu o papusa in mana la educatoare, ele zic: ooo Aidan you have a doll? (cu accentul pus pe cuvantul nou, doll). Ce faci cu papusa? Vrei sa hranim papusa? Si iata cum copilul a invatat un cuvant nou si o actiune, papusa poate fi hranita, etc. Poate el facea instinctiv chestia asta, dar nu stia sa puna un label, nu stia ca actiunea respectiva se numeste " a da de mancare papusii".
Vedem o floare in gradina. Ooooo..X uite, o floare! Hai sa o mirosim, miroase frumos? Ce culoare are floarea, rosie? oooo...dar uite si tu ai o floare pe pantaloni/rochita, dar nu e rosie, e albastra...hai sa o mirosim, hmmmm nu miroase, de ce?? pt ca e doar un desen...Ce a invatat de aici? Ca o floare poate fi si floarea din gradina, si desenul din carte, si modelul de pe haine, ca o floare poate avea diverse culori si ca floarea din gradina miroase, este o planta reala, floarea de pe rochita e doar un desen.
Ma scuzati ca m-am intins atat de mult, dar e un domeniu care imi place extrem de mult, e perioada in care incep sa faca tot felul de asociatii comice (ieri imi spunea ca perdeaua de la dus este "door" ci ciocanea, chipurile sa deschidem usa:)), e perioada in care li se dezvolta imaginatia si incep sa inventeze jocuri.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator
anna-mama spune:
Noi facem baie in fiecare zi asa cum am facut de cand s-a nascut. Baia la copil este necesara in aceiasi masura ca si la adult, nemaivorbind ca pielicica lor este mai cruda si pe ea se aseaza tone de particole de praf. Lui Vladut ii place sa faca baie. Inainte de baie il spal pe dintii cu pasta fara fluor si apoi ii dau lui peruita sa se mai spele si singur. Cu baita nu avem probleme, se joaca cu jucariile, se spala si el, sta cuminte sa-l spal si la par. Baia face parte din ritualul de nani, adica facem baie, apoi tzitzi si apoi nani. Adoarme cam in 30 min, dar stie ca trebuie sa doarma si nu se da niciodata jos din pat. De cand e dupa baie nu am mai facut alte activitati decat sa facem nani. Rugaciunea o spunem dupa ce isi bea laptic.
De vorbit. ne aflam intr-o perioada de dezvoltare maxima, in ultima saptamana spune zilnic cuvinte noi. El niciodata nu repeta dupa noi, dar se aflau deja in memoria lui si acum au devenit active.
Micola, Porumbita, eu credeamc a numai al meu se mai trezeste de n ori pe noapte si asta pt ca papa san, dar vad ca la unii copii nici intarcarea nu e o solutie, offf, si aveam sperante..
Cadia, cum a fost la doctor?
de
baietel nazdravan (09.02.2009)
e simplu, doar sa vrei! BAZAR UMANITAR
Selene_Bunny spune:
andre_ea, mie nu mi se pare normal doar mama, tata, apa la 2 ani. Indiferent de cat de multe intelege copilul si de cat de activ este. Dupa Daria nu pot sa ma iau, pentru ca ea stie, constient, peste 100 de cuvinte, inclusiv cuvinte grele, gen "crocodil", "buburuza", "purici". Fara sa pun la socoteala propozitiile. Ea si repeta tot, acum.
Pana a invatat o droaie de cuvinte - culori, animale, fructe, legume, alte chestii, ne arata imaginea pe carte si ne intreba pe fiecare - eu, tati, buni, matusa-sa, "ce ata" (ce-i asta). De zeci de ori.
crisspy, dar dupa voi repeta cuvinte? Chiar daca nu face asocierea cuvant - inteles, le repeta?
Referitor la somn:
- la amiaza, o culc eu, mancam de pranz, o pun in pat si incep sa ii spun ca toti copiii pe care ii stie (stie multe nume din revista Baby, ba si zice ca o cheama cand Dragos, cand Melek) se culca, ca trebuie sa faca un pic de nani, ca are nevoie de odihna, ca se culca si tigrul, si papusica, si intr-un final adoarme - maximum 30 de minute
- seara o culca tati, el ii citeste si poveste, uneori adoarme mai greu de 30 de minute
Nu mai adoarme singura din august, de cand am fost in concediu.
Cum spunea miere, de cosmaruri sau ce, se mai trezeste tipand, urland peste noapte, o iau in patul nostru si adoarme la loc imediat. Inca nu am determinat cauza.
Referitor la baie:
- nu mai facem de mult, de cand avea un an. Facem multe dusuri, si eu o spal de kk la dus. Dimineata facem obligatoriu dus integral, din cap pana in picioare.
Cada este urata, nu mi-ar placea sa stau in ea. Dusul merge rapid, daca vrea sa se joace, se poate juca si la dus.
CADIA, da, e normal de 3 ori pe zi, si Dari mai face asa.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Pantofiori de vanzare - noi, frumosi!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
Selene_Bunny spune:
(Acu' umbla cu o sita de plastic pe cap si zice ca e "o cushula". Pe urma ca "a cazut sita").
crisspy spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Selene_Bunny crisspy, dar dupa voi repeta cuvinte? Chiar daca nu face asocierea cuvant - inteles, le repeta? |
Nu repeta mai nimic dupa noi, insa asocieri intre imagini si cuvintele pe care le spunem noi face.
Daca ii zic sa-mi arate orice, ma ia de mana si ma duce acolo si imi arata cu degetul.
Crisspy,
fericita de
Razvi
anna-mama spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui crisspy
Nu repeta mai nimic dupa noi, insa asocieri intre imagini si cuvintele pe care le spunem noi face. Daca ii zic sa-mi arate orice, ma ia de mana si ma duce acolo si imi arata cu degetul. Crisspy, fericita de Razvi |
Crisspy, eu tot zic ca nu are probleme atata timp cat Razvi a spus anumite cuvinte, eu cred ca el pana nu e sigur ca face bine nu face, cum a facut si cu mersul

de
baietel nazdravan (09.02.2009)e simplu, doar sa vrei! BAZAR UMANITAR
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui crisspy
Nu repeta mai nimic dupa noi, insa asocieri intre imagini si cuvintele pe care le spunem noi face. Daca ii zic sa-mi arate orice, ma ia de mana si ma duce acolo si imi arata cu degetul. Crisspy, fericita de Razvi |
Aha. Ma gandeam acum la ceva, e oare posibil sa ii fie limbutza tinuta de atza aceea de sub limba mai mult decat in cazul altor copii?
Leditia spune:
crisspy..mie mi-au zis multe mamici ca va vorbi si sa nu-l mai stresez nici pe el si nici eu sa nu ma mai dau de ceasul mortii cu asta.
Eu la randul meu cunosc o fetita care pana la 2 ani si ceva nu a zis decat aaa si ii,nu zicea mama,nu tata,nu nimic..arata ca vrea vrea prin a si i..atat!Fetita a fost la numerosi dri din tara,mai mult pt faptul ca era extrem de slabuta(avea 8kg)si la un moment dat a fost si suspecta de FC,insa era ok,din toate punctele de vedere.
La fel,mi s-a spus,nu de catre cadre medicale,ci de alte persoane ca poate are limba legata..Eu nu cred,sincer..Aseara ma jucam cu el si ziceam eu biti biti poc si el pt ca mai voia sa-l fac asa,zicea bitzi.El stie,insa cred ca e mai comod asa..cine stie..
Nu e un concurs cu cine stie mai multe,nu cred k in a vbi mai repede sta inteligenta unui copil..te rog nu te mai stresa atat,caci tu fiind si departe de el..Dzeu stie ce-i in sufletul tau.
Poti merge pt linistea ta la dr,daca tii musai,insa eu nu cred ca Razvi are probleme...sincer.
Zicea si Rox la un moment dat ca Patrick a vorbit foarte tarziu,pe la 3 ani si crede-ma ca acum nu-i mai tace gurita.
si e un copil extrem de inteligent.
Da si eu ma oftic uneori,dar daca el vrea asa ok..vedem mai incolo ce si cum,eu stiu ca abia dupa 3 ani poti ridica probleme si semne de intrebare..
Unii sunt mai preocupati sa alerge,sa se catere,sa faca diverse ghidusii..si nu dau o asa mare importanta vorbelor.
Te pup si te imbratisez cu drag si pe Razvi la fel.
POZE CU NOI
de David Christian
Speranta si incredere pentru David
Poti ajuta si tu!Bazar pt copilasi speciali!.
andre_ea spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Selene_Bunny andre_ea, mie nu mi se pare normal doar mama, tata, apa la 2 ani. |
Selene, e vorba de minim. Desi majoritatea vorbesc mai mult de atat, sunt si copii care spun doar cateva cuvinte la 2 ani. Si sunt perfect normali. Despre asta e vorba.
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005 si Ilinca- 09.01.2009
Delu Prichindelu'
Prichinduta
Speranta si incredere pentru David
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui andre_ea
Selene, e vorba de minim. Desi majoritatea vorbesc mai mult de atat, sunt si copii care spun doar cateva cuvinte la 2 ani. Si sunt perfect normali. Despre asta e vorba. Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005 si Ilinca- 09.01.2009 Delu Prichindelu' Prichinduta Speranta si incredere pentru David |
OK, o fi, dar, daca linistea sufleteasca a lui crisspy sta intr-un control medical, eu zic sa-l faca.
Doua nelinisti am avut si eu in vara - ochii si mersul Dariei, cu ochii cica nu e cazul sa-mi fac probleme inca, cu mersul, cica numai pe la 5-6 ani daca se va corecta, si asta cu kinetoterapie si dat papuceii invers, fara taloneta, si mers la control la 3 luni, ceea ce n-am facut. Decat ca i-am dat papuceii invers, si nici aia mereu.