12 ani- prima tigare

Raspunsuri - Pagina 28

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Denizel, sar'mina. Eu am mai fost lacto-vegetariana vreo trei ani acum vreo alti 15 si m-am simtit minunat, iar acum nu maninc de vreo doua saptamini carne si iar ma simt... altfel. Deci la tine sint si copiii? Daca da, atunci e musai sa discutam, care sint sursele voastre de proteine? Sint de cind erau mici, adica nu i-ai hranit cu carne nici cind erau mici? O faci de capul tau sau ai un nutritionist care te sfatuieste? De fapt, ar trebui sa discutam pe PM... daca vrei.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tora97 spune:

eu sint mama teodorei.. si crede ti ma ca rufus a avut o reactie extrem de calma si protectoare fata de teodora, in momentul cu pricina! Eu, poate fiind o fire mai patimasa, eram pregatita sa matur intii cu ea si abea apoi sa stam oleak de vb.Eram furioasa de a dreptul, nu dezamagita! Ne pregatisem si ne pregatim si eu si rufus pentru acesti "pasi pe de laturi" ai copiilor nostrii: exista posibilitatea ca ei sa fumeze, sa bea, sa faca sex devreme ori neprotejat, etc. SPERAM, pe de alta parte din toata inima sa nu incerce drogurile.. care ni se par cu adevarat periculoase! Dar crede ti ma, ca teoria se duce n .. balarii atunci cind dai piept cu "dusmanul" sau ispita copiilor tai! cind bagi de seama ca tot ce l ai invatat cade precum un castel din carti de joc.
Da, la prima "confruntare" l am lasat pe rufus sa discute cu ea. La a doua, am luat o de o parte si pe tonul cel mai calm-indiferent i am povestit primii ei 6 ani.. in amanunt. I am povestit despre exasperarea mea cind o vedeam ca obosea jucindu se in casa si se intindea in pat spunind ca este obosita... cind mi am petrecut noaptea ascultind o cum respira si rugindu ma sa vina dimineata mai repede ca sa pot merge cu ea la medic, cum a stat apoi 8 ore cu masca de oxigen pina si a revenit, cum a fost internata de nenumarate ori pentru a o ajuta sa respire normal,cind intr o seara, 4 ani avind am intrebat o daca vrea sa mergem la spital, iar ea mi a raspuns "da, mami, du ma la spital, ca mi e rau", i am amintit de momentul in care am fost la energoterapeut si acesta mi a descris aura ei ca fiind f slaba si ferfenitata.. iar mai tirziu mi a marturisit ca fetita mea era secata energetic (antibioticele si cortizonul isi spuneau cuvintul)si tot asa...
am intrebat o si de ce este atit de suparata pe mine, incit sa mi faca asa o "bucurie", nu mi a raspuns nimic. a plins.

in final, asa cum i am si spus si eu si tata sau, este alegerea ei, in tot ce face! insa nu ne cereti, nici mie, nici lui rufus sa fim de acord cu aceste apucaturi, sa i le incurajez, sa o ajut kiar! nu pot si basta!
pt ca, fara suparare fetelor, dar eu, ca mama testata pe acest tarim al "plaminilor" sa i spunem, voi avea permanent aceasta frik. da, este adevarat, se pot intimpla cu totul si cu totul alte lucruri rele in fata ei, dar permiteti mi sa fiu om si sa am temeri adinci, pe care sa nu le pot controla mereu asa cum mi as dori...

cit despre indirjirea teodorei de a si apara intimitatea.. mie mi se pare o apucatura normala... mai ales din ziua in care mi a spus, intr o discutie despre secrete (ea neavind secrete fata de mine pina in acel moment)"mamaaaa.. unde ai mai pomenit tu un adolescent fara secrete fata de parinti?" O las in pace... are momente in care este absolut ermetica, dar si momente in care mi povesteste mai tot.

A, si daaaa am aplikt si povestea cu: iti miroase gura nashpa (termen imprumutat din limbajul lor)ai auzit de halena?,iti miroase parul si hainele ca o scrumiera, bla bla bla

eu sint o fumatoare ocazionala... rufusu e mai ocazional ca mine, dar ma burzuluiesc toata cind simt miros de fum de tigara.. pur si simplu nu l suport!

si da, este optiunea ei ce va face cu viata ei! le repet asta de cite ori am ocazia... si da, va tb sa si asume responsabilitatea faptelor sale... eu nu i voi da bani pt tigari!

sa auzim de bine!

TORA,RUFUS si cele 3 minuni ale lor
"da aripi unui copil, dar lasa l sa invete singur sa zboare" Marquez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Readuc in discutie acest subiect pentru ca mama unei prietene de-a fetei mele m-a rugat sa o anunt daca o vad pe fi-sa fumand.

M-a rugat pe mine pentru ca stam langa scoala si locul favorit al copiilor este in fata scarii unde stau.

Eu nu am vazut-o, insa fi-mea a stat cu ele cat au facut posta o tigara si mi-a zis:
"Mami, te rog vorbeste cu mama lui X si spune-i ca fumeaza, ca ea nu-si da seama ca-si pune sanatatea in pericol si trebuie sa stie!"

Mie nu-mi sta in fire sa fac asa ceva.

Isabela, fetelor, voua v-ar place ca o alta mama sa va spuna ca odrasla s-a apucat de fumat?

Fetele au 13 ani.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Viviana, pai tu ai acceptat rugamintea mamei fetei atunci cind ti-a adresat-o sau ai prevenit-o ca nu-ti sta-n fire s-o informezi despre ce face fata ei?Ca-n functie de asta,ii spui sau nu.

(mie nu mi-ar placea ca o alta mama sa-mi spuna ceva despre fata mea, dar nu ma pot pune in situatie,eu am inca fete mici..)

Mergi la inceput

Discutia a fost intr-un context mai larg.
Habar nu mai am daca i-am spus sau nu sau daca doar am ras.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

viviana parerea mea este ca eu sa fiu in locul mamei respective as vrea sa stiu daca fiul meu in cazul meu face ceva care eu cred ca e rau.Daca atunci cand ii spui nu e pe ton de barfa , gen...vai mai ce face ficata, fumeaza, ceva acuzator la adresa ei ca nu ar fi mama buna si nu stie sa-si controleze copilul, ci asa informativ, ca doar ea te-a rugat sa ii spui.Mie mi-ar place ca sa vina sa-mi spuna pentru ca nu as vrea sa descopar cand deja viciul este instalat si nu mai poate scapa de el.As incerca sa-i gasesc alte lucruri cu care sa fie cool in fata colegilor (ca de fapt asta e la ei nu atat fumatul, cat faptul ca daca nu esti cu ei , acolo la tigara esti exclus din gasca, si ei , fetei, nu ii place lucru asta, de aceea accepta compromisul.
Si la noi , cei drept de la liceu, nu din generala, ieseau prin wc, sau afara la colt , sa fumeze si asa pareau in conceptia lor cei mai cei ca ce fapta grozava fac.
Iar daca tu parinte fumezi, e mai greu sa-i interzici copilului, chiar si cu exemple gen, iti dauneaza la plamani, te imbolnavesti, pentru ca ei nu pun accentul pe asta, ci ideea este sa nu fie exclusi din gasca, astfel nemaiputand sa se bucure de anumite privilegii intre colegi
Parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floaredemac spune:

Viviana, se pare ca fiica ta a inteles exact de ce ar trebui sa ii spui mamei colegei sale ca aceasta fumeaza....Daca ii spui nu inseamna ca o "parasti" ca la gradinita, ci ca ii vrei binele. Eu i-as spune, delicat, fara sa para ca o acuz pe ea sau pe fetita de ceva. Extrapoland un pic, gandeste-te daca, Doamne fereste, copilul tau s-ar droga si tu nu ti-ai da seama de lucrul asta (am auzit cazuri). Nu ai vrea sa stii?

Mergi la inceput

Floaredemac,
As vrea sa stiu.
Mie cand imi spune cineva ceva reprobabil despre fata, nu ma aricesc si nici nu ma supar.
Incerc sa aflu si varianta ei si apoi iau sau nu masuri, depinde.

Cand transmit ceva o fac usor si am grija sa nu ranesc sentimente.

Am niste amici care au un baiat de 17 ani. Ei au obervat ca cheltuie prea repede banii de buzunar. Au incercat sa afle pe ce. Au intrebat in stanga si-n dreapta fara rezultat.
Au simtit ca este ceva in neregula si nu isi dadeau seama ce.
Ce sa va spun? Au angajat un detectiv particular. Si au aflat: droguri

BAUTURI ENERGIZANTE: ce parere aveti despre despre ele?
La fi-mea in clasa e o moda. Toata lumea bea bauturi energizante.
Joi a fost de serviciu pe scoala impreuna cu o fetita a carei mama le-a adus bauturi energizante. A baut si ea, i-a placut si apoi si-a cumparat. Stia, totusi, ca nu prea e in regula din moment ce a ascuns-o sub pat si mi-a spus mie in mare taina - sa nu auda ta-su.

vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Viviana, eu i-as spune mamei, dar numai daca as fi vazut-o eu pe fata. Ma gindesc sa nu cada pe fata ta magareata si apoi sa fie considerata ca 'aia care spune'. E ca si cum ar rupe lantul de incredere (al copilului in copil) si e destul de greu sa duca povara la virsta asta.

Eu nu as cere asta de la nici un parinte Da, mi-ar placa sa mi se spuna, mai ales daca vine de la o persoana care vrea sa ma ajute sa remediez situatia si nu-mi spune in fata copilului, ca am mai intilnit si asa ceva. Dar eu nu as cere unui parinte asa ceva, e o problema pe care trebuie sa o rezolv singura, ca mama. Daca banuiesc ca fumeaza, as gasi o modalitate sa imi confirm banuielile si apoi sa pot face ceva in sensul asta, sa discut cu copilul etc.

Si eu nu sint de acord cu bauturile energizante. Nici pentru copii, nici pentru adulti. Noi nu bem nici un fel de suc din comert, foarte rar, la petreceri sau cind ne e pofta, cumparam Tropicana sau ceva mai natural.

Copiii mei nu beau nici sucurile din alea la cutie, care aici se dau in scoala si se dau la pachet de catre parinti, eu le fac suc dimineata si la scoala le dau apa. De cola, pepsi nici nu poate fi vorba, iar din astea noi, enegizante, in nici intr-un caz. Dar am vazut si pe aici aceeasi moda, adolescentii numai cutii din astea au in mina.

Nu am cumparat niciodata nimic din astea, eu nu am baut cola nici cind aveam copii, decit eventual pe la petreceri, nu avem in casa. Dar ar bea daca ar avea, pe la petreceri, mai ales la cele de adulti, exista intotdeauna. Si ai mei vor si ei, nu le-am interzis, le pun putin intr-un pahar, dar le-am explicat de fiecare data de ce nu cumparam, de ce nu e bine.

Cutiile astea de sucuri energizante sau sticlele au si un desigm atragator si Agata mi-a cerut de vreo citeva ori, dar i-am explicat ca e prea mica pentru ele si chiar cind va fi mare, o rog sa fie atenta, sa se uite la ingrediente, nu sa imite colegii care beau.

Eu le consider foarte nocive! Unele contin cafeina, toate au taurine (nu stiu daca e la fel si in romaneste), altele contin vitamine si chiar extras din plante, toate au zahar mult. Un amestec exploziv, care pe mine ma sperie. N-as da asa ceva unui copil mai mic de 16 sa spunem nici sa ma bati, iar daca as avea unul mai mare de 16 care consuma regulat, as fi ingrijorata pentru sanatatea lui.

Cred de altfel ca si scrie pe cutie ca nu e recomandat copiilor, femeilor gravide sau care alapteaza. Daca ai nevoie de material ca sa-i explici fetei tale cum sta treaba, cauta pe net, cred ca sint si in romaneste, eu i-am citit citeva Agatei cind am avut aceasta discutie, dar in franceza.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narcisam102 spune:

Toate bauturile energizante ataca ficatul.

Mergi la inceput